Csak semmi gubanc!

Csak semmi gubanc!

A végszerelék, a zsinór, a bot és az orsó összhangja adja azt a hatékonyságot, amely miatt a feederes horgászat töretlenül fejlődik. Ennek a harmóniának köszönhetjük, hogy lágy botokkal és finom szerelékkel is meg tudunk fogni akár kapitális halakat is, vagy éppen végig tudunk horgászni egy-egy fárasztó, ötórás versenyfordulót. Most ebből a „rendszerből”, a zsinórnak szentelek nagyobb figyelmet, úgyhogy lássuk, melyek a Nevis kifejezetten rezgőspicces horgászoknak szánt zsinórjai!

Első körben tisztázzuk, melyek a jó feeder zsinórok legfontosabb ismérvei. A legelterjedtebbek a barna színű, sinking, azaz merülő típusok. Fontos tulajdonsága még a monofil zsinórnak a nyúlás. Nagyobb távolságú horgászatoknál nem előnyös a túl nagy nyúlás, ugyanis ha az indokoltnál rugalmasabb a zsinór, akkor bevágás esetén lehetetlen lenne „utolérni” azzal a halat. Ennek eredménye pedig az, hogy egymást követnék az üres bevágások.

Pattanásig feszült helyzetben kell csak igazán jól teljesítenie a zsinórnak!

Általános tulajdonságnak mondható még a kopásállóság. Hogy mi is ez? Gondolom, sokakkal előfordult már, hogy 10, 20 vagy 50 dobás után csattanó hang kíséretében elszakadt a zsinór, méghozzá pontosan ott, ahol a spiccgyűrű meggyötörte. Nos, minél jobb minőségű a zsinórunk, annál több dobást tudunk vele normálisan elvégezni. Természetesen más koptatói is vannak a zsinórnak - elég, ha csupán a kagylókra, kövekre, vízfenéken elterülő tereptárgyakra gondolunk. Ám ezek eltörpülnek a dobás által keltett „súrlódás” roncsoló hatása mellett, főleg úgy, hogy ezekre rájön még a napsütés és a meleg, amelyek töredékére csökkentik a zsinór élettartalmát.

A lendületes dobások előbb-utóbb „kikoptatják” a monofil zsinórt!

A Nevis Navy Feeder kifejezetten a rezgőspicces horgászoknak készült, széles méretválasztékban kapható. E zsinór felülete egy speciális szilikon bevonattal rendelkezik, ami egyrészt jelentősen csökkenti a súrlódást, másrészt a kopásállóság növekedésével is jár. Csomózott állapotban természetesen minden zsinór veszít szakítószilárdságából, így törekedjünk mindig arra, hogy a lehető legkevesebb csomó legyen végszerelékünkön. Ami pedig nélkülözhetetlen, az legyen rendesen, alaposan megkötve!

Feederezéshez is kitűnő Nevis zsinórok
A sekély dobú feeder orsókból jó néhányat teletölthetünk egy 300 méteres tekercsből

A Nevis Navy Carp zsinór közel 100%-ig UV tűrő, így élettartama jelentősen megnőtt. Minimális nyúlása a távoli horgászatot segíti, amire szükség is van, hiszen a pontyhorgászat szerelmeseinek készült. E fekete színű zsinórhoz olyan adalékot kevertek, amely jelentősen megnöveli a csomótűrő képességet. Azoknak, akik egy megbízható és erős zsinórt keresnek távoli horgászathoz, ezt ajánlom.

Jó csomótűrő képességű zsinór a Navy Carp

Mindkét monofil zsinór sokat kibír, de élettartamuk megnövelhető, ha használunk fonott dobóelőkét. Ennek jelentősége, hogy a bedobáskor kifejtett erő nem a monofil zsinórunkra fog terhelődni, hanem a jóval erősebb és szinte teljesen nyúlásmentes fonott zsinórra. Célszerű ebből a bot hosszának kétszeresét felkötni. A Nevis Snatch Super Braid kiváló szakítószilárdsági mutatókkal rendelkezik, emellett 100%-ban UV álló, valamint kopásálló bevonatot is kapott. E zsinór használatával lényegesen kevesebb lesz a dobás közbeni szerelékvesztés. 0,16 mm-től egészen 0,50 mm-es átmérőig megtalálható a kínálatban, így túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenféle módszerhez meg lehet találni a megfelelő fonott zsinórt.

A monofil főzsinór és a fonott dobóelőke összekötésére az Uni to Uni csomót ajánlom

Döme Praktikák 5. rész - Fonott dobóelőke kötése

A főzsinór és a fonott dobóelőke után térjünk rá a szerelék egyik legkritikusabb elemére, az előkezsinórra! Mivel ebből a legtöbb esetben csak minimális hosszúságú darabra van szükség, a legjobb minőségi követelménynek kell, hogy megfeleljen. Két olyan előkezsinórt mutatok be, amelyek minden igénynek megfelelnek, legyen szó versenyhorgászatról vagy pontyhorgászatról.

Keszeghorgászatnál ajánlott a fluorocarbon előkék használata!

A sort az egyik legnépszerűbb előkével, a Nevis Vision zsinórral kezdem. Ez egy kivételes adottságokkal rendelkező, fluorocarbon horogelőke zsinór. A vízben szinte láthatatlan, így a tiszta vizekre vagy versenyeken, a finnyásan kapó halak horgászatánál ajánlott. Lágysága miatt a csali mozgását csak minimálisan befolyásolja, főleg a vékonyabb méretekben. 0,08 mm-től egészen 0,22 mm-ig kapható, így a leheletfinom keszegezéstől egészen a keményebb pontyozásig található megfelelő méret.

Széles méretválaszték!
Akár keményebb stílusú pontyhorgászathoz is találunk megfelelő méretű Vision előkezsinórt

A monofil zsinórok - nyúlásuk miatt - inkább a hosszú előkés horgászatoknál indokoltak. Minél rövidebbre szabjuk a monofil horogelőkénket, annál kevesebbet fog az bírni! Ha tehát egész rövid előkét szeretnénk kötni - gondolok itt a method technikánál megszokott 10 centi körüli méretekre -, akkor sajnos a halak mérete miatt indokolt vastagságnál jóval erősebbet kell választanunk! Ez pedig a finomszerelék rovására megy. Ekkor kerül képbe a fonott horogelőke.

A Nevis X Technology nyúlása tulajdonképpen nulla. De ennél sokkal fontosabb, hogy nem befolyásolja teherbírását az, hogy 50 vagy 5 cm-ben használjuk! Vízbe kerülve lágysága hatványozódik, emiatt a csali természetes mozgását nem gátolja. Hajszálelőkés, pelletes horgászathoz ajánlom, ahol fontos, hogy a balanszírozott csalit ne „fogja le” egy merevebb zsinór. Szakítószilárdsági mutatói magasak, így akár 0,12 mm-es előkével is esélyünk lehet kapitális halak megfogására. Másik felhasználási alternatívája folyóvízi horgászatoknál kerül előtérbe akkor, amikor jóval nagyobb az igénybevétel, mint aminek a monofil zsinórok ellenállnának. Márnázások során a lágy, hosszú fonott horogelőke aranyat érhet!

Fűzött csalis technikához a fonott előke dukál!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.