Verseny etetőanyag… de van ilyen? Igen, íme! - 2. rész

Verseny etetőanyag… de van ilyen? Igen, íme! - 2. rész

Az intenzíven telepített tavakon a versenyek nagy része a ponty és a kárász horgászatáról és etetésre csalogatásáról szól. A természetes vizek és egy-két nagy múltú állóvíz azonban keszegekben bővelkedik, és a siker nagy része azon múlik, hogy sikerül a nagy egyedszámú rajokban mozgó halakat egy helyre gyűjteni, és ott hatékonyan meg is fogni azokat. Sok horgásztársammal együtt jó ideig én magam is gyakran estem abba a hibába, hogy túlságosan sokat agyaltam a megfelelő csalogatóanyagon, végül sokféle zacskóból sokféle ízű és aromájú etetőanyagot kevertem össze. Nyilván ezek számos esetben működtek is, viszont voltak olyan versenyek, ahol a kevesebb több lett volna, és az aromázás, további ízesítés többet ártott, mint használt. Ezek főleg olyan tavakon fordultak elő, ahol a túletetés miatt a halak már undorodtak mindentől, ami túlságosan intenzív ízt és aromát bocsájtott ki magából. Az ilyen esetek „kezelésére” alkottuk meg a Top1 Bream nevű keveréket, amit a hanyag elegancia és az egyszerűség jellemez.

A Gold Feeder etetőanyag család direkt dévérkeszeg horgászatához kifejlesztett tagja egy visszafogott illatú és ízű keverék, ami azonban mindent tartalmaz, amire a keszegféléknek szükségük van. Az édes íz mellett az olajos magvak őrleménye, cukrászipari termékek őrleményei és a válogatott, kizárólag természetes alapanyagok garantálják, hogy a finnyás dévérek is hosszú ideig tartózkodjanak az etetésünkön. Ez a termék semmiféle mesterséges adalékot nem tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy sem ízfokozó, sem szintetikus étvágygerjesztő nincs benne. Sok keszeges keverék nagyon intenzív aromával rendelkezik, amire a halak gyorsan reagálnak, viszont egyes esetekben gyorsan el is telnek tőle. Nos, ha ilyenre lehet számítani, akkor választom én a Top1 Bream etetőanyagot.

Egyszerű és nagyszerű megoldás a Top1 Bream

Keszeges versenyeken a következőképpen nézhet ki a halfogás üteme. Vannak, akiket már az első pillanatokban ellepnek a falánk halak, és gyorsan felpörög a horgászatuk. Ha azonban a versenyző nem körültekintő, akkor rövidesen azt tapasztalja, hogy belassul, majd végképp leáll nála a halak érdeklődése. Ezzel egy időben a szomszédnak - aki mérsékeltebben adta az aromát - csak szép lassan kezd el felpörögni a horgászata, viszont az a ritmus, amit beállított, kitart 5 órán keresztül. Olyan ez, mint egy futóverseny. Egy 5 kilométeres távot sosem az nyer meg, aki az első 100 méteren vezet, hanem az, aki okosan osztja be az energiáját, és képes felmérni a határait. Persze a horgászatban sok a változó tényező, így az elképzelések nagy része csupán fikció, de a tapasztalatokon alapuló megfigyelések sokszor bebizonyosodnak már.

Hevenyészett grafikonomon azt szemlélteti, mi a különbség a túlaromázott és a kiegyensúlyozott etetőanyagok közt

Joggal merülhet fel a kérdés sokakban, hogy ha ilyen jól működhet egy natúr alapanyagokból készülő etetőanyag, akkor mi a kutya fülének gyártanak több száz, talán több ezer különféle adalékot. Mint már említettem, a horgászatban mindig minden változik, és ha azt hisszük, hogy megtaláltuk valamire a megoldást, akkor a víz másnap rácáfol arra. Így aztán a kísérletezés sosem állhat le, és ebben nagy segítséget nyújthatnak a különböző ízesített kaják, aromák vagy adalékok. De ebbe ne is menjünk most túlságosan bele, hiszen most a natúr formában, hozzáadott aroma nélkül fogjuk bekeverni a Top1 Bream etetőt!

A természetes vizeken az etetőanyag túlzott aromázása riasztó lehet a halak számára!

Aki még sosem találkozott ezzel a termékkel, az a zacskó kibontása után meglepődve fogja tapasztalni, hogy a hozzáadott aroma hiányában is milyen kellemes illata van. Akinek jó orra van, több alkotóelemet is be tud azonosítani, melyek tiszta, természetes aromával rendelkeznek. Az etetőanyag színe sincs manipulálva, egyszerűen a keverés után ez az árnyalat maradt, ami egy semleges barnás szín.

Barnás árnyalat és homogén szemcseméret jellemzi a Top1 Bream etetőt

A Top1 Bream szemcsemérete sem hivalkodó, és nem tartalmaz olyan élénk „falatokat”, mint a Secret Carp vagy a Lemon Carp, mindössze néhány sárga színű, apró morzsa található benne. Ennek oka az, hogy a keszeghorgászatban a „helyhez kötést” nem a szemcsés kaja oldja meg, hanem az élő anyag. A legtöbb esetben a szúnyoglárva a favorit keszegcsemege, de annak híján csontival, pinkivel is meg lehet szórni az etetést, sőt néha a nagyobb falat még jobb is, ha nagy mennyiségű keszeget szeretnénk feltartóztatni.

Eleinte az apróbb, „röptetős” méretű halak rontanak rá az etetésre

Az etetőanyag bekeverése úgy, hogy azt teljesen sallangmentesen végezzük, nem igényel túl sok időt. A dolgunk mindössze annyi, hogy a zacskóból kiöntött keverékhez tóvizet adagolunk, és ezzel állítjuk be az etetőanyag megfelelő nedvességtartalmát. A vizet több részletben adagolva érdemes a szárazanyaghoz adni úgy, hogy az adagok között tartunk néhány perces szüneteket.

Benedvesítve is könnyű szerkezetű marad a Top1 Bream

Érdemes tudni a Top1 Breamről, hogy sok felszálló szemcsét tartalmaz, melyek a teljes vízoszlopban fejtik ki hatásukat. Éppen emiatt még benedvesítve is egy laza szerkezetű, könnyű fajsúlyú etetőanyagról van szó. A tapadó képesség beállításakor mindenképp figyeljünk oda, nehogy olyan állagú keveréket készítsünk, ami már vízközt elhagyja a kosarunkat.

Látványosan, a vízoszlop teljes magasságában dolgozik az etetőanyag

Akkor megfelelő az etetőanyagunk, ha a kosárral szépen lemegy a tó fenekére, majd azonnal oldódni kezd mind vízszintes, mind pedig függőleges irányba. Az oldódást természetesen a csonti, pinki vagy a szúnyoglárvák intenzív mozgása is begyorsíthatja, ami a legtöbb esetben csak jótékonyan hat a halak kapókedvére.

A szúnyoglárva nagyban emeli minden keszeges kaja hatékonyságát

Minden horgászatnál, de főként a versenyeken fontos kérdés az alapozó etetés létjogosultsága. Ha túlzottan aromás etetőanyaggal horgászunk, akkor előfordulhat az, amit már előbb ecseteltem: a halak gyorsan megrohamoznak minket, de gyorsan el is telnek és tovaúsznak. A Top1 Bream etetőanyaggal bátran dobhatunk bőséges alapot, mert a harmonikus ízvilág nem fog riasztóan hatni a keszegekre. Ráadásul a magas olajosmag-tartalom gondoskodik arról, hogy az anyagcseréjük is - hogy is mondjam szépen? - gyors és zökkenőmentes legyen.

Az „alapozó” kosár tekintélyes mennyiségű csalogatóanyagot képes magában tárolni
A nagyméretű kosár a horgászat elején fent szokott maradni, egészen addig, míg fel nem pörög a halfogás üteme

Minden etetőanyagot lehet még hatékonyabbá tenni, és tovább fokozni a csalogatóhatását. Keszeghorgászathoz a szúnyoglárvánál jobb csalit nem ismerek. Ezt általában földbe, löszbe keverve szoktuk a vízbe juttatni. Mostanában azonban előszeretettel hagyom ki a ballasztanyag bevitelét. Tisztán (illetve egy kicsit felporozva) adagolom a pirinyó lárvákat a kosárba. Ha pontosan dobok, akkor így a lehető legkisebb területre tudom bejuttatni a szúnyogot úgy, hogy az biztosan a fenéken fog szétmászni, és nem marad a lösszel vízközt. Természetesen a földes horgászat jelentősége megkérdőjelezhetetlen, ám sok esetben elhagyható a hordozóanyag, hisz nekünk, feedereseknek csak kosárral szabad bejuttatni a csalogatóanyagokat, így ha túl „híg” cuccot dobunk, elhagyhatnak minket a vendégeink.

A kisebb méretű kosár már nem képes olyan sok kaját bevinni, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy az jó tartalmas legyen!
Ennek becsapódása remélhetőleg nem fogja zavarni a már nagy mennyiségben jelen lévő keszegeket

A Top1 Bream etetőanyag gondoskodik arról, hogy a halak odataláljanak a horgászhelyünkre és ott értékes tápanyagokat találjanak. A szúnyoglárva, csonti arra hivatott, hogy állandó érdeklődést tartson fel, így az etetés sok halat tudjon ellátni. Ezt a két fegyvertényt kell ügyesen variálnunk, és akkor a teljes versenyidőt hasznosan fogjuk eltölteni.

Előbb-utóbb a darabosabb keszegek is rátalálnak az etetésünkre
A szúnyoglárva nélkülözhetetlen a versenyszerű keszeghorgászathoz!
A bátran táplálkozó dévérek még a nagy csalit is képesek mélyre nyelni…
… főleg, ha hosszú előkével horgászunk

Még mielőtt teljesen elzárkóznánk a Top1 Bream további aromázásától, hozzá kell tennem, hogy néha verseny közben szükség lehet rá. Sosem árt, ha a csalitálcán van mellettünk némi folyékony vagy por állagú ízfokozó, de ha használjuk is ezeket, akkor is csak óvatosan!

Horgászat előtt jól gondoljuk át, milyen méretű és tömegű kosarat használunk majd, mert sok múlhat rajta!

A kosár mérete is kardinális kérdés, és ahogy tökéletesedik a feeder technika, úgy nő minden apróság jelentősége. Átlagos keszeghorgászatkor a versenyek elején a nagy, XL-es vagy 2XL-es Round Feederek hívatottak a megfelelő alap lerakására, majd a figyelem folyamatos fenntartásához már elegendőek a sima 10, vagy 20 grammos kosarak is.

Akkor jó, ha sokszor kell töltenünk…
… bevágnunk…
… és röptetnünk!
Szeretek rájuk horgászni!

Legyen szó vízközti vagy fenéken történő keszeghorgászatról, a Top1 Bream egy olyan multifunkcionális etetőanyag, amellyel képesek leszünk a versenyidő teljes ideje alatt megtartani a halat az etetésen. Természetesen ezt a terméket is eredményesen lehet keverni másfajta etetőanyagokkal, de most szándékosan nem tértem ki erre, hiszen a horgászatban a legtöbbször az egyszerűség a kifizetődőbb!

Írta: Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.