Vízfelszíni pontyhorgászat

Vízfelszíni pontyhorgászat

A hazai pontyhorgászat nagyrészt a feederezésről vagy a hagyományos fenekező horgászatról szól. Ennek oka, hogy az esetek nagy többségében a pontyot vagy akár az amurt a fenéken felkínált, nyugvó állapotú csalival lehet a leghatékonyabban horogra csalni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor kedvenc halaink egészen a vízfelszínig emelkednek és a legfinomabb falatokért sem hajlandóak elhagyni a napsütötte, meleg, felső vízrétegeket. No, ekkor hiába várjuk, hogy megmozduljon a feeder spicce! Ekkor megfogásukhoz egy különleges módszert kell alkalmaznunk. Aki szereti a látványos, eredményes és hatékony horgászatot, azoknak biztosan tetszeni fog legújabb filmem és írásom!

Mennyi, de mennyi angol nyelvű filmet néztem már meg a világhálón, ahol a specialisták egymás után fogdossák a pontyokat. Ott nagy népszerűségnek örvend a „pörgős”, finomszerelékes horgászat, ahol bőven van élménye a pecásnak. Hozzáteszem, hogy többszörös világbajnok horgászok mutatják be a modern technikákat, és ami érdekes, nem vetik meg őket azért, amiért hallal bőven telepített tavakon teszik mindezt. Sőt, az igazán „angolos” filmekben számtalan olyan kisméretű tó szerepel, ahol a legjobb, legképzettebb versenyzők mérik össze tudásukat és csiszolják saját technikai képességeiket. Idehaza is sokan keresik fel az intenzív vizeket a szórakozás reményében, így biztosra veszem, hogy a következőkben bemutatott módszer is célba fog érni az olyan új technikákat kedvelő pecások esetében, akik a horgászatra szánt napjuk után elégedetten és halszagúan szeretnek hazatérni!

Az első és legfontosabb dolog a hely kiválasztása! Ahol több halfordulást, ugrást látunk, ott érdemes próbálkozni

Mi a vízfelszíni pontyozás lényege?

Egyszerű a kérdés, ám a válasz már korántsem ennyire evidens. Az ugyebár magától értetődik, hogy a csalit ott kell felkínálni, ahol a pikkelyesek tartózkodnak, jelen helyzetben a víz felső rétegében. Abban, gondolom, minden pontyhorgász egyetért, hogy a leghatékonyabb szerelék az, amikor az etetőanyag gombóctól mindössze néhány centire található a csali, így a halak gyorsan észreveszik azt. Ezt a metódust hivatott vízfelszíni pecához adaptálni a Top Mix Method Waggler. Ez a segédeszköz nem más, mint egy bivalyerős, vastag, nagy teherbírású úszótest, amelynek aljába egy kisméretű bordás kosár van rögzítve. Ez a kosár megtöltve sem meríti be az úszót, amely jól látható, még a parttól távolabb is.

Ebben a helyzetben látjuk majd legtöbbet a Method Wagglert
A parttól távolabb is jól látható a vastag úszó, amely akkor sem merül be teljesen, ha a kosarat telitöltjük

Milyen végszerelékkel lehet ezt használni?

A végszerelék egyszerűségét nehéz túlszárnyalni, talán ez a hatékonyságának egyik titka. Én egy Haldorádó gyöngyös kapocsba akasztom a Method Wagglert, amelyet felülről egy gumistopperrel ütköztetek meg, míg alulról egy Korum Quick Change állja útját. Ebbe a forgóba kötöm bele a horogelőkét, amely mindössze 10-15 centiméter. A horog esetemben egy 12-es méretű Guru Pellet Waggler, amely mellé egy 7 mm-es Haldorádó csalitüske kerül.

Egyszerű a végszerelék, ám mégis borzasztó hatékony!
A szabadon hagyott, nagy öblű, erős, szakáll nélküli horogról nincs menekvés!

Milyen felszerelés szükséges ehhez a horgászathoz?

Tulajdonképpen bármilyen bottal bejuttatható ez a végszerelék, ám az ideális ehhez a technikához egy rugalmas matchbot. A Whisper Power Carp Match 3,6 m 10-35 g ideális a nehéz úszók dobálásához. Ez nagyon fontos, hiszen a 25 grammos Method Waggler megtöltve elérheti akár a 35 grammot is. Az orsónak gyorsnak, a fékrendszerének pedig kifogástalannak kell lennie. Erre az egyik leggyorsabb orsót, a Nevis Airtec 5000 modellt választottam, amelyre 0,20 mm-es Haldorádó Pellet Line zsinórt tekertem. Ez az összeállítás kellően erős ahhoz, hogy a sok dobás, a heves kapások, és a remélhetőleg sok fárasztás se viselje meg.

A Nevis Whisper Power Carp Match 360 jó választás ehhez a módszerhez, hiszen nagyobb tömegű úszót is könnyedén elbír, viszont kellően rugalmas ahhoz, hogy tolerálja a halak kirohanásait
Bevágáskor rendszerint karikába hajlik a bot, mert a halak a kapás pillanatában már lendületben vannak
A fárasztás utolsó pillanataiban a precíz fékkel minimálisra csökkenthető a halvesztés annak ellenére is, hogy a meleg vízben nagyon elemükben vannak a halak

Etetőanyag kiválasztása

Ahhoz, hogy a horgászhelyünk közelében cirkáló halakat összegyűjtsük, szükség van a megfelelő etetőanyagra. Ám ebben a helyzetben nemcsak a keverék aromája, íze vagy szemcsézete sorsdöntő, hanem az is, hogy a felszíni tiszta vízben evésre ingereljük a halakat. Erre a legalkalmasabb a Haldorádó Fluo Energy Zöld Afrika. Bőven keverhetünk bele Fluo Flavor aromát is ugyanebben az ízben, hogy még nagyobb felhőt képezzen. Darabos hozzávalókat ehhez a pecához nem érdemes használnunk, mert azok gyorsan elmerülnének.

Ennél a pecánál sem kell az etetőanyagot túlbonyolítani. Nem érdemes kísérletezni, ez a keverék erre a technikára tökéletes!
A rostálásra mindenképpen szánjunk egy percet, mert az oldódás folyamatossága elengedhetetlen a sikeres vízközti horgászathoz
A gombóc már becsapódáskor elkezd dolgozni, azonnal befesti a vizet
A Fluo Flavor aroma sokáig megtartja a „ködöt”, ami egyenesen utat mutat a halaknak a folyamatosan oldódó gombóchoz és persze a csalihoz. A rendszer tökéletes!

Mi a csali?

Néhányszor próbáltam már ezt a módszert, és egyértelműen azok a csalik voltak fogósak, amelyek nem teljesen nehezek, de nem is lebegnek. Az olyan pop-up csalik váltak be igazán, amelyeket a horog és a csalitüske lesúlyoz, de még annyira könnyű, hogy fel-fellibben, amikor a hal elúszik mellette vagy odaszív neki. Erre a célra nekem a Haldorádó Quatro Pop Up 8 mm-es változatai tűntek a legalkalmasabbnak. A négy íz közül a fokhagymás a kedvencem, így a legtöbb helyen azt erőltetem. Gyakran hoz bámulatos eredményt, ha a csali köré valamilyen pasztát nyomunk. Ekkor megnő a csali mérete, és látványa egyáltalán nem gyanús a halak számára, sokkal előbb megesznek egy formátlan, vízben lebegő „csomót”, mint egy teljesen gömb alakú csalit. Annak ellenére, hogy ez egy egyszerű és hatékony technika, egy pici változtatás is hozhat meglepő eredményt.

Nem érdemes túl nagy csaliarzenált magunkkal cipelni, egy doboz Quatro Pop Up 8 mm-es minibojli és egy zacskó Szuper Ponty Paszta elegendő egész napra
A paszta hatására megnő a csali mérete és formája, amivel még az óvatosabb halakat is be lehet csapni
A rendszer tökéletes!

Mikor és hol lehet eredményesen űzni ezt a technikát?

Jó néhány próbahorgászat után egyértelmű, hogy ez a módszer a mély, tiszta vizű és nagy halsűrűségű kavicsbánya tavakon működik igazán. Fontos, hogy nem szeretnék olyan technikát bemutatni, amely csak egy-két tavon működik. Dél-Pest környékén számtalan jól halasított bányató van, amelyek kitűnő lehetőséget nyújtanak e módszer használatához. Az egyik legjobb vízterület, ahol ez eredményesen űzhető, a Moby Dick tórendszer Fekete-tava. A helyen kívül az időpont is fontos a sikeres vízfelszíni horgászathoz. Ideálisnak a legmelegebb, horgászati szempontból (eddig!) értéktelen napok tarthatók. Hagyományos módszerekkel ekkor csak lessük az ernyő alól a tükörsima vizet és a mozdulatlan spicceket. Pedig a halak ott vannak a felszín alatt és élvezik a napsütést.

Ez a technika a mély, tiszta vizű kavicsbánya tavakon a leghatékonyabb
Aki a partról nézi a vizet, csak legyint: „Tükörvíz van, kánikula, ilyenkor nem eszik a hal!”… Pedig a halak ott vannak, csak tudni kell megfogni őket!
Tikkasztó hőségben lehet ezzel a módszerrel a legtöbb halat fogni. Nem mondom, hogy kényelmes ez a fajta peca, de eredményessége nem vitatható

Lássuk, hogy is néz ki gyakorlatban a vízfelszíni pontyozás!

Ezt a fajta horgászatot is érdemes alapozó etetéssel kezdeni. Jogos kérdés, hogy mi szükség erre, hiszen vízközt nem marad meg semmi… Ám ez így nem teljesen igaz. Az etetőanyag szemcséi, aromája és főleg a Fluo adalék „felhője” csábítóan hat a halakra. Kezdésnek 5 kosárnyi eledelt dobáltam be. Fontos, hogy az alapozásra szánt keverék legyen kissé száraz, hogy a szemcsék könnyűek maradjanak és sokáig időzzenek vízközt. A későbbiek folyamán már lehet olyan állagú keveréket használni, mint normál esetben, mert a néhány perces folyamatos kioldódás hatásosabb, mint a gyors, robbanásszerű oldódás.

Egy ilyen Rocket Feederrel lehet a legpontosabban etetni
A Power Carp Match bottal könnyedén lehet dobni még etetőkosárral is
Az a jó, ha már becsapódáskor kiürül a kosár teljes tartalma

Ha jól végeztük az alapozást, néhány perc múlva a hal mutatni fogja magát a víz tetején. Hogy az úszó kosarába tett anyag még látványosabban dolgozzon, nyomok rá kevés Fluo Flavor aromát, mielőtt útjára indítom. Így már becsapódáskor óriási felhőt képez, amire felfigyelnek a portyázó halak. Azért a Fluo aroma hígabb változatát használom erre a célra, és nem az eszenciát, mert utóbbi sűrű és fajsúlya is nagyobb, így az inkább a fenéken történő pecáknál hatásos. Íme, a horgászat folyamata lépésenként:

Beérkezik a végszerelék a kívánt helyre
Beáll az úszó
Pici várakozás
Látványos kapás
Élvezetes fárasztás
Merítés

A kapás nagyon látványos, hiszen a lendületben lévő hal a csalit felszippantva már robogna is tovább. Érdemes tehát résen lenni! Bevágásra sokszor már nincs is szükség, csupán határozottan rá kell tartani a botra, a többit megoldja a hal. Magától értetődik, hogy nincs lehetőség a távolságot kiklipszelni, hiszen a lendületes kapások miatt sok lenne a halvesztés. Így aztán marad a szemmérték. Bár meg kell mondanom, hogy ennél a módszernél a hajszálpontos horgászat nehezen kivitelezhető. A kosaras úszó nem teszi lehetővé a pontos dobásokat, de azért nem árt, ha törekszünk egy szobányi területen maradni.

Az etetésre általában először a falánk amuro(cská)k érkeznek
Aztán a pontyok is felfigyelnek a nyüzsgésre
Később, ha szerencsénk van, kuriózumokat is lehet fogni
Az ilyen szép halakért megéri pöndörödni a napon!
Fontos! A tűző napon óvjuk magukat! Kalap, napszemüveg, hosszú ujjú ing szükséges. Sokan csak legyintenek, hogy ez csupán divat, de aki sokat van napon, annak megéri az óvatosság!

A módszer technikai ismertetését egyszerű szavakba önteni és leírni, ám hatékonyságát és azt a látványt, ahogy villámgyorsan alámerül az úszó, megfeszül a zsinór és tekeredik a bot, csak mozgóképben lehet igazán jól visszaadni. A filmben a módszertani bemutató és az élménydús horgászat hangulata egyaránt helyet kapott, jó szórakozást kívánok hozzá:

A horgászatról látványos videó is készült, melyben helyet kap a technikai bemutató és a peca menetének folyamata is!

Írta: Sipos Gábor
Fotók és videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.