Vízfelszíni pontyok, avagy a leglátványosabb pontyhorgászat!

Vízfelszíni pontyok, avagy a leglátványosabb pontyhorgászat!

A nyári kánikulákban a pontyhorgászok nagy része kora reggel vagy délután, este horgászik legszívesebben, hiszen ez számukra a legfogósabb időszak, ez adja a legtöbb halat. Hova tűnnek napközben a pontyok, mit tegyünk a rekkenő hőségben a siker érdekében? Egy olyan, hazánkban kevésbé ismert módszert szeretnék bemutatni, amellyel ebben az időszakban különösen eredményesek lehetünk.

A bemutatandó módszer neve pellet waggleres horgászat. Míg a „hagyományos” matchbotos pontyozásnál jellemzően fenéken vagy fenékhez közel kínáljuk fel a csalit, addig itt a felszín közelében kell maradni. Hogyan érhető el az, hogy víz felsőbb rétegeibe csaljuk a halakat? Egy nagyon sűrű etetéssel, amelynél az éhes halak nem várják meg a fenékre süllyedő pelleteket, hanem elébe mennek, és minél hamarabb összecsipegetik azokat, mert így juthatnak a leggyorsabban és leghatékonyabban az eleséghez. Az a hal, amelyik igazán éhes, az nem a fenéken fog a társaival osztozni, hanem egészen a felszínig úszik és a pelletek csobogására reagálva igyekszik összeszedni azokat. E halak lesznek horgászatunk célpontjai, annál is inkább, mert a nyári melegben a pontyok előszeretettel mozdulnak el a fenékről, emelkednek a víz melegebb rétegeibe, vagyis a módszerrel ott fogunk horgászni rájuk, ahol ilyenkor amúgy is szívesebben tartózkodnak.

Gyönyörű környezetben, pellet waggler módszerrel fogott ponty

Hol lehet eredményes ez a módszer?

Sikerünk kulcsa több tényezőtől függ, de mégis az a legfontosabb, hogy az etetéssel keltett hangra reagáljanak, rámozduljanak a halak. Elsősorban olyan tavakat kell keresni, ahol a pontyok jól ismerik az etetés hangját. A halneveldékből kikerülő pontyok - talán nem túlzás ezt állítani - szinte ösztönösen figyelnek fel a csobogásra, számukra ez a táplálkozás lehetőségét jelenti, ezért ott, ahol ilyen halak vannak, eredményesek lehetünk. Bármennyire is furcsán hangzik, de szintén előny, ha látogatottabb vízen próbálkozunk, mert itt az etetés hangjával még többször találkoznak a halak, és nem riasztóan, hanem csalogatóan hat rájuk. A fentiekből adódóan a természetes vizeken sokkal nehezebb dolgunk van, mert hiába figyelnek fel a hangra, ösztönösen a fenéken keresik a táplálékot és ott is fognak táplálkozni.

Mikor?

Amint a víz hőfoka olyan szintre emelkedik, hogy a pontyok napközben már szívesebben vannak a melegebb vízrétegekben, megnőnek az esélyeink. Nyílt vízen elég nehéz észrevenni a halakat, de bokros part mellett sokszor látni, hogy alig pár centire a felszíntől ott napoznak. Ilyenkor a nyílt vízen felszín közelében is megtalálhatóak, csak általában ennek semmi jele nincs. A rekkenő nyári hőségben, amikor a fenéken felkínált csalikra nincs érdeklődés, érdemes elgondolkozni azon, hogy vízközt nem lehetnénk-e sikeresebbek. Esőben, amikor az esőcseppek által keltett hang elnyomja az etetésünkét, esélyeink nullához közelítenek.

Úszó pelleteket csipegető pontyok

Milyen csalikkal?

Ahogyan a módszer nevében is benne van, elsősorban pellettel etetünk és csalizunk. Ezeknek a mérete az, ami leginkább fontos, mert a csobogásuk fogja odacsalni a halainkat. A 6-8 milliméteres méretű pelletek hangja volt az eddigi horgászataim során a legeredményesebb, az ennél nagyobbak túlságosan gyorsan elsüllyedtek, a kisebbekre pedig lassabban reagáltak a halak. Ezt a méretet még enyhe szélben is pontosan lehet csúzlizni. Úszó pellettel is lehet próbálkozni, de természetesen csak szélmentes időben, mert különben pillanatok alatt elviszi a szél a pelletjeinket és ezzel a pontyokat is.

A bot

Egy nagyon pörgős, gyors horgászatról van szó, ahol nem dőlünk kényelmesen hátra a karosszékben, hanem szinte pergetünk. Általában 20-30 méterre horgászni elegendő, ezt a távolságot kényelmesen meg lehet dobni, és a csúzlizással sem terítünk be túl nagy területet. Szükségtelen a megszokott 3,90-4,50 m-es bothossz, csak zavarna minket a horgászatban. A Team Daiwa botcsaládot kifejezetten ehhez a módszerhez fejlesztették. A családba tartozó botok 3, 3,30 és 3,60 méteres hosszban érhetőek el, és ezekhez a hosszakhoz rendkívül csekély tömeg (kb. 150 gramm) párosul. A rövidség egyrészt egyszerűbb botkezelést enged meg, másrészt sokkal könnyebb vele a pontos, gyors horgászat, mint a hagyományos, hosszú matchbotokkal. A botcsalád középső, 3,30-as tagjával ismerkedtem meg horgászataim során, ez egy rendkívüli erőtartalékokkal bíró, gerinces, teljes parabolaakcióval rendelkező pálca. Erejét jól mutatja, hogy 20-24-es zsinórral is terhelhető, ilyen zsinórral pedig tíz kiló fölötti pontyok is megfoghatóak. Horgászataim során kisebb, fél kiló körüli kárászokhoz is volt szerencsém, a bot viszonylag lágy spicce ezeket a halakat is szépen parírozta. A bot könnyűsége rendkívül élvezetessé tette a horgászatot, a felszerelés szinte kérte tőlem, hogy „ne tegyél le, dobjál velem”.

A használati értékét jól tükröző, igényes, esztétikus kialakítás a bot összes pontján érezhető
Kényelmes fogást biztosító, és a könyökön nem sokkal túlnyúló, rövid nyél
Megbízhatóan, stabilan rögzítő orsótartó. A horgászatok alatt egyszer sem lazult meg
A botcsalád összes tagja két részből áll
A nyéltagon kéttalpas…
… a spicctagon pedig egytalpas rögzítésű gyűrűk találhatóak
A bot jól terhelhető és nagyon rugalmasan viselkedik nagy halak alatt is

Az orsó

A horgászat alatt nincs megállás. Folyamatos dobásokkal kell biztosítani, hogy a pontyok felfigyeljenek egyrészt a bejuttatott pelletekkel, másrészt az úszóval keltett csobogásra. Az orsó különösen nagy terhelésnek van kitéve, már egy pár órás horgászat alatt is akár száz vagy több száz dobást kell hibátlanul kibírnia. Mindemellett tökéletes fékrendszerrel kell kiszolgálnia a halakat, így elmondható, hogy tényleg a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelnie.

Két méretben (2508 és 3012), szimpla és dupla karral szerelve készülnek

A Team Daiwa botra nemcsak a név miatt került fel a Team Daiwa X orsó, sokkal inkább a műszaki tartalma miatt. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy létezik Team Daiwa elnevezésű modell is, de az „X”-es változat magasabb technikai megoldásokat tartalmaz. Ezzel az orsóval nem kell kompromisszumokat kötni, minden részletében a legmagasabb színvonallal találkozunk.

Csapágyazott, nagyméretű zsinórvezető görgő
Tökéletesen precíz illeszkedésű, lehajtható hajtókar

Ami az orsót igazán különlegessé, egyedivé teszi, az a dobba integrált fékrendszer. Megőrizve az első fékes orsók előnyét (a nagyméretű féklamellák által egyenletesebb fékerő állítható be az orsón), a dob egy gombnyomással vehető le az tengelyről. Amellett, hogy gyors csere végezhető el, a dobon beállított fékerő leszerelt állapotában is megmarad. Egyszerű, praktikus és jól működő megoldás, ami a fék hatékonyságát nem befolyásolja.

Az első fékes orsó különlegessége, hogy a dob gombnyomással vehető le
Az egyedi megoldást biztosító alkatrész a dobban…
… illetve kiszerelt állapotban
A hibátlan fékrendszer lelke a nagyméretű, letapadástól mentes lamellák együttese
54 mm-es, hatalmas dobátmérő a 3012-es változatnál

Az orsó a Daiwa hagyományoknak megfelelően hatalmas átmérőjű dobbal, rotorral és ehhez mérten kis testtel rendelkezik. A kialakítás hatékonyságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a 3012-es, dupla karos modell is csak 315 grammot nyom. A széles dob és a nagy féklamellák együttesen biztosítják a hibátlan, letapadástól mentes fékezést. A dupla kar még gyorsabban tekerhető - kiegyensúlyozottabb lesz tőle az orsó, futása rendkívül könnyed, tökéletes.

Kényelmes és az ujjnak kellemes fogást nyújtó gomb a szimpla és a dupla karos modellnél egyaránt
A visszaforgást gátló kapcsoló az orsó hátulján található
Könnyen használható a zsinórbeakasztó klipsz, de pellet waggleres horgászat közben inkább ne használjuk
Bot és orsó együtt őrli fel a hal erejét, tökéletes összhangban kell lenniük

Az úszó

A pellet waggleres horgászathoz olyan úszót kell használnunk, ami:

  • rövid és nem merül mélyre bedobás után, ezzel nem zavarja meg a felszínhez közel úszkáló pontyokat,
  • minél kisebb súlyú,
  • a csobbanva nem hat riasztóan a halakra,
  • pontosan dobható,
  • jól látható, ugyanakkor érzékeny.

Horgászataim során többfajta pellet waggler úszót próbáltam ki, de a Daiwa Gemini úszók kiemelkedtek a tömegből. A hagyományos kialakítású pellet waggler úszókkal szemben (általában azonos súlyú, 4 gramm körüli úszókat használtam) a Gemini egyedi kialakításának köszönhetően sokkal pontosabban és nem utolsósorban könnyedebben dobható el. Az úszó dobás közben mint egy darts hegye húzza maga után a felcsalizott horgot, olyan precizitással, hogy egy enyhe szél nem téríti el még a legkisebb, 4 grammos úszót sem. A vízbe érve az úszó alsó, súlyozott része lesüllyed, ez adja meg az úszó stabilitását. Az úszó önsúlyos és csak a - pirosan vagy sárgán - festett csúcsa van a víz felett, ami hullámzó vízben is jól látható marad.

Az úszó teste két részből áll, az alsó a száron el tud mozdulni
A rikító narancsszín jól észrevehető

A Daiwa Gemini úszókkal könnyedén és egyedi formájának köszönhetően nagyon pontosan lehet horgászni - ez az, amiben leginkább kitűnnek a többi pellet waggler úszók közül.

Az erős felszerelést lehetett és kellett is terhelni, hogy a hatalmas halak minél előbb szák közelébe kerüljenek
40-50 cm-es eresztékkel megakasztott…
… és megszákolt ponty
Egy ekkora ponty megfogása ezzel a módszerrel hatalmas élmény, sokkal több, mint ahogy a képen látszik
A halak megfogása után a visszaengedésük is jó érzés

Zsinór, horog

A zsinórunk legyen kicsit túlméretezve, egyáltalán nem ritka az agresszív, botvivős kapás ennél a módszernél, és szeretnénk is megfogni a megakasztott halat. Finomkodásra nincs szükség, ám a zsinór szakítószilárdságán kívül a lágyságára is oda kell figyelni. A lágy zsinórral természetesebben süllyedhet a felcsalizott horgunk, és így ez idő alatt is lehetnek kapásaink. A Daiwa MatchWinner zsinórok minden szempontból megfelelnek, mérethelyesek, feltüntetett szakítóértékeik reálisak.

A zsinórnak is bírnia kell a terhelést, a Daiwa MatchWinner 20-22-es mérete jól passzolt a bothoz, orsóhoz

A horog a pellet méretéhez igazodjon, és csak annyira legyen vastaghúsú, hogy a fárasztás közben ne hajoljon ki. A halak védelme érdekében a szakáll nélküli horgok használatát favorizálom, ezek ejtik a legkisebb sebet. Nem szabad aggodalmaskodni, amelyik hal lemarad, az nagy valószínűséggel a szakállas horogról is lefordult volna. Nem szabad elfelejteni, hogy a vízközt úszkáló pontyoknak nincs idejük - és a csalizott horoggal mi sem adunk sok időt - arra, hogy a süllyedő pelleteket alaposan megmustrálják, annál azért lényegesen gyorsabban elsüllyednek, ezért a pontyok szinte rávetik magukat a csalira és a kapás ehhez mérten agresszív lesz.

Ötletek, tanácsok

Ha megvan a felszerelésünk és találtunk egy olyan tavat, ahol úgy gondoljuk, hogy van esélyünk a pellet waggleres módszerrel halat fogni, akkor a siker már csak rajtunk múlik. A vízpartra érve fontos, hogy kényelmesen és úgy helyezkedjünk el, hogy csak azok a dolgok legyenek a kezünk közelében, amire ténylegesen szükség is van. A botunkat ne a dobás irányába tegyük le, így botvivős kapásnál több időnk van reagálni.

Szinte megállás nélkül vagy dobunk, fárasztunk, vagy a szereléket vesszük ki a bottal, vagy pelletet csúzlizunk. Ennek ütemét saját magunknak kell megválasztani, nincs általános recept, alkalmazkodni kell a helyhez, a halak viselkedéséhez. Emellett azért elmondható, hogy percenként legalább egyszer dobjunk és csúzlizzunk pelleteket, még akkor is, ha semmi jele a halaknak. Ha nem jutunk el kapásig, akkor érdemes az eresztékkel variálni. Lehet, hogy nem fél, hanem 1 méteres vagy még hosszabb ereszték lesz a nyerő. A halak megtalálásához ilyenkor úgy súlyozzuk a csalit, hogy az lassan süllyedjen, legyen idejük megtalálni a pontyoknak.

Ez az a látvány, amiért a szívünk dobogni fog a vízparton
Tökéletes, minden igényt kielégítő páros. Team Daiwa match pellet waggler és Team Daiwa X 3012D orsó…
… és egy ezzel a felszereléssel fogott gyönyörű ponty

A pellet waggleres horgászat kitartást és elszántságot követel meg, viszont az eredményessége megkérdőjelezhetetlen. Az első felszín közeléből fogott ponty után a módszer rabjaivá válhatunk, és tudatosan fogjuk keresni az olyan horgászvizeket, ahol ezt sikeresen űzhetjük.

Végül egy rövid kisfilmet szeretnék ajánlani, amellyel talán még nagyobb kedvet csinálhatok a pellet waggleres horgászat kipróbálásához:

(X)
Készítette: Polónyi Attila (access_denied)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.