Csalitüskés praktikák a mindennapi horgászatok során

Csalitüskés praktikák a mindennapi horgászatok során

Mióta a csalitüske a modern feederezés mindennapos kiegészítőjévé vált, a hatékony csalifelkínálás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett, mint valaha. A tüske főleg a methodos horgászatokon jut szerephez, de egyre több hétköznapi horgász fedezi fel és használja nagy megelégedéssel. Rájuk gondoltunk elsősorban a most bemutatásra váró termékekkel!

Mielőtt azonban megismerkednénk az újdonságokkal, érdemes röviden áttekinteni, hol is kezdődött a csalitüske története. Immár három éve annak, hogy a SpéciCornnal piacra léptünk. Ez egy lebegő kukoricaimitáció, amely különböző ízekben kapható. Ennek a felkínálásához mutattuk be alternatívaként a 7 mm-es csalitüskét. A method technika ezzel és a Haldorádó Method Flat Feeder kosárral vált olyan egyszerűvé, hogy mostanra a legnépszerűbb pontyhorgász módszerek közé sorolandó. Ezt a technikát a Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 15. rész – A tökéletesre csiszolt „módszer” című írásban és filmben részletesen be is mutattuk. Annak érdekében, hogy a tüske a nagyobb csalik számára is használható legyen, 10 és 15 mm-es hosszban is elérhetővé váltak, ezzel gyakorlatilag a methodozás során használatos csalik nagy része felkínálhatóvá vált egy pillanat alatt.

A 7 mm-es csalitüske és a SpéciCorn a method horgászatok során forradalmasította a csalizás műveletét és megsokszorozta az eredményességet
Egyetlen szem SpéciCorn csalitüskén felkínálva akár egy egész napra elegendő csali
A hosszabb, 10 és 15 mm-es csalitüskék akár nagyobb csalik felkínálását is lehetővé teszik

A keszeghorgászok számára is van lehetőség a tüskés csalizásra, hiszen a normál vastagságú Haldorádó Csalitüske mellett már két éve kapható a Haldorádó Csalitüske Fine, amely az eredeti modell hosszával, ám sokkal kisebb átmérőjével a különlegesen apró és sérülékeny csalik felkínálására is alkalmas. Erre akár még szúnyoglárvát is fel lehet szúrni anélkül, hogy az szétpukkadna vagy elpusztulna. Ezekkel a kiegészítőket a Csalitüske Fine, avagy finomítás a végletekig című írásban lehet részletesen megismerkedni.

A legfinomabb csalikat is lehet tüskén felkínálni, hiszen a Csalitüske Fine extra kis átmérővel rendelkezik
Akár ilyen kicsi, pillekönnyű falatokat is fel lehet kínálni a Csalitüske Fine segítségével

A csalitüske gyorsan népszerű lett a horgászok körében, ám sokan mégis idegenkedve tekintettek rá, mivel felkötése igényel némi kézügyességet, és a kisebb méretek éles szemet is. Biztos vagyok benne, hogy sok bosszúságtól fogják az alábbi termékeink megóvni a csalitüskés horgászat szerelmeseit.

Haldorádó Csalitüske horogbeakasztó füllel
A Horogbeakasztó füllel kombinált csalitüske használatával kiküszöbölhető a csalitüske kötésével való bajlódás! Ebben a termékben a jól bevált csalitüskénket kombináltuk egy „8-as” formájú szilikon adapterrel. Ennek egyik vége a csalitüske gyűrűjébe csatlakozik, míg a felső szabadon áll egy lyukkal a közepén. Ezt a praktikus kis eszközt csupán rá kell húzni a horog szárára, és máris kész komplett csalitüskés előke, melyet már csak fel kell csalizni!

A Csalitüske horogbeakasztó füllel nagyban megkönnyíti azok dolgát, akik nem szeretnek a kisméretű tüskék kötésével bíbelődni
A csalitüskék végén található egy szilikon rögzítő, amelynek végén egy luk található
Először le kell tépni a szilikon rögzítőt a tárolóról…
… majd a megfelelő horog szárára felhúzni azt

Ennek használatakor csak arra kell ügyelni, hogy a horog, amire a szilikon adaptert ráhúzzuk, kellően vastaghúsú legyen ahhoz, hogy még véletlenül se mozduljon el rajta a csalitüske. Ugyanis, ha nem szorul meg a szilikon karika a horgon, akkor előfordulhat, hogy a csali rossz pozíciót vesz fel, ami meggátolhatja a jó akadást. Ha erre ügyelünk, akkor tulajdonképpen pont olyan jól használható így a csalitüske, mintha hajszálelőkére helyeznénk azt fel. Ez a termék is 7, 10 és 15 mm-es változatokban kapható.

A 15 mm-es Csalitüske horogbeakasztó füllel ideális a 16-os Oldódó Fluo Lebegő Pelletek felkínálására
A szilikon rögzítő pozíciójának változtatásával a csalit lehet akár fenék felett is felkínálni
Az így felkínált Fluo Quatro Pop Up Boilie ritkán marad érintetlen

Haldorádó SpéciMethod Rig – profi elkőkötött csalitüskés horogelőke 
A Haldorádó SpéciMethod Rig nem más, mint egy minőségi alapanyagok felhasználásával készült, profi csalitüskés horogelőke. 8 cm hosszú, 0,12 mm átmérőjű Braxx Pro fonott zsinórra kötött, 10-es horoggal és 7 mm-es csalitüskével ellátott előke, amely szorgos magyar kezek munkáját dicséri. Pont olyan, amelyet mi is használunk, és jó szívvel ajánlunk!

A SpéciMethod Rig előkét a SpéciCorn eredményes használatához kalibráltuk
A 10-es méretű, klasszikus formájú pontyozó horog és a 7 mm-es csalitüske épphogy lesúlyozza a SpéciCorn csalit

Az előkötött horgok nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen egyre kevesebb idő jut mindenkinek a horgászatra, és azt nem horogkötéssel szeretné eltölteni. Ráadásul a kapható előrekötött horgok nagy része már igen megbízható, és csak ritkán fordul elő halvesztés a rossz csomó miatt. A SpéciMethod Rig pont olyan, mint amit a Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 15. rész – A tökéletesre csiszolt „módszer” című filmben használtunk, azt leszámítva, hogy ebben az esetben egy szakállas horoggal készült. A horog azonban pont olyan nehéz, hogy egyetlen szem SpéciCorn szakszerű felkínálását teszi lehetővé. Természetesen más csalival is használhatóak ezek az előkötött csalitüskés horgok, ám a horog és a csalitüske mérete behatárolja a lehetőségeket.

A 8 mm –es Quatro Fluo Pop Up Boilie is tökéletes módon kínálható fel a SpéciMethod Riggel
A SpéciMethod Rig hossza a methodozásnál etalonnak számító 8 cm

Amint az látható, a horgászat eredményessége mellett megpróbáljuk annak egyszerűségét is nagymértékben növelni. Folyamatos fejlesztőmunkánk eredményei ezek a termékek, ám amint elérünk egy célt, máris áhítozunk egy újabbra. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a csalitüskés felkínálás reneszánszának idején máris sikerült egy újabb olyan termékkel meglepnünk az egyszerűség és hatékonyság iránt érdeklődőket, ami még könnyebben használható. Ez nem más, mint a SpéciPellet. Ennél az innovatív imitációnál ugyanis a csalizó szilikon szár egybeolvad a csalival, így ennek a felkínálása minden eddiginél egyszerűbb. Ezzel nincs más teendő, mint a megfelelő méretű horogra felhúzni, és máris bevethető!

A SpéciPelletet mindössze fel kell húzni a horog szárára, és kész is!
A SpéciPellet feltűnő színekben és…
… népszerű kevert ízekben áll a horgászok rendelkezésére
A legfontosabb, hogy minden csalit a megfelelő horoggal kombinálva kínáljuk fel!

Egyvalamit azonban nem tudunk minden horgász ládájába beletenni, ez pedig az odafigyelés. Legyen ugyanis szó bármilyen csalifelkínálási módról, a legfontosabb, hogy a horog a megfelelő pozícióban helyezkedjen el a vízben. Ezért aztán minden csalizás után helyezzük az előkénket egy vödör vízbe vagy egy tálkába, és ellenőrizzük, hogy a lebegő csali nem emeli-e meg túlságosan. Az az optimális, ha a horog felbillen a fenékről, és a csali 1-2 centire az aljzat fölött helyezkedik el. Tehát ezt MINDIG ellenőrizni kell, mert lehet csodaszer is a horog mellé fűzve, ha azt rossz helyen és rossz módon kínáljuk fel!

Írta és fényképezte: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.