Feeder kalandok a kánikulában

Feeder kalandok a kánikulában

Soha nem látott aszály és forróság tombol kis hazánkban. Az ország több pontján tavak száradnak ki, néhány csepp lehulló eső az aranynál is többet ér. Minden bizonnyal nálunk – itt, az Alföldön – a legkritikusabb a helyzet, ám szerencsére a megfelelő vízgazdálkodásnak köszönhetően kedvenc tavaim horgászatra csábítanak!

A nyár első felében jó néhány eredményes horgászatot sikerült zárnom. A megszokottól eltérően most nem egy sikeres horgásznapot és annak működő praktikáit osztom meg veletek, hanem e horgászatok emlékezetes momentumait: négy különböző vízterületen szerzett tapasztalatokat, működő megoldásokat és az így elért szép fogásokat. E tavak listája a következő:

  • Hódmezővásárhely, Csongi-tavak;
  • Szeged, BABOHE Horgásztó;
  • Derekegyháza, Derekegyházi Halastavak;
  • Békéscsaba, Csaba-tó.
 

A nyári időszak slágerhala egyértelműen az amur. Nincs az a pontyhorgász, aki ne szeretne kézben tartani egy termetes „torpedót”. A nyári hónapokban pontyhorgászat közben is sikerülhet horogra csalni az amurt, de céltudatos horgászata sem ördöngösség. Sikeres horgászatára számtalan működő praktika létezik. Személy szerint én nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat, így az amur horgászatánál is a legegyszerűbb megoldásra törekszem.

A nyári időszak slágerhala egyértelműen az amur
Imádom ezeket a gyönyörű „torpedókat”, fantasztikus élmény a horgászatuk
A FermentX Tejsavas Nagy Amur etetőanyag garantáltan kiválogatja az amurokat. A mangós ízvilágért megőrülnek ezek a halak, így horgászatukhoz a SpéciCorn Limited Edition Mangó tökéletes választás
Ezekkel a csalogatóanyagokkal nehéz hibázni…
… ám, ha egy darabosabb ponty veszi fel az amuroknak szánt csemegét, akkor sincs ok a panaszra

A nyári kánikulában prioritást élveznek nálam a rövid, rapid pecák. Ezek általában mindössze 4-5 óra horgászatot jelentenek, ami nem túl sok, de bőven elegendő lehet a halfogásra. A siker érdekében ebben az esetben mindig nagyon jól halasított tavat választok, ezzel is növelve a halfogás esélyét.

Rapid, nagyhalas horgászatok nyerő etetőanyag keveréke
A rövid horgászatokon előszeretettel használok kisméretű csalikat…
… tapasztalataim alapján ezeket hamarabb felveszik…
… a termetes pontyok is
Egy frissítő nyári zápor után…
… a halak kapókedve is felélénkül

A legnagyobb forróságot is megszakítja időnként egy erős hidegfront, amit általában egy hűvösebb nyári nap követ. Ezeket a napokat érdemes horgászattal tölteni, mert azonkívül, hogy sokkal kellemesebb a vízparton lenni ilyenkor, a halak is általában jobb kapókedvükben vannak.

Egy erős hidegfront okozta lehűlés kiváló lehetőség a horgászatra
Brutál májas, rendkívül tartalmas, nagy pontyos keverék, amely segít kiválogatni a nagyját
Egy igen érdekes, nagyméretű csalikombináció…
… vajsavas-fanyar íz a halas halibut pellettel kombinálva, egyszerűen imádják a nagy pontyok
Amikor bevágás után így, karikába görbül a feederbot…
… egészen biztos, hogy az elkövető egy termetes hal lesz
Az ilyen horgászatok gyakorta tartogatnak meglepetéseket…
… eddigi legnagyobb koi pontyomat is egy ilyen napon sikerült megfognom…
… több nagytestű tükrös mellett
Csak a kék!
A megfelelő kiegészítők kiválasztása legalább annyira fontos, mint a működő csalogatóanyagoké

Vannak időszakok, amikor a nyár egész egyszerűen nem enged a szorításából. Perzselő forróság, gyakorta oxigénhiányos vizek és inaktívan táplálkozó halak jellemzik ezt az időszakot. Ilyenkor nagyon nem egyszerű feladat a halfogás, de erre is van egy jó trükköm.

Embert próbáló forróság, de a horgászatnak menni kell!
Ízesítés nélküli halas pelletek keveréke Tricolor Fluo Morzsával keverve…
… kisméretű, színben passzoló csali…
… majd a megtöltött kosár tetejére egy kis nyári FermentX Activator Gel tuning
Amikor a halak nem reagálnak jól a túlaromásított csalogatóanyagokra, és szinte semmivel nem lehet őket már horogra csalni, akkor jön el az ideje ennek a megoldásnak
Az addig „halottnak” vélt tó hirtelen megelevenedik…
… és beindul(hat) a halfogás

Természetesen vannak vízterületek és szituációk, amikor pont arra van szükség, hogy minél ízesebb, minél inkább túlaromásított csalogatóanyagokkal próbálkozzunk. Ez általában a mély bányatavakra jellemző, amelyek csak nagyon lassan melegszenek fel. Az ilyen helyzetekben az én favorit csalogatóanyagaim egyértelműen a csípős-májas ízvilágú pellet mixek és az ezekhez leginkább passzoló, intenzív ízű és színű csalik.

Nagy pontyos, csípős-májas pellet mix…
… amelyhez tökéletes megoldást jelent a Legend Pellet Wafter - Chilis Tintahal csali és az ízben hozzá illő Legend Max Jam…
… hamar gazdára találnak ezek a csalogatóanyagok
A nyári forróságban nem egyszerű feladat a halfogás…
… de a megfelelő stratégiát kiválasztva…
… nem is lehetetlen!

A nyár és a kánikula minden bizonnyal még jó darabig kitart, így ha eredményesek akarunk lenni a vízpartokon, akkor alkalmazkodni kell a kialakult körülményekhez és a halak aktuális, általában ingerszegény táplálkozási szokásaihoz. Legyen szó egy néhány órás rapid pecáról vagy akár egy több napos horgásztúráról, a fentebb bemutatott megoldások és praktikák valamelyike garantáltan meghozza a várt eredményt és a hőn áhított fogást!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika, Szatmári Kata

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.