Adalékok és csalik kukoricából

Adalékok és csalik kukoricából

A kukorica egyszerűen használható és olcsó csali. Többféle változatban kapható és sosem megy ki a „divatból”. Az egyre fogósabb pelletek és más csalik világában még mindig lehet találkozni olyan horgászokkal, akik a régi, jól bevált kukoricát használják. Régebben, amikor egy mellettem ülő horgász kukoricadarából, vaníliás cukorból és lisztből készült „etetőanyagot” dobott be és fogta a pontyokat, elhatároztam, hogy érdemes lenne kísérletezni a tengerivel. Aki kíváncsi rá, hogy miket lehet készíteni az egyszerű kukoricából néhány praktika segítségével, bátran olvasson csak tovább!

A kukoricadara talán az első, amit meg kell említeni. Ezt gyakran használják más alapanyagokkal és vízzel bekeverve. Ennek annyi a hátránya, hogy a dara így nem tud kellően felpuhulni, ezért egy idő után eltelnek vele a halak. Nyers kukoricadarát sosem használok, a boltokban kapható kukoricacsíra alapú termékeket viszont igen: ezek speciális előkésztő kezelés után kerülnek forgalomba, ezáltal sokkal hatékonyabbak a horgászat során. Ezek közül mindenképpen érdemes kipróbálni a hidegen sajtolt kukoricacsíra pelletet és egy egyedi, különleges terméket, a Gold Corn Cream-et! A kemény és csemegekukoricából is készíthető azonban többféle adalék és csali.

Ebben a cikkben az általam használt kukoricás adalékokat és csalikat mutatom be
A főtt kukorica a pontyok és amurok nagy kedvence
A Carp Syrup aromával tuningolt főtt kukorica még jobb eredményekre képes!

Ahány horgász, annyi szokás, száraz kukoricával etetni viszont nem célszerű, ugyanis a halaknak teltségérzetet okoz. A főtt kukorica már sokkal könnyebben emészthető, és nagyon szeretik a halak! Ha csak egy-két napra megyek horgászni, akkor is előáztatom és addig főzöm, amíg könnyen félbevágható nem lesz. Háromnegyed óra is szükséges lehet ilyenkor. Ha hosszabb időre megyek pecázni, akkor puhábbra főzöm. Egyszerűbb megoldás azért, a boltokban kapható főtt kukorica vásárlása, a Haldorádó kínálatában természetesen ez is megtalálható, széles választékban. Meleg vízben pedig az erjesztett magvak a legfogósabbak!

A száraz kukoricadarából is hatékony adalék készíthető

Egy régi terménydaráló segítségével pillanatok alatt dara lesz a száraz kukoricából. A legnagyobb lyukú rostát használom, mert a későbbiekben a durvább szemcsékre lesz szükség. A kész darát egy törőszitán átrostálom, így jó darabos anyagot kapok. A felesleget és a koszt egyszerűen lefújom róla, ezekre nincs szükség! Ezután alaposan átmosom, a víz tetején maradt koszt is eltávolítom, majd megfőzöm a darát. Ennek nem kell sok idő, negyed óránál tovább nem szoktam főzni. Hideg vizet öntök rá, hogy előbb kihűljön, leszűröm, de ezzel még nincs kész!

Így néz ki a rostán maradt dara a főzés után
Ásványvíz és Carp Syrup keverékét öntöm rá…
… és ebben hagyom állni egy estére

Ez idő alatt kissé puha marad a dara, de egyáltalán nem mállik szét! Miután leszűröm róla az aromás levet, a darát etetőanyaghoz keverve használom. A lé akár a kaja bekeveréséhez is jó lehet. Az aromás daraszemcsék sokáig az etetésen tartják a halakat, nagyon hatékony az így elkészített keverék! A Carp Syrup nekem nagyon bevált ilyen téren is, ez egy tökéletes aroma, kiváló ár/érték arányban és valóban sokoldalúan használható. A legfinnyásabb halak sem tudnak ellenállni neki!

A turmixgép nagyon hasznos segítség

A csemegekukorica már önmagában is fogós, szinte minden békés hal előszeretettel fogyasztja. Turmixolva pedig olyan adalék készíthető belőle, ami mágnesként húzza a pontyokat! Én annyi ásványvizet mindig teszek a kukoricához, ami ellepi, az aroma pedig tovább fokozza a csalogatóhatást.

A sűrű Carp Syrup aroma hamar a víz aljára süllyed
Másodpercekkel később így néz ki

Gyakran keverem be az etetőanyagokat ezzel a kukoricapéppel, és ha pontyra horgászom, akkor különösen jól működik! Az illata sem utolsó. Óvatosan bánok vele azért, mert jobban ragasztja a száraz anyagot, mint a víz! Ezt nem szabad elfelejteni!

A csalinak szánt csemegekukorica is jól aromásítható

Az viszont nem mindegy, milyen aroma kerül rá! A Haldorádó aromák tökéletesek erre a célra is. Egyes gyártók aromái összehúzhatják, megkeményíthetik a kukoricaszemeket, teljesen használhatatlanná téve azt.

Csak kiváló minőségű aromával készíthető igazán fogós csali!
Az Édes Ananász aroma a kedvencem, a népszerű Oldódó Fluo Lebegő Ananász Pellet még fogósabb lesz tőle!

Csalizásra amúgy nem csak a puha kukorica jó. Ha törpeharcsák vannak a vízben, vagy szelektálni kell a nagyobb halakat, akkor a következő praktika biztos sokak tetszését elnyeri majd! A következő csali nem fog leoldódni a hajszálelőkéről, mindvégig kemény marad, és ami még fontosabb, aromásítva ez is rendkívül fogós!

Akkora fúrófejet használok, ami nagyjából egyezik a fűzőtű méretével
A kukoricacsövön sokkal könnyebb átfúrni a szemeket
A végeredmény

Bojlifúróval is megcsináltam már ezt, az is jó lehet, ha nincs más, de csak óvatosan! A fúró nem veszélytelen! Jól záró, kis üvegekbe helyezem a kukoricaszemeket, majd jöhet az aroma. Minél hosszabb ideig áznak benne a szemek, annál aromásabbak lesznek. Hosszú ideig eltartható az így elkészített csali, én nem tapasztaltam még, hogy megromlott volna!

Többféle aromát is használok, de ez a három vált be leginkább
A lebegtető szivacs jól kikönnyíti a csalit, így várja a vízben a halakat

Jó kísérletezést és sikeres horgászatot kívánok Mindenkinek! Görbüljön!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.