Tavaszi fogós receptek felmelegedő vizekre 2021

Tavaszi fogós receptek felmelegedő vizekre 2021

Az idei év rendhagyóan indult, ugyanis soha annyi újdonság még nem volt a Haldorádó kínálatában, mint 2021-ben. Így aztán nem véletlen, hogy az alábbiakban összeállított receptekben ezek az új termékek gyakran előfordulnak, hiszen kiválóan alkalmasak arra (is), hogy a már megszokott szortiment tagjait kiegészítsék, még jobbá tegyék. A már megszokott módon az alábbi írásban a method és a finomszerelékes pecások, sőt a kifejezetten nagytestű pontyokra horgászók is megtalálhatják a számukra megfelelő összeállítást, természetesen részletes „használati útmutatóval”!

Kora tavaszi Ready Mix

 • 1 csg Ready Method - Spring
 • 1/2 csg Ready Method Pellet - Mangó
 • 50 ml CSL Tuning - Mézes Pálinka
 • Csali: Tornado Method - Puncs & Menta
 • Plusz aroma: Tornado Activator Spray - Puncs & Menta
 

Kora tavaszi Ready Mix

Jégolvadás után lassú felmelegedés kezdődik, és a pontyok is elkezdik keresni a táplálékot. Ez az összeállítás főleg az intenzíven telepített tavakon eredményes, de hát ebben az időszakban elsősorban ilyen vízterületekre jár az, aki néhány óra alatt is szeretne eredményes lenni.
E keverék legnagyobb erénye, hogy gyorsan, könnyen elkészíthető, hiszen a Ready Method etetőanyagot mindössze egy sűrű rostán át kell törni. Az év egyik újdonsága, a Ready Method Pellet - Mangó önmagában is kellemes aromájú, ám a CSL Tuning - Mézes Pálinkával tovább lehet fokozni az ízáradatot. A fél zacskó pellethez bőven elegendő 50 ml aromát tenni, majd ezt az etetőanyaghoz keverni.
Csali tekintetében is egy újdonság került a csomagba, nevezetesen a Tornado Method - Puncs & Menta, melynek íze mellett színe is figyelemfelkeltő. Annak érdekében, hogy a még lassan mozgó pontyok viszonylag hamar észrevegyék a becsobbanó gombócot, érdemes néhányat fújni a megtöltött kosárra a látványos füstöt képző Tornado Activator Spray csalival megegyező ízű változatából.

Egyszerű, hatékony összeállítás a tavaszi időszak első horgászataihoz

Márciusi methodos pellet mix

 • 1 doboz 4S Method Pellet Mix - Tavasz
 • 1/2 csg TMF - Spicy Krill („sapkázni”)
 • 50 ml CSL Tuning - Tenger Kincse
 • Csali: SpéciCorn - Fokhagyma
 • Plusz aroma: Tornado Activator Spray - Fokhagyma & Mandula
 

Márciusi methodos pellet mix

Sokan tapasztalhatták már – főleg, akik járnak methodos versenyekre –, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek a mikropelletek. Szinte nincs olyan versenyző, akinél kizárólag etetőanyag lenne a tálcán. Ennek oka, hogy a pontyok olyan mennyiségben találkoznak a darabos falatokkal, hogy a por állagú csalogatóanyagok hidegen hagyják őket. E tapasztalat mentén készültek el az idei év újdonságai, a 4Season Pelletek, melyek közül elsőként a Tavaszi kerül előtérbe. Ehhez tulajdonképpen semmi nem kell, mindössze víz, amellyel össze kell rázni a doboz tartalmát, majd egy picit állni hagyni.
A csomag tartalmaz egy csomag TMF - Spicy Krillt, amelynek a felét kell egy kevés CSL Tuning aromával és vízzel bekeverni, majd átrostálni. Ez a kaja azt a célt szolgálja, hogy a pellet alapra néha rátöltve kaját lehet gyorsítani a pecát, mert a lendületes oldódású etetőanyag felkelti a halak figyelmét, ha már kellő mennyiségben tartózkodnak az etetésen.
Felhasználás előtt mindenképp érdemes a 4Season doboz tartalmát jól átmozgatni, az esetlegesen összetapadt pelletszemeket szétmorzsolni annak érdekében, hogy az oldódás egyenletes legyen! A megfelelő idejű pihentetés után egy sűrű rostán érdemes a kaját áttörni, így a kosártöltés is egyszerűbb lesz.
Csalinak SpéciCorn - Fokhagyma került az összeállításba, míg extra tuningként az idei év egyik újdonsága, a Tornado Activator Spray - Fokhagyma & Mandula található meg a csomagban. Ez utóbbi intenzív íze mellett látványos zöld felhőt is képez a vízben.
A kosár töltését rétegesen érdemes végezni. Először mehet bele a finomszemcsés etetőanyag, majd erre a csali, gazdagon lefújva az Activator Spray adalékkal. Ezt követően mehet a töltőszerszámba a pellet mix. Ebben a formában a „töltet” közepén, az „aromaágyon” maradó csali garantáltan gazdára talál!

A legtöbb intenzív vízen, ahol versenyek is vannak, mikropellet nélkül már-már nem szabad leülni pecázni

Termetes pontyok ébresztő menüje

 • 1/2 csg TMF - Spicy Krill
 • 1/2 csg BlendeX 2in1 - Tintahal + Polip
 • 1 doboz FMMFP - Brutális Máj
 • 100 ml SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj
 • Csali: Legend Pellet Sinking - Brutális Máj
 • Plusz aroma: BlendeX Serum - Tintahal + Polip
 

Termetes pontyok ébresztő menüje

Aki nagy pontyot szeretne fogni az év ezen időszakában, annak mindenképp magas fehérjetartalmú keverékekben kell gondolkodnia. Ez a mix mindent (is) tartalmaz, amit a halak kívánnak ilyenkor. Májas, halas, krilles falatok? Ha ezt bedobjuk, garantáltan nem kerülnek el minket a nagytestű halak!
Első lépés, hogy a 100 ml SpéciAdditive aromát elkeverjük 5 dl vízben. Ebből 100 ml-t rá kell önteni a FMMFP-re, majd összerázni és pihentetni. A többi folyadékot a fél csomag Spicy Krillből és fél csomag BlendeX kajából álló száraz anyagra kell önteni, majd jól elkeverni. Amennyiben száraznak érezzük, lehet további kevés vizet adagolni hozzá. Természetesen a tömörítés és a 10 perces pihentetés ennek kajának is jár.
A szemcsék felpuhulása után az egész egyveleget össze kell keverni, és már tölthető is a kosárba. Legyen szó Pellet Feederes vagy éppen Method kosaras technikáról, ez az összeállítás bátran bevethető, ha nagy pontyot szeretnénk fogni.
A csomagba csaliként Legend Pellet Sinking - Brutális Máj került. Ez a nehéz, de ízletes falat folyamatosan oldódik és hamar elveszti szabályos formáját, így a halak gyanakvás nélkül szippantják fel. Természetesen van egy kis plusz aroma is ebben az összeállításban. Ezúttal a BlendeX Serum - Tintahal + Polip hivatott a pontyok figyelmének felkeltésére.

Májas, halas, krilles falatok? Ha ezt bedobjuk, garantáltan nem kerülnek el minket a nagytestű halak!

Tavaszi keszeghorgász csomag

 • 1 csg Nagy Dévér
 • 1 csg Gold Feeder - TOP1 Bream
 • 200 ml SpéciAdditive - Szúnyoglárva kivonat
 • 1 marék Pastonchino - Dévér
 • 1 csg Löszös agyag
 • 1 dl piros pinki
 • Csali: Bloodworm Midi - natúr + pinki
 • Plusz aroma: Tornado Activator Gel - Mézeskalács
 

Tavaszi keszeghorgász csomag

Tavasszal kétségkívül a keszegek ébrednek a legelőször, és már ebben az időszakban is jól foghatók. Ehhez a technikához állítottuk össze e csomagot, amely mennyiségét tekintve arra is elegendő, hogy akár nagyobb alapozó etetéssel kedveskedjünk a halaknak.
A Nagy Dévér és a TOP1 Bream önmagukban is kiváló keverékek, de remekül ki is egészítik egymást, ha kell! A Pastonchino ilyenkor megfelelő adalék, mert bár ízes és aromás, nem telíti el túlzottan a keszegeket, mivel szemcsemérete apró.
A száraz anyagot vízzel és a Szúnyoglárva kivonattal kell benedvesíteni, majd pihentetni. 10 perc után érdemes újra szétmorzsolni, majd ránedvesíteni, ha szükséges, és ismét 5-10 percig békén hagyni. Amennyiben ezután az állaga, tapadó képessége megfelelő, egy közepes lukbőségű rostán át lehet törni, majd hozzáadni a sűrű lukbőségű szitán átrostált löszt.
Nem meglepő, hogy ebbe a csomagba belekerült az új Bloodworm Midi, amely élethű gumi szúnyoglárva. Ezt pinkivel lehet „életre kelteni”, így természetesen abból is került egy kis dobozzal az összeállításba. Ha a célhal a keszeg, ez a keverék a tökéletes választás!

Szuper tavaszi keszeges keverék remek csalival

Vad vizek pontyainak március végi csemegéje

 • 1 csg Big River - Öreg Ponty
 • 1 csg BlendeX 2 in 1 - Kókusz + Tigrismogyoró
 • 200 ml SpéciAdditive - Kókusz + Tigrismogyoró
 • Csali: Halcohol Édes kukorica + BlendeX Pop Up Method - Kókusz + Tigrismogyoró
 • Plusz aroma: BlendeX Serum - Kókusz + Tigrismogyoró
 

Vad vizek pontyainak március végi csemegéje

Március végén már a nagy kiterjedésű természetes vizek is ébredeznek. Ezek a vízterületek méretükből adódóan és a lassabban mozgó halak miatt ebben az időszakban még nem annyira sűrűn látogatottak, de azért már érdemes rajtuk próbát tenni.
Ehhez a legegyszerűbb és az egyik legjobb választás a Big River - Öreg Ponty, mely nagyszemcsés, nehéz kaja, így alapozó etetést is bátran lehet vele végezni. Tökéletesen kiegészíti ezt az alap etetőanyagot a 2021. évi újdonság, a BlendeX 2 in 1 - Kókusz + Tigrismogyoró.
A száraz alkotóelemeket az elegyítést követően a SpéciAdditive - Kókusz + Tigrismogyoró és megfelelő víz hozzáadásával kell megnedvesíteni, majd pihentetni kell a keveréket. Mivel nagy számban tartalmaz mikropelleteket, elliptikus pelleteket, valamint darabos kukoricaszármazékokat ez a mix, a 15 perc pihenés mindenképp ajánlatos. Ha ez megvan, egy nagy lukbőségű törőszitán lehet átrostálni a kaját, hogy megfelelően homogén legyen.
Annak érdekében, hogy a legfogósabb csalikombinációt lehessen bevetni, a csomagba került 1 üveg Halcohol Édes kukorica és 1 doboz BlendeX Pop Up Method - Kókusz + Tigrismogyoró is, melyek „szendvicsét” hajszálelőkén érdemes felkínálni. Ezt a csalit, és a gombócot is érdemes tovább ízesíteni a BlendeX Serum - Kókusz + Tigrismogyoróval.

Darabos, édes, finom csemege a vad vizek lakóinak

Első busás próbálkozások kajája

 • 3 csg Big River Busa
 • 1 csg TMF - Total Fish
 • Csali: 1 doboz Feeder Pufi szett
 

Első busás próbálkozások kajája

Busára, feederbottal, sportszerűen? Mint tudjuk, már ez sem lehetetlen. Sőt, a tavalyi évben olyan sok időt szántunk e hal megfogására, mint talán még egyikre sem. Ennek a sok horgászatnak az eredménye a vadi új Big River Busa etetőanyag, és persze az a rendszer, amelyet kidolgoztunk e planktonevő hal megfogására.
A finomszemcsés, szinte púder állagú Busa etetőanyag bekeverése semmiben sem tér el a többitől, és adalékok sem kellenek hozzá. Azonban a Big Rivert tavasszal, a téli „éhezés” után érdemes felturbózni a magas fehérjetartalmú Total Fish kajával annak érdekében, hogy a busák bőven találjanak táplálékot az etetőanyag felhőjében. Fontos, hogy a víz adagolását részletekben végezzük, mert a nagymennyiségű kajánál nehéz elsőre belőni a megfelelő állagot. A többszöri, fokozatos vizezés természetesen többszöri pihentetéssel is jár. Ami legalább ilyen fontos, hogy első körben egy közepes lyukbőségű rostán törjük át a kaját, majd jöhet a sűrű rosta. Így lesz tökéletes az etetőanyag állaga és oldódása, ami ennél a technikánál nagyon fontos.
Csali tekintetében ez a módszer egyszerű, mint a pofon, ugyanis semmi más nem kell hozzá, csak nagy felhajtó erejű hungarocell golyócskák. Ezek többféle színben és méretben találhatók meg a Feeder Pufi szettben, így lehet választani a horogmérethez illőt, és eldönthetjük, hogy 1 nagy, vagy több kisebb golyócskát húzzunk fel a nagyméretű horogra.

Már tavasszal is érdemes busára horgászni!

Melegedő vizek Ready Method keveréke

 • 1 csg Ready Method - Mangó
 • 1 csg Ready Method - Brauni
 • 2 marék Micro Pellet - Kókusz + Tigrismogyoró
 • Csali: Tornado Method - Mangó
 • Plusz aroma: Tornado Activator Gel - Mangó
 

Melegedő vizek Ready Method keveréke

Az egyszerűséget és hatékonyságot kedvelő horgászok számára készülnek a Ready Method etetőanyagok, amelyek itt, a receptajánlóban is sűrűn előfordulnak. Ennek oka, hogy sokan vannak, akik nem egész napos horgászatokra keresnek csalogatóanyagot, hanem mindössze néhány órát szeretnénk a vízparton tölteni, és lehetőleg ez idő alatt halat is fogni.
Ebben az összeállításban két édes ízvilágú Ready Method etetőanyagot, az újdonságnak számító Mangót és a Braunit keverjük össze. Az elegyítés leggyorsabb módja, ha mindkét kaját áttörjük sűrű rostán, majd a homogenizált etetőanyagokat elegyítjük. Ebbe a finomszemcsés mixbe kell belekeverni a Micro Pellet - Kókusz + Tigrismogyorót, ez tartalmasabbá teszi az egyveleget. A csalit is a method technikához optimalizáltuk, méghozzá olyan ízesítésben, mint az etetőanyag, név szerint ez a Tornado Method - Mangó, amely íze mellett látványos színével is felhívja magára a pontyok figyelmét. Amennyiben keveselljük a rikító csali által keltett ingert, lehet tovább aromásítani a gombócot a csomagban található Tornado Activator Gel - Mangóval.

Finom etetőanyag, látványos csali, izgalmas aroma

Fokhagymás tavaszi keverék termetes pontyoknak

 • 1 csomag BlendeX 2 in 1 Fokhagyma + Mandula
 • 1 csomag TTX extra őrölt
 • 1 doboz FMMFP - Ördögűző
 • 200 ml SpéciAdditive - Fokhagyma kivonat
 • Csali: Tornado Wafter - Fokhagyma + Mandula
 • Plusz aroma: Tornado Activator Spray - Édes Szamóca
 

Fokhagymás tavaszi keverék termetes pontyoknak

A fokhagyma klasszikus ízvilág, ha pontyhorgászatról van szó, ezért szinte kihagyhatatlan, akármilyen évszakról legyen is szó. Alapvetően ez a magas szénhidrát tartalmú egyveleg minden vízterületen megállja a helyét, de főleg oda ajánljuk, ahol szép számmal élnek nagytestű példányok is.
Első lépésben a BlendeX 2 in 1 Fokhagyma + Mandula etetőanyagot és a TTX-et keverjük össze, majd ráöntjük a SpéciAdditive - Fokhagyma kivonatot, valamint a szükséges mennyiségű vizet. Amennyiben megfelelőnek véljük a tapadó képességet, tömörítjük, majd 10 percre félretesszük. Ez idő alatt van idő a FMMFP előkészítésére: ezt a már megszokott 100 ml vízzel kell összerázni. Amennyiben letelt a pihentetésre szánt idő, a szétmorzsolás után nagy valószínűséggel még száraznak fogjuk érezni az etetőanyagot, hiszen a TTX kirántja a nedvességet, úgyhogy érdemes kicsit utána vizezni. Ha ez megvolt, jöhet a rostálás közepes lyukbőségű eszközön.
Ez a keverék alapvetően a bordás kosaras technikához való, de method kosárban is megállja a helyét. Csali tekintetében is inkább a termetesebb pontyokat céloztuk meg, így a Tornado Wafter - Fokhagyma + Mandula került az összeállításba.
Ami viszont eltér a fokhagymás ízvilágtól, az a plusz aroma, ugyanis ebben az esetben a Tornado Activator Spray - Édes Szamóca került a csomagba. Ez az élénkpiros, édes, gyümölcsös aroma látványosan ködöz a vízben, és 3-4 natúr kosár után, ha beérkezik a helyre egy ilyen aromával kezelt gombóc, garantált, hogy azonnal rávetik magukat a halak!

Fokhagymabomba egy kis piros, gyümölcsös extrával!

Tavaszi „retro” mix

 • 1 csg Mézes Pálinka
 • 1/2 csg Főtt kukorica - Méz
 • 100 ml Aroma Tuning - Mézes Pálinka
 • Csali: DupleXCorn Eper + Méz
 • Plusz aroma: Tornado Activator Gel - Édes Szamóca
 

Tavaszi „retro” mix

Sokan vannak, akik nem szívesen változtatnak a jól bevált etetőanyagon vagy módszeren. Megértem őket, hiszen, ami egyszer működött, jó eséllyel legközelebb is fog adni halat. Nos, az ilyen beállítottságú horgásztársaknak szeretnénk kedvezni ezzel az összeállítással, amit már jól bevált csalogatóanyagok alkotnak.
A Mézes Pálinka etetőanyagunk az egyik első keverék volt, ami a Haldorádó palettán megjelent. Sokan fogtak már vele sok halat, így nem volt kérdéses, hogy ezt választottam a Retro Mix alapjául. 
A Mézes Pálinka elég nagyszemcsés, durva kaja, így a nedvesítésnél lehetünk nagyvonalúak. Első körben az Aroma Tuningot kell elkeverni a száraz anyagban, majd jöhet a megfelelő mennyiségű víz. 10 Perces pihentetés ennek az „öreg” kajának is jár, majd a morzsolás után le is lehet rostálni. Ehhez érdemes nagyobb lyukbőségű rostát választani.
A homogenizált etetőanyag önmagában is bevethető, de annak érdekében, hogy tartalmasabb legyen a keverék, az összeállítás tartalmaz egy csomag Mézes Főtt kukoricát is, amelynek a felét érdemes az egy kiló etetőanyaghoz keverni. 
A csalin sem kellett sokat gondolkodni, hiszen a DupleXCorn Eper + Méz egyszerű és hatékony csalitüskére való, ráadásul mérete is pont optimális a pontyozáshoz. Mind a kosár, mind a csali további aromázására megfelelő a Tornado Activator Gel - Édes Szamóca, amely bár ízében eltér a mézes vonaltól, nem kérdőjelezhető meg a népszerűsége, hiszen a halak és a horgászok is imádják az epres finomságokat.

Jól bevált összeállítás!

Szénhidrátdús pontycsemege

 • 1 csg BlendeX 2 in 1 Kókusz + Tigrismogyoró
 • 1 csg Gold Feeder - Champion Corn
 • 150 ml SpéciAdditive - Kókusz + Tigrismogyoró
 • Csali: BlendeX Hydro Big Carps - Kókusz + Tigrismogyoró
 • Plusz aroma: BlendeX Serum - Kókusz + Tigrismogyoró
 

Szénhidrátdús pontycsemege

A Kókusz & Tigrismogyoró a 2021-es vezéraroma a Haldorádó Új termékek között. Széles termékválasztékban érhető el a kínálatban ez az ízvilág, többek közt BlendeX 2 in 1 etetőanyag formában is. Ez egy magas szénhidrát tartalmú etetőanyag kellemes, naturális ízzel. Tökéletesen kiegészíti ezt a kaját a Gold Feeder - Champion Corn, amely főleg kukoricaszármazékokból álló, teljesen natúr, ízesítés nélküli csalogatóanyag.
Ehhez az egyveleghez kell hozzáönteni a 150 ml SpéciAdditive - Kókusz + Tigrismogyorót, amely kellemesen édes ízével feldobja ezt a mixet. A szükséges mennyiségű víz hozzáadása után ezt a csalogatóanyagot is érdemes tömöríteni, majd néhány percet pihentetni. Természetesen a rostálás ennél sem maradhat el, azonban a BlendeX 2 in 1 etetőanyagban lévő pelletek miatt nem érdemes túlságosan sűrű rostát választani a művelethez.
A csomag tartalma továbbá egy doboz BlendeX Hydro Big Carps - Kókusz + Tigrismogyoró, amely a céltudatos pontyhorgászok kedvelt 2021-es újdonsága. Legyen szó bojlis, feeder, vagy method technikáról, ez a csali mindig jól teljesít. Amennyiben még nem teltek el a halak a kaja és a csali kellemes aromájával, tovább borzolhatjuk a kedélyüket a BlendeX Serum - Kókusz + Tigrismogyoróval, amelyet a megtöltött kosárra vagy akár a csalira is lehet pumpálni.

Kókusz + Tigrismogyoró minden mennyiségben!

Melegedő vizek édes, gyümölcsös összeállítása természetes vizekre, hosszabb kirándulásokhoz

 • 1 csg Big Feed C6 Pellet Eper & Ananász
 • 1 csg Főtt kukorica - Natúr
 • 100 ml SpéciAdditive - Mangó
 • 2 csg BlendeX 2 in 1 - Vajsav + Mangó
 • Csali: főtt kukorica + Tornado Pop Up XL - Mangó
 • Plusz aroma: BlendeX Serum - Vajsav + Mangó
 

Melegedő vizek édes, gyümölcsös összeállítása természetes vizekre, hosszabb kirándulásokhoz

Május elején már nem meglepő, ha valaki 24 órás vagy esetleg több napos horgászatot tervez. Nekik ajánlott ez az összeállítás, amely elsősorban a természetes, nagy kiterjedésű vizeken lehet eredményes.
A hosszabb túrák egyértelmű, hogy alapozó etetéssel kezdődnek. Ebben a csomagban ezt a célt a Big Feed C6 Pellet Eper & Ananász és a Főtt kukorica szolgálja, amelyet csúzlival, spombbal vagy akár kézzel is be lehet juttatni. Felhasználás előtt bátran lehet rá löttyinteni a SpéciAdditive adalékból, így kicsit meggyorsíthatjuk azt, hogy a halak az etetésünkre találjanak.
Az etetett hely meghorgászására 2 csg BlendeX 2 in 1 - Vajsav + Mangó került az összeállításba, amelyet a 100 ml Mangó kivonattal és vízzel kell bekeverni, majd a 10 perc pihentetés után áttörni. Amennyiben bordás kosárral juttatjuk ezt be, lehet hozzákeverni az alapozáshoz használt pellet-kukorica mixből is.
Ebben az esetben a horogcsalit is az etetésből érdemes kiválasztani, legalábbis, ami a kukoricát illeti, de tartalmaz a csomag egy doboz Tornado Pop Up XL - Mangót is, amellyel akár 2-3 szem tengerit is lehet balanszírozni. Amennyiben plusz csalogatóhatást szeretnénk elérni, ajánlatos a csalit és a kosarat is jól meglocsolni a BlendeX Serum - Vajsav + Mangóval.

A csomagban etetésre szánt csalogatóanyagok, etetőanyag, csali, sőt még plusz aroma is található!

Napsütéses horgászatok pontyos keveréke

 • 1 csg Vad Ponty
 • 1 csg Gold Feeder N-Butyric Carp
 • 1 csg FermentX Additive Roppantott Mag Mix - Tejsavas FX1
 • 150 ml FermentX Concentrate - Tejsavas FX1
 • Csali: Legend Pellet Pop Up - Csoki Narancs
 • Plusz aroma: FermentX Activator Gel - Tejsavas FX1
 

Napsütéses horgászatok pontyos keveréke

Végre megérkezett az igazi meleg, hiszen a május már a nyár előszelének számít. Ebben az időszakban a vizeink is erős melegedésbe kezdenek. Ekkor már jól működhetnek az enyhén tejsavas, vagy vajsavas etetőanyagok. Ez az összeállítás elsősorban a vajsav aromáját adja vissza, kevés édes beütéssel.
A Vad Ponty és a Gold Feeder - N-Butyric Carp egyaránt magas szénhidrát tartalmú csalogatóanyagok. Előbbi csak részben, míg az utóbbi teljesen vajsav ízesítésű. E két kaját először szárazon kell összekeverni, majd hozzá kell adni a FermentX Concentrate - Tejsavas FX1-et úgy, hogy azt feloldjuk némi vízben. A megfelelő állag elérése után a keveréket pihentetni kell legalább 10 percig. Amennyiben ezután a kaja száraznak tűnik, érdemes még ránedvesíteni. A rostálás ennél a mixnél sem hagyható ki, hiszen ez nagyban hozzájárul, hogy megfelelően és egyenletesen bontson az etetőanyag.
A homogenizált csalogatóanyag tartalmának növelése érdekében került bele a csomagba a FermentX Additive Roppantott Mag Mix - Tejsavas FX1. Az egész csomagnyit felhasználhatjuk, hiszen a tört magvakkal nem telik el gyorsan a hal, de elidőzik az etetésen.
Az összeállításba ezúttal csalinak a Legend Pellet Pop Up - Csoki Narancs, míg plusz aromaként a 2021-es egyik újdonság, a FermentX Activator Gel - Tejsavas FX1 került.

Vajsavas alapkaja kis tejsavas tuninggal

Első amurozások tejsavas összeállítása

 • 1 csg FermentX Tejsavas Ananász
 • 1 csg Édes Ananász
 • 1 csg Tejsavas Micro Mag Mix
 • 100 ml FermentX Concentrate - Tejsavas Ananász
 • Csali: FermentX Natural Bait - Tejsavas Ananász 
 • Lebegő szivacs
 • Plusz aroma: FermentX Activator Gel - Tejsavas Ananász 
 

Első amurozások tejsavas összeállítása

Ahogy melegszik a víz, úgy lesznek egyre aktívabbak az amurok. Ezek a nagyra növő növényevők imádják a tejsavas ízeket, így ebbe a csomagba – amely akár a későbbiekben, nyáron is bevethető – nagyrészt FermentX termékek kerültek.
A komplex mix elkészítésének első lépése, hogy az Édes Ananász etetőanyagba belekeverjük a FermentX Concentrate - Tejsavas Ananászt és a megfelelő mennyiségű vizet. Amint elég tapadósak érezzük az állagát, kicsit pihentetjük.
Míg a kaja pihen, addig van idő átrostálni a FermentX Tejsavas Ananászt. Ha ez kész, ugyanazon a rostán áttörjük az előzőleg bekevert csalogatóanyagot is.
Az ananászos egyveleget hívatott dúsítani a Tejsavas Micro Mag Mix, amelyet az amurok imádnak szedegetni. Ezt az egész egyveleget jó alaposan össze kell keverni, és tulajdonképpen már lehet kosárba tölteni.
Az idei év egyik nagyhalas újdonsága a FermentX Natural Bait, amelyet kifejezetten a termetes amurok horgászatához fejlesztettünk. Ezúttal a Tejsavas Ananász ízesítésű került bele az összeállításba. Mivel ez önmagában egy picit nehéz, érdemes valamivel kikönnyíteni. Annak érdekében, hogy ez se okozzon problémát, került a csomagba lebegő szivacs rúd, amelyből egy fél centi vastag karika éppen elegendő ahhoz, hogy balanszírozza a pelletet.
Amennyiben szeretnénk még tovább tuningolni a kosárba töltött csalogatóanyagot, lehet rá nyomni a csomagban található FermentX Activator Gel - Tejsavas Ananászból, amely koncentrált tejsavas „bombává” varázsolja a gombócnyi etetőanyagunkat.

Különleges keverék különleges csalival

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Nagy Gábor, Putz Tamás, Sipos Gábor
Videó: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.