Izsáki nagy dévérek

Izsáki nagy dévérek

A történet kora tavasszal kezdődött, amikor elhatároztuk Csapi Károly barátommal, hogy részt veszünk a VII. Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa rendezvényen, amely ebben az évben az Izsáki horgász- és pihenőparkban került lebonyolításra. Mivel mindkettőnk számára új, megfejtésre váró vizet jelentett ez az izsáki tó, néhány alkalommal meglátogattuk, hogy kialakíthassuk a megfelelő taktikát. A próbahorgászatok során több kellemes halfogásban is részünk volt. Olyan és akkora halak akadtak horgunkra, amin még a tógazda is meglepődött. De a java még csak ezután következett!

Az első próbahorgászat során a késő délutáni órákban a „na még egyszer rápróbálok az etetésre” kijelentést követően úszóm lassan elmerült, majd megállt a kezemben a bot. A spiccébe fűzött gumi vészesen nyúlt, és a megakasztott hal lassan, komótosan próbált menekülni. „Mi lesz ez?” Rövid fárasztás után előttem feküdt egy hatalmas, gyönyörű dévérkeszeg! Az esetnek szemtanúja volt a tógazda, Jankovics István is. Ő is álmélkodva nézte a nem hétköznapi méretekkel rendelkező, 47 cm hosszú és 1 deka híján kereken 2 kilós halat. Mint mondta, a tóba évekkel ezelőtt került be alig egymázsányi dunai vegyes fehérhal, amelyből szinte egyáltalán nem fogtak vissza. A rengeteg ezüstkárász és ponty mellett nem tud érvényesülni a kis számú, de közben kétségkívül impozáns egyedi méretet elérő keszegállomány.

Ő volt az első és egyben a legnagyobb. 1990 gramm és 47 cm!
Amikor már több is horgomra akadt, akkor kezdtem sejteni, hogy mindez nem pusztán a véletlen műve

A hallott információk alapján ezt amolyan „ritka, mint a fehér holló” fogásnak, és nem hétköznapi bónusz halnak könyveltem el. A következő horgászat során azonban egy másik csapat tagja, Origo is fogott nagy dévért, majd aznap én is fogtam még egyet. Ezeket együtt már többnek véltem, mint puszta véletlent. Azon kezdett el járni az agyam, hogy miként lehetne a sok mohó kárász között szelektálni és megfogni őket?

Úszós készséggel, rakós bottal horgásztam rájuk a legeredményesebben
Pontos és csendes etetés fél siker!

Nagyon nehéz olyan etetőanyagot találni, amely jó pontyra, kárászra, dévérkeszegre, de közben távol tartja a sneciket, az úszós horgászat megkeserítőit. Hosszas kísérletezés és többfajta etetőanyag kipróbálása után egyértelműen a Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyag bizonyult ezen a tavon a legjobbnak. A tömény hallisztes kaja meglepően jól vonzotta a halakat. A próbahorgászatok során az is egyértelműen bebizonyosodott, hogy ha nem kevertem hozzá aromát, nem fogtam dévért, de ha kevertem hozzá aromát, akkor fogtam! Nagyon ritkán tudok egy-egy dolgot ennyire élesen különválasztani és határozottan állítani, hiszen a horgászatban mindig az a biztos, hogy semmi nem biztos…!

A nyerő keverék alkotóelemei
Látványos etetőgombócok
Ez került a csészébe
Upsz, ez szétnyomták a csontik

Melyik ez az aroma, amely ilyen egyértelmű eredményt tudott felmutatni? Nem nehéz kitalálni, hogy a Haldorádó Aroma Tuning család Nagy Dévér névre keresztelt tagja. Meghökkentő volt, hogy a két alapvetően össze nem illő, teljesen más jellegű csalogatóanyag milyen jól működött. A hallisztes etetőanyag a spekulatius aromával egy nehezen meghatározható, garantáltan egyedi, különleges keveréket eredményezett, amelyre elsőként minden esetben a kárászok, a tó legnagyobb számban élő fehérhalai ugrottak rá. 2-3 óra elteltével lehetett elsőként dévérkeszegre, majd az utolsó órában pontyra is számítani. A próbák során a legtöbb dévér, amit fogtam (5 óra horgászidő alatt) 6 db volt, amelyek közül a legkisebb is bőven 1 kilót nyomott!

Gyönyörű, dorozsmás dévérkeszeg
Nászkiütések a fején
Te is hatalmas vagy!
Ez az etetésre tévedő „meglepetés busa” szabályosan felvette a csontkukac csalit!

Rendkívül nagy izgalommal vártuk, hogy vajon mindez mennyire hatékonyan működik majd a versenyen? A VII. HFTK első fordulója volt az úszós megmérettetés, amelyen én szerepeltem. Tulajdonképpen minden úgy működött, mint azt vártuk. A halak lényegesen óvatosabban táplálkoztak, sokkal nehezebben lehetett őket horogra csalni, de egyre többen merészkedtek az etetés közelébe. Talán nem túlzás azt állítanom, figyelembe véve a későbbi fogásokat és eredményeket, hogy a legtöbb kárászt nekem sikerült hálóba terelni, de a halfogás nem volt még így sem folyamatosnak nevezhető. A holtidőt snecizéssel töltöttem ki. Azonban a hőn áhított és oly biztosra vett nagy dévér befutása elmaradt. Most először! No, így legyen biztos a dolgában a horgász?! Elkeseredésre azonban nem volt okom, hiszen 10.820 grammal nyertem szektorom.

Karcsi egy szép ponttyal
A sok kárász között a két bónusz hal: egy nagy dévér és egy ponty

Íme, a versenyen használt keverék:

  • 4-5 kg Haldorádó Feeder Master Pelletes Fekete
  • 2 kg Top Mix Ponty Mix - Tejsavas mag mix
  • 0,5 kg Top Mix Fluo morzsa édes - vegyes
  • 1 flakon Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér
  • 0,5 liter forrázott csontkukac
  • 0,5 liter élő csontkukac

Rendkívül élménydús a horgászat Izsákon

Másnap csapattársam, Karcsi volt a főszereplő. A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy pont ugyanazt a helyen húztam neki, mint amit tegnap Ő nekem. 1:1! Karcsi a fenekező kategóriában próbálta meg remek képességeit megvillantani. A verseny előtt sokat gondolkodtunk, hogy változtassunk-e a keveréken, de Ő egyértelműen mondta, hogy NE! Ugyanazzal akart Ő is horgászni, mint amivel én horgásztam, tehát maradt minden úgy, ahogy elhatároztuk. Nagyon nehezen indult a halfogás, miközben nem helyeztünk kellő hangsúlyt a partszéli horgászatra. Mindenáron nagy halat akartunk fogni. Amikor beláttuk, hogy ma még finomabban esznek a halak, mint tegnap, még kisebb csalira váltottunk, amely mindössze egy-két szem fehér csontkukac volt. Ezután végre beindult a halfogás. Sok szép kárász között egyszer csak egy gyönyörű dévér is tiszteletét tette. Hogy bebizonyítsuk, mindez nem csupán a véletlen műve, fogott Karcsi még egyet! Nekem tegnap egy sem jött, míg Ő pickerrel kettőt is fogott!!! A legjobbkor tiszteltek meg minket.

A közös munka gyümölcse a versenyen is beérett. Karcsi a 2 szép dévért fogott a fenekező fordulóban!

Karcsi közel 6 kilós zsákmányával erős ellenfelei között, szoros „csatában” az előkelő 4. helyet tudta megszerezni szektorában. Örömünk határtalan volt, hiszen a nagy dévéreknek köszönhetően taktikánk tökéletesen működött, és 5 ponttal csapatunk a 3. helyen végzett.

A dobogó harmadik fokára állhattunk fel a VII. HNVK versenyen

Az Aroma Tuning Nagy Dévér 2009. június 6-án újra bevetésre vár! Ekkor kerül megrendezésre az I. Izsáki Horgász- és Pihenőpark Egyéni Horgászkupa. Gyertek el Ti is és ismerkedjetek meg közelebbről e csodálatos környezettel és a tórendszer halaival!

Írta: Döme Gábor
Fotó: Döme Gábor, Csapi Károly, Tóth Ferenc, Jankovics Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.