Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 12. rész - Fagyos tippek, tanácsok

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 12. rész - Fagyos tippek, tanácsok

Az aktuális időjárási körülményeket figyelembe véve joggal merül fel a kérdés, idén lesz még tél? Mert bár a naptár januárt mutat, de a vizeink jelentős része nyitott, jégmentes és horgászatra csábít. Az éjszakai fagyok ellenére napközben kellemes, tavaszi időjárás és hullámzó víztükör fogadja a vágyakozó horgászokat. Decemberben volt egy kicsit fagyosabb időjárás, amikor az ország keleti részén található tavak majd mindegyike befagyott, de a mi lakhelyünk környékén (az enyhébb időjárásnak köszönhetően), a Dél-Alföldön horgászhatók maradtak. Kár lett volna kihagyni!

Most kedvenc teszthorgász tavamra, a városunk, Kiskunhalas határában található Ezüst-tó Horgászcentrumba szeretném az érdeklődőket elkalauzolni.

Kedvenc teszthorgász tavam - a városunk, Kiskunhalas határában található Ezüst-tó Horgászcentrum - idén télen még nem fagyott be

A Vadvízi kalandok c. filmsorozatomban bemutatott hatalmas, olykor több ezer hektáros természetes vízterületekhez képest nagyon kicsinek tűnhet egy ilyen tó, de maradjunk a realitások talaján! Egy nemrég elvégzett felmérésünk alapján a horgászok 58%-a rendszeresen horgászik intenzíven telepített magántavakon is! Ha természetes vizeink halfaunájának megmentése érdekében nem teszünk rövid időn belül hathatósan, akkor nem nehéz kitalálni, hogy egyre többen fognak ilyen és ehhez hasonló vizeken horgászni. A felmérésből kiderül, hogy a horgászok 46%-a maximum 20 napot tud a vízparton eltölteni. Mennyi esélye van egy ilyen horgásznak a Dunán, a Tiszán, a Balatonon halat fogni? Hát nem sok…! Az viszont teljesen természetes, hogy Ők is szeretnének halat fogni! Ha sikerre vágynak, egyenes út vezet ezekhez a halban gazdag kis tavakhoz. Nem véletlenül szaporodnak gombamód, nem véletlenül van már majd minden település határában egy intenzíven telepített magántó, mert igény van rá! Tehát lehet hadakozni ezekkel a tavakkal és az idejáró horgászokkal, de tudomásul kell venni, hogy a többség már ilyen vizeken kergeti a halakat.

Így, kedves olvasóm, ha Te a természetes vizek vándora és hű horgásza vagy, ne bosszantsd tovább magad, keresd elő az archívumból a Vadvízi kalandok c. sorozat egyik epizódját…

Az intenzíven telepített tavakon való eredményes horgászat teljesen más stratégiát, etetőanyagot és csalit igényel, mint az érintetlen vadvizek. De ezeken a kis tavakon sem ugranak ki maguktól a partra a halak… meg kell értük dolgozni!

Akik mindezek után is itt maradtak, azoknak olyan hideg vízi praktikákat szeretnék bemutatni, amelyek egyértelműen segítséget nyújthatnak a hideg időben való horgászatok során. Amikor a víz hőmérséklete mindössze 2-3 Celsius-fokra süllyedt, és lehet, hogy már csak néhány nap van a befagyásig (vagy éppen nemrég olvadt ki) - legyen szó bármilyen vízterületről -, nagyon nehéz kapást kicsikarni, halat fogni még a relatíve nagy halbőség ellenére is! Most ebben próbálok segítséget nyújtani és néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Lehull az újdonságok egy részéről a lepel

Késő ősszel és a tél folyamán nagyon sokan kérdezték már, hogy milyen újdonságokkal, érdekességekkel jelentkezünk 2012-ben? A kutatás és a fejlesztés a Haldorádó termékeknél egy percre sem áll meg. Számos új termékkel lepjük meg majd az érdeklődőket. Örömmel mutatom be elsőként azokat a termékeket, amelyek kifejezetten a hideg vízi horgászatok során bizonyították rendkívüli fogósságukat.

A Pellet Pack család újabb két taggal bővült: a Fagyos Ponty kifejezetten a hideg vízi horgászatokhoz készült

Az elmúlt évben a Haldorádó Pellet Pack termékcsaládnak óriási sikere volt. Ez egy olyan komplett csomag, amely a céltudatos, szelektív pontyhorgászat egyik leghatékonyabb eszköze. Sok ezer elégedett felhasználó biztatására továbbfejlesztettük és 2012-ben két új „Turbo” változattal lépünk piacra. A Fagyos Ponty a hideg, 16 Celsius-fok alatti vizekben, míg a Tüzes Ponty a már felmelegedett, 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vizekben igazán hatékony.

A Pellet Pack Turbo doboza már 4 terméket tartalmaz

Nézzük, mit rejt a Haldorádó Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty doboza!

  • 800 g pellet
  • 100 g Pellet ragasztópor
  • 100 ml Pellet Juice
  • 100 ml CSL Tuning

1. lépés - A doboz tartalmát öntsétek egy vödörbe
2. lépés - A Pellet ragasztóport szórjátok a pelletszemekre, öntsétek rá a Pellet Juice aromát…
3. lépés - … majd a CSL Tuning aromát (a sorrend lényegtelen)
4. lépés - Ezután (mindkét flakont tisztára mosva) 1-1 dl vizet kell még a keverékre önteni
5. lépés - Összesen 4 dl folyadékot kapott a Pellet Pack Turbo, amely normál hőmérsékleten 30-60 perc alatt felszívja a nedvességet és felpuhul

Hogyan kell használni?

A csomag tartalmát össze kell önteni és további 2 dl vizet kell ráönteni. Ezt a hideg időkben mindenképpen otthon kell elvégezni, hogy a horgászat reggelén ezzel se kelljen bíbelődni. Mitől olyan hatékony ez a hideg vízben is? Sikerült egy olyan intenzív gyümölcsös aromát találni, amely a hideg vízben is oldódik és jól terjed, amelyben segít a CSL Tuning.

A Haldorádó Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty fogósságának egyik titka a hideg vízben is jól terjedő intenzív aromák. A tiszta vízben ez nagyon látványosan nyomon követhető. Szinte füstöl a pellet mix!
Hideg időben mindenképpen célszerű a Pellet Packot már előző este otthon bekeverni és egy légmentesen zárható fedelű műanyag vödörbe helyezni. Így másnap reggel már csak kevéske csontkukacot kell hozzáadni, és kezdődhet a horgászat!

A doboz tartalmának, a horgászat időtartamától függően 1/2-1/4 részére van csak szükségünk. A horgászat megkezdése előtt ebből dobtam 5 kosárral azonos helyre, kiakasztott zsinórklipsszel.

Az alapozó etetéshez mindössze 5 kosárnyi Pellet Pack kell. A jóból nem kell sok!
A Pellet Feeder kosárral könnyedén a kívánt helyre juttatható
A pontos dobások érdekében a főzsinórt beakasztottam az orsó klipszébe
A rugalmas, finom botokkal 40-50 méterre gond nélkül bevethető a végszerelék

A későbbi horgászat során bekevertem 1 kg Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyagot CSL Tuning Fagyos Ponty aromával, amely azonos a Pellet Pack Turbóban található aromával. Ezen a tavon - a megfelelő aromával keverve - télen-nyáron verhetetlen a Haldorádó Pelletes Fekete, így itt szinte nincs is értelme mással próbálkozni. De nem árulok el nagy titkot azzal, hogy eladási statisztikánk éllovasa ez a keverék, amely azt bizonyítja, hogy az ország sok különböző vízterületén is ez a TOP 1. etetőanyag!

Ezen a tavon télen-nyáron verhetetlen a Pelletes Fekete etetőanyag, csak a megfelelő aromával kell megkeverni. A CSL Tuning Fagyos Ponty azonos a Pellet Pack Turbóban található aromával
A halak eledele tálalva

A csali is egy igazi újdonság, különlegesség: a Haldorádó Puha Pontypellet. Nagyon népszerűen ezek a csalik manapság, de a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható hasonló jellegű csali vagy túlságosan puha, amely már a dobás gondolatától is leesik a horogról, vagy túlságosan kemény. Régóta kísérletezek hasonló csalikkal, de csak most (több mint 2 év folyamatos próbálkozás után) jutottunk el oda, hogy azt mondhassuk, kész a jó csali. Mi a különlegessége ennek az új pelletnek? A rendkívül egyszerű használhatósága. Sokak nem tudnak vagy nem is akarnak megbarátkozni a hajszálelőkés módszerrel, hanem a hagyományos megoldások hívei. Ők mindent a horgon szeretnének felkínálni, nem akarják a dolgot túlbonyolítani. Ez lesz az ő nyerő csalijuk, miközben egy rendkívül fogós és baráti áron kínált termékhez juthatnak.

A Puha Pontypellet a 2012. évi újdonságok egyike
Szinte világítanak az élénk színű csalik

A csali egy rugalmas belső maggal rendelkezik, amely halas, ezt vontuk be egy intenzív aromás réteggel. Ráadásul a csali színezete sem hétköznapi. Szinte világító, fluo festékeket használunk, amely a víz hőmérsékletétől függően 10-30 perc alatt leoldódik. Ezzel az intenzív aromakiválás mellett vizuális ingert is nyújt a halnak, nagyon gyorsan felkeltve érdeklődésüket.

Rugalmas, mégis puha állagának köszönhetően könnyű horogra tűzni. Magában vagy más csalikkal kombinálva is nagyon fogós

A csalit úgy lehet a legkönnyebben használatba venni - ez igaz minden puha pellet használatára! -, ha gömbölyű öblű, vékonyhúsú horgot használunk hozzá. Egy vaskos, szögletes horogra nagyon nehéz a csali sérülése nélkül feltenni. Én ehhez egy Owner horgot használok, 14-es Haldorádó Visitor monofil feeder horogelőkére felkötve. Azt az állagot nagyon nehéz eltalálni, hogy puha legyen, mégis jól tartson a horgon… Nekünk sikerült!

Minden dobozban 2/3 rész 8 mm-es és 1/3 rész 6 mm-es csali található. A kisebb méretekből akár kettőt is feltűzhetünk, különleges csalikombinációkat létrehozva

A pellet lebeg, de a horog súlya a fenékre húzza. Viszont így is annyira könnyű, annyira könnyen megszerezhető csali, hogy a leggyengébb szívásra is bekerül a hal szájába. Külső aromás rétege a víz hőmérsékletétől függően folyamatosan dolgozik, szépen lassan leoldódik, megfesti a vizet és felerősíti az aromakiáramlást. Ideális a gyors, eredményes feederhorgászatokhoz! 1-2 szem csontival verhetetlen a hideg vízi horgászatok során is. A család 8 különböző ízben kerül forgalomba, ebből a hideg vízi horgászatok során a Mézes Pálinka, Vörös Démon és Chilis Fahéj bizonyult a legfogósabbnak.

A finom pontyhorgászat eszközei a Spro Royal Sensitive feederek…
… a hozzájuk illő Spro GrandArc és GoldArc orsókkal

Felszerelésem tökéletesen illeszkedett a finom kapásokhoz. Egy 3,3 m hosszú Medium és egy 3,6 m hosszú Medium / Heavy, nevemmel fémjelzett Spro Royal Sensitive feedert raktam össze. A 3,3 méteres változat annyira finom, annyira lágy, hogy már az etetőkosarat is fárasztani kell vele. Ez a finom pontyhorgászat egyik legérzékenyebb botja. Ezt már 1 kilós ponty is karikába hajtja. Segítségével a végletekig lehet a végszereléket finomítani a halvesztés kockázata nélkül! Hatalmas élmény ezzel a horgászat és a megakasztott halak kifogása! Emellett a megnövelt gyűrűátmérőnek és a bot karakterisztikájának köszönhetően akár 50 méterre is bevethetjük végszerelékünket.

Élmény a horgászat ilyen finom pálcával
A horog éppen csak a hal szája szélébe akadt, de a finom botnak köszönhetően így is biztonsággal szákba került
Örül a horgász, ha ilyen szép halak kerülnek időlegesen partra…
… majd vissza a vízbe

Mindkettőre a SPRO 2012. évi orsóújdonságai kerültek, amelyek a legendás BlueArc továbbfejlesztett változatai. Majd egy évtized után kerültek forgalomba a GrandArc és GoldArc modellek. A kettő között csapágyszámban van különbség, az egyik 10, míg a másik 8 csapágyas. Rendkívül igényes, kifinomult szerkezetek, a finomszerelékes specialisták és pergetők álom orsói! Az orsók dobjára 20-as Haldorádó Strong Line főzsinórt csévéltem.

Igazi meglepetéshal volt ez a téli amur. A finom csemegéknek még ő sem tudott ellenállni!

A végszerelék a saját fejlesztésű, 25 g méretű Haldorádó Pellet Feeder kosárral vált teljessé, amely megnövelt, de ritkább bordázatnak köszönhetően nem csak pellettel való horgászat során tesz jó szolgálatot. Tudjuk jól, hogy olyan etetőanyag, amely beleragad a kosárba, nem sokat ér, fontos, hogy a keverék minél előbb kioldódjon és kifejtse csalogató hatását. Ez hideg vízben létkérdés. Tehát a finomszemcsés etetőanyag bejuttatásához is - nemcsak a darabos pelletes keverékekhez! - jól jöhet ez a kosár. Továbbá óriási előnye, hogy hosszabb, vékonyabb előke használható garantáltan gubancmentesen!

Egyszerű, de annál hatékonyabb végszerelékem

Aki idegenkedik a pellet csalitól és továbbra is a hagyományos csalik fogósságára esküszik, az sem marad újdonság nélkül. Számos új üveges pácolt (lé nélküli) kukorica csalink és a Ponty Pufi mellett fogalomba kerül a dobozos Édes Csemegekukorica család 5 nyerő ízben. Természetesen, ha nem fogyasztjuk el, akkor a doboztetőt visszapattintva, a hűtőbe helyezve még 1-2 hónap múlva is felhasználhatjuk!

A hagyományos csalik kedvelői sem maradnak 2012-ben Haldorádó újdonságok nélkül!

A film az itt leírt érdekességeket, újdonságokat még látványosabban mutatja be. Érdemes megnézni! A Haldorádó 2012. évi új termékeit elsőként a VI. Haldorádó Pontyhorgász Napok rendezvényen 2012. február 3-4-5-én lehet megtekinteni és akár (kedvező áron) megvásárolni.

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.