Villámgyors keszegezés

Villámgyors keszegezés

Nálunk, Magyarországon a fonott zsinóros feederezés jórészt csak akkor kerül képbe, amikor nagyon akadós terepen, erős felszereléssel kell a pontyokat kikényszeríteni a veszélyes zónából. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra a keszeghorgászok is előszeretettel használnak fonott főzsinórt, mert a nulla nyúlását kihasználva a maszatolós kapásokat is sokkal gyorsabban közvetíti a spicchez, mint a monofil. Persze ennek a technikának is megvannak a trükkjei, „mesterfogásai”. Ezeket szeretném most bemutatni.

Annak, hogy a fonott zsinórnak nincs nyúlása, nem csak előnyei vannak, így különös odafigyelést igényel ez a fajta horgászat. A legfontosabb, hogy olyan botot kell ehhez a technikához választani, amelyik nagyon lágy, nagyon rugalmas, így minimálisra lehet csökkenteni a „rideg” zsinór okozta rugalmatlanság miatti halvesztéseket. Én ehhez a módszerhez is a Nevis Competition Feeder 4 in 1 3-3,9 botot használom. Ennek a 0,5 oz-s spicce még a legérzékenyebb kapást is mutatja, és a bottest hihetetlen lágysága a legvékonyabban akadt horgot sem tépi ki a hal szájából. Erre a botra többféle orsó is jól passzol, nekem egyik kedvencem a Nevis Airtec 5000, amely egy rendkívül gyors és precíz szerkezet. Ezzel az összeállítással és a fonott zsinórral kiegészítve még a leggyorsabb kapások is jó eséllyel megfoghatóak.

A Rávkevei (Soroksár)-Duna bővelkedik a keszegfélékben, így népszerű célpontja azoknak, akik szeretik a mozgalmas, pörgős horgászatokat
A Nevis Competition Feeder 4 in 1 bot legvékonyabb, 0,5 oz-s spicce fonott zsinórral használva azokat a kapásokat is mutatja, amelyekről eddig fogalmunk sem volt!

Az első lépés ennél a technikánál is az, hogy a főzsinórt felcsévéljük az orsóra. Mivel a vékony fonott lényegesen kevesebb helyet foglal, mint a vastagabb monofil, így célszerű a dobon hagyni valamennyi alátét zsinórt. Jelen esetben én egy 0,08 mm átmérőjű Nevis Secure Braid zsinórt csévéltem az orsóra. Távolabbi dobások esetén szükség lenne ehhez már egy vastagabb monofil vagy fonott dobóelőkére, ám a bemutató horgászatot a Ráckevei Duna-ágon ejtettem meg, ahol a meghorgászandó távolság mindössze 15-20 méter.

A Nevis Secure Braid vékony méretekben ideális főzsinór leheletfinom keszegezéshez, amelyben nélkülözhetetlen társa a Nevis Elite Feeder Gum
A Secure Braid zöld színe a legtöbb hazai vízben beleolvad a környezetbe

A fonott főzsinórral készülő keszegező végszerelék még egy nagyon fontos dologban különbözik a monofil zsinórostól, mégpedig abban, hogy a kosarat tartó csúszó karabinert megütköztető „gumitüske” alá be van iktatva egy 5-8 cm hosszú Nevis Elite Feeder Gum névre hallgató, 1 mm vastag erőgumi.. Ez a gumidarabka azt a célt szolgálja fárasztáskor, hogy a rugalmatlan fonott főzsinóron hánykolódó nehéz kosár miatti hirtelen rángatásokat kivédve és folyamatosan feszesen tartsa a horogelőkét. Ez az egyébként fekete színű erőgumi, a gubancgátló szerepét is betölti ennél a végszereléknél. Felhelyezése a tőlem megszokott módon nagyon egyszerű. Csak annyit kell tenni, hogy a leszabott erőgumi mindkét végére kell kötni egy-egy dupla csomót, és az egyik oldalon egy fél hóhércsomóval a fonott főzsinórt, míg a másik oldalon egy szimpla hurokkal a vékony monofil horogelőkét kell azon rögzíteni. A Feeder Gum végeire kötött csomók nem engedik lecsúszni a kötéseket, így biztonságos és nagyon egyszerű ez a megoldás.

Az erőgumival kombinált végszerelék elkészítése pont olyan egyszerű, mint amilyen hatékony
Egy kevés édes keszeges etetőanyaggal (Haldorádó Top1 Bream + Nagy Dévér) és némi földes szúnyoggal a Duna-ágon nem lehet hibázni!

A horogelőke ennél a módszernél legalább 50 cm, és lehet akár még extra vékony is, hiszen mind a Feeder Gum, mind pedig a rugalmas bot lehetővé teszi leheletfinom horgászatot. Ha a keszegfélék közt beugorhat egy-egy termetesebb kárász vagy ponty is, akkor a 12-es monofil előke alá nem érdemes menni. A horogválasztásnál is figyelembe kell venni, hogy a vékonyhúsú keszeges horgok nem mindig bírják jól a keményebb bánásmódot, és bizony kihajlanak. Ezért érdemes inkább egy picit erősebb, mégis könnyű horoggal nekiindulni a fonott zsinóros pecának. Én ehhez a Gamakatsu G1-102 Competition horgot használom, 16-os méretben.

Talán a fonott főzsinóros finom keszegezés az a rezgőspicces technika, aminek alkalmazásakor nem az önakasztás után vágunk be, hanem a kapás folyamatát is látjuk. Ezért aztán érdemes résen lenni, a botot folyamatosan kézben tartani.
A kárászra jellemző a gyors kapás, amelyet fonott főzsinórral mi is gyorsan le tudunk reagálni, így nincs ideje kiköpni a csalit az akadás előtt
A Gamakatsu G1-102 16-os horog ideális a kis csalikhoz, finom horgászathoz, ugyanakkor elég erős, ha esetleg egy ponty venné fel a csalit
Ritkán horgászunk kifejezetten erre a halfajra!

Amikor valamilyen, a szokványostól eltérő módszert próbálok, mindig felötlik bennem a gondolat, hogy mégis miért kell ez? Van-e ennek értelme, vagy csak azért csinálom, hogy ilyen is legyen? Nos, ennél a technikánál egyértelműen állíthatom, hogy van értelme. Mégpedig akkor, amikor olyan halakra horgászunk, amelyek nem a mohósságukról híresek. A fonott főzsinór ugyanis még a legfinnyásabb apró húzásokat is vehemens kapásként közvetíti.

Fonott főzsinór és erőgumi esetén a fárasztás során nem kell annyira „pumpálni”, mint monofil zsinór használatakor, csupán hagyni kell, hogy minden tegye a dolgát, és lassú, finom mozdulatokkal ki lehet húzni a halat
Az ilyen méretű halakból nagyon sokat lehet fogni, rendkívül szórakoztató és eseménydús a rájuk történő horgászat

A kapás gyors érzékelése mellett maga a horgászat is gyorsabbá válik, ugyanis a beépített erőguminak és a lágy botnak köszönhetően a fárasztás is leegyszerűsödik. A gyors kapások mellé gyors kéz is kell! Érdemes tehát úgy felállítani a horgászállásunkat – legyen szó ládáról, vagy akár olyan fotelról, amelyre feeder kar is szerelhető –, hogy a kezünket folyamatosan a boton tarthassuk. A Carp Academy Feeder Fotelra szerelhető adapterek segítségével a székünk képes akár egy versenyláda szerepét is betölteni, annyi különbséggel, hogy még kényelmes is.

Ha türelmesek vagyunk, akkor még a termetes halakat is könnyedén ki lehet fárasztani vékony előkével és kis horoggal

Ami elsőre azonban furcsa volt számomra, az a dobás. Megszoktam ugyanis, hogy a monofil zsinór még az után is nyúlik, hogy a klipsz megakadt, így ha a bot vissza is rántotta a lendületben lévő kosarat, emiatt a dobás fél méternél többet nem vesztett a pontosságából. Azonban a fonottnál a kiakadás elég „konkrétan” zajlik, ugyanis nincs nyúlás. Első próbálkozásomkor a végszerelékemet kb. fél távra visszarántotta a bot, és az orsóm klipszét is majd kitépte a hirtelen megtorpanó, megtöltött, 25 grammos Haldorádó Tufty Medium Feeder kosár. Néhány dobás után azonban annyira ráállt a kezem a dobástávolságra, hogy a fent említett félméteres, a monofil zsinór nyúlása miatti pontatlanság is eltűnt. Egy amolyan „lerakó” mozdulattal a kosarat egyetlen pontra lehet a vízre tenni. Ügyes kézzel és jó szemmel a pontosság új értelmet nyer a fonott főzsinór használatával.

Kis ponty, nagy öröm!

Rengeteg előnye mellett a fonott főzsinóros technikát azonban kizárólag keszegfélék horgászatakor tartom jónak, ugyanis a pontyok fárasztásakor a monofil zsinór rugalmasságára feltétlen szükség van. Apróhalazáskor viszont a gyorsaság, az érzékenység és a pontosság mind javíthatóak a vékony fonott zsinórral, feltéve, ha az megfelelő horgászboton és jó végszerelékkel kombinálva kerül bevetésre. Sikeres próbálkozást kívánok mindenkinek!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.