Adalékanyag kalauz 4. rész: Az etetőpelletek

Adalékanyag kalauz 4. rész: Az etetőpelletek

A szelektív pontyhorgászat egyik leghatékonyabb csalogatóanyagai az etetőpelletek. Ezek a granulátumok különböző méretekben, ízesítésekben, formákban és összetételben állnak rendelkezésre, ám a legfontosabb tulajdonsága mindegyiknek az, hogy kemény, lassan oldódó szemekből áll. Az etetőanyagokkal szemben a vízben sokáig megtartják formájukat és várják a nagytestű halakat, amelyek könnyedén el tudják ropogtatni a finom, kemény falatokat. Felhasználásuk éppoly szerteágazó, mint ízesítésük, úgyhogy az alábbi cikkben olyan eledeleket mutatok be, amelyek közül mindenki találhat megfelelőt a horgászataihoz.

Haldorádó Micro Pellet

Szándékosan ezzel a típussal kezdem a sort, mert ez az egyik legalapvetőbb és legtöbbféleképpen felhasználható pelletféleség. A 2 mm-es szemekből álló micropelletek Fekete Tintahalas változata a legtöbb intenzív horgászvízen jól alkalmazható, mert nagyon magas halliszt és halolaj tartalmához a tógazdasági pontyok hozzászoktak. Ez a típus jól keverhető halas etetőanyagokba, de önmagában is eredményes lehet.

A halas micropellet az egyik legnépszerűbb adalékanyag

Annak érdekében, hogy minden víztípushoz lehessen alkalmazkodni, többféle ízben áll rendelkezésre a micropellet. A halas alapú csalogatóanyagok után az édes ízvilág kerül legtöbbször előtérbe. Éppen ezért a legkedveltebb Mézes Pálinka és Eper aromájú pelletek is helyet kaptak a családban. Ezek kitűnő dúsítóanyagai lehetnek a hasonló ízű etetőanyagoknak, vagy önmagában alkalmazhatóak olyan vizeken, ahol a keszegfélék mellett a pontyok is megjelennek az édes kajás etetésen.

A sárga mézes pálinka, a piros eper, míg a zöld „alga-kagyló” ízesítésű

Az édes aromájú típusokon kívül található egy igazi kuriózum is a családban, a Method Green. E zöld pelletek „alga-kagyló” ízesítést kaptak, amelyek a modern pontyhorgászat kedvelt aromái. Ez a granulátum leginkább a finomszemcsés method etetőanyagok dúsítására való.

Bármilyen etetőanyagot dúsíthatunk micropellettel
Ebben aztán tud válogatni a hal!
A Super Color Carp különleges aromával rendelkezik és mindenféle színű szemeket tartalmaz

A legösszetettebb micropellet a Super Color Carp, amelyik vegyes színű szemeket tartalmaz. Ezzel a fajtával szinte minden típusú keveréket lehet gazdagítani, miközben a pelletszemek önálló életet élnek a vízben, és várják a nagyobb testű halakat. Nemcsak dúsítani, de ízesíteni is lehet a Super Color Carp pellettel, hiszen különleges narancs-fahéj aromával vannak kezelve a szemek.

A micropelletek bejuttatásának egyik módja a „spombolás”
A Spombbal nagy mennyiségű pelletet lehet koncentráltan bejuttatni

Halibut Stics Pellet

A halibut pelletek fogalma mára egyet jelent a pontyhorgászattal. Mióta a pelletes horgászat megvetette lábát Magyarországon, azóta ez a legkeresettebb pellet a horgászboltokban. A Haldorádó kínálatában kapható vékony, apró méretű stics pellet mindennemű pontyos etetés kiváló alapanyaga lehet. Más pelletekkel keverve vagy akár önmagában is kitűnő csalogatóanyag.

A Halibut Sticks Pellet remek alternatíva a rövid horgászatokhoz

Halibut Pellet

A Haldorádó Halibut pelletek ötvözik mindazt, amiről a modern szelektív nagyhalas horgászat szól. Ezek a 12-16 mm-es fúrt pelletek magas halolaj és halliszt tartalma gyorsan emészthető tápanyagforrást jelent a nagytestű pontyok számára. Már csak mérete miatt is szelektív, ha ezzel etetünk, ugyanis a nagyméretű, kemény, lassan oldódó falatokat az apróhalak nem képesek felvenni. Mivel elég nehéz egy ilyen pellet, gyorsan merül, nem kell attól tartani, hogy mély vízben akár métereket sodródhat az áramló vízben. Éppen emiatt alkalmas arra, hogy akár kézzel, vagy Spombbal is bejuttathassuk.

Háromféle színű és ízű halibut pellet van a kínálatban
Minden csomag 12 és 16 mm-es granulátumokat tartalmaz

Három népszerű színben és ízesítésben kapható a Haldorádó Halibut Pellet. A Black Halibut fekete színű és tintahal aromával ízesített, a Green Halibut zöld színű és zöldalga + kagyló aromájú, míg a Red Halibut vörösesbarna színű és eper ízesítésű.

Minden szem fúrt, úgyhogy csalizásra is ideálisak
Közeli horgászatokhoz akár kézzel is be lehet dobni a pelleteket
Távolabbi etetésekhez érdemes Spombot használni
Egy közepes méretű Spombbal gyorsan és pontosan lehet koncentrált etetést létrehozni

Mivel a Halibut pellet a legtöbb alapozó etetés szerves részét képezi, nemcsak 800 grammos csomagolásban kapható, hanem 5 kg-os zsákban is rendelkezésre áll azoknak, akik nagy mennyiséget szeretnének bejuttatni a vízbe.

A Halibut pelletek 5 kg-os kiszerelésben is megvásárolhatóak

Ezek a fúrt pelletek azon túl, hogy etetni lehet velük, alkalmasak arra is, hogy hajszálelőkére fűzve, csaliként kínáljuk fel. Nehéz és tartalmas, rendkívül nagyméretű csali egy ilyen pellet, de a nagyhalas horgászatoknál fontos szempont a kis halak kizárása.

Íme, egy tartalmas falat

Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet

A kukoricacsíra hidegen történő sajtolása közben a kukoricacsíra olaj kinyerése után keletkezik ez a termék. Kedvező ára ellenére a legtartalmasabb kukorica alapú pellet! Magas tápértékű energia- és vitaminforrás, amely telített és telítetlen esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, mert a hidegen sajtolással kapott pellet megtartja mindazt a „finomságot”, amit a növény tartalmaz.

Igazi naturális csemege ez a pellet

Ezek a különböző hosszúságú, tört kukoricapellet rudacskák etetésnek is nagyon attraktívak, ugyanis gyors, 30-60 perces oldódási idővel rendelkeznek. Ahogy vízbe ér a granulátum, azonnal elkezd oldódni és ontja magából a kellemes kukorica aromát. Igazi naturális ízbomba ez!

A kukoricacsíra pellet gyorsan oldódik, éppen ezért nagyon attraktív

Mint a legtöbb nagyobb méretű pellet, ez is alkalmas csalinak, de mivel szerkezete nagyon porózus, nem lehet roncsolás nélkül átfúrni. Így aztán szilikon karikába bújtatva kell a hajszálelőkére vagy a horog öblére rögzíteni.

Csalizásra is alkalmas a kukoricacsíra granulátum

Az etetőpelletek felhasználásáról és a Haldorádó adalékanyagokról még többet megtudhat a termékeket bemutató filmből:

Tekintsd meg filmet is, amely számos további infót tartogat!

A kukoricacsíra pellet használatáról, és kukoricás praktikákról ebben a cikkben és filmben találhat hasznos ötleteket:

Tekintsd meg filmet is, amely számos további infót tartogat!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Nagy Gábor, Takács Péter, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.