A természet ereje

A természet ereje

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta; Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben, Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.” Tombol a nyár, a nappalok sokszor elviselhetetlenül melegek, nem ritka a 35 fok feletti hőmérséklet sem. Ez az időjárás nemcsak bennünket, embereket visel meg nagyon, de pikkelyes barátaink sem táplálkoznak ilyenkor olyan intenzíven, pláne nem a nappali órákban. Gyakorta a legjobb pelletek, a legjobb bojlik is érintetlenek maradnak, ilyenkor a horgászok nagy része összepakol és hazamegy, mondván nem eszik a hal, meleg van. Véleményem szerint ilyen nincs, csak meg kell találni a megfelelő csalit és etetőanyagot…

A nyári kánikulában én előnyben részesítem az éjszakai órákat. Egyrészt nincs olyan meleg, másrészt talán a halfogásra is nagyobb az esély. Ahogy a Nap lebukik a horizonton, rögtön hűvösebb lesz a levegő, az addig mozdulatlan, szinte élettelen víztükör megelevenedik, és a halak is elkezdenek táplálék után kutatni. Sajnos velük együtt a szúnyogok is, de hát ettől (is) szép a horgászat. Általában a nyári hónapokban, ha tehetem, késő délután kezdek a horgászathoz és másnap késő délelőttig maradok, ameddig nincs nagyon meleg. Így volt ez nem túl régen is, mikor kedvenc vizemen, a mindszenti Pintér-hídi Horgásztavon horgásztam. Nagyon sok vízterületen horgásztam már, sok helyre szívesen járok vissza, viszont ez a tó számomra olyan, mintha hazajárnék. Itt fogtam első nagytestű pontyomat, itt tanultam meg a nagyhalas feederezés alapjait, ezen a tavon tesztelem és próbálom ki először az új ötleteimet. Jól ismerem az idejáró horgászok nagy részét, remek kapcsolatot ápolok a halőrökkel és a tógazdával egyaránt. Ezen a tavon nőttem fel és váltam mára eredményes és mindenre elszánt horgásszá. A tó bemutatásával külön nem húzom az időt, egy előző írásomban minden fontos infót megtaláltok róla.

A tó sajátosságai közé tartozik, hogy nagy távolságba kell horgászni. Kis túlzással állíthatom, hogy aki nem tud minimum 100 méterre vagy ennél nagyobb távolságra dobni, az le se üljön ide horgászni! Viszonylag sekély vízről van szó, a halak nagy része a belső, mélyebb és nyugodtabb zónában tartózkodik.

Ami a „csövön” kifér, hadd szóljon! Az itteni sikeres horgászatok alapja a távdobás
A megfelelő bot és a hozzá illő orsó elengedhetetlen, ha nagy távolságba kell horgászni

Rengeteg nagytestű hal él a tóban, elsősorban ezek megfogása a cél, ha erre a vízterületre látogatok. A halak hozzá vannak szokva a különböző hallisztes etetőanyagokhoz és csalikhoz, itt rendszerint ezekkel lehet eredményesen horgászni, viszont a nyári időszakban gyakorta ezekkel sem lehet átütő sikert elérni. Ilyenkor én a lehető legegyszerűbb és talán leghatékonyabb csalogatóanyagokat használom, a FermentX Tejsavas etetőanyagokat. Az idei évtől két új taggal bővülő család már öt tagot számlál. A FermentX Tejsavas etetőanyagok olyan speciális, 60 napos erjesztés során készült keverékek, amik 100%-ig természetes összetevőket tartalmaznak. Egyértelműen kijelenthető, hogy a nyári időszak legjobb csalogatóanyagai ezek, legyen szó akár egy kis tóról, akár egy nagy természetes vízterületről. Fontos, hogy mind az öt különböző etetőanyag, már egy kész, előre megnedvesített keverék, további vizet adni hozzá tilos. A zacskót felbontva nyomban a kosárba lehet tölteni. Ha van rá lehetőség, érdemes egy nagy lyukbőségű törőszitán áttörni, így sokkal homogénebb lesz az állaga és egyenletesebben is oldódik. Az öt keverék közül a Tejsavas Nagy Ponty a kedvencem. Az emberi orr számára kellemetlen szagú erjedt alapra a Nagy Ponty fantázianevű, édes és kellemes illatú, gyümölcsös aroma került, ami egy rendkívül érdekes és garantáltan fogós keveréket eredményez.

A nyári hónapok verhetetlen etetőanyaga a FermentX család

Első hallásra talán furcsának tűnhet, de ez a remek keverék ideális a method feeder technikához (is). Melyik tulajdonsága teszi erre alkalmassá? Először is az, hogy rendkívül gyorsan oldódik ki a kosárból és közben látványos felhőt képez. Persze ez a felhő nem egyenlő azzal, amit egy modern method etetőanyag produkál, de ebben az időszakban verhetetlen. Teszthorgászataim során egyértelműen kiderült, hogy remekül működik ez a keverék az ízben eltérő, halas alapú csalikkal is. Nagy kedvencem a Carp Bonbon, ami ezzel az etetőanyaggal párosítva hihetetlen mennyiségű nagy halhoz segített már hozzá a nyári hónapokban. Gyakorta a legegyszerűbb megoldás a legjobb. A FermentX etetőanyagok már a csalit is tartalmazzák kukorica és búza formájában. Az egyik legjobb megoldás, ha ebből fűzünk fel néhány szemet a hajszálelőkére, majd megtöltjük a kosarat etetőanyaggal, és már mehet is a helyére! A siker ritkán marad el.

Az etetőanyagból kivett kukoricaszemek ideálisak a csalizásra. Fűzzünk fel három szemet a hajszálelőkére…
… majd töltsük meg a method kosarat etetőanyaggal és helyezzük a kosár közepére a felcsalizott horgot! Még egy réteg FermentX etetőanyaggal befedve már mehet is a helyére

E technikát alkalmazva horgásztam ezen az éjszakán és az azt követő délelőttön. Viszonylag hamar, már sötétedés előtt megérkeztek az első jelentkezők egy-két átlagos méretű ponty és amur formájában. Ahogy besötétedett, egyre több volt a kapás, és sikerült a nagyobb testű halakat is horogra csábítani.

Az éjszaka első igazán szép hala, közel az 5 kg-hoz
Ahogy közeledett a hajnal, egy újabb szép tőponty akadt a horgomra, ami már a 6 kg-ot is meghaladta

A technika kiválóan működött az éjszaka folyamán, így azon nem változtattam. Ahogy kivilágosodott, újabb szép pontynak örülhettem.

Közel 7 kg-os, hibátlan nyurga…
Élmény egy ilyen gyönyörű hallal pózolni

Az összes halamat az etetőanyagból kivett, majd felfűzött három szem erjesztett kukoricával fogtam. Ennél jobb csali ezen az éjszakán nem volt.

Minden halam szájában ott virított a „tuti” csali, a három szem erjesztett kukorica
Ha megízlett nekik a csali, nem volt ritka, hogy a szákban végezték
A pontyok mellett az amurok is megőrülnek ezekért a falatokért

Ahogy a nap egyre magasabbra emelkedett, kezdett elviselhetetlenné válni a meleg, pedig még kora délelőtt volt. Lassan elkezdtem összepakolni, de közben folyamatosan a botokat is figyeltem. Nem hiába: kemény, agresszív, botgörbítős kapásnak örülhettem.

Megállt a bot a kezemben a berántás pillanatában, nagy halat sikerült akasztanom…
A kiváló feederbot esélyt sem ad a halnak a menekülésre
A horgászat legnagyobb hala, 7,78 kg volt a pontos súlya

Mindkét végszerelékemet visszadobtam, ameddig a többi felszerelést összepakoltam, de több kapás már nem érkezett. Eredményes horgászat volt ez is, összesen 17 pontyot, 4 amurt és 1 kárászt sikerült fognom. Ráadásul sikerült 4 nagytestű pontyot is horogra csábítanom, ami külön öröm volt számomra.

A szitakötő is a kapásokat várta, de nyugodtan pihenhetett, ezen a napon már nem mozdult meg a botok spicce

Ha a nyári időszakban tanácstalanok vagytok, ha bármivel is próbálkoztok, de semmi nem ad halat, ha a legjobb bojlik és pelletek is csődöt mondanak, akkor próbáljátok ki az általam bemutatott rendkívül egyszerű technikát! A siker szinte garantált.

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika, Borbiró Ádám

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.