Mixer 7. rész - Adalékanyagok

Mixer 7. rész - Adalékanyagok

Napjainkban a horgászboltok polcai már roskadásig vannak a különböző cégek etetőanyag kínálatával. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben vannak, akik otthon készítik el a saját keveréküket, hiszen megvenni a különböző alapanyagokat lényegesen drágább, mint kifizetni a már kész és többször kipróbált etetőanyagot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk egyedivé egy etetőanyagot, és ne kísérletezhetnénk mi magunk a különböző adalékanyagok hozzáadásával. A következőkben a hétköznapi horgászataink során leggyakrabban előkerülő adalékanyagokról és használatuk alapjairól lesz szó.

Adalékokat azonban nem csak azért használhatunk, hogy azok segítségével egy gyári etetőanyagot egyedivé, saját gondolataink szerint alakítsunk. A különböző adalékok használatával megváltoztathatjuk az etetőanyag tónusát, növelhetjük vagy csökkenthetjük keverékünk tapadását. Kedvenc etetőanyagunkat mindig az aktuális körülményekhez igazíthatjuk.

Nézzük a leggyakrabban használt adalékanyagokat!

Hatalmas már a választék a kiegészítők, adalékok területén is!

Kukoricapogácsa (TTX, Tourteau de mais)

A kukoricapogácsa elsősorban ponty és a nagytestű fehér halak horgászatánál használatos adalékanyag. Darabos és őrölt változatban is kapható. Felhasználása igen egyszerű, a horgászat előtt kb. félórával be kell áztatni, hogy a darabosabb részek is teljesen átnedvesedjenek. Az őrölt változat az időhiányban szenvedőknek nyújt hatalmas segítséget, hiszen ennek előkészítése nem több 5 percnél - itt nincsenek lassan nedvesedő, nagy, darabos részek. A tourteau nagy mennyiségű víz felvételére képes, 1 csomag akár 3 liter vizet is felvesz, de hogy mennyit adunk hozzá, azt attól is tegyük függővé, hogy mennyi száraz anyaggal kívánjuk majd elkeverni. A felnedvesített, megfelelően felázott tourteau-t az etetőanyaghoz folyamatosan adagolva, egyenletesen keverjük el. Folyékony aroma használatánál, a vízzel elkevert aromát öntsük a tourteau-ra, így a horgászat ideje alatt a kukoricapogácsa folyamatosan, egyenletesen adja azt ki. Javasolt adagolási arány az etetőanyag mennyiségének 10-30%-a.

A normál kukoricapogácsa
A nagy, összeállt részeknek több idő kell, hogy felpuhuljanak, szétessenek!

PV1

Cukoripari melléktermék, édes ízű, sajátos aromájú, ragasztó hatású adalék. Szinte minden békéshal horgászatánál felhasználható. A hagyományos ragasztóanyagokkal szembeni előnye, hogy az etetőanyag tapadását növeli, ám azt mégsem teszi csirizessé, mert a vízben egyenletesen és jól oldódik. Minden olyan vízterületen használható, ahol bármilyen tényező indokolja az etetőanyag fokozott tapadását. A PV1-et még a száraz etetőanyaghoz kell hozzákeverni a kívánt mennyiségben. Ajánlott adagolás az etetőanyag mennyiségének 5-30%-a.

PV1
Vörösesbarna, édeskés illatú a PV1

Angolmorzsa

Különleges eljárással készített, színezett kenyérmorzsa. Minden etetőanyagot darabosabbá, attraktívabbá, a halak számára vonzóbbá tesz. Liftező és nehéz szemcséket is tartalmaz. Különböző színekben kapható, a legelterjedtebb a piros és a sárga. Az élénk színeknek és a nagy szemcseméretnek köszönhetően elsősorban a ponty, és nagytestű fehérhalak horgászatánál használatos adalékanyag. A kész etetőanyagokhoz 2-10% arányban kell hozzákeverni. A száraz vagy már kész etetőanyaghoz egyaránt hozzáadható, ám ügyeljünk arra, hogy a morzsák is sok vizet vesznek fel, ezt feltétlenül kalkuláljuk bele a bekeveréshez szükséges vízmennyiség kimérésébe.

A leggyakrabban a piros és sárga angolmorzsa keverékével találkozhatunk

Pastoncino

Különleges eljárással készült olajos, nehéz morzsa, amely erős citrom aromával kezelt. Két színben - sárga és piros verzióban - kerül forgalomba. Őshazájában, Olaszországban a kárászos, pontyos keverékek nélkülözhetetlen összetevője. Hazánkban a jó dévéres keverékekből sem maradhat ki. A még megnedvesítésre váró etetőanyaghoz kell hozzákeverni. Javasolt adagolási arány az etetőanyag mennyiségének 2-10%-a.

A Sensas pastoncino élénksárga színével és erős citromaromájával az egyik kedvencem!
A Top Mix pastoncino picit sötétebb, ám ez már tartalmaz négermagot is, így fokozva csalogató hatását!
Angolmorzsa és pastoncino, szembetűnő a különbség

Crysalis

Selyemhernyó báb, mely kapható őrölt és egész formában. A sneciző és a legtöbb folyóvízi etetőanyag fontos összetevője. Magas fehérjetartalmú, intenzív aromájú, távcsali hatású adalék. Őrölt formában a még száraz etetőanyaghoz adagolva használható. A kész etetőanyagokhoz 5-10% arányban kell hozzákeverni.

Crysalis
Az őrölt crysalis

Írta: Futó Márton (marci88)
Hajagos-Tóth Tamás (Donald)
Képek: Marci88, Donald

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.