Kispontyos nap

Kispontyos nap

2011. 04. 30-án reggel 7-kor párommal megérkeztünk az Abaligeti Horgásztóra, mely az egyik kedvenc horgászvizem. Jegyvétel után elfoglaltuk a megszokott horgászhelyet. Az időjárás a nap folyamán elég változatos volt, hol sütött, hol esett, igazi bolondos áprilisi napot fogtunk ki, de nem riadtunk meg egy kis esőtől, kitartóan bíztunk csalijaink fogósságában, melyek persze nem okoztak csalódást ma sem.

A tó

A vízterület Baranya megyében, Pécstől kb. 15 km-re található. A vizet folyamatosan barlangi karsztvíz táplálja. Mélysége 1,5-től 2,5 méterig terjed. Különösen a ponty-, amur-, süllő- és harcsaállomány mérvadó, és a természetes szaporulat is jellemző.

A horgásztó

A felszerelés

Elsősorban a pontyokat vettem célba, ennek megfelelően állítottam össze a szereléket. Két feederbotom van, az egyik egy 3,9 m-es Balzer Magna Majesty Heavy Feeder Spro Hardliner LCS 10500-as orsóval, a másik pedig egy 3,6 m-es Spro Agressive Carp MH Feeder, melyen Shimano Exage 4000 FB orsó van.

Felszerelések bevetés közben

Az erősebb botra 0,22 mm-es, a közepesen erősre pedig 0,20 mm-es Trabucco S-Force süllyedő zsinór került. A végszerelék rendkívül egyszerű volt, mindkét botra gubancgátlós, bordás etetőkosarat raktam, melyet gumigyöngy és forgó segítségével ütköztettem meg. Két különböző horgot kötöttem, a heavy feederre 4-es méretű Owner C-3-at, a medium-heavy feederre pedig Gamakatsu G-CARP Method Hook 6-ost. Előkének 0,12 mm-es fonottat használtam.

Végszerelékem a medium-heavy feederen

Etetőanyag és csali

Az 1 kg Haldorádó Fűszeres Hal ízesítésű etetőanyagot vízzel kevertem be, majd 3 napig áztatott büdös kukoricát adtam hozzá. Ebből a kukoricából 2 kilót juttattam be kb. 45-50 méterre, majd ezt a távolságot horgásztam meg. A horgokra Fűszeres Hal, illetve Fekete Gyémánt ízű Red Tuning Oldódó pelletet, valamint az általam leginkább kedvelt Mézes Pálinkás Hybrid pelletet fűztem.

Legtöbbször használt pelletjeim

Események

A tó nyugati oldalán a második horgászhelyet foglaltuk el, majd mikor pár órával később kiürült az egyes, átültünk oda, így nagyobb vízterületet tudtam meghorgászni. Az első jelentkezőre elég sokat kellett várni, ugyanis a meghorgászott távolság (50 méter) nem adott halat, ezért kihúztam a szereléket a parttól 10 méterre, a sekély vízbe.

A sekély víz meghozta az eredményt

Itt egész délelőtt kapás kapást ért, jöttek a pontyok egymás után, de az átlagsúly alig volt több mint 1 kg, viszont ezek a kilós példányok szinte letépték a botot az ágasról.

Jó harcoltak a kis kópék

Dél körül egy kedvesnek nem mondható felhőátvonulásban volt részünk, teljesen beborult, dörgött és eleredt az eső. A partközeli kapások teljesen megszűntek, ezért ismét a távolabbi etetést vettem célba. Ezzel nem hibáztam, „kapáslavina” zúdult ránk: a Mézes Pálinkás Hybrid, az oldódó Fekete Gyémánt és Red Tuning Fűszeres Hal nagyon ízlett a kis mohó jószágoknak. Annyit változtattam, hogy megnöveltem a csalik méretét, a 12 mm-es pellet mellé felfűztem egy 16 mm-est is, ezzel sikerült 2 kg-ig feltornászni az átlagsúlyt.

Ez már veri a 2 kilót

Tízpercenként görbítették a spiccet, alighogy megszákoltam a halat, már a másik botot rángatta egy újabb ponty, és ez a hal is parton volt. Miután visszajuttattam a szerelékeket a vízbe, öt perc elteltével megszólalt az erősebbik boton lévő orsó nyeletőféke! Nagyon vad kapás volt, ezért gondoltam, hogy jó hal lesz. Bevágás után azonnal szólt is a fék, a hal szépen megindult balra.

Meglehetősen jól küzdött, összes erejét összeszedve a kimosott partoldal alá, a gyökerek felé igyekezett, de visszafordítottam időben, majd felfeküdt a víztetőre egy újabb 2 kg körüli. Csodálkoztam egy nagyot, hogy milyen erő volt benne, ugyanakkor egy kicsit csalódtam, nagyobbra számítottam. „Nem baj!”, nyugtattam magamat, majd jön a következő. Jött is ,de sajnos félúton leakadt, és a következő potyka szintén elment. Este 6 óra körül leálltak a kapások, neki is álltam összepakolni, majd elindultunk haza.

A 11. számú versenyző

Összegzésként annyit, hogy a nagyobb pontyokat nem tudtam „megcsípni” ,pedig az etetés közelében mozogtak, de a sok kisponty gyorsabb és erőszakosabb volt. Nem keseredtem el azért annyira, kíváncsiságból figyeltem a szomszédok eredményeit is, többségük 1-2 pontyot produkált, míg én összesen 11 darabot fogtam. A körülményeket figyelembe véve elégedett voltam és elhatároztam, hogy legközelebb újra próbálkozunk, hiszen csak az fog halat, aki kitartóan horgászik.

Medgyesi Gergely (medzsi)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.