Őszi nagy pontyok bűvöletében 2. rész

Őszi nagy pontyok bűvöletében 2. rész

A tegnapi első részben végigkövethettétek a 24 órás őszi pontyos túrám félidejét és megmutattam a használt felszereléseket, etetési praktikákat. Ahogy ígértem, ma következik a folytatás és együtt vághatunk bele az éjszakai horgászatba, valamint megismerkedhettek a leghatékonyabban működő csalikkal, csalizási módszerekkel is, melyekkel ezúttal eredményes voltam. Érdekességekből most sem lesz hiány, klikk az írásra!

Mivel csalizzunk?

Ahogy korábban említettem, a 2019-es évtől az Oldódó Fluo Lebegő Pelletek sora egy új családtaggal bővül, mely nem más, mint a Brutális Máj! Ez az újdonság a meglévő verziókhoz hasonlóan kettő méretben lesz megtalálható egy dobozban, 12-es és 16 mm-es változatokban. Mindegyiknek mérsékelt, amolyan „feederes” a felhajtóereje, tehát nem túlságosan nagy, nem kell túl nagy horgot vagy csalitüskét használni ahhoz, hogy precízen, szépen balanszírozva lehessen őket felkínálni. A Brutális Máj termékekhez illően ez is egy nagyon erőteljes, orrba mászóan intenzív májas aromát kapott, amivel szerintem egy igazi joker nagypontyos csali! Ami ezek mellett szembetűnő, hogy lényegesen egyszerűbb, matt barna a színezete, mint a többi fluo pelletnek, de eredményessége, hatékonysága egyértelműen bebizonyítja azt, hogy helye van a Haldorádó legnépszerűbb pellet csali-szériájában!

A Haldorádó legnépszerűbb csali szériája, az Oldódó Fluo Lebegő Pellet család 2019-ben egy új taggal bővül

Ezt a pelletet most kétféle csalizási módszerrel próbálgattam. Az egyik leggyorsabb, s egyben legegyszerűbben elkészíthető megoldás a csalitüskés előkével való használat. Ebben az esetben egy 8-as Gardner Covert Mugga horoggal, illetve egy 10-es normál csalitüskével társítottam. A csali állaga teljes mértékben megegyezik azzal, amit a már forgalomban lévő pelleteknél tapasztalni lehet, tehát nagyon jól tart a tüskén és egy vékonyabb csalitűvel könnyedén fűzhető, fúrást egyáltalán nem igényel. A másik felkínálási alternatíva a dupla, hajszálelőkére fűzött szisztéma volt. Ezzel egy jelentősen nagyobb, szelektív csalikombináció jön létre, és ez a megoldás nagyon jó lehetőségeket kínál arra is, hogy a Brutális Máj pelletet (vagy bármi mást) vegyítsünk más ízesítésű, valamint színű pellet csalikkal, így nagyon jól lehet velük kísérletezni, és mindig egyénileg megtalálható, hogy az adott időszakban mit fogyasztanak a legszívesebben, mire reagálnak a legjobban a pontyok. Imádok ezekkel variálni! Két kedvencem, illetve az a két verzió, ami most a legeredményesebben működött, az egy-egy 16 mm-es Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió + Brutális Máj és Oldódó Lebegő Pellet - Fokhagymás Hal + Brutális Máj egyveleg volt. Ezekhez a füzérekhez azonos zsinórból kötöttem az előkét, viszont egy másik típusú, Gardner Rigga CVR horgot használtam, 10-es méretben.

A Brutális Máj Oldódó Fluo Lebegő Pellet egy igazi joker nagypontyos csali!
A leggyorsabb, s egyben legegyszerűbb felkínálási forma a csalitüskés módszer
A másik favorit alternatíva a dupla, hajszálelőkére fűzött szisztéma, ami remek lehetőséget kínál más ízesítésű, illetve színű csalikkal való kombináláshoz! Íme, a két kedvencem: OFLP - Kék Fúzió + OFLP - Brutális Máj és OLP - Fokhagymás Hal + OFLP - Brutális Máj
E lebegő, színes-ízes pellet füzér lelke a precíz, tökéletesen balanszírozott felkínálás. Érdemes erre figyelni, sokszor meghálálja az igyekezetet!

Koi pontyok éjszakája

A horgászat napján már javában novembert írtunk, addigra természetessé vált, hogy délután 16 óra körül már sötétedik, de valamiért a vízparton erre mindig hajlamos vagyok rácsodálkozni. Bizonyára nem vagyok egyedül ezzel, mindenesetre aznap este is pillanatok alatt lebukott a nap a horizont alatt. Amíg volt még némi fény, mindkét botommal dobtam egy-egy újat, majd nekiláttunk Csaszival a vacsoránk elkészítésének.

Őszi naplemente a vízparton, vajon mit tartogat az éjszaka?

Bőven sötét volt már, amikor ezzel végeztünk és az esti kávét kortyolgattuk, de annál jobban örültünk neki, mert hihetetlen jó érzés volt hátradőlni a forró bögre feketével a fotelban és a sötét, csillagos eget bámulva átgondolni a nap történéseit. Hamarosan megérkezett az éjszaka első kapása. Lassú, egyértelmű spiccgörbülés adta tudtomra, hogy valaki elhúzta a csalimat a túlpart elől. A fárasztás mindjárt egy hosszú kirohanással kezdődött, majd hasonlóan izgalmas és élvezetes fordulatokkal telt, a végén pedig egy termetes tőpontyot meríthettem. Akárcsak a reggel, az éjszaka is fantasztikus pikkelyessel startolt!

Merítőben az első hal, egy szép, termetes tőponty!
Nagyon jó erőben lévő, egészséges példány volt, a jobb oldalán jellegzetes pikkelyekkel
Köszönöm az élményt, ússz szabadon!
Éjszakára alaposan lehűlt a levegő, mégis élvezet a spiccek mögött ülni és várni a következő kapást, a halak pedig szerencsére nem hagytak unatkozni!

Amilyen biztatóan (ez esetben a szó minden értelmében) indult az este, olyan nagyszerűen is folytatódott az egész éjszaka. A következő halam egy gyönyörű szép koi ponty volt, ami nemcsak különleges színei, mintája miatt volt emlékezetes, hanem mert egy hosszú-hosszú széria végére tett pontot. Ugyanis e példány előtt kereken 10 éve fogtam utoljára koi pontyot! Igaz, nem is horgásztam kifejezetten sokat olyan vízterületeken, ahol élnek ilyen halak, de az évek során többször lett volna rá alkalom, valamiért mégis elkerültek ezek a bónusz halak. Hát, erre a szépségre megérte várni!

Egy igazi meglepetés hal csábult el a dupla Brutális Máj füzérre
Micsoda színpompás hátúszó és pikkelyek!
Hideg őszi éjszaka jutalma ez a csodaszép „aranyhal”
Rég nem fogtam már koi pontyot, ekkora és ilyen gyönyörű példányt pedig még soha korábban, ezért nagyon örültem neki
Egyedi ismertetőjele és különlegessége, hogy mindkét oldalon „Y” bajsza van
Viszlát, barátom, a három kívánságot megbeszéltük! ;-)

Ha már egy halat sem fogtam volna reggelig, akkor is elégedett lettem volna ezzel a horgászattal, azonban a tó mást tartogatott számomra… Valami elképesztő szerencsesorozat folytán a következő kettő halam is koi ponty volt, egy újabb pikkelyes és egy spanyolszerű tükrös felállásban. Talán mondanom sem kell, meglepettségemnél már csak az örömöm volt nagyobb! Mint másnap a tógazdától, Mezei Istvántól megtudtam, összesen 20 db koi ponty él a tóban, melyek közül sikerült az éjjel 3-at megfognom. 10 évig semmi, aztán egy éjszaka 3 is, ki érti ezt?! :-)

Nem kellett sokat várni az újabb akcióra
Narancssárga alap, jellegzetes fekete csíkokkal… Csaszival el is neveztük tigrishalnak!
Újra egy gyönyörű koi ponty pihent a matracon, megkockáztatom, hogy soha nem volt még horog a szájában!
Remekül küzdött, élmény volt a megfogása, és a fotóalbumomban is méltó helyre kerül!
Ahogy az előző társa, ő is a dupla májas pellet kombinációt kívánta meg
Viszlát, szépség, nőj nagyra!
Valami hihetetlen szerencsesorozat folytán a következő halam is egy koi ponty volt, ráadásul olyan különleges és szép, mintha csak megrajzolták volna!
Ahogy mondják: „Három a magyar igazság!” Ezúttal bejött, hiszen ez a spanyolszerű tükrös koi volt az éjszaka harmadik ékszere
Fantasztikus őszi horgászatot sikerült zárnunk, remélem, Ti is találtatok benne hasznosítható tapasztalatokat, praktikákat, melyek eredményesebbé tehetik a következő pontyos kalandotokat!

Összegzés:

Napfelkeltekor zártuk a horgászatot, akkor kezdett kivilágosodni, és épp olyan gyönyörű időben pakolhattunk, mint amilyenben érkeztünk. Remek záró keretet adott ez az őszi túránknak, ami – bár optimista voltam a horgászat előtt – még jobban sikerült, mint remélni mertem! Nagyszerűen bejött a hideg vízi májas-halas csalogatóanyag vonal, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy az új Brutális Máj Oldódó Fluo Lebegő Pellet is elnyerte azt a végső formáját, amit büszkén fogunk majd 2019-ben, a XIII. Pontyhorgász Napokon forgalomba hozni! Ha Ti is kedvet kaptatok és kipróbálnátok a bemutatott praktikák valamelyikét, vagy épp a Biztató Horgásztavat, akkor a lehetőség bárki számára adott, sok sikert és legalább ilyen szép élményeket kívánok hozzá! Horgászatra fel!

A horgászatról készítettünk egy filmet is, ami még látványosabban mutatja be az eseményeket, részleteket. Érdemes megtekinteni, jó szórakozást kívánok hozzá!

Fotók: Császár Bence, Putz Tamás
Videó: Császár Bence, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.