Vega peca „vega” halakra

Vega peca „vega” halakra

Az egész történet egy átlagos ponty- és fehérhal horgászatnak indult. Vagy nem? Hát, nem, mert a „Magyar Betyár meggondolta magát”. Persze nem egyedül mentem, hiszen csapatban mindig jobb :)

Kora hajnalban indultunk, jó horgászként :). A tóra kiérve az embert mindig több kérdés is kerülgeti. „Hová is üljek? Jó az a technika, amit itt használni szeretnék?” Ezúttal kisegített minket a pont „szolgálatban” lévő halőr. Ő elmondta nagyjából, mégis mi merre hány méter.

Ez volt a terep

Nem is tartott soká a kipakolás, kis adag magmixet beszórtunk etetés gyanánt, és hadd szóljon!

Egy picit erősebb feederbot indokolt volt a terep miatt

Kis idő elteltével észrevettük, hogy bizony nagyon hínáros a meghorgászandó terület. Ezért egy 0,16 mm-es fonott dobóelőkét kötöttem (vastagabbat nem akartam, hisz mégiscsak finom pecára készültünk).

Ezt az egyszerű szereléket használtam…
… ezzel a horoggal

Most már a terep feltérképezve, a szerelék kész, már csak hal hiányzik. Kezdjünk egy természetesebb csalival, a kukoricával (általában ezzel a csalival kezdem a horgászatot)!

A Magyar betyárra esett a választásom
Így néz ki bevetés előtt

Kapás van végre! 10 perc sem telt el, és sűrű rángatózást követően a botot majdnem elvitte valami. Bevágás után éreztem, hogy nem lesz rossz hal. Közben nézőközönségünk akadt, el is kezdtek találgatni, mi lehet az (felsorolták szerintünk a tóban élő összes békés halat :)). Mikor már a part közelében járt, megláttuk, hogy nem is a kukoricafogyasztásról híres ez a hal. Merítéskor a szájából szinte azonnal kifordult a horog, de szákba került - kb. 4 kiló hínárral :) - a tettes.

Az elkövető egy csuka volt, ami mérlegeléskor 2,15 kg-ot nyomott

Mondanom sem kell, nem kis meglepetés volt. Már csak kíváncsiságból is újracsaliztam - kis változtatással - hátha jön valami „uszonyos iszonyos”, hogy Béci barátomat idézzem :)

Ez lenne az apró furfang

Most picikét többet kellett várni a kapásra, de hamarosan ismét fáraszthattam.

Vajon mi lehet?
Még mindig találgatok
Áhá, megvagy!
Már megy is vissza. Ha nagyobb lesz, remélem, nem felejti el, hogy én jártam erre
Menjél csak vissza, találkozunk, ha megnősz!

Mindennél fontosabb ilyenkor a halakkal való kíméletes bánásmód. Mért mondom ezt, hogy ilyenkor? A válasz egyszerű: meleg van, a horog ütötte seb ilyenkor a parton vagy a vízben is nyílt terep a fertőzéseknek, így ha lehetőségünk van rá, legalább fertőtlenítsük le a száját vagy a rajta lévő sebeket (szerencsére utóbbival most nem találkoztunk).

Milyen egészséges (ámbár kicsit hínáros :))

A társam sem tétlenkedett, ő is rendesen szedte a vámot a halakból, igaz, ő matchbottal pecázott.

Hevesen küzd
Büszke horgász a pontyával
„Hát ezt érdemlem?”
Előfordult, hogy egyszerre fárasztottunk. Izgalmas volt, mert a halak sokszor keresztezték egymás útját, de itt az eredmény
Na, még egy szép kis ponty

Ha már ott voltunk, tesztelgettük a csalikat is, így a nap végén már pellettel is próbálkoztam, ám azt most inkább a mohó kárászok kapkodták fel hamar.

Rá esett a választásom
A nap utolsó hala pelletre…
… és már ment is vissza
Az eredmény itt, amit eltettünk a végén fotózni…
… és az eredmény ott

Szerintem egy nagyon eredményes napon voltunk túl. Kívánok legalább ilyen eredményes horgászatot minden horgásznak/olvasónak.

Írta: Strankula János
Fényképezte: Strankula János, Béci

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.