VDE Etetőanyagok  a pontyhorgászatban

VDE Etetőanyagok a pontyhorgászatban

Bár a VDE cég etetőanyag arzenálja szinte végtelen, sorozatom negyedik, egyben befejező részéhez érkeztem. A bemutatott termékeket mind-mind nagy pontyok, kapitális méretű barátaink kifogására fejlesztették ki. Sok dologban hasonlítanak egymásra, több közös alkotóelemük van, viszont mindegyik valamiben eltér a másiktól. Egy jellemzőjük teljes mértékben megegyezik: iszonyatos kalóriabombák.

Az előző fejezetekben megismerhettünk magas hal- és húsliszt-tartalomra alapuló termékeket. Eddig nem esett szó róluk, de nem mehetünk el a magas fehérje- és aminosav-tartalmú etetőanyagok tábora mellett sem, továbbá említést érdemel az a fajta, amelyik különösen magas betaintartalmával hívta fel magára a pontyvadászok és a pontyok figyelmét.

A 4. részben ismerjük meg a VDE Bait-Tech Kult Carp Mix és a VDE Bait-Tech Mojo Groundbait etetőanyagot!

A VDE Bait-Tech Kult Carp Mix és a VDE Bait-Tech Mojo Groundbait etetőanyag

VAN DEN EYNDE Bait-Tech Kult Carp Mix

Egyedien magas betaintartalmáról elhíresült etetőanyag. Mint tudjuk, a betain nagyon erős étvágyfokozó. E tulajdonsága eredményezi, hogy a Kult Carp Mix etetővel megszórt hely környékén az arra járó, egyébként nem éhes pikkelyeseket is táplálkozásra készteti, táplálkozásra készteti.

Készítsük elő a szükséges anyagokat és eszközöket…
… hogy az etetőanyagból stick-mixet készíthessünk
Öntsünk Kult Carp mixet a keverő edényünkbe
Tuna CSL segítségével…
… és folyékony kagylós aroma hozzáadásával nedvesítsük
Adhatunk hozzá pelletet, még fogósabb lesz
Ezután keverjük…
… megfelelő állagúra

Ez a keverék növényi és különféle hallisztek egyvelege. Fontos tudni róla, hogy - az előző írásokban bemutatott csalogató anyagokhoz hasonlóan - ebben magas százalékban találhatók különféle aminosavak és zsírsavak. Hangsúlyozom, a felsorolt kiegészítők elengedhetetlenek a kapitális pontyok táplálkozásában, ezért nélkülözhetetlen összetevők.

Az így kapott mixet formázzuk hengeresre
Helyezzük be a PVA töltő hengerébe…
… és tömörítsük
A tömörítő segítségével nyomjuk a hálóba…
… majd a hálóra kössünk csomót
Húzzuk szorosra
Duplázzuk meg a műveletet
Vágjuk el a két csomó között
Elkészült a stick-mix

Elődeihez képest szintén gyorsan oldódásnak indul, finom szemcséjű felhőt képez az etetett helyen és annak környékén. Tavaszi felmelegedő és őszi lehűlő vizekben csodákra képes.

Szúrjuk át hosszában a fűzőtűvel
Akasszuk rá a fűzőtű hegyére a horogelőke zsinórját…
… és húzzuk át rajta…
… teljesen a horog öbléig
Indulhat a bevetés…

A nyári kánikulai melegekben szintén eredményes, köszönhetően a könnyen emészthető zsírsav-tartalmának. Nem kizárólag bojlis horgászatra ajánlott, a feederezés szerelmesei is bátran alkalmazhatják horgászataik során fő- és kiegészítő etetésre.

Vízbeérkezés után…
… hamarosan felszívódik a háló…
… és kész is a terített asztal

VAN DEN EYNDE Bait-Tech Mojo Groundbait

Fenti etetőanyagot angol piacra fejlesztette ki a Bait-Tech, a világ minden tájékán ismert és elismert cég. A halak velük született tulajdonságai közül talán legszembetűnőbb, hogy ösztönösen felismerik a számukra kívánatos táplálékot ígérő illatokat, ízeket - annak ellenére teszik mindezt, hogy az adott zamattal talán még soha nem találkoztak. Észlelésüket követően keresni kezdik, merre található a fenséges étel. Az aminosavak is a kívánatos táplálékot jelzik számukra. A Mojo hatásáért elsősorban az aminosav-tartalom a felelős. Az aminosavakat uszonyosok nyomban táplálékként azonosítják, és mikor rátalálnak a forrására, azt azonnal fogyasztani kezdik, ellentétben a hagyományos eledelekkel.

A Mojo etetőt Kult Carp mixszel kevertem
Ólomra gyúrtam
Kész is az egyszerű, ám annál fogósabb kombináció

Erről az etetőanyagról még illik tudni, hogy tömény fehérjebázisának köszönhetően rendkívül tartalmas keverék. Magas fehérjetartalommal bír, melyet különös gonddal kiválogatott többfajta, nagy tisztaságú halliszt biztosít. Egy-egy komoly lakoma után nem kelt teltségérzetet a halakban, pedig roppant kalóriadús. Csak hab a tortán, hogy étvágygerjesztő és emésztést elősegítő adalékokkal látták el. Ez szintén növeli a halak ezen etetőanyag iránt kialakuló „függőségét”. Szemcsemérete a hagyományos, pontyok megfogására kitalált etetőanyagokéhoz képest lényegesen finomabb. Ez taktikai csel, egyben a fogósság nagyon fontos tulajdonsága. Minél finomabbak a szemcsék, annál több darabka alkot egy adott mennyiséget, oldódás közben annál nagyobb felületen érintkezik a vízzel. Ennek megfelelően gyorsabb az oldódás, mint a durva, nagy szeműre őrölt keverékek esetében, ezért nagyon agresszíven terjed a vízben. A halak élőhelye közelében fellépő áramlatok segítségével nagy távolságokban is igen rövid időn belül képes felhívni a halak figyelmét, képes odacsalni őket etetésünk közelébe.

Mi, horgászok, bojlisok sokat teszünk horgászataink eredményességéért. A megfelelő horgászhely kiválasztása az egyik legfontosabb tényező. Ha ráleltünk az alkalmas, nyerőnek tűnő helyre, akkor általában nem elegendő a csalinkat odajuttatni. Így sem kizárt a siker, mert Fortuna megajándékozhat bennünket néhány szebb, kapitális méretű ponttyal… erre azonban ne építsük „várunkat”. VAN DEN EYENDE etetőanyagok használatával közelebb kerülhetünk a biztos fogás sikerélményéhez.

Én már megtettem ezeket a lépéseket. Ha Ön is, kedves olvasó, hozzám hasonlóan szeretne fényképen megörökíteni néhány szebb, netán kapitális pontyot, hát rajta! Nincs egyéb teendője, mint a leírtakat figyelmesen átolvasva rendeltetésszerűen alkalmazni az általam sikeresen használt, ajánlott módszereket. Az ezekhez szükséges nélkülözhetetlen anyagok, segédeszközök a Haldorádón és a jobb horgászüzletekben kedvező áron beszerezhetőek. Nekem már több alkalommal bizonyítottak!

A kapitális fogás, amely önmagáért beszél a VDE Bait-Tech Kult Carp Mix és a VDE Bait-Tech Mojo Groundbait segítségével sikerült

(X)
Nagy Csaba