Először Törökbálinton

Először Törökbálinton

A mai horgászaton a Törökbálinti Horgászparkba látogattam el. Számomra új volt ez a vízterület, ami azért érdekes, mert korábban 10 éven át jártam ide sportolni, mégse voltam ezen a tavon horgászni egyetlen egyszer sem. Nos, ma megtört a jég, és bátran kijelenthetem, hogy kellemes csalódás volt ez a peca.

A versenyoldalon foglaltam helyet

Még szürkületben érkeztem a tó partjára, egészen pontosan az úgynevezett versenyoldalra. De miért versenyoldal a neve? Azért, mert a tó e partszakasza nincs minden horgász számára nyitva, csak azoknak, akik külön engedélyt kérnek, hogy itt horgászhassanak. Én ma versenyfelkészülés gyanánt jöttem ki a tóra, ami nem is sikerült rosszul, habár a versenyt a vírus miatt sajna törölték.

Ma ezekkel a csalogatóanyagokkal próbálkoztam

Mivel a naptár már márciust mutatott, és a hőmérséklet is egészen magas volt, megkockáztattam a világos színű, tavaszi kaját, de pellet terén maradtam a téli verziónál.

Az etetőanyagot csak ki kell bontani…
… majd lerostálni
A pellettel nincs más teendőnk, csak felvizezni és összerázni

Amint bekevertem a csalogatóanyagokat, neki is láttam a felszerelésem előkészítéséhez. 81 méteres távnál akasztottam ki a zsinórt a klipszbe azon a botot, amivel pecázni terveztem.

Ezzel a bottal kényelmesen dobtam a 81 métert

Etetést nem csináltam, egyből az első dobással már csalival együtt vetettem be a végszereléket. Nem is kellett sokat várnom az első kapásra, alig 2 perc után már a horgomon volt a nap első hala, ami nem volt más, mint egy kis keszeg.

Az első, bátortalan jelentkező

A halon felbuzdulva hamar visszadobtam a szereléket. Szerencsére most se kellett 5 percnél többet várni, és újra hal volt a horgomon.

Ezúttal egy szép kárász került a partra

Magam is meglepődtem, hogy mindjárt az első két dobás halat adott, de nyilván nem bántam, sőt! Újfent felcsaliztam a horgot és visszadobtam. Sajnos a harmadik dobás nem adott halat, de a negyedikre már volt jelentkező, nem is akármilyen!

Távdobó bot ide vagy oda, lám, kisebb hal alatt is szépen dolgozik
Végre ponty volt a hálómban

Eddig 4 dobáson voltam túl, ebből 3 halat is adott. Az, amelyikre nem volt kapás, 15 percet töltött a vízben, amíg ki nem húztam. Érdekes, hogy ha volt kapásom, az minden alkalommal 6 percen belül érkezett, így a horgászatot úgy folytattam, hogy 6 percenként újakat dobtam. Ezek után következett néhány „üres” dobás, nem volt kapásom úgy 20-25 percig. Elgondolkodtam, hogy talán érdemes lenne megint kicsit tovább bent hagyni a szerelékeket, vagy talán távolabb kéne dobni 5-10 méterrel. További 3 dobás erejéig próbálkoztam az eredeti taktikával, amikor újfent egy hal görbítette botom spiccét. Ez a szerelék bő 3 percet töltött a vízben, így a későbbiekben is folytattam a 6 perces újradobásokat.

Ezúttal egy fokkal termetesebb hal volt a horgomon
Szép tükrös

E halat követően végre beindult kicsit a halfogás. Még mindig nem volt minden dobásra kapásom, de a másodikat vagy harmadikat jellemzően elhúzta valami. A kapások pedig ugyanúgy, átlagosan 4-5 perc után következtek.

Újabb hal a szákban

Itt az ideje kicsit mélyebben beleásni magunkat, hogy vajon mi miatt nem voltak folyamatosan kapások, mi okozhatta a 2-3 eseménytelen dobást? Az első 1 órában ez számomra sem volt olyan egyértelmű, de ahogy egyre több hal volt előttem, már tudtam következtetni. Az hamar egyértelművé vált, hogy a pellet jobban tetszik a halaknak a piros kajánál, az addig fogott 7 halból, mindössze 1 jött az etetőanyaggal töltött kosaras végszerelékre.

Jól látszik, hogy melyik fogyott jobban

Oké, a kaja kérdése kipipálva, de van egy apróság, ami szintén nagyon fontos volt, ha halat akartam fogni. Ez nem volt más, mint az aroma kérdése. Ugye, a 4S Method Pellet Mix egy ízesítetlen keverék, nincs semmilyen aroma hozzáadva a pelletekhez, így én az esetek többségében aromával tuningolva használom ezeket.

Sűrű aroma a kosár tetején…
…vagy hígabb spray

Ezeket próbálgattam egész délelőtt. Egyszer a sűrű aromából tettem a kosárba, egyszer a spray-ből, egyszer az édes ízűt nyomtam, máskor pedig a fűszereset. Ha eleget, akár 15-20 percet vártam a kapásra, akkor tulajdonképpen akármivel tudtam halat fogni, de az 5-6 perces ütemet csak akkor tudtam tartani, ha édes ízű aromával tuningoltam a bevetésre szánt kis „csomagot”.

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere

Mindezek után már csak a csali a kérdéses. Nos, erre már nehezebb egyértelmű választ adni, egyik csali se volt kifejezetten kimagasló a többihez képest, de ha a fogott darabszámot nézzük, akkor a narancssárga, mangó ízesítésű Tornado Methoddal fogtam a legtöbb halat.

Kezd új kedvencemmé válni ez a csali…
… és úgy tűnik, a halaknak is ez az egyik favorit
Neki olyannyira tetszett a csali, hogy kis híján az egész előkét benyelte, hogy megszerezze

Rohamosan fogyott a pellet a tálkámból, nem véletlenül. A nap második felében már közel 15 halat fogtam.

Brutális pontykapás
Újabb gyönyörű hal a kezemben

Ahogy egyre közelebb kerültem a horgászat végéhez, úgy szép lassan kifogytam a pelletből. Hát, erre nem számítottam… Gondoltam, 400 gramm pellet meg fél zacskó kaja elég lesz mindenre, de nem így lett. Mindig mindenből vigyetek magatokkal tartalékot, hogy ne járjatok úgy, mint én! No de mit lehet tenni ilyenkor? Hát, folytattam a pecát, csak most kizárólag etetőanyaggal dobtam be. Emiatt általában többet kellett várni a kapásokra, de legalább a másik bottal volt időm kísérletezni.

Így néz ki az etetőanyag a vízben

Azt vizsgáltam, hogy mennyi idő alatt fordul ki a csali a kosárból. Annak ellenére, hogy nem volt túl nedves az etetőanyag, a hideg víz miatt legalább kettő vagy akár három perc kellett, mire az etetőanyag annyira kioldódott a kosárból, hogy a csali egyáltalán mozogni tudott. Talán ez okozta a lassabban kialakuló kapásokat? Kipróbáltam, hogy a csalit éppen csak belenyomtam a kajába, de így se lettek hamarabb kapásaim.

20 hallal fejeztem be a horgászatot

Összességében egy nagyon jó napot zártam, sok halat sikerült fogni annak ellenére, hogy először jártam itt. Sajnálom, hogy csak most jutottam el erre a tóra, ugyanis egy kiváló víz kiváló halállománnyal. Nem tartom kizártnak, hogy a közeljövőben országos versenyek helyszínéül fog szolgálni.

Írta: Bank Bálint
Fényképek: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.