A tokhalak birodalmában

A tokhalak birodalmában

A téli időszak egyik „slágerhala” a tokhal. Pontyozás közben jó néhányszor fogtam már különböző méretű és fajú tokhalakat, de célzottan még soha nem horgásztam ezekre a különleges és méltán közkedvelt halakra. Az idei enyhe tél kiváló alkalmat teremtett, hogy mindezt pótoljam. Egy számomra teljesen új és ismeretlen vízterületre látogattam el annak reményében, hogy újabb célkitűzésemet sikeresen megvalósítsam.

A legjobb időszak a tokhal horgászatára minden bizonnyal a tél. Nem mintha ezek a halak nem lennének nyáron is aktívak, de olyankor a pontyok, amurok és egyéb fehérhalak is azok, így csökken az esély e különleges hal megfogására. Ezzel szemben télen a tokhalak aktivitása változatlan marad, viszont a többi, ebben az esetben zavarónak nevezhető hal étvágya és jelenléte drasztikusan lecsökken. Az eredményes horgászat érdekében érdemes mindenképpen olyan tavat választani, ahol nagy számban élnek tokok, ugyanis ha tűt keresünk a szénakazalban, nem biztos, hogy sikerrel járunk. Ezeket a szempontokat figyelembe véve január közepére időzítettem a horgászatot. Egy olyan vízterületet választottam, ahol tudtam jól, hogy nagy számban élnek tokhalak. Ez a tó a békéscsabai Néveri Horgásztó volt.

Horgászatom helyszíne a békéscsabai Néveri Horgásztó volt…
… ahol az elsőszámú célhalaim a tokhalak voltak
A Néveri Horgásztó teljesen új és ismeretlen vízterület volt számomra…
… így random módon, a tavon átívelő híd jobb oldalán…
… választottam egy szimpatikus horgászhelyet

Volt egy konkrét tervem, volt egy előre eltervezett stratégiám, hogy miként horgászom meg ezt a vízterületet, így reggel mindkét végszerelékemet gyorsan be is vetettem. Rendesen elhelyezkedni és felöltözni sem volt még időm, mert az egyik feederbotom spiccét máris vadul eltekerte az első tokhal.

Az első kapás olyan gyorsan érkezett, hogy még rendesen elhelyezkedni és felöltözni sem volt időm. Soha rosszabb kezdést!
Kézben a horgászat első tokhala…
… nagyon boldog voltam, gyönyörű és különleges hal…
... néhány gyors fotó és sebfertőtlenítés után…
… már mehetett is útjára
Széles csaliarzenállal készültem, vajon melyik lesz a nyerő?!
A halak egyértelmű válaszokat adtak erre…
… egy újabb gyönyörű tokhalat sikerült egy fotó erejéig kézben tartanom

Soha rosszabb kezdést nem kívánhatnék magamnak, hiszen az első két bedobás két gyönyörű tokhalat eredményezett. Ráadásul a tóban élő mindkét tokfajból sikerült rögtön fognom. Ez a tó nemcsak kiemelkedő tokhal-állományáról híres, a nagytestű pontyok is szép számmal megtalálhatók itt, amiből még a délelőtt folyamán kaptam is ízelítőt.

Egy újabb hal küzdött a horgon, de már fárasztás közben éreztem, hogy ez bizony nem tokhal lesz
Nincs horgászat nagy ponty nélkül…
… egy csodaszép, termetes tőponty volt az elkövető. Egy újabb vízterület, ahol télvíz idején nagy pontyot sikerült fognom
Nagyon szépek és egészségesek az itt élő halak, látszik rajtuk, hogy hozzáértő, gondos gazdájuk van. Az én horog ütötte sebem sem fogja elcsúfítani ezt a gyönyörű pontyot

Milyen csalogatóanyagokkal lehet tokhalat fogni, mi az, amit ezek a halak szeretnek? E kérdést szegezték nekem a legtöbben, akik a horgászat után látták a fogott halaimról készült képeket. Az elmúlt években, amikor pontyozás közben tokhalakat sikerült fognom, az szinte csak és kizárólag büdös, halas, fűszeres csalogatóanyagokkal történt. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy ezen a horgászaton is ilyen jellegű keverékkel és csalikkal próbáltam meg e halakat horogra csalni. A method kosarakba szánt keverék pontos receptje:

  • 400 g Monster Pellet Box - Máj & Vér
  • 200 g Legend Groundbait - Brutális Máj
  • 100 ml SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj
 

Fűszeres, májas, véres tokhalcsemege
A két legjobban működő csali és a Monster Gel Booster - Máj & Vér, ami felgyorsította a kapások kialakulását
A bedobások előtt kevés SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj kivonatot kevertem az etetőanyaghoz
A Monster Pop Up Method - Máj & Vér rettentő büdös, penetráns szagú csali, talán pont ezért imádták ennyire a tokhalak
Dart Pro XL 55 grammos method kosárral kínáltam fel ezeket a csalogatóanyagokat. Ebben a megtöltött kosárban minden benne van, ami egy sikeres tokhalhorgászathoz szükséges
A tokhalak kőkeményen küzdöttek…
… de a sorsukat nem kerülhették el
A Monster Pop Up Method - Máj & Vér csali megfaragva, kisméretű horgon felkínálva tökéletes megoldásnak bizonyult
Brutális fej…
... csodaszép tokhalat tarthattam ismét a kezemben…
… menj utadra, barátom!
A megfelelő stratégiának és a jól összeválogatott csalogatóanyagoknak köszönhetően egymást váltották a tokhalak a matracon…
… egy újabb darabosabb tokkal készülhetett közös fotó
Alien vs Predator!
A horgászat utolsó hala volt ez a termetes tokhal, szám szerint az ötödik
A method feeder módszer a tokhal horgászatban is verhetetlennek bizonyult

Amikor ezt a horgászatott otthon, a meleg szobában tervezgettem, valami ilyesmiről álmodtam. A tóban élő mindkét tokfajból sikerült fognom, szám szerint ötöt, ráadásul bónuszhalként egy termetes pontyot is sikerült elcsábítanom. Ezzel egy újabb helyszínnel bővült azon tavak listája, ahol télvíz idején nagy pontyot sikerült fognom. A hat megfogott gyönyörű halam minden várakozásomon túlmutatott és tökéletesen visszaigazolta a Néveri Horgásztó remek halállományát. Erre a tóra még garantáltan visszatérek!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Szatmári Kata

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.