Ketten, Kéthelyen

Ketten, Kéthelyen

Mint minden évszaknak, az ősznek is megvannak a maga szépségei. Amíg nem fagynak be a tavak és egy-egy kellemesebb napon akad némi szabadidőnk, mindenképpen érdemes horgászni! November elején, nagy szerencsénkre szép idő volt, így alkalom adódott egy hideg vízi feederezésre, melynek helyszínéül a kéthelyi horgásztavat választottuk Balázzsal.

Balázs októberben meglepett egy Mézes Pálinka etetőanyaggal, akkor már tudtam, mikor fogjuk majd használni kedvenc őszi keverékeimet: a legközelebbi, hideg vízi horgászatunk alkalmával! Célunk az volt, hogy jól érezzük magunkat, és ha kedvez a szerencse, tudjunk hazavinni néhány halat a közelgő ünnepekre. Jómagam ritkán eszem pontyot, de a családban többen is szeretik. Kéthelyen minden hal szép és egészséges, az itteni pontyok rendkívül jóízűek. Ezt az írást tehát nemcsak azoknak szánom, akik a sporthorgászat szerelmesei, hanem azoknak is, akik szívesen fogyasztanak halételeket.
Az előkészületeket mindig szívesen elvégzem, mint legtöbbször, a horgászat előtti napon kevertem be az etetőanyagokat. Három olyan keveréket készítettem el, amiket gyakran használok hideg vízben, sokszor okoztak már kellemes meglepetéseket! Melyek is voltak ezek a keverékek?

Három olyan etetőanyag, amit tavasszal és ősszel is szívesen használok

1. Édes-halas keverék:

 • 250 g Mézes Pálinka
 • 250 g Pelletes Fekete, átrostálva
 • kevés szőlőcukor
 • egy bő marék CSL pellet őrlemény
 • egy bő marék darált kendermag
 

2. Mézes Pálinkás keverék:

 • 500 g Mézes Pálinka
 • egy bő marék, süllyedő, vegyes angolmorzsa
 • kevés szőlőcukor
 • egy bő marék darált kendermag
 

3. Method keverék:

 • 550 g TOP Method Feeder - Maximum Green
 • 400 g Pelletes Fekete, átrostálva
 • 50 g szőlőcukor
 

Az édes-halas változat, bekeverés előtt
A Mézes Pálinkás változat, bekeverés előtt
A method etetőanyag, bekeverés előtt

Az első és a második etetőanyagot turmixolt csemegekukoricával, ásványvízzel és ananászos Carp Syrup aromával kevertem be, a method kaját fekete tintahalas Carp Syruppal tettem fogósabbá. Az elsőt némi durvára darált és átrostált kukoricadarával egészítettem ki, amit előző este megfőztem, majd ananászos Carp Syrup és ásványvíz keverékébe áztattam. A másodikhoz került még némi csemegekukorica.

A keverékekhez használt kukorica adalékokról részletesen írok majd egy másik cikkemben!

A Carp Syrup termékek egyébként nagy kedvenceim. Ezek a sűrű, kiváló minőségű aromák etetőanyagok tuningolására is tökéletesek. Bekeverés előtt érdemes a szirupot ásványvízben elkeverni, így gyorsabban magába szívja a száraz anyag. Legyen szó hideg vagy meleg vízről, mindenhol jól működnek!

Kedvenc hideg vízi keverékeim, melyek már sokszor bizonyítottak!

Reggel érkeztünk a tóra, és meglepődtünk, mert alig voltak horgászok! A tógazda elmondása szerint nem ettek már nagyon a halak a napokban, de néhányat azért fogtak. Bíztam benne, hogy az eddigi tapasztalataim alapján – már horgásztam itt párszor – sikerül majd kiválasztani egy megfelelő helyet, a jól bevált keverékek és csalik pedig meghozzák a várva várt sikert. A tó első részére esett a választás, ott a legmélyebb a víz, a bal oldali partnál lévő kisebb bokrok és akadók előtti terület pedig különösen jó helynek tűnt. Kipakoltunk és összeállítottuk a felszereléseket. A következő botokat és orsókat vittem magammal:
1. felszerelés:

 • Bot: Nevis Whisper Feeder 360MH
 • Orsó: Nevis Vanity XS 4000, dupla hajtókarral szerelve
 • Zsinór: 22-es Nevis Navy Feeder 15-ös fonott dobóelőkével
 

2. felszerelés:

 • Bot: SPRO Special Pellet Feeder 360H - by Döme Gábor
 • Orsó: Okuma Longbow LB50
 • Zsinór: 22-es Nevis Navy Feeder 15-ös fonott dobóelőkével
 

Amíg a felszerelések bevetésre vártak…
… lefotóztam a túlparton vonuló háziállatokat
Balázs is türelmesen várta az első halat
Mivel tó kevésbé széles, nem volt szükségünk távdobó botokra

Még nyáron átadtam Balázsnak régi feederbotjaimat, nem kellett sok idő, amíg belejött és megkedvelte ezt a módszert. Ő a bal oldali part közelebbi részét könnyen meg tudta horgászni, én a távolabbra lévő területet vettem célba. Az első bedobások még nem voltak sikeresek, a spiccek egy ideig mozdulatlanul álltak, a néha feltámadó szél pedig hűvösebbé tette a szép, napsütéses időt. Elkelt a vastagabb ruha, de nem panaszkodtam, mert a szél pont a bal oldali part felé fújt. Bíztam benne, hogy ez majd a horgunk közelébe tereli a pontyokat! Balázs a Mézes Pálinkás keveréket használta, én az édes-halas etetőanyagot. A method kaját két részre osztottuk. Éppen arról beszéltünk, hogy milyen kevesen vannak, amikor megérkezett az első jelentkező, egy szép tükrös. Nem tudott ellenállni a method etetőanyagnak és az ananászos SpéciCorn csalinak! Special Pellet Feeder botommal könnyedén kifárasztottam.

Előkészítettük a pontymatracot és a sebfertőtlenítőt is…
… amiket minden horgászatra magunkkal viszünk!
A csalik nagy része jól működött a hideg vízben

Folyamatosan a part és az akadók környékét horgásztuk. Késő délelőtt már több hal érdeklődését is felkeltették az etetőanyagok és csalik. A method keverékre és a gumikukoricára reagáltak legjobban a pontyok. Nem maradhatott otthon a csontkukac sem, ami hideg vízben az egyik legfogósabb csali, ebből néhányat tűztünk fel a horogra. A végszerelékeinkben nem volt különbség, egy Pellet Feeder kosárral nagyjából ugyanazt a helyet horgásztuk, nagy kedvencemmel, a Long Cast Method Feederrel pedig kereső horgászatot végeztünk. A két szerelék a következőkből állt:

1. szerelék:

 • GURU Speed Bead, átalakított 25 g-os Pellet Feeder kosár, felette gumiütközővel
 • 18-as TRABUCCO T-Force monofil előkére kötött 8-as Gamakatsu LS-3310-F horog
 

2. szerelék:

 • GURU Speed Bead, átalakított By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder L kosár, felette gumiütközővel, Balázs egy 25 g-osat használt, én 35-öst a távolabbi dobások miatt
 • 13-as POWER PRO fonott előkére kötött 10-es GURU QM1 horog és egy 7 mm-es csalitüske
 

Két kedvenc végszerelékem, ezeket használom leggyakrabban pontyozáshoz
Dél körül többször is görbültek a botok
Boldogan fárasztottuk a pontyokat

Nem sokkal múlt dél, és újra rezdültek a spiccek. Legnagyobb örömünkre nem is egyszer! Az etetőanyagok és csalik most sem okoztak csalódást. Kevesebbet kellett várnom a kapásra, amikor a megtöltött method kosárra kevés ananászos Carp Syrupot öntöttem. A két aroma ízvilága teljesen más, mégis sokszor eredményes, ha kombináljuk őket. A pontyok mérete nem volt túl nagy, de novemberben minden halnak örül az ember! Kéthelyen szép számmal foghatók a 2 kg körüli pontyok, de hideg vízben ez már korántsem működik úgy, mint nyáron! A pontyok mellett nem ritka az amur, a szebb keszegek és a koi ponty sem, a pergetés megszállottjai pedig többfajta ragadozó halra is eredményesen horgászhatnak itt. Törpeharcsával szerencsére ritkán találkoztunk az itteni horgászatok során, a gyérítéseknek köszönhetően alig van a már tóban ebből a kellemetlen vendégből.

Ez a 2,5 kg-os potyka volt a legnagyobb fogás, csontira jött
Balázs sem tétlenkedett…
… szorgalmasan fárasztotta a halakat
Végül segítettünk egymásnak a szákolásnál
Nagy volt az öröm!
Kedvelem ezt a tavat…
… szépsége és halállománya miatt egyaránt

Napnyugta előtt készítettem még néhány fotót erről a környezetről. Az utolsó jelentkező egy kis tükrös volt, ő zárta végül a napot. Az előre kigondolt taktika szerencsére bevált, véleményem szerintem jól sikerült a horgászat. Különösen örültem annak, hogy nem akadt le egyetlen hal sem! Az általunk használt horgok tökéletesen akadnak. Balázs egy igen jó helyet talált a tőle nem túl messze lévő akadó előtt, így összesen 8 pontyot fogott. Hármat a Mézes Pálinkás etetőanyaggal és csontival, a többit a method keverékkel, kettőt vaníliás SpéciCorn és hármat ananászos SpéciCorn csalival. Én 7 pontyot fogtam, hármat az édes-halas keverékkel és csontival, a többit method keverékkel, kettőt ananászos SpéciCorn csalival, egyet Black Squid Top Method Soft Pellet és csonti kombinációval, az utolsó halat pedig ananászos Carp Syrup aromába áztatott, 12 mm-es Fluo Oldódó Lebegő Édes Ananász Pellettel. 4 pontyot tartottunk meg, a többi visszanyerte szabadságát.

Érdemes volt aznap a tó elején horgászni
Jó haltartó helyek vannak a víz közepén lévő szigetek környékén is
Ezekből összesen három van
Néhány pontyot megtartottunk…
… a többi pedig visszanyerte szabadságát!
A nap utolsó hala ez a kis tükrös volt
Régóta használom a Special Pellet Feeder botot, fantasztikus pálca!

Remélem, visszatérünk még ide, a kéthelyi horgásztó egy remek víz a sporthorgászat kedvelőinek, és azok sem fognak csalódni benne, akik szívesen fogyasztanak halat! A segítséget ezúton is szeretném megköszönni kedves barátomnak, Balázsnak!

Jó étvágyat!

Fotók: Vidovics Balázs, Járfás Dávid

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.