Szászpai élmények

Szászpai élmények

Személy szerint nagyon szeretem a kihívásokkal teli vizeket, sokan állíthatják, hogy a Szászpa nem ilyen víz, azonban ha nagy ponty a cél, bizony nem egyszerű pálya. A tó nagyon ápolt, igényes, szép környezetben található és megannyi szép, egészséges halat rejt. Nagyon szép tokhal állománya is van, amiket szintén nem könnyű a horgunkra csalni. Az alábbi beszámolómban láthatjátok, nekem hogyan sikerült.

A horgászatot 48 órásra terveztem. Szerda 17 óra körül értem ki a partra, ahol horgászhelyem elfoglalását követően a horgászatot 19 órakor tudtam megkezdeni. A közbenső két órában felállítottam a táborom, berendezkedtem – felkészülve az éjszakai horgászatra –, összeraktam a botokat és a szerelékeket, majd feltérképeztem az előttem álló pályát.

Botok bevetve, indulhat a szászpai kaland!

Többfajta szerelékkel készültem erre a horgásztúrára, ám a kezdő és egyben legeredményesebb összeállításom, egy 65 grammos ólomból, ólomklipszből, gyorskapocsból, előkéből, illetve egy 6-os méretű horogból állt.

Egyszerű, de bevált végszerelékem
A By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro LC 3,90-es botjaimat vittem magammal a pecára…
… amik ezúttal is tökéletesen teljesítettek

Az előttem lévő pályán két etetést alakítottam ki, az egyiket a parttól 35 méterre, a másikat tőlem jobbra, a parttól 5 méterre, ugyanis sokszor nem is gondolnánk, hogy a legnagyobb halak közvetlen a part előtt tartózkodnak. A 35 méteres helyet Spomb segítségével, 12 mm-es bojlival és 8 mm-es halibut pellettel etettem.

A partközeli etetést kézzel oldottam meg halibut pellettel, valamint saját készítésű bojlival, amit Brutális Máj etetőanyagból gyúrtam

Az első hal nem sokkal a bedobást követően megérkezett, ez egy 17 kg-os tok volt. Hamarosan követte még egy társa 21 óra felé. Egy kisebb kapásmentes időszakot követően, 23 órakor megérkezett a túra első igazán méretes hala, egy hibátlan, 23 kg-os tokhal. Mindig csodálattal tekintek ezekre a porcos-vértes óriásokra.

Esti jelentkező, ami méretben ugyan kissé elmaradt az elsőtől, de remekül küzdött a horgon
Horgásztúrám egyik csúcshala, egy 23 kg-os tok a kezemben!

A pontyok az első este elkerülték az etetésem, ezért picit csalódott voltam, viszont a gyönyörű amurok kárpótoltak. A FermentX pellet tetszett meg a torpedóknak, amit egy fokhagymás SpéciCornnal könnyítettem ki.

Csodálatos hal az amur, mindig meglep, milyen erővel képes harcolni!

Nappal váltani kellett method kosárra és kis csalira, ugyanis a magas légnyomás miatt a nagytestű halak nemigen táplálkoztak. A víznek nagyon szép keszegállománya is van, így megpróbáltam közülük SpéciCorn csalival a nagyobb példányokat becserkészni.

Ha a nagyobb halak inaktívvá válnak, a tó termetes dévérkeszegeit is szeretem célba venni

Az este folyamán pontytúrásokra utaló buborékokat véltem felfedezni az etetésemen, így mindkét szerelékemet az etetés szélein helyeztem el nagy csalikkal: az egyiket 20 mm-es Black Squid bojlival, Quatro Fluo Pop Uppal könnyítve, a másikat pedig a fentebb már említett FermentX pellettel és SpéciCornnal. A túra első pontyát ez utóbbival sikerült megfogni, egy 12,5 kg-os példány formájában. A célom és vágyam a túrán az volt, hogy 20 kiló körüli pontyot tudjak fogni, ami már-már kezdett valószínűtlenné válni, ugyanis már csak egy nappal volt hátra, és az időjárás sem kecsegtetett túl sok jóval az előző naphoz viszonyítva. Nem adtam fel, körbesétáltam a tavat és a tó elején láttam a víz felszínen pontytúrásra utaló buborékokat. Nem volt kérdés, ide ültem át, remélve, hogy ez a hely szerencsésebb lesz pontyhorgászat tekintetében. Szintén 35 métert horgásztam meg, Spombbal főzött kukoricát és 22 mm-es halibut pelletet etettem. Nem telt el 1 óra sem, és a jelzőm egy csippanására figyeltem fel… a csippanást erőteljes húzást követte, a swingerem fent maradt, és a spicc bólogatása is jelezte, hogy nem beleúszással van dolgom. Mikor bevágtam, tudtam, hogy nem kis példánnyal akadtam össze.

Teljesült a vágyam, ezért jöttem!
A hal súlya 24,2 kilogramm! Ő megérdemelte, hogy belemenjek vele a vízbe!

Hihetetlen élményt okozott nekem ez a túra, melynek minden egyes percét nagyon élveztem. A botok és a csalik is jelesre vizsgáztak, mindegyik kitűnően tette a dolgát. Hasonló jó élményeket kívánok minden sporttársamnak az idei szezonban! Köszönöm, hogy végigolvastad!

Írta: Nyárádi Roland

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.