Ünnepi fogás Kisgyalánban

Ünnepi fogás Kisgyalánban

Kollégámmal úgy döntöttünk, hogy a közös peca helyszíne (Döme Gábor egyik filmjén felbuzdulva) Kisgyalán legyen. A Tógazda HE kezelésében lévő 50 ha vízterületű tó halban meglehetősen gazdag és szépen rendben tartott, rendezett. A tó déli felében nincs, vagy nagyon kevés az akadó, az északi felében viszont rengeteg víz alatti akadály húzódik. Ezek az akadók nagyon jó haltartó helyek, ám a horgászok körében nem éppen népszerűek...

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én kisebb nehézségek árán reggel 7-re kijutottunk a vízre. Az idő nagyon jónak ígérkezett, kisütött a nap és szélcsend volt, pont ilyenre vágytam.

Reggeli szélcsend

A halőrháznál Zoli barátunk készséggel adott felvilágosítást és napijegyet is. A jó helyválasztás reményében elfoglaltunk a Gyalán felé eső parton két jónak tűnő helyet, ahol végre kezembe vehettem a télen már nagyon hiányolt feederpálcáimat.

Az első helyszín

Az egyik botom egy Spro Iron-X Carp 360 MH feeder, amin egy Spro Hardliner LCS 3400-as nyeletőfékes orsó volt, a másik pedig egy Nevis Legacy Power Feeder 390 MH bot egy Spro Hardliner LCS 3500-as, szintén nyeletőfékes orsóval.

A felszerelés - részletekben…

Főzsinórjaim a már jól bevált Spro Carp Maxx 0,22 mm-es monofil zsinórok voltak, ezt kiegészítettem a hosszabbik pálcánál 12-es fonott Kamasaki Dyneemax dobóelőkével. A fent és lent megütköztetett és (Döme módra) átalakított gubancgátlós, bordás etetőkosár alatt a gyorskapocsba akasztott 10-es fonott Kamasaki Dyneemax előkén egy 8-as méretű Gamakatsu G-Carp Super Hook horog fityegett, alatta hajszálelőkével.

A felcsalizott végszerelék

A rövidebbik bot végszerelékére először Spro Vision 0,18 mm-es előkét kötöttem, de ezt később fonottra cseréltem, ami megegyezett a másik boton lévő szerelékkel. Az etetőanyag egy részét már előző este otthon bekevertem, a többit a parton készítettem el.

Nagy izgalommal és még nagyobb reménnyel kezdtünk neki a horgászatnak.

Józsi kollégám a nemrég vásárolt szerelését vetette be az uszonyosok ellen (az én javaslatomra kezdett ő is finomszerelékes módszerrel horgászni az idén, én már három éve kergetem a pontyokat feederbottal, több-kevesebb sikerrel). Javasoltam neki, hogy a csalik beszerzésekor keresse a Haldorádós termékeket, mivel én is ezeket használom és nekem már beváltak. Annyira hallgatott a szavamra, hogy a csalik mellé vett egy Döme Gábor nevével fémjelzett 390-es MH Spro Pellet Feeder pálcát is Erre a botra egy Cormoran Pro Carp BR 8000-es orsó került, míg a rövidebb Maver Abyss 360 MH botjához egy Nevis Pantera 50-es orsót párosított. Mindkét orsójára az általam is használt és nagyon bevált 22-es Spro Carp Maxx monofil zsinór került. A végszerelékei megegyeztek az enyémmel.

Józsi felszerelése - részletekben…

Az előző este bekevert Vörös Démon Pellet Pack egy részét csúzlival a marker közelébe lőttem, majd Józsi szereléke irányába is küldtem pár gombócot.

Az előre bekevert Vörös Démon Pellet Pack

Az etetőkosarakba Haldorádós mixet kevertem, ami 0,5 kg Pelletes Fekete és 0,5 kg Fűszeres Hal etetőanyagból állt, amit 0,5 dl CSL Tuning Magyar Betyár Hideg vízi aromával turbóztam. Ezt néha kombináltam a Pellet Pack, valamint konzerv kukorica hozzáadásával is.

A bekevert etetőanyag…
… és a hozzávalók

Józsi etetőanyaga 0,5-0,5 kg Pelletes Fekete és Ponty Piros keverékéből állt össze egy kis Vörös Démon Aroma Tuninggal feldobva.

Józsi etetőanyagai és a csalik

A horgokra - a hideg vízre való tekintettel - először csonti, illetve giliszta került konzerv kukorica feltéttel. Ültünk a gyönyörű napsütésben és vártuk a halak jelentkezését. A várt kapás nem sokat késett, először Józsi fogott egy szabvány 1,5 kg-os potykát.

Józsi és a nap első hala

… sajnos a „hal és horgász” kép nem sikerült… Azután én következtem előbb egy kilós tükrös, majd egy szintén „szabvány” pikkelyes aranyhasúval, mindkettő giliszta-kukorica szendvicsen akadt fenn.

Idei első…
… és második halam

Nyugodt (és megjegyzem, nagyon jól induló) horgászatunkat sajnos megzavarta egy zajosabb társaság érkezése és a mellettünk lévő helyre való betelepedése, akik a jó időnek örvendve nemcsak a horgászfelszerelést hozták magukkal a partra, hanem más sporteszközöket is. Ezeknek a dolgoknak a használata, az átlagosnál nagyobb hangzavar és a feltámadó déli szél (ami a helyi horgászok szerint kapásmentes időt hoz) arra a döntésre késztetett bennünket, hogy helyet változtassunk a további sikeres halfogás reményében - ugyanis érezhetően a halaknak sem tetszett a dolog. Összeszedtük a motyót és megindultunk a tó vége felé. Mivel az út sajnos személyautóval nem volt járható, ezért felszereléssel megrakva gyalog vonszoltuk be magunkat a tó utolsó horgászhelyéig. Itt lepakolva örömmel konstatáltuk, hogy jó helyen járunk, mert ezen a helyen készült Döme Gábor filmje, és a halőr elmondása alapján előző nap ezen a helyen sok halat fogtak.

Rögtön a filmben látott csalik kombinációival próbálkoztunk.

Józsi egyik horgára lebegő szivaccsal megemelt 12 mm-es Haldorádó Red tuning pellet került Kék Villám ízesítéssel, míg a másikra ugyancsak lebegtetett 12 mm-es Red tuning pelletet tett Magyar Betyár ízben. Az én két felszerelésemre is Haldorádós pelletekből kerültek ki a csalik. Az egyikre szivaccsal emelt 12 mm-es Nagy Ponty Red tuning pellet került, míg a másikra Magyar Betyár Hybrid Pelletet tettem, méghozzá vegyesen egy lebegőt illetve egy süllyedőt (a felcsalizott horog képe sajnos nem sikerült), amit később Red tuning pelletre cseréltem. A bedobások után csúzlival belőttem ismét a Vörös Démon Pellet Packból egy pár gombócot, csak egy kicsit rásegítettem a CSL Tuning Magyar Betyár Hideg vízi aromával.

A felhasznált csalik

Nemsokára megindultak a kapások és egymás után fárasztottuk a potykákat.

Fárasztás

Egy idő után már nem is fényképeztük, csak fogtuk és fertőtlenítés után engedtük is vissza őket. A legsikeresebb csalinak a szivaccsal lebegtetett 12 mm-es Red tuning pellet bizonyult Magyar Betyár és Kék Villám ízben, ezekre volt a legtöbb kapásunk. Józsi még egy nagyon szép dévért is fogott és ez is pelletre érkezett.

A nap legfogósabb csalija
… és jöttek sorjában…

Sajnos nagyon hamar lejárt a horgászatra szánt idő, indulnunk kellett haza, viszont egy izgalmas, nagyon jó pecával indíthattam az idényt, és Józsi barátomat is megfertőztem, mert a hazafele zötykölődés közben már a Pellet Feeder pálca párjának megvásárlását tervezgette.

A Haldorádós csalik és etetőanyagok nagyon jól beváltak itt is, mint már annyi helyen, bizonyítva, hogy a szűkebb anyagi kerettel rendelkező horgászok (mint amilyenek mi is vagyunk) is lehetnek sikeresek és foghatnak sok halat. Mindenkinek hasonló, halban gazdag horgászatot kívánok!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.