Öntöző-tavi methodozás

Öntöző-tavi methodozás

Már jó pár hete nem voltam a vízparton, ezért igencsak viszketett a tenyerem egy jó kis pecára. Szerdára napsütéses időre volt kilátás, ezért úgy döntöttem, hogy szabaddá teszem magam, és ezt a napot horgászattal fogom eltölteni. Az Ács külterületén lévő Öntöző horgásztóra látogattunk el és feederrel próbáltuk horogra csalni a tó lakóit.

A tóra reggel 7 órára érkeztem meg, már ekkor verőfényes napsütés fogadott. A tó bal sarkán sikerült helyet foglalnom. Éppen végeztem a kipakolással, mikor Zoli barátom is befutott és közvetlenül mellém jobb oldalra ült le.
Kétfajta etetőanyagot hoztam magammal a methodozásra. Az egyik egy zacskó Ördögűző (Devil Buster) volt, amit már régóta használok eredményesen methodozásra és pellet feeder kosaras horgászataim során. A másik pedig a Gold Feeder Carp, ami kellemes illatával egyből felhívja magára a halak figyelmét. Miután összekevertem és átrostáltam őket, felszereltem a feedert is. Egy 360-as Power Fighter Heavy feederből és egy 40-es méretű Master Carp nyeletőfékes orsóból állt össze az első szerelékem. A főzsinór 20-as Trabucco Long Cast volt, amire 45 g-os Preston method kosár került. Az előke 10-es Braxx Pro volt, amire Guru QM1-es szakáll nélküli horgot kötöttem fel 10 mm-es csalitüskével.

Kétféle etetőanyaggal készültem
Egyelőre még szárazon
Áttörés közben…
… és áttörés után
Szerelék élesítve – jöhet a kapás!

Az etetőanyag és szerelék elkészítése után már töltöttem is a method kosárba a kaját. A csalitüskére egy szem fokhagymás gumikukoricát tűztem fel, majd a parttól 30 m-re dobtam a szereléket. Az első halam a vízbe érkezés után pár perccel már rázta is a spiccet. A finomabb kapásból gondoltam, hogy nem ponty lesz az első jelentkező. Egy 0,5 kg körüli ezüstkárászt tereltem be a merítőbe. Az elkövetkező félórában még követte négy társa. Úgy döntöttem, felszerelem másik feederbotomat is, amit messzebbre és nagyobb csalival fogok bedobni. Épp csak kivettem a bottartó táskából, amikor nyeletőfékem süvítésére rohantam oda a bothoz, ami a versenyláda bottartóján görbült. A bevágás után nagyobb súlyt éreztem a zsinór végén. A hal elsőre a tó közepe felé rohant, Zoli egyből ki is vette a távolabbra bevetett szerelékét. A bot jól dolgozott, tette a dolgát. Nagyobb halat még nem sikerült fognom vele, de hát jobb később, mint soha! Ellenfelemet húsz perc küzdelem után pillantottuk meg először. Egy gyönyörű nyurgaponty harcolt a horgom végén. A pontybölcsőt addig gondosan odakészítették a partra. Éreztem, hogy ellenfelem már fárad, majd bő félóra után végre szákban volt a „kicsike”. A mérlegelés során 10,84 kg-ot nyomott. A fénykép után vissza is engedtem lakhelyére.

Szépen görbül a feeder
Fárasztás után a bölcsőben
Hibátlan erőtől kicsattanó nyurga
A ponty pontos súlya 10,84 kg!


Mielőtt újra bedobtam volna a szereléket, még gyorsan befejeztem a másik botom összerakását, amit félbehagytam a kapás előtt. A 360-as feederen ugyanúgy maradt a fokhagymás SpéciCorn, a 390-esre pedig nagyobb kosár és nagyobb csali is került. A 10 mm-es csalitüskére Hybrid method pelletet tűztem fel Mézes Pálinka ízben. Közben horgásztársam sem tétlenkedett, sorban fogta a pontyokat és kárászokat.

Zoli is fáraszt
Újabb kárász a merítőben

Délelőtt 11 körül neki kellett vetkőzni, mert a hőmérő 28 fokot mutatott. Szerencsére a nap nem szemből, de balról erőteljesen tűzött. Sajnos több pontyot nekem nem sikerült horogra csalni, de a kárászok folyamatosan jöttek, ami jó szórakozás volt. Délutánra sikeresen le is égtem, igaz a naptej ott volt a táskában, de a folyamatos kapások között ki ér rá ilyen dolgokkal foglalkozni…

Part felé szánkózó karcsi
Horogszabadítás közben

Nagyon jó horgászatban volt részünk, végre sikerült egy nagyobb halat is partra terelnem a feederrel, aminek teljes szívemből örültem. Mindig boldogsággal tölti el az embert egy nagy hal fogása, főleg ha finom szerelékkel sikerült megfogni.

Egy kosár csemege
Mindegyik csali szépen hozta a halat
Ő is a fokhagymás SpéciCornra éhezett meg
Egy kicsit színesítette az összefogást

Írta: Horváth Viktor (Vitya)
Képek: Horváth Viktor, Kopácsi Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.