Egyedi bottartó fejek a Haldorádó kínálatában

Egyedi bottartó fejek a Haldorádó kínálatában

Ahogy azt már megszokhatta a nagyközönség, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak az év elején, hanem év közben is mutatunk be újdonságokat. Ezek általában nem csalik, hanem különböző hasznos kiegészítők, melyek egytől egyig megfelelnek a vásárlók által támasztott magas elvárásoknak. De ez nem is csoda, hiszen ha a minőségi feeder kiegészítők kifejezést halljuk, sokaknak először a HALDORÁDÓ márkanév jut az eszükbe. Igyekszünk ehhez az új termékcsaládunkkal is hűek maradni!

„Annyiféle bottartó létezik már, lehet még újat mutatni belőlük?”, teheti fel jogosan a kérdést bárki, hiszen valóban számtalan formával találkoztam már én is, és valószínűleg a kedves Olvasók is. Azonban ha megnézik az általunk fejlesztett fejeket, rögtön tudják a választ: IGEN, lehet még újat mutatni! Ami már első ránézésre is látszik, hogy különleges borítást kaptak a fejek. A bársonyos tapintású anyaggal borított fejre helyezve garantáltan nem karcolódik a bot és nem sérül meg a zsinór sem! A másik érdekessége, ami csak kézbe véve tűnik fel, hogy az összes fej fémből, egészen pontosan alumíniumból készült. Miért jó ez? Egyszerű, mert örök életre szól! Nem törik, nem hajlik, és még csak az anyag sem fog a napfény hatására néhány év alatt elöregedni. Ha nem veszítjük el, soha többé nem kell fejet venni!

Az új Haldorádó bottartó fejek 8 különböző változatban kerülnek forgalomba

Ami külön büszkeséggel tölt el minket, hogy végre egy újabb olyan terméket tudunk kínálni, amelynek minden eleme magyar! Tehát ebben az „elkínaisodott” világban igazi kuriózum, ha más nemzet is tud valamit gyártani. Hát kérem, ez egy magyar gyár magyar terméke! Akik ezeket a termékeket választják, biztosak lehettek benne, hogy magyar vállalkozást (és azok dolgozóit) támogatják! Hátha ez is számít talán majd egyszer a vásárlások során!

Az új fejek tartóssága, rendkívüli stabilitása a sok-sok horgászat során nagyon meggyőző volt. Ezek után már nem volt kérdés, hogy forgalomba kerülhetnek!

Akiknek nincs módja kézbe venni az új termékeket és a képek láttán kell eldönteni, hogy bizalmat szavaznak-e nekik, valószínűleg az első felmerülő kérdésük, hogy „A bársonyos bevonat mennyire tartós?”. A technológia, amellyel felviszik a fém felületre a szövetszerű bevonatot, nem új. Ugyanis az autógyártásban a fém felületek borítására, ahol minimum évekig kell kiszolgálnia használóját, már bizonyított! Így a mi bottartó fejeink is hosszú évekig változatlan formában fogják új gazdáikat szolgálni!

A bársonyos borítás meghökkentően tartós, teljesen egyedi, igényes és szép megjelenést ad egy „hétköznapi” terméknek

River Feeder

Ezt a fejet elsősorban folyóvízi horgászathoz fejlesztettük az agresszíven, gyorsan kapó, a botot a tartóból kitépni próbáló halakhoz. A kezdeti változatban a pipa visszahajló íve hosszabb volt, amely megnehezítette a bot kivételét a tartóból, ezt egy kicsit rövidebbre véve kaptuk meg az ideális formát. Így a magasított, kissé visszahajlott rész garantáltan meggátolja, hogy a hal lerántsa, kifordítsa belőle a botot, ugyanakkor nem hátráltat a bevágásnál, így különösen gyorsan és biztonságosan lehet a kapásra reagálni. A már említett bársonyos borítás pedig óvja a botot az esetleges karcoktól. A fejen található menet természetesen szabványos méretű. A menetes részen egy alátét is található, amivel a fej jól fixálhatóvá válik, így nem fog használat közben elforogni. A fej kétféle kivitelben érhető el. A kék a nappali, míg a fekete elsősorban az éjszakai horgászathoz készült. Hogy mitől éjszakai a fekete színű fej? Attól, hogy a csomagba került egy hajlított lemez, melyre fejlámpát (opcionális kiegészítő) lehet csíptetni. Ezt a lámpát tetszőleges irányba lehet állítani, így bármilyen helyzetben áll a spicc, meg lehet vele azt világítani.

Ezt a fejet kifejezettem a folyóvízi horgászathoz fejlesztettük. Ebből nem tudja a leghevesebb hal sem kitépni a botot!
Miközben a bársonyos borítás óvja, védi a botot
Készül belőle éjszakai változat is
A lemezre rá kell csíptetni a fejlámpát (nem tartozék), ami tökéletesen megvilágítja a spiccet

Quick Feeder

A nevéből már sejteni lehet, hogy milyen célt szolgál ez a fej: kapás esetén a lehető leggyorsabban le lehessen emelni róla a botot és be lehessen vágni. Ennek a „követelménynek” maximálisan megfelel. Az egyik oldala kellően magas ahhoz, hogy a hal ne ránthassa le róla a botot, a másik oldala pedig enyhén fölfelé tart, így abban az irányban sem csúszhat le a bot róla. A menetes rész fölött a zsinórnak egy határozott bemélyedéssel biztosítunk szabad mozgást, amely a nyeletőfékes orsó használata során különösen hasznos, hiszen így a bottest nem fogja a fejhez szorítani a zsinórt, amelyet a legóvatosabb hal is (így már) ellenállás nélkül húzhat le az orsó dobjáról, amíg be nem vágunk! Ideális választás horgászversenyeken is.

Természetesen itt is megtalálható a nappali és az éjszakai kivitel, valamint ezekhez a fejekhez is jár alátét, hogy mindig fixen álljon a fej.

A fejkiképzés olyan, hogy a gyors botkivételt semmi sem gátolhatja, amit teljessé tesz a főzsinór számára készített bemetszés. Kifejezetten ajánlott nyeletőfékes orsó használata során, főleg állóvízi horgászathoz
Természetesen ebből a fejből is készül éjszakai változat
Csíptessük fel a fejlámpát és állítsuk be a kívánt szögbe
Az alátét segít fixálni a fejet

Safe Feeder

Nem meglepő módon azért adtam a "Biztonsági Feeder" nevet ennek a fejnek, mert kialakítása révén nincs az a vehemens hal, amelyik le tudná rántani erről a fejről a botot. Tehát akkor célszerű ezt a fejet választani, ha olyan vízen horgászunk, ahol az átlagos feederes bottartó fejről bizony egy hevesebb kapás esetén a hal akár „elkérheti” a botot, ami a sérüléséhez, rosszabb esetben a felszerelés - szó szerint - elúszásához vezethet. Ahogy az előző fejnél is, itt is található egy határozott bemetszés a zsinórnak, mely nyeletőfékes orsó használata során hasznos igazán. Attól nem kell tartani, hogy a zsinór a bemetszésbe egy oldalirányú bevágásnál beakad, hiszen a puha bársony anyagon könnyedén csúszik meg a zsinór. Így teljesen mindegy, hogy monofil vagy fonott zsinórt használunk, a zsinór nem fog „beleragadni”, ezáltal megsérülni sem. Ahogy az előző két fejnél, itt sem hiányozhat a kék fej mellől a fekete, éjszakai „modullal” ellátott változat, valamint a stabil rögzítést segítő alátét sem.

Hasonlít a Quick feeder fejhez, mégis más
A fej fölső része visszahajlik, ezért erről garantáltan nem rántja le a hal a botot

RHS Feeder

A Feeder bottartó fejek mellé készítettünk 1-1 kék és fekete nyéltartó fejet is, hogy azok összhangban legyenek. :) Természetesen nem csak az összhang kedvéért készítettük el a nyéltartókat. Ahogy a többi fejnél is, itt is a fő szempont a botok védelme volt. Azonban a képen látható, hogy erre a fejre is került egy bemetszés a zsinórnak, nem véletlenül. Tehát nem csak nyéltartóként, hanem hagyományos első villaként is használható, aki a hagyományos formákhoz ragaszkodik. Itt már viszont a fekete fej mellé nem csomagoltunk lámpatartó lemezt. Természetesen a stabil rögzítést segítő alátét itt sem hiányozhat.

A kínálatban nyéltartók is szerepelnek
Ezek elsősorban nyéltartásra használhatók

Tournament Feeder

A nevéből sejteni lehet, hogy a versenyszerű horgászathoz készült ez a fej. Egyértelmű előnye a normál fejekhez képest, hogy a sok apró barázdának köszönhetően nem csupán egyetlen fix pontra helyezhetjük le botunkat. Anélkül, hogy orsónk hajtókarját megtekernénk, mégis arrébb vontathatjuk néhány centit a szereléket, és ismét lerakhatjuk a bottartó fejre. A többi fejhez hasonlóan a menetes részen egy alátét is található, amivel a fej jól fixálhatóvá válik, így nem fog használat közben elforogni. Elsősorban az egy bottal horgászóknak ajánljuk. Amennyiben mégis 2 bot kerül rá, célszerű nyeletőfékes orsót használni.

A Tournament feeder fej kapható kék…
… és fekete változatban is

A fejek rögzítése, használatba vétele

A fejek mindegyikéhez természetesen szükség van valamilyen leszúróra, tripodra vagy kereszttartóra. E fejek használatakor nekem két megoldás vált be igazán. Az egyik a Haldorádó Feeder Tripod és ehhez egy Korum kereszttartó. Ez a Tripod rendkívül masszív, egyenetlen talajon és kövezéseken is remekül használható. A másik, amit javaslok - ha a talaj engedi - a Prologic által gyártott, leszúróval ellátott kereszttartó párosát. Az ehhez tartozó leszúró alja olyan, mint az ernyőtartóké, tehát menetes. Ez azért jó, mert könnyedén „lefúrható” a keményebb talajba is, ezáltal rendkívül stabilan áll. Természetesen ezenfelül akinek a fotelje alkalmas rá, az azon található kereszttartóba is rögzítheti a fejeket, ahogy néha én is teszem, de mivel a nagy többségnek nem ilyen kialakítású a fotelje, ezért számukra az első két verzió lehet a jó megoldás.

A fejek a tripoddal és a kereszttartóval tökéletes párost alkotnak

Az éjszakai horgászat problémája is megoldódik!

Aki horgászott már éjszaka feederbottal, tudja jól, hogy mennyire körülményes a spiccek megvilágítása és a kapás észlelése. Számos próbálkozásom volt már, de tökéletes megoldást eddig nem találtam. A legegyszerűbb a világítópatron, azonban ha ezt valaki csak 1 óráig nézi, szinte beleég a retinájába a világító pont. Majd ahogy fárad az ember szeme, folyamatosan kapást lát… A feederspicc világító lámpa feederbotra történő körülményes rögzítése, és „zsinórmarasztaló” képessége miatt sem lett a horgászok kedvence. A nagyméretű akkumulátoros lámpák jól megvilágítják a spicceket, viszont túl erős fényük (főleg közeli horgászatnál) zavaró lehet a halak számára.

Ezek a lámpák kis méretük ellenére…
… meglepően erős fényt adnak…
… segítségükkel a spiccek remekül láthatóak!

Az általam bemutatott és sikerrel alkalmazott megoldás, amely során egy kisméretű fejlámpával világítom meg a spicceket, most bizton állíthatom, hogy a legjobb megoldás! Nem túl erős és zavaró a fénye, amely elriasztaná a halakat, de pont elegendő, hogy megvilágítsa a bot gyűrűsorát és spiccét. Egyáltalán nem zavaró a szemnek, és mivel nem a botra van rögzítve, nem gátol dobásnál és fárasztásnál! Az sem elhanyagolható szempont, hogy ehhez egy olyan fejlámpát sikerült találni, amelynek ára még az 1000 Ft-ot sem éri el! Ehhez a BC LUX 5 Ledes Micro fejlámpáját használom. Ezt könnyedén rögzíthetjük az „éjszakai” feeder fejekhez adott lámpatartó adapteren. A kisméretű fejlámpa akár két teljes éjszakán át is képes világítani. Az itt látható kisfilm ennek egyszerű használatát mutatja be.

Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly, Nagy Gábor, Takács Péter
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.