Monofil method nagy pontyokkal

Monofil method nagy pontyokkal

Egyre több helyen tiltják be a fonott zsinórok használatát, sőt már a hazai és nemzetközi feederbotos versenyeken is tilos a használatuk. Ezen intézkedések elsősorban a halvédelmet szolgálják. Napjainkban a nyugati horgászkultúrában gyakorlatilag teljesen háttérbe szorult e zsinórok használata. Ezzel szemben kis hazánk horgászai előszeretettel alkalmazzák, sőt sokan talán el sem tudják képzelni a horgászatot fonott zsinórok nélkül!

A fonott zsinóroknak számtalan előnye van a pontyhorgászatban (is), amit más alternatívával kiváltani nagyon nehéz, viszont nem lehetetlen. Saját tapasztalatból tudom, hogy ha az ember hozzá van szokva a fonott zsinórok használatához, és olyan helyre megy horgászni, ahol ez nem megengedett, az a horgászat gyakorta rendkívül nehézkessé válik és a legritkább esetben lesz eredményes. Miért? Azért, mert teljesen másként áll össze a szerelék, ha a fonott zsinórt monofilra cseréljük. Nagyon eltérő módon viselkedik a kétfajta zsinór, ebből kifolyólag gyakorlatilag minden megváltozik. A monofil zsinór, ha nem megfelelő módon van megkötve, nagyon könnyen szakad, lényegesen sérülékenyebb és merevebb is, mint a fonott zsinór. E tulajdonságai miatt nekem sem volt nagy kedvencem ez a fajta zsinór, amíg saját szememmel nem láttam és nem tapasztaltam meg, hogy megfelelő módon használva akár lényegesen eredményesebb is lehet. Februárban Döme Gáborral közösen horgásztunk Nagyszénáson. Erről a horgászatról egy remek film is készült, amelyben, ha emlékeztek rá, Gábor a teljes szerelékét áttetsző, monofil zsinórból kötötte. Az eredmény önmagáért beszélt és felkeltette az én érdeklődésemet is. Két kapás között Gábor szakított rá időt, hogy pontosan megmutassa, hogyan készül el egy monofil zsinórból kötött horogelőke, és hogyan is áll össze pontosan ez a rendszer. A soron következő horgászataim alkalmával elkezdtem alkalmazni a tanultakat, és bár nálam is jól működött, nagyon idegennek hatott az egész. El kellett telnie egy kis időnek, amire tökéletesen be tudtam építeni mindezt a horgászataimba. Mára gyakorlatilag teljesen elhagytam a fonott zsinórt, a nagy pontyok viszont továbbra is állandó vendégeim maradtak a horgászataim során!

A tökéletesen összehangolt módszer…
… ilyen csodás halakhoz…
… segített hozzá

Ma már nemcsak ott használok monofil főzsinórt, dobóelőkét és horogelőkét, ahol ez előírás, hanem gyakorlatilag mindenhol. Így bárhova is megyek horgászni, biztos lehetek abban, hogy az általam használt végszerelék és módszer 100%-ig szabályos. Nem mellesleg ezzel a halvédelmet is elősegítem, ami úgy vélem, az egyik legfontosabb dolog a nagyponty-horgászatban.
Késő ősszel, egy ködös, fagyos, didergős napon meglátogattam az orosházi Új Homokbánya Horgásztavat, ahol feltett szándékom volt néhány termetes ponty becserkészése. E horgászat remek lehetőséget kínált arra, hogy bemutassam, hogyan csalom horogra a nagy pontyokat method módszerrel és monofil zsinórral.

Ködös…
… fagyos…
… kellemetlen idő fogadott a vízparton, nem csoda, hogy „Keresztes barátom” is igyekezett védett helyet találni magának

Bár az időjárás rendkívül zord volt egész nap, nagyon bizakodó voltam, hogy sikerrel járok. A lehető leggyorsabban összeállítottam a felszerelésemet és már dobtam is a jónak vélt helyre. Vagyis inkább csak próbáltam, mert a „tejföl ködben” semmit nem láttam.

A feszes spiccek a kapást várták…
… és nem is hiába, jó kis csata vette kezdetét…
… amelyet sikerült megnyernem
Gyönyörű mintázat, rajzolni sem lehetne szebbet…
… hatalmas „lapát”…
… íme, teljes terjedelmében ez a hosszú bajuszú, gyönyörű tőponty
Gyors fotó és sebfertőtlenítés után…
… már mehetett is útjára

A késő őszi és téli időszakban áttetsző, a vízben szinte láthatatlan monofil főzsinórt használok. Erre a célra legjobban a By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line zsinór vált be, ezt 0,20 mm-es méretben használom. Dobóelőkét minden esetben használok. Ez a lendületes, távoli dobások elérése mellett jó szolgálatot tesz a fárasztás utolsó, legkritikusabb fázisában is. Erre a célra két zsinór jöhet nálam számításba. Az egyik a By Döme TEAM FEEDER Tapered Line, míg a másik a GURU Shield Shock Leader. Előbbi egy úgynevezett kónuszos, felvastagodó és egyben teljesen áttetsző zsinór, míg utóbbi egy klasszikus monofil dobóelőke diszkrét, sötét színben. Ezeket az úgynevezett „dél-afrikai csomóval” kötöm össze a főzsinórral, ez vált be nekem a legjobban. A horogelőkét Haldorádó Method Mono Hook Line zsinórból kötöm, ez is teljesen áttetsző. Ha már szóba került a horogelőke… Azokon a tavakon, ahol tiltják a fonott zsinórok használatát, általában kivételt képez ez alól a hajszálelőke. Ezt szinte mindenütt megengedik, hogy fonott zsinórból készüljön, ami lehetőséget kínál az úgynevezett hibrid horogelőkék használatára. Ebben az esetben a hajszálelőke fonott zsinórból van megkötve, ami biztosítja a csali teljesen természetes, szabad mozgását, viszont a horogelőke többi része monofil zsinórból készül, amely így szinte teljesen láthatatlan a vízben. Nagy kedvencem ez a megoldás.

Jól bevált monofil zsinórok…
… amelyek garantáltan megállják a helyüket minden helyzetben
Egy klasszikus monofil és egy úgynevezett hibrid horogelőke…
… amelyeket 12 cm-es hosszban használom

A sűrű köd egésznap kitartott, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a pontos a horgászatot. No, de sebaj, ezért is jó a method módszer! Klasszikus kereső horgászat volt ez, nagyjából belőttem az irányt és az e tavon jellemzően működő távolságot és bíztam benne, hogy egy nagy ponty arra jár és megtalálja a felkínált csalogatóanyagokat.

Újabb jelentkező, ismét akcióban a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie feederbot és orsó…
… nagy csata után végre a kezemben tarthattam a horgászat legnagyobb halát…
… hibátlan volt minden porcikája…
… gyönyörű tükrös…
… hatalmas élményt nyújtott ezen a fagyos horgászaton

Természetesen a jól összehangolt monofil zsinórok önmagukban még vajmi kevesek lettek volna a sikerhez. Szükség volt egy megfelelően összeállított etetőanyagra, egy-két jó csalira és egy tökéletesen működő végszerelékre, hogy a horgászatot végül siker koronázhassa. A használt etetőanyag keverék pontos receptje:

  • 200 g Top Method Feeder - Brutal Liver
  • 200 g Top Method Feeder - Spicy Krill
  • 400 g 4S Method Pellet Mix - Ősz
  • 150 ml SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj
 

Csípős, májas, krilles etetőanyag keverék: ez optimális mértékben „felhőz”, de a sok darabos pelletnek köszönhetően megvárja a nagy pontyokat is
Bekevert állapotában így néz ki
Legend Pellet Wafter - Chilis Tintahal és Édes Ananász csalik, ezek működtek ezen a horgászaton a legjobban
A folyékony étvágyfokozóknak, aktivátoroknak hatalmas a jelentősége a hideg, lehűlt vizekben
Dart Metal XL 50 grammos kosár képezte a végszerelékem fő alkotóelemét…
… ez a kosártípus az alján elhelyezkedő „karmoknak” köszönhetően nagyon stabilan megáll a mederfenéken, az oldódást segítő lyukak pedig nagyban hozzájárulnak az etetőanyag gyorsabb kioldódásához, ami a hideg vízben kulcsfontosságú
Több lépésben töltöttem meg ezt a kosarat, először a felcsalizott horog nélkül…
… majd az így elkészült töltet tetejére bőven nyomtam ebből a whiskys aktivátorból…
… ezután a félig töltött töltőszerszámba helyeztem a csalit…
… és egy újabb préselést követően el is készült az az „ízbomba”, amely messziről a horgom közelébe csalta a pontyokat

A bedobások előtt egy kevés SpéciAdditive Fűszeres Vörös Máj kivonattal öntöttem fel az etetőanyagot, majd a method kosár megtöltése során a bemutatott módon tovább ízesítettem a whiskys aktivátorral. Egy kosárnyi mennyiségben gyakorlatilag lehetetlen túladagolni ezeket az étvágyfokozókat, a method kosár vonzerejét és hatósugarát viszont nagyban megnövelik. A kapások így lényegesen gyorsabban megérkeznek.

Hideg víz ide, hideg víz oda, nem sok időt töltött a végszerelékem a vízben, a horgászat utolsó pontya küzdött a horgon…
… gyönyörű tükrös volt ez is, szívmelengető élményt nyújtott a zord időben
Tökéletesen összehangolt felszerelés és módszer, valamint a nemes ellenfél

Jó néhány horgászat, sok-sok kísérletezés és megannyi megfogott nagy ponty után nyugodt szívvel állíthatom, hogy nem kell félni a monofil zsinórok használatától. Némi rugalmasság és gyakorlás kérdése az egész. Megfelelő használat mellett nem romlanak a fogási esélyek, sőt bizonyos helyzetekben kifejezetten előnyös is a monofil zsinórok használata. A nagyponty-horgászat elsősorban felelősség, és a fonott zsinórok elhagyásával egy újabb nagy lépést tehetünk meg előre a halvédelem még nagyon hosszú és rögös útján!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Szatmári Kata, Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.