NAGYhalas praktikák idegen vizeken

NAGYhalas praktikák idegen vizeken

Sok finomszerelékes horgász számára nagy kihívást jelent egy-két kapitális hal kifogása, egyéni rekordjának megdöntése. Bojlis vetélytársaink nagyobb előnyben vannak többnapos non-stop horgászattal a behordásos, radaros helykereséses módszereikkel, nagyobb mennyiségű etetéssel és méretes csalijaikkal. E horgásztúrámnak egy teljesen új elképzeléssel vágtam neki egy számomra ismeretlen vízterületen, ahol csakis a kapitális egyedeket vettem célba feederbottal. A CARPODROM horgásztó 80 éves, de csak 2 éve került magánkézbe. Kőhídgyarmaton (Kamenný Most) helyezkedik el, nem messze a határváros Párkánytól.

A CARPODROM horgásztó

Helyválasztás

Reggel 7:00

A tógazdától megkérdeztem, hol található a tó legmélyebb része, mivel pár napja 30 fokos hőségek tomboltak, és úgy gondoltam, ezek most azok lehetnek a legmegfelelőbb helyek a nagyobb halak felkutatásához.

Piros: horgászhely; sárga: etetett helyek

Etetés

Reggel 8:00

Előző hónapi tapasztalataim alapján gondoltam ki a „nagyhalas” etetésemet. Mindenféle édes alapot, aromát kihagyva egy nagyon sötét és büdös keveréket próbáltam összeállítani, bízva abban, hogy semmiféle kishal érdeklődését nem kelti fel. 1 kg Tüzes Ponty + 1 kg Pelletes Fekete etetőanyagot kevertem össze 1/4 flakon Tenger Kincse aromával. Adaléknak 1/5 zacskó Micro Pellet Mixet használtam, amit beáztattam egy kevés Tüzes Pellet Juice-ba. A csalikat nem akartam túlkombinálni, háromféle pelletet és két kukoricát variáltam.

„Nagyhalas” összeállítás
Adalék Micro Pellet Mix + Tüzes Pellet Juice
Keverék + Aroma

Alapozásnak 13 gombócot csúzliztam be a markerúszóhoz egy kb. 3 m-es sávba. Az etetőanyag rendkívül tartalmas lett a sok pelletnek köszönhetően, szaga pedig jóval visszataszítóbb volt a megszokottakéhoz képest.

Marker - kb. 60 m-re
DAIWA Aqualite-ok beélesítve

Végszerelék „A”:

  • 0,25 mm-es DAIWA főzsinór
  • 0,16 mm-es fonott dobóelőke
  • 35 g-os Pellet Feeder kosár
  • 0,16 mm-es BRAXX fonott előkezsinór
  • Gamakatsu G-Carp A1 Camo Super horog 8-as méretben

Az „A” végszerelék. Csali: Halibut Tenger Kincse

Az első kapás

Csapattársaim már az első órában fogtak párat a 1,5-2,5 kg-os pontyok közül, délre fejenként 6-7 pontynál tartottak. Én addig kapás nélkül ültem egyre jobban elbizonytalanodva, de 12:05-kor egy igencsak finom, ám határozott húzásra végre bevághattam. A 15 perces kemény fárasztás után kifogott első hal súlya 11,87 kg volt! Ezután elégedetten dobtam vissza szerelékemet, mivel az elképzelésem meghozta az első eredményt.

A fárasztás pillanatai
Az első ponty Tenger Kincse halibutra - 11,89 kg

15:10-kor nyeletőfékes kapásra egy 3,2 kg-os tükrös jelentkezett - szintén halibutra. Később variáltam is a csalikat, de kapást nem hozott egyik sem.

A második 15:10-kor érkezett
3,2 kg - szintén halibutra

Végszerelék „B”:

  • 0,22 mm-es Browning főzsinór
  • 42 g-os FOX nyitott kosár
  • 0,16 mm-es BRAXX fonott előke
  • Gamakatsu G-Carp A1 Camo Specialist horog 8-as méretben

A „B” végszerelék. Csali: Tenger Kincse kukorica

16:50-kor nagyon óvatos, szinte dévérkeszegéhez hasonló kapásra lettem figyelmes. Azonnal be is vágtam: egy újabb „tengeralattjárót” akasztottam meg. 10-15 perces komoly fárasztás után sikerült megszákolni a nyurgapontyot, aminek súlya 9,05 kg volt.

Komoly küzdelem volt!
9,05 kg-os vad ponty

Ezen a napon 8 óra alatt kétszeresen sikerült felülmúlni korábbi feederbotos rekordomat, a 7,1 kg-ot. Hihetetlen élményt jelentett ez számomra, mivel egy újabb, jól megfontolt elképzeléssel és egy teljesen ismeretlen vízterületen vált mindez valóra. Nem kis dilemmában voltam a nap végén, hogy a nagyobb példányok miatt nem fértek hozzá a kisebb halak az etetéshez, vagy utóbbiak csak a mélyebb vizeket mellőzték. Ezenkívül a kisebb példányok rakétaként húzták csapattársaim nyeletőfékjeit, ellenben a nagyok igencsak finom, majdnem dévérhez hasonló kapásokkal jelentkeztek. Az biztos, hogy az etetésem teljesen szelektálta a nagyját, mivel egész nap ez a 3 kapásom volt, de ezt egyáltalán nem bántam, hiszen amiért jöttem, az meglett! :)

Vissza a mélybe…

Új elképzelések, új helyek, nagyobb fogások - SOUTH CARP TEAM (facebook)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.