Nyárbúcsúztató horgászat Kéthelyen

Nyárbúcsúztató horgászat Kéthelyen

Ha egy horgász meghallja azt a szót, hogy nyár, azonnal mosoly jelenik meg az arcán! Kedvenc évszakunk azonban sajnos nem tart örökké. Balázzsal már júniusban elterveztük, hogy egy közös horgászattal búcsúztatjuk majd a nyarat. Egyeztettünk egy időpontot és hamarosan elindultunk Kéthelyre, ahol többször is horgásztunk már, az itteni tó nagyon kedves számunkra. Pontyokat szerettünk volna fogni, de a legfőbb célunk egy jó hangulatú, baráti horgászat volt. Vajon hogyan alakult a nyárbúcsúztató horgászat? A részleteket a továbbiakban olvashatjátok!

A horgásznap előtti délután az előkészületekkel telt. Balázs barátommal megbeszéltük, hogy milyen stratégiát alkalmazunk majd, milyen etetőanyagokkal és csalikkal vesszük üldözőbe a kéthelyi pontyokat. Balázs a tejsavas-édes keverékeknek szavazott bizalmat, én végül a büdösebb, halas és fűszeres jellegű változatok mellett döntöttem. A kéthelyi horgásztóról már olvashattatok egy korábbi írásomban. Mivel egy intenzíven telepített vízről van szó, szívesen próbáljuk ki itt új ötleteinket. Csak én vagyok megszállott horgász a családban, ezért külön öröm volt számomra, hogy Édesanyám is elkísért minket a tóra.

Két olyan keveréket készítettem, amit legtöbbször sikeresen használok telepített tavakon

Sajnos olyan etetőanyagot még nem találtak ki, amit mindenhol eredményesen lehetne használni. Ha nincs konkrét ötletünk az etetőanyagokat illetően, érdemes a korábbi tapasztalatokra hagyatkozni. Ha célzottan pontyokra horgászom telepített tavon, szívesen viszem magammal a saját készítésű method verseny etetőanyagomat és a Brutal Livert. Ez a két kaja már több helyen is bizonyított. A method verseny egy erősen halas jellegű keverék, több hónapnyi kísérletezés eredménye, hiszen egy magas minőségű, versenyszerű horgászatra is alkalmas method etetőanyag elkészítése volt a célom. A Brutal Liver véleményem szerint az egyik legfogósabb a Top Method Feeder etetőanyag családból. A májas aromától igazán egyedi, ezenkívül mikropelleteket is tartalmaz. Mindkét etetőanyag jól keverhető és könnyen beállítható a megfelelő állaga. A horgászatra szánt etetőanyagokat az alábbi módon készítettem el:
Egy-két marék magas tápanyagtartalmú mikropelletre némi Japán Krill és ásványvíz keverékét öntöttem. Miután a folyadék a pelleteket ellepte, félretettem, majd addig vártam, amíg a pelletek teljesen fel nem puhultak. Ezzel a masszával kevertem be végül fél zacskó method verseny etetőanyagot. A Brutal Liver felét egy-két marék halibut pellet őrleménnyel vegyítettem, majd ásványvízhez adott Fűszeres Vörös Májjal, Folyékony májjal és egy kevés Csípős paprika kivonattal kevertem be.

A horgászatot alapozó etetéssel kezdtük. Balázs csúzlival jutatta be a magvakkal dúsított, édes, kukorica alapú etetőanyagot…
… én pedig egy közepes méretű Spomb segítségével szórtam be a halibut pelletből, halas mikropelletből és csemegekukoricából összeállított mixet
Hamarosan előkerültek az etetőkosárba szánt etetőanyagok, Balázs vödréből a tejsavas-édes változatok…
… az enyémből pedig a halas és fűszeres-májas keverékek

Balázs keverékeinek alapját a FermentX etetőanyagok adták. Az egyik nem volt más, mint a Tejsavas Ananász, a másik pedig az FX 1. Mindkét kaja úgy készült, hogy fele-fele arányban tökmaglisztet adtunk hozzájuk és a nagyobb szemcséket eltávolítottuk. Az ananászos változathoz ananászos Carp Syrup került, az FX 1-hez pedig Nagy Hal Carp Syrup. Az FX 1 a tökmagliszttel és a vegyes gyümölcsös aromával egy igazán különleges keveréket alkot, illata az erjedő mustra emlékeztet.

Többféle csalival készültünk, Balázs különböző gumikukoricákkal és minibojlikkal…
… én pedig az etetőanyagokhoz illő BlendeX Pop Up bojlikkal és különböző Spéci csalikkal

Nagyon örültem, hogy szabadon várt minket a tó végén lévő horgászhely, régóta ki szerettem volna kipróbálni az itteni részt. Balázs a vele szemben lévő területet választotta, én pedig a jobb oldali bokrok előtt, kb. 5 méterre alakítottam ki az alapozó etetést. Ennél beljebb nem szerettem volna dobni a végszereléket, mert amennyire lehetett, finomítottam. Az itteni pontyok nem túl nagyok, de annál rafináltabbak! Balázs egy sávot etetett meg, majd azt horgászta, én az egyik szerelékemmel az alapozó etetésen horgásztam, a másikkal mindig más helyre dobtam, így próbáltam megkeresni a halakat.

A bokrokkal tarkított részek jó haltartó helyek, érdemes legalább az egyik szerelékkel a közelben horgászni!
A Special Pellet Feeder botomat és egy 50-es Power Fighter orsót választottam a Spomb használatához

Régóta hű társam ez a bot, nagyon szeretem, a mai napig teszi a dolgát. Sajnos már nem kapható kereskedelmi forgalomban. Nagy erőtartalékokkal rendelkezik, hiszen egy kiváló pontyos feederbot. A közepes Spombot is el tudtam vele dobni, de nem töltöttem tele teljesen, és a dobótávolság sem volt nagy. Ha nagyobb távolságra kell kialakítani az etetést, mindig a mini Spombot szerelem fel. A Spomb egy gyors és hatékony eszköz, használata viszont némi gyakorlatot igényel. A Power Fighter orsó dobjára 20-as Power Fighter monofil zsinórt csévéltem, amihez 15-ös fonott dobóelőkét kötöttem.

Balázs ezúttal is erősebb felszerelésekkel és elektromos kapásjelzőkkel készült
Számomra a feederbotos horgászat az igazi!
Átalakított method és bordás kosarakat vittünk magunkkal és a jól bevált, kisméretű, mikro szakállas, valamint szakáll nélküli horgokat szereltük fel
Balázs etetését gyorsan megtalálták a halak, megszólalt az egyik kapásjelző, majd pár perc múlva a matracon pihent az első potyka
Az édes etetőanyagokat a legtöbb helyen kedvelik a 2 kg körüli pontyok, ezt bizonyítja Balázs második fogása
Balázs újabb csipogásra lett figyelmes, majd pár másodperc múlva meggörbült a jobb oldali botom spicce, és a megszólalt a nyeletőfék. Mindketten örültünk a szép fogásoknak!

Két 360-as botot vittem a horgászatra, ez a hosszúság bőven elegendő erre a tóra. A Nevis Whisper Feeder botomra egy 4500-as Master Carp LCS orsó került, a Pro Method Feeder botra pedig a hozzá illő, 5000-es Pro Method orsó. Mindkét orsó dobjára 18-as Haldorádó Pellet Line monofil zsinórt csévéltem, amihez fonott dobóelőkét kötöttem.

A kereső horgászat is eredményesnek bizonyult!
Lassan beérett az etetésem, egy szép tükrös vette fel az ott felkínált csalit

Ahogy telt az idő, úgy jelentkezett egyre több ponty az én etetésemről is. A jó minőségű, halliszt tartalmú pelletekből és csemegekukoricából összeállított mix jó választás lehet egy alapozó etetés kialakításához, mert ezek olyan táplálékok, amiket minden méretű ponty szívesen fogyaszt. Ha nincs konkrét ötletünk, hogy mivel lehetne etetni, érdemes kipróbálni! A halak aktivitása alapján úgy tűnt, mozgalmas napunk lesz, de nem sokkal dél után hirtelen alábbhagyott a halak kapókedve, elcsendesedett a víz.

A spiccek mozdulatlanul vártak, és a kapásjelzők csipogása sem zavarta meg a csendet
A többi horgász sem fárasztott a kora délutáni órákban
A kapástalan időszakban mindig kísérletezem. A tintahalas és polipos BlendeX Pop Up Csípős paprika kivonatba áztatva még fogósabb, de sajnos ez a csali sem változtatott a helyzeten
Élő csalival és csemegekukoricával sokszor kapásra lehet bírni a finnyás halakat, de ha törpeharcsák is vannak a vízben, inkább a kemény kukoricát, pelleteket, bojlikat és gumikukoricákat érdemes használni

A délelőtti órákban nagyon jól működtek a SpéciCorn csalik, az ananászos és a chilis tintahalas változat hamar felkeltette a halak érdeklődését. Balázs vaníliás gumikukoricával és minibojlival fogta a pontyokat. A kapástalan időszak sem telt unalmasan, hiszen jókat beszélgettünk korábbi horgászatinkról és szebb fogásainkról. Több csalit is kipróbáltunk eközben, de a helyzet egyelőre nem változott. Szerencsénkre egy óra múlva minden az ellenkezőjére fordult! Görbülő spiccek és csipogások közepette futottunk a botok után! Mind a telepített tavakon, mind a természetesen vizeken előfordulhatnak kapástalan időszakok, ennek okára egyedül csak a halak tudnának választ adni.

Egy újabb ponty a matracon!

Mielőtt elindultunk otthonról, a mamám sok sikert kívánt és hozzátette, hogy mindenképpen vigyünk haza halat, mert a családban többen is szeretik, és legutóbb is visszaengedtem a Zalából fogott pontyomat. Jómagam nem eszem gyakran halat, de mondtam mamámnak, hogy persze, hozunk pár pontyot, ha jól sikerül a peca, de csak annyit, amennyit biztosan el is fogyasztunk! A kéthelyi halak egyébként nagyon jó ízűek és kitűnő egészségi állapotban vannak. Az átlagos méretű pontyokon kívül több nagytestű példány is található a vízben, ezek megfogása azonban rendkívül nehéz feladat.

A halak nagy része egy alapos fertőtlenítés után…
… visszanyerte szabadságát
Az etetésemről újabb pontyokat fogtam a method verseny etetőanyaggal és az ananászos SpéciCorn csalival
Igaz, hogy nem kapitális méretűek, de gyönyörűek a kéthelyi pontyok!
Egyes példányok igazán élénk színűek
Beindultak a pontyocskák!
Egy-egy dévérkeszeg is horogra akadhat, ha gumikukoricával csalizunk

14 óra után olyan ütemben fogtuk a pontyokat, hogy a tizedik után már nem is számoltuk őket. A kereső horgászathoz a Brutal Liver etetőanyagot használtam és ezúttal sem panaszkodhattam rá! A chilis tintahalas gumikukoricával együtt igazán hatékonynak bizonyult. A method verseny keverék is az elvárásaimnak megfelelően teljesített, ananászos SpéciCorn csalit használtam hozzá. Balázs az FX 1 alapú keverékkel valamivel több halat fogott, mint az ananászossal.

Bőven volt részünk akcióban! A Pro Method Feeder bottal a kisebb pontyok fárasztása is hatalmas élmény
Mindjárt megvan!
Az ananászos…
… és a chilis tintahalas SpéciCorn adta az összes pontyomat aznap

Ha feederbotos horgászatra megyek, sosem hagyom otthon a SpéciCorn csalikat! Ezek az aromában ázó kukoricautánzatok annyira fogósak, hogy néha csak ezekkel lehet kapást kicsikarni. A mostani horgászat sem volt kivétel ez alól. Ha kisebb csalikat raktam fel, csak apró pöccintések jelentkeztek, a nagyobbakat meg se mozdították a halak. Balázs is csak gumikukoricával és egy-két kisebb bojlival tudta horogra csalni a pontyokat. Panaszra viszont nem lehetett okunk, mert nagyon jól szórakoztunk! 3 kg feletti pontyot nem fogtunk, de valószínű, hogy az a hal jóval nagyobb volt, ami megtépett. Volt egy igen határozott, húzós kapásom, de amire a bothoz értem, már a bokrok között járt a hal. Balázs sem maradt meglepetés nélkül! Egy igazán különleges pontyok akasztott, majd fárasztott ki sikeresen.

Nem lehetett vitás, hogy Balázs fogta a nap halát!
Koi pontyok is élnek a tóban. Ezek a különleges mintázatú halak hatalmas erővel küzdenek
A tóból fogott koi pontyot a lehető leghamarabb vissza kell engedni!
Késő délután ismét elcsendesedett a víz…
… és a legtöbb horgász készülődött hazafelé
Nemsokára mi is így tettünk. Sajnos a fényviszonyok már kevésbé voltak jók, de nem maradhatott el a közös fotó!
Ide még biztosan visszatérünk!

Egy újabb remek napot töltöttünk el Kéthelyen. Nem a kapitális pontyoké volt a főszerep, de így is kitűnően éreztük magunkat. 4 pontyot tartottunk meg végül, a többi visszanyerte szabadságát. Ezúttal is szeretném megköszönni a segítséget Édesanyámnak és Balázsnak, remélem, bőven lesz még részünk ehhez hasonló horgászatokban!

Írta: Járfás Dávid
Fotók: Vidovics Balázs, Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.