Az év első horgászata a Harsányi-tavon

Az év első horgászata a Harsányi-tavon

2011. március 22-én megérkeztem kedvenc horgászvizemre, a Harsányi-tóra. Igaz, reggel még -2 Celsius-fok volt, de gyönyörű napsütéses idő fogadott. Napijegyváltás után a halőrházban érdeklődtem, hogy melyik rész lehet most a legmegfelelőbb. A keresztgátat javasolták vagy a halőrházhoz közeli részt, de az utóbbit már teljesen beülték, a keresztgáthoz meg sok cuccal nem volt kedvem becipekedni. Ezért maradt a hosszú gát, a nyári horgászatok bevált helyszíne. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy mit sikerült fogni a Harsányi-tó tavasszal nem túl jónak számító részén, kattintsatok az írásra!

Felkészülés és csalogatóanyagok

Már alig vártam, hogy kipróbálhassam a 2011-es év szuperújdonságát, a Haldorádó Pellet Packot. Elég sokat gondolkodtam rajta, hogy melyik ízesítést válasszam, de maradtam a jól beváltnál, a Fekete Gyémántnál, amely a Pelletes Fekete etetőanyaggal harmonizál a legjobban. Mindezt már előző nap este be is kevertem. Etetőanyagnak a hozzá illő 2 kg Pelletes Feketét használtam, amit CSL Tuning Magyar Betyár hideg vízi aromával kevertem.

Bevált Magyar Betyár csalik, amelyek most is bizonyítottak!

A csalik Oldódó Lebegő, Oldódó és Hybrid pelletek voltak a jól bevált Magyar Betyár „ízesítéssel”, folyékony dippel megspékelve.

Feederbotok

Külön bekezdést érdemel az általam használt két feederbot, amelyek Spro Aggressive Carp feederek voltak. Ezek Döme Gábor nevével fémjelzett első generációs feederek, amelyek mind a mai napig remekül teljesítenek nálam!

Az első generációs „Döme feederek”, amelyek most is remekül működnek

Végszerelék

A 0,20 mm-es Trabucco T-Force Special Feeder főzsinórhoz a bot kétszeres hosszának megfelelő 0,15 mm-es fonott dobóelőkét kötöttem. Ezen csúszott a 35 grammos, gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy 10-es méretű forgóba kötöttem, aminek végére egy gumigolyó ütközőt húztam. A fonott horogelőkére Hayabusa CHN124 6-os méretű horgot kötöttem.

Még kicsit kopár, de hamarosan zölden lüktet a táj Harsányban is

Mi történt a nap folyamán?

Alapozó etetéssel kezdtem a napot. Kiakasztott zsinórklipsszel 15 alapozó dobás következett 70 méteres távolságra. Ezután elkezdődött a horgászat. Az egyik botom horgára egy 16 mm-es Oldódó Lebegő pellet került, a másikra egy lebegő és egy süllyedő Hybrid pellet Magyar Betyár ízben. Talán félóra telt el, amikor bothajlítós kapással jelentkezett egy érdeklődő. Az akasztás után elég nagy súlyt éreztem a bot végén. A hal nem sok ellenállást mutatva hagyta a part közelébe vonszolni magát, majd ott megérezve a bajt erősen védekezni kezdett. Mikor megláttam, hogy mekkora, erősen elkezdett dobogni a szívem… már alig vártam, hogy alátolhassam a szákomat, hiszen az év első hala és mekkora?! A ponty pontos súlya 14.400 gramm volt!

Az év első hala egy 14.400 grammos tőponty volt!!!

Kb. 20 perc múlva megtetszett a Hybrid pellet is egy pontynak, melynek súlya 5.200 gramm volt. Aznap még fogtam két kistestű pontyot, hat dévért és egy gyönyörű, 2.000 grammos kárászt!

Soha rosszabb évkezdést!!!