A forráskúti pontyok nyomában

A forráskúti pontyok nyomában

Talán már sokszor „lerágott csont”, de számomra a legnagyobb kihívás mindig az új vízterületek sikeres meghódítása. Megfejteni az ismeretlent, legyen szó bármilyen vízterületről is, sosem egyszerű feladat. A nyári időszak sosem tartozott a kedvenceim közé, így a rekkenő hőséggel tűzdelt, forró nyári napokon fogott halak mindig egyfajta „extra bónusznak” számítanak nekem. Idén ezt az időszakot is hasznosan szerettem volna kihasználni, így igyekeztem minél több, számomra ismeretlen vízterület felé venni az irányt és sikeresen megoldani az aktuális helyzeteket. Ezek közül szeretnék most megosztani veletek egyet, amelyben megismerkedhettek egy új, talán kevésbé ismert helyszínnel is.

A számomra addig ismeretlen helyszín, ahol próbára tettem magam és az általam képviselt technikát, a Forráskúti Topogó Horgásztó volt. Ez egy kb. 4 hektár kiterjedésű, rendkívül igényesen kialakított, intenzíven telepített magántó. Az ilyen típusú vizeken, ahol szinte hemzsegnek a halak, gyakorlatilag bárki tud halat fogni, akár egy rövidebb horgászat alkalmával is. Ám az igazán jó eredmények eléréséhez és a nagytestű halak megfogásához már nélkülözhetetlen a kellő felkészültség és tapasztalat. Sokan pont ott hibáznak, hogy „lenézik” ezeket a tavakat, majd amikor a horgászatra sor kerül, jön a nagy csalódás, hisz a nap végére mindössze egy-két átlagos méretű hal kerül a szákba. A horgászat egy kőkemény sport, ahol mind fizikálisan, mind mentálisan nagyon „egyben kell” lenni ahhoz, hogy az ember folyamatosan jó eredményeket tudjon elérni. A nyár már igencsak a vége felé közeledett, de rendkívül melegek voltak még a nappalok, ezért úgy döntöttem, hogy a horgászatot késő délután kezdem el és másnap addig maradok, ameddig értelmét látom.

Igazi kis horgászparadicsom…
Csupa zöld minden, rengeteg árnyékot adó fa van
A horgászhelyekhez tartozik egy-egy esőbeálló egy kis asztallal és paddal
Akár komolyabb rendezvényeknek, horgászversenyeknek is otthonául szolgálhat a tó, köszönhetően a remek kialakításnak
Horgászhelyemet a tó túlsó felénél választottam ki, ez egy csendesebb, nyugodtabb rész volt akkor

Szeretem az ilyen tavakat, ahol kulturált környezetben horgászhatok, ráadásul rendkívül jól halasított is, így a jó fogásra is reális esély kínálkozik. A késő nyári időszakban gyorsan beesteledik, így mire minden a helyére került, már csak a vörösen izzó, lenyugvó Napban gyönyörködhettem. Imádok ilyenkor a vízparton lenni, ekkor érzem igazán, hogy „otthon” vagyok.

A lenyugvó Nap vérvörösre festett mindent, „zöld utat” engedve ezzel az éjszakai horgászatnak

Ahogy besötétedett, tulajdonképpen a tó teljesen kiürült, mindössze egy csapat horgászott tőlem távolabb. Általában én is jobban kedvelem a nappali órákat, de időnként megéri rápróbálni az éjszakára is. Ezt az éjszakát is kár lett volna kihagyni…

Alig sötétedett be, megérkezett az első pontyocska, egy szép tükrös…
… majd nem sokkal később egy hasonló méretű töves

Az éjszaka folyamán több átlagos méretű pontyot is sikerült a szákba terelnem, amik remek hangulatot adtak a horgászatnak. Egy igazán pörgős pecába csöppentem, amit az éjszaka közepén egy darabosabb hal koronázott meg.

Ezekért a pillanatokért szeretek horgászni: sikerült megfognom az első nagytestű halamat az „idegen” tavon

Reggelre szépen kirajzolódott, hogy melyek azok a csalogatóanyagok, amikkel eredményes tudok itt lenni, így már könnyebb dolgom volt a folytatásra nézve. Éjszaka rendesen lehűlt a levegő, így jóleső érzés volt, mikor az első napsugarak megérkeztek.

Csodaszép napfelkelte a tavon
Gondosan összeválogatott csalogatóanyagok, amik tökéletesen működtek az ismeretlen vízen

A hűvös reggel is tartogatott meglepetést, előbb újfent egy átlagos méretű, majd utána egy darabosabb ponty is a szákba került.

Az átlagos méretű pontyokkal is jó csatákat vívtam, jó erőben vannak az itteni halak
Imádom ezt a pillanatot
Szép, egészséges töves
Ez már nagyobb lesz, dolgozik a finom pálca…
… és a horgász is! Ez bizony már az enyém
Ismét egy nagytestű hal, egy szép tőponty

Érezhető volt, hogy a hideg éjszaka után ismét egy rendkívül meleg nap lesz, így csak egy kérdés maradt megválaszolatlan: sikerül-e a rekkenő hőségben is halat fognom?

Ahogy melegedett az idő, egyre ritkábban alakultak ki a kapások is

A délelőtt „csendesen” telt, a tó is megtelt horgászokkal, ami egyértelműen megnehezítette a halfogást, hisz óriási lett a táplálék konkurencia. Ez az „üres” időszak tökéletes arra, hogy bemutassam az általam használt felszereléseket és az eredményesen alkalmazott praktikákat.

Mivel a meghorgászandó távolság nem több, mint 40-50 méter, két rövid feederbotot használtam. A Spro Team Feeder Carp Fighter Boat 270H és 300H típusjelzésű botokat kisméretű By Döme Team Feeder Carp Fighter 4000 LCS orsókkal szereltem fel
Egyszerű method végszereléket alkalmaztam…
… amit a felkínált csalihoz igazítva különböző méretű és fajtájú, horogelőkékkel használtam
A Chilis Tintahal Fluo Energy etetőanyag verhetetlennek bizonyult, fogósságát Fluo Essencia aromával turbóztam. Ez a mozdulatsor már sok horgászt segített hozzá élete halához
A kosár közepére helyezett SpéciCornt…
… még egy réteggel befedve már mehetett is a helyére! A sikerhez nem kell feltétlen mindig bonyolult dolgokat alkalmazni

A kapások teljesen megszűntek, már majdnem két óra hossza eltelt kapás nélkül, kezdtem azt érezni, hogy ideje befejezni a horgászatot: „sok szép halat megfogtam, majd legközelebb…”, gondoltam magamban. Talán a legmagasabban járhatott a Nap az égen, borzasztó meleg volt, így egy utolsó frissítés mellett döntöttem, hátha összejön még egy szebb potyesz. Kitartásom meghozta az eredményét, a legnagyobb kánikulában görbült meg a botom spicce.

Jót küzdöttünk, de most már ideje lenne megszákolni…
Megvagy! Alig fért a szákba!
Mindig ügyeljünk rá, főleg, ha nagyon meleg van, hogy a halat folyamatosan locsoljuk, és a matrac is vizes legyen!
Újabb szép hal, a Forráskúti-tó ajándéka

Ezután már nem volt kedvem hazamenni, újra felcsillant a remény, így végigültem a napot és sok élménnyel lettem így gazdagabb. A kora délutáni órákban ismét felpörögtek az események, gyakran ugrasztott ki a napernyő kellemes árnyékából egy heves kapás.

Kétéltű barátom „páholyból” figyelhette az eseményeket…
… amelyek a délutáni időszakban rendkívül felgyorsultak
Igazi feeder peca volt ez, sok harcos, átlagos méretű ponttyal…
… amik között időről időre beakadt egy-egy termetesebb példány is

A nap végén egyetlen dolog miatt lehettem csak szomorú, hogy ez a hosszúra sikeredett horgászat véget ért. Különleges horgászat volt ez egy különleges helyszínen. Nagyon sok halat sikerült megfognom, amelyek között volt néhány igazán nagytestű is. A pakolás közben a tó „átadta búcsúajándékát”, ami ismét egy termetes ponty volt.

Egy szép tükrös a naplementében - remek zárás ehhez a horgászathoz

A pakolás után, a tóparton visszavezető úton lettem figyelmes egy szép fogásra, ami mellett nem tudtam csak úgy szó nélkül elmenni. Egy szép süllő került a szákba, ami a tó rendkívül sokszínű halfaunáját kiválóan jellemzi.

Mindig nagy örömmel tölt el, ha fiatal horgászokat látok a vízparton, akik ráadásul eredményesek is. Nem kétséges, hogy horgásznak született, ezúton is szeretnék gratulálni!

Ismét sikerült egy kiváló helyet felfedeznem, majd remek fogásokban lehetett itt részem, így egy tökéletes horgászatot könyvelhetek el, ahol ismét rengeteg új tapasztalatot szereztem. Talán ez a legfontosabb jelenleg, hisz ezek az új tapasztalatok - sikerek és kudarcok - azok, amik előrébb visznek, amelyektől egyre jobbá és felkészültebbé válhatok. Ez a szép tó a jövőben is horgászataim egyik állandó helyszíne lesz, így nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.