Nyurgapontyok éjszakája

Nyurgapontyok éjszakája

Alapvetően szeretem, ha minden előre el van tervezve, alaposan fel tudok készülni egy témára, alkalomra, és ezeknek megfelelően a terv szerint haladnak a dolgok. Azonban a horgászatban sokszor épp a spontaneitás az egyik legjobb tulajdonság, ami nem várt, de annál jobb élményeket adhat! Mostani horgászatom is épp egy ilyen rögtönzött ötlet indíttatásából adódott, a soron következő írásban tartsatok velem legfrissebb kora nyári pontykalandomra!

Az egész egy gyönyörű, napos pénteki reggelen kezdődött, amikor a megszokott módon elkezdtem a munkámat. Ilyenkor már csak a péntek mivoltából, a hétvége karnyújtásnyi közelségéből és az én esetemben a pompás időből adódóan is jó kedvvel álltam hozzá mindenhez, azonban ez hamarosan tovább is fokozódott… Reggeli teendőim közben egyszer csak megcsörrent a telefonom. Mészáros Attila barátom hívott, aki egy egyszerű, de egyértelmű kérdéssel indított: „Szevasz! Nincs kedved este horgászni egyet?” Ez pont egy olyan mondat, amit bármikor szívesen hall az ember, és mivel épp rá is értem aznap, egyből hangzott is az ugyancsak egyértelmű válasz: „Dehogy nincs! Mikor indulunk?” Cimborám már egy kész lehetőséget vázolt fel, mert már le is foglalta a helyet egy közeli horgásztónál.

Horgászhely kiválasztása
Attila a heves megyei Biztató Horgásztóra intézett foglalást, ami mindkettőnk számára igencsak kedvelt hely. Ő már évek óta jár ide, ez az egyik kedvenc vize, én pedig a tavalyi év őszén horgásztam itt, konkrétan éppen Attila barátom ajánlására. A volt sóderbánya tavon eltöltött akkori 24 óra fantasztikusan sikerült, számos gyönyörű ponty mellett ugyanis sikerült megfognom egy közel 17 kilogrammos amurt, ami jó eséllyel a tó aktuális rekordja egyben! Bizony, sokáig emlegettük azt a pecát, és azóta nem is voltam itt, így hát annál szívesebben néztem az új látogatás elé! Sőt, a nosztalgikus érzetemet tovább erősítette, hogy ugyanarra az állásra – 2-es horgászhely – mehettünk ezúttal is, ahol akkor voltam. Ennél több nem is kellett, végérvényesen rápörögtem a témára! :-)

A Biztató Horgásztó 2-es helyén horgásztunk, ahonnan a túlpart pereme elé dobva kerestük a pontyokat
Örömmel tapasztaltam, hogy legutóbbi látogatásom óta eltávolították az állással szemben bedőlt nagy fát… Ezáltal tisztább, nagyon terep kínálkozott horgászatra!

Lassacskán teltek a következő munkaórák, a gondolataim már messze, a vízparton jártak és az előttünk álló éjszaka fogásait vetítették elő. Hogy egy kis időt spóroljak és még hamarabb indulni tudjunk, az ebédszünetben összepakoltam minden szükséges felszerelésemet, etetőanyagokat és csalikat, így amint finist ütött az óra, már várhattam is Attilát. Épp egy kávéra volt még időm, és meg is érkezett, tüstént bepakoltunk a kocsiba, majd célba vettük a horgászvizet!

Felszerelés összeállítása
Nem igazán kellett gondolkodnom azon, hogy milyen felszerelést készítsek össze erre a horgászatra, hiszen kedvenc Master Carp Pro Long Cast összeállításaim tavaly is tökéletesek voltak ide, így hamar eldöntöttem, hogy ezeket viszem magammal. Egyrészt a túlpart pereméhez közeli hosszú, pontos dobások kivitelezése, másrészt pedig a várható halak mérete, ereje miatt ezek nemcsak praktikusak, hanem indokoltak is az itteni pecához!
1. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90 LC
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
Végszerelék: A fonott előkezsinórra egy 35 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosarat szereltem, alá pedig egy praktikus Guru Speed Bead gyorskapcsot kötöttem. Az ebbe rögzített Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm-es horogelőkém hosszát 12 cm-re állítottam be, horgom pedig elsőszámú favoritom, a Gardner Covert Dark Mugga volt 8-as méretben, hajszálelőkével készítve.
2. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 4,20 L
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
Végszerelék: A rövidebbik boton használt végszerelékkel megegyező, a különbség mindössze annyi volt, hogy ebben az esetben egy 10-es Rigga CVR típus volt a horgom, mely a Gardner 2018-as újdonsága. Ezt szintén hajszálelőkével, nagyobb méretű csalikombinációhoz alkalmaztam.

Kedvenc TEAM FEEDER Long Cast felszereléseim ezúttal is tökéletesen helytálltak

Csalogatóanyagok kiválasztása:
Elsősorban az időszakot, a víz hőmérsékletét (kb. 14 Celsius-fok volt a horgászat ideje alatt) vettem alapul az etetőanyagom összeállításakor. Az alábbi recept az egyik legbeváltabb, leggyakrabban használt keverékem az év ezen részben (is), melyet tapasztalataim szerint szinte minden vízterületen szívesen fogyasztanak a pontyok. Fontos, hogy ez egyáltalán nem az a mix, ami 5 percenként hozni fogja a halat – bár volt már példa olyanra is egy-egy nyári napon, hogy a két bot soknak bizonyult –, hanem inkább a kivárós, szisztematikus szelektív stratégia kiváló pontyos-amuros kajája, mely stabilan működik kisebb-nagyobb kiterjedésű telepített, egyesületi és természetes, vad vízterületeken egyaránt!

Tejsavas alapú, savanykás-gyümölcsös ízvilágú kora nyári keverékem receptje:
1 csg Ready Method Fusion
0,7 kg Vad Ponty etetőanyag
120 ml Vad Ponty Aroma Tuning

Egy különleges összeállítással készültem: íme, a tejsavas alapú, savanykás-gyümölcsös ízvilágú kora nyári keverékem komponensei!
Első lépésként a Ready Method Fusion etetőanyagot át kell törni egy közepes méretű (esetemben 3 mm lyukbőségű) rostán
Az így kapott eredmény egy tökéletes állagú, csúcs tejsavas method etetőanyag a Kék Fúzió jellegzetes ízével és aromájával. Ezzel gyakorlatilag nincs több teendő…
A Vad Ponty etetőanyagot külön készítettem el, elsőként ehhez a saját Aroma Tuningjából és kevéske vízből adagoltam
Durva őrlésű kaja, aminek a szemcséi hamar beisszák az aranyszínű folyékony adalékot. Ez a plusz gyakran valóban „aranyat” ér!
Miután a „földszárazra” kevert Vad Ponty etetőanyagot is átrostáltam, következhetett a Fusionnal való vegyítés
Így fest a fentiek kész, tökéletes állagú, komplett összessége
Ízes, illatos, nagyméretű szemcsék, melyek árasztják magukból a tejsavas Kék Fúzió karakteres ízét és a Vad Ponty jellegzetes savanykásságát
Ezúttal Pellet Feeder kosaras végszerelékkel használtam, de method technikával is remekül működik

Csalijaim ehhez tökéletesen illeszkedtek mind ízben, mind aromában, mind pedig a szelektív horgászat koncepciójában. Elsősorban a FermentX Tejsavas Kék Fúzió Oldódó Pelletet, illetve Nagyhal Csalit próbálgattam különféle ízes, élénk színű, lebegő csalikkal kikönnyítve.
Íme, a legfogósabb csalikombinációk:

Csalijaimat új állítottam össze, hogy jól illeszkedjenek az etetőanyag jellegéhez
Kikönnyített csalikombinációimat egyszerűen hajszálelőkére fűzve kínáltam fel
1. csali: FermentX Oldódó Pellet Tejsavas Kék Fúzió + BlendeX Pop Up Ananász + Banán 12 mm, picit megvágva a fúrt pellettel összefordított végénél
2. csali: FermentX Nagyhal Csali + SpéciCorn Mega Egzotikus Ananász
Tipp: A FermentX Nagyhal Csali véleményem szerint fúrva, hosszában fűzve a leghatékonyabb, viszont a fúrás sok horgásznak gondot okoz, mert a tömör csali szétrepedhet. Én a Guru Super Fine Bait Drill fúrót használom, aminek csupán 1 mm a fejátmérője. Ezzel garantáltan nem repednek szét a pelletek!

Pikkelyes erőgépek az éjszakában:
Útközben átbeszéltük a stratégiát Attilával, ami annyiban módosult az általam kigondolt keresőhorgászathoz képest, hogy ő délután főzött otthon egy kis natúr magkeveréket, amit javaslatára alapozó etetésként bejuttattunk a horgászhelyünkkel szemben lévő partvonal elé. Ezt egy egyenes sávban, viszonylag hosszú területen terítettük szét, így a környéket járó halak folyamatosan, hosszabb időn át tudtak szemezni a kukoricából, búzából, mi pedig ebben a zónában kereshettük őket.

Naplemente a hátunk mögött

Hamarosan lement a nap, a környezet elcsendesült, és sötét éjszaka telepedett a tájra. Tiszta, csillagos volt az égbolt, alig-alig volt olykor némi légmozgás, ezért hűvösebbre számítottam, de bőven elegendő volt a pulóver és a polár felső. Egészen 23 óráig minden csendes is maradt, legalábbis részemről, mert Attilának már volt egy kapása, ám sajnos leakadással végződött. Épp az kései vacsorán utolsó falatjait ettem, amikor az orsóm nyeletőfékének hangja ütötte meg a fülemet. Imádom ezt a jellegzetes zizegést, ha valamit, hát ezt sosem lehet megunni! :-)

Kapásra várva az éjszakában
Két aprócska fénypont mutatta a lényeget a sötétben

Kemény, küzdelmes fárasztás végén egy csodálatos nyurgatestű pontyot meríthettem. Hibátlan, szinte érintetlen szépség volt, épp egy ilyen halra vágytam! Ez a példány a nagyobb méretű, FermentX Nagyhal Csalis kombinációra csábult el, ami nagyjából 1,5 órát töltött a vízben, mielőtt a hal megtalálta. Néhány gyors fotó és sebfertőtlenítés után örömmel intettem búcsút neki a fejlámpa fényében, majd dobtam vissza a szereléket egy újabb potyó reményében.

Az éjszaka első hala egy gyönyörű, harcos ponty
Nagyon szép állapotban lévő, egészséges példány volt
Méretes „evezők”
A hátúszója is igen szemrevaló volt, s ami még fontosabb, sértetlen!
Számunkra csupán egy apró mozzanat, a halnak viszont annál fontosabb törődés!

Éjjel 1 óra múlott, amikor a következő akcióra reagálhattam. Bődületes erejű, botgörbítős kapásra vágtam be, s nagy örömömre a kontaktus felvétele után sem hagyott alább a jelentkező harcias habitusa. Hosszú, zabolázhatatlan kirohanások, apránként visszanyert zsinór és rendkívül erőteljes ellenállás jellemezte a halat, illetve a fárasztás egészét. Kissé meg is lepődtem, amikor megpillantottam a horgon küzdő ellenfelet, mert abból, amit mindvégig produkált, nagyobb példányra tippeltem. Szerencsére közelebbről is szemügyre vehettem őkelmét, mert merítéssel végződött a küzdelem! Ahogy a matracon fekve, teljes szépségében végigtekintettem rajta, már cseppet sem furcsálltam szokatlan erejét, mert egy igazi, vad nyurgaponttyal ajándékozott meg a tó az éj sötétjében!

Csodálatos, színizom nyurgaponttyal ajándékozott meg a tó

A hosszú, izmos teste tökéletesen egészséges volt, egyetlen úszószakadás vagy egyéb sérülés sem volt rajta, és a szájában sem találtam semmi sebet vagy korábbi forradást. Valószínűleg én tarthattam elsőként a kezemben ezt a gyönyörű halat, ami számomra tovább emelte az értékét. Tőlem minden esélyt megkapott, hogy sértetlenül folytassa életét, remélem, hogy még hosszú éveken át gyarapodhat a tóban, és egyszer újra összehoz vele a sors!

Köszönöm az élményt, remélem, még találkozunk!

Összegzés:
A horgászat hátralévő része már különösebb izgalmak nélkül telt el, de összességében nagyon jól éreztem magam! Nem kell mindig sok halat fogni ahhoz, hogy sikerként könyveljünk el egy horgászatot, ez esetben tökéletesen elég volt hozzá egy kellemes kora nyári éjszaka, egy jó beszélgetés és két gyönyörű, vad nyurgaponty! A vizek folyamatosan melegszenek, s ezzel arányosan a tejsavas csalogatóanyagok is egyre fogósabbak lesznek! Kísérletezzetek Ti is bátran, ha tetszett, próbáljátok ki a ma bemutatott praktikákat és legyen részetek legalább ilyen szép fogásokban, fárasztásokban!

Fotók: Mészáros Attila, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.