Tavaszi keresőhorgászat

Tavaszi keresőhorgászat

Tény és való, hogy a method technika alaptézise, ne dobj kétszer egy helyre! Ez tavasszal is megállja a helyét, mikor a lassan melegedő vízben a halak még csak lassan mozdulnak meg és legtöbbször akkor sem a táplálékszerzési vágy hajtja őket, hanem a melegebb víz iránti sóvárgás. Természetesen ekkor is horogra lehet őket csalni, főleg ha jókor jó helyre dobunk. És hogy melyik a jó hely? Hát az, ahol kapás van!

Ahány víz, annyi szokás, tartja a mondás, de azért vannak olyan biztos pontok, amelyekre lehet támaszkodni, ha általunk ismeretlen vízre megyünk horgászni. Az szinte biztos, hogy etetésen törni a fejünket ilyenkor badarság, hiszen egy új tavon nem tudjuk, hogyan reagál a hal a sok kajára, így ezt a tervet el is lehet vetni. Nézzük hát, melyek azok az alaptézisek, amelyek segítségével a tavaszi keresőhorgászat eredményességét növelhetjük.

Végszerelék, technika
A keresőhorgászat legmegfelelőbb eszköze a method kosár, ezt felesleges bizonygatni. A By Döme TEAM FEEDER kínálatában kapható két modell, a Vario Method Feeder és a Long Cast Method Feeder kosarak funkciójukat tekintve hasonlóak, azonban nem mindegy, mikor melyiket vesszük elő. Előbbit én akkor használom, ha a dobástávolság nem haladja meg az 50-60 métert, és ha nem igényli a pontosságot a peca. Ezzel szemben a Long Cast Method Feeder kosarakkal akár 100 méter fölötti dobások is elérhetőek, és a vezetőszárnak köszönhetően nagyon pontosan is dobható. Szóval, kicsi tavakra a Vario Method Feeder kosár a megfelelő választás.

A Sárisápi Horgásztavon nincs hiány a vendégszeretetben!
A tavaszi horgászatokon még ki kell „ülni” a kapást

E kosár töltőformája műanyag, azonban a másik, már említett eszköznek szilikonos, rugalmas présformája van, ami szintén jó a Vario kosárhoz. A puha, rugalmas töltőszerszámnak akkor van jelentősége, ha a nyomás méretékével szeretnénk a gombóc oldódását szabályozni. Ez főleg a mélyebb vizekben vagy akkor hasznos, ha 5-6 percnél többet kell a kapásra várni. Tehát tavasszal mindenképp érdemes próbálkozni a gombóc összenyomásának erősségével.

A keresőhorgászat lényege, hogy ne dobjunk kétszer egy helyre. Ez nekem nagyon jól megy! :)
Amíg a kapásra várni kell akár 10 percet, addig kell a két bot

Tavasz lévén a horogelőke vastagságának és a horog méretének megválasztása sem elhanyagolható, ám azt gondolom, hogy a 0,08-0,12 mm-es Braxx Pro, és 10-12-es Guru QM1-es Fine 10 mm-es tüskével tökéletes választás akkor, ha nem kifejezetten kapitális halakra horgászunk. Ebben az időszakban az átlagos méretű pontyok pont akkora élményt okoznak, mint nagyobb társaik.

A By Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder botokkal akár erőszakosabban is lehet fárasztani, miközben a halvesztés esélye minimális
Az ilyen méretű hal a legjellemzőbb az intenzíven telepített tavakon

A keresőhorgászat technikai kivitelezése nem nagy kihívás, ám ezt is lehet szisztematikusan csinálni. Én például mindig az általam meghorgászható terep legtávolabbi helyén kezdem a keresgélést. Ennek oka az, hogy ha a nap folyamán mellém ül valaki, akkor már nem lesz lehetőségem elé dobni, miközben magam előtt még marad feltérképezetlen hely bőven. Főleg a kis tavakon érdemes így gondolkodni.

Etetőanyag
Sokan a sikeres horgászat zálogának tekintik a megfelelő csalogatóanyag megválasztását, ami bizony method horgászatnál nem is túlzás. Olyan vízre, ahol először jár az ember, nagyon nehéz egyből eltalálni a tutit, de nem lehetetlen. Vannak ugyanis olyan keverékek, amelyekkel nem lehet mellélőni a tavaszi időszakban. A felmelegedő vizekben ugyanis nagyon jól működnek a hallisztes kaják, amelyek kapnak egy kis ízesítést. Ez lehet édes vagy esetleg májas, de számomra a fokhagyma a favorit. A „Tavaszi fogós receptek felmelegedő vizekre” című írásban bemutatott Áprilisi Halas - Fokhagymás Method Mix az a keverék, amely kora tavasztól tulajdonképpen a tejsavas, vajsavas kaják szárnyalásának időszakáig hatékonyan használható. Ami még e mellett az összeállítás mellett szól, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és kiválóan lehet az előzőekben említett módon szabályozni az oldódási sebességét.

Áprilisi Halas - Fokhagymás Method Mix
A Vario Method Feeder kosárhoz is használható ez a szilikon töltőszerszám
A Fluo Method Feed Pellet – Ördögűző tökéletesen harmonizál a Ready Method - Pisty etetőanyaggal
A szilikon töltőszerszám lehetővé teszi, hogy a nyomás erősségével szabályozzuk a gombóc oldódási idejét
A BlendeX Serum - Fokhagyma & Mandula még attraktívabbá teszi az amúgy is fogós etetőanyagot

Csali
A csali megválasztása is rendkívül összetett feladat, amit tovább nehezít, ha nem is tudjuk, mit is szeretnek az adott víz lakói. Ezért praktikus megoldás, ha mindenre felkészülten vágunk neki a kirándulásoknak, mégsem cipelünk magunkkal egy vödörnyi tüskére valót. Elegendő lehet egy 6X MIX Fluo Method Wafter, vagy éppen néhány doboz BlendeX Hydro. Azért említem csak a kikönnyített csalikat, mert ezekkel több mozgásterünk van a horog tekintetében. Ezek a „vízkönnyű” csalik ugyanis lehetővé teszik, hogy akár kicsi horgok mellett is felkínálhassuk őket, ugyanis garantált, hogy nem emelik fel azokat. A megfelelő kisúlyozás mellett a feltűnő szín az, ami ebben az időszakban is fogós. Előbb-utóbb a matt árnyalatú csalik is gazdára lelnek, de a rikító citromsárga vagy narancssárga falatokat sokkal hamarabb észreveszik a halak.

Tavasszal a csali legyen kicsi, könnyű és feltűnő színű!
Hiába tartalmas a keverék a mikro pelletek miatt, a csali annyira élénk, hogy nem is kérdés, mit fog először észrevenni a ponty!
A BlendeX Hydro - Fokhagyma-mandula színben és ízben is jól passzol az etetőanyaghoz
Az időjárás kellemes volt, a halak pedig aktívak, igazi tavaszi örömpeca kerekedett a kirándulásból
A nagyobb pontyok ugyan elkerültek, de a 2-3 kilós példányokkal is jól elszórakoztam
Virgonc kis halacskák lakják a Sárisápi Horgásztavat!

Mint az elején említettem, ahány víz, annyi szokás, ám mint látható, vannak olyan alapok, amelyre építkezve az ismeretlen vízterületeken is eredményesek lehetünk. Érdemes néha olyan tavakat is felkeresni, ahol még előtte nem jártunk, mert így a komfortzónánkból kimozdulva tudunk új tapasztalatokat szerezni. És egyébként is, olyan sok szép hely van országunkban, amely felfedezésre vár, hogy vétek leragadni egyetlen vízterületnél.

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.