Téli merengő 1. rész – Egyesületi tavak varázsa

Téli merengő 1. rész – Egyesületi tavak varázsa

Gyakran hangzik el, hogy az enyhe télnek meglesz a böjtje, azonban nekünk, horgászoknak megannyi eséllyel is kecsegtet, ami a halfogást illeti, hiszen vizeink nagy részét egyáltalán nem, vagy pedig csak részlegesen borítja jégtakaró.

Úgy vélem, a halak minden esetben az adott körülményekhez igazodnak, mi több, bizonyos fajok – értem ez alatt főként a békéshalakat – egyáltalán nem vermelnek el és jól foghatók az egész tél folyamán. A rengeteg vízen töltött időnek köszönhetően számos új dolgot tapasztalok, bár nem volt ez mindig így. Meglehetősen kevés rutinnal, de annál nagyobb tettvággyal vetettem bele magam a téli horgászat kihívásaiba.

Olykor enyhül az idő…
… ám javarészt…
… a tél az úr

Nem kedvelem a zsúfolt vízpartokat és a tavakért sem rajongok, ennek ellenére télen előszeretettel veszem célba az egyesületi vizeinket, hiszen a fogcsikorgató hidegben kevés hozzám hasonló bolonddal találkozom. Plusz egy indok, ami kedvemre volt, hogy a nyáron szükséges felszereléseknek mindössze a fele is elegendőnek bizonyult. A fegyverzet egy része is otthon pihent, hiszen minden alkalommal csak egy botot és a valóban legszükségesebb holmikat vittem magammal. Gondolok itt a vödörre (amiben rengeteg apróság és kellék elfér), a székre, egy ágasra, egy merítő fejre és egy szerelékes táskára. Pusztán ennyi, és irány a víz!

Mindössze ennyi a komplett magammal vitt felszerelés
Nagyon a szívemhez nőtt
Főszerepben: a töltőszerszám

A szerelékek útvesztőjébe most sem megyek bele, mivel úgy gondolom, mindenki bőven talál információt az interneten, végül pedig nem okoz nagy fejtörést kiválasztani a számára legszimpatikusabbat. Télen a törpeharcsák elvermelnek, így remek lehetőség nyílik számunkra, hogy különböző etetőanyagokat és csalikat is kipróbáljunk. Érdemes kísérletezgetni a különböző ízekkel és variációkkal, főleg így hideg vízben, bátran ajánlom mindenkinek. Bármerre visz az utam horgászni, mindig van nálam csonti, pinki, ritkábban pedig báb is, néha magában, alkalomadtán pedig más-más csalikkal kombinálva csodákra képes.

Dolgozik a pálca
Közeleg a merítés pillanata

E téli horgászatokat megelőzően mindössze két hónappal került hozzám a Master Carp Pro botcsalád legkisebb tagja, egy 330 centi hosszú, medium karakterisztikával rendelkező darab, mely nagyon hamar a szívemhez nőtt. Egy 4000-es, első fékes orsóval használom, ennek dobjára 20-as monofilt töltöttem. Úgy vélem, ennél durvább vagy nehezebb orsót nem is érdemel, hiszen kellően be tudjuk gyorsítani a felszerelést és nem okoz különösebb problémát, ha nagyobb távra kell horgászni a még viszonylag könnyű kosárral. A zsinórklipszet nem használom, ennek ellenére elképesztő pontossággal érnek célt a kosaraim. Talán betudható ez annak is, hogy az ilyen rövid, érzékeny pálcákra könnyen rááll az ember keze, emellett a megfelelően összehangolt felszereléssel élményt nyújt a horgászat minden egyes pillanata.

A letisztult…
… hideg vízben…
… is eszegetnek

Ki kell emelnem, hogy mennyire fontos a réteges öltözet és egy jó lábbeli. Óva intek bárkit attól, hogy rendszeresen a vízpartra merészkedjen megfelelő ruházat nélkül! Aki valóban elég elszánt és szívesen végighorgászná a telet akár kemény mínuszokban is, annak mindenképp javaslom a thermo ruhadarabokat, de főleg egy komplett szett (nadrág-kabát) beszerzését. Amennyiben rétegesen aláöltözünk, nagy baj nem érhet minket. Mondanom sem kell: a meleg ital, forró tea szintén kötelező, roppant jólesik, míg kapásra várunk a széken vagy ládán vacogva.

Téli ponty
Januárban kincset érnek
A hideg ellenére szépen elcsavarta a spiccet

Január elején több alkalommal is horgásztam a helyi egyesület egyik taván. Az első próbálkozásaimat nem koronázta siker, ennek dacára újra és újra „nekifutottam”. A kapástalan, didergős horgászatok után végül némi eredményt sikerült elérnem. Az egyik nap megleptek a bodorkák és dévérek, melyeknek már módfelett örültem, sötétedés előtt pedig egy kisebb pontyot is sikerült fognom. Másnap már napkeltekor vízen voltam, nem is csalódtam, ugyanis négy óra alatt két újabb pontyot sikerült szákba terelnem a rendkívül zord időben. Apró örömök ezek, mégis nagy melegséggel töltik el a horgászszívet a hideg téli napokon.

Hazafelé

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.