Tavaszi rapid peca

Tavaszi rapid peca

Sándor, József, Benedek meghozta a meleget, nem is akárhogy! Szó szerint a héten berobbant az igazi tavaszias idő, amire minden horgász régóta várt. 15-20 fokos nappali hőmérsékletnek örvendhetünk. Nem is tudtam a hétvégét kivárni, ezért összekészítettem a horgászfelszerelésem egy rapid pecára.

Éjszakai szállítóként a nappalaim szabadok – persze pár óra alvás után –, így a lehetőség adott a rapid, 5 órás pecához. Ezen a napon 3 és fél óra alvás, majd pakolás után ismét az egyesületi vizem felé vettem az irányt. A tópartra 10 órakor értem le, tükörsima vízfelszín fogadott. Légmozgás alig volt, hét ágra sütött a nap, a kocsi hőmérője 12 fokot mutatott.

A horgászhelyem felé tartva a gáton ez a látvány tárult elém

Ahogyan a tavaszi meleg engem is kicsalt a partra, úgy sok más sporttársamat is, szép számmal voltunk jelen. A zsúfoltságot elkerülve a gáton egy hosszabb séta után elértem a tó nyugati oldalára, itt egy szimpatikus részen állítottam csatasorba botjaimat.

Míg botjaim kápásra vártak, gyönyörködtem a panorámában

A horgászhely kiválasztása és elfoglalása után az etetőanyag előkészítését és bekeverését végeztem el. Mára natúr Haldorádó Gold Feeder Champion Corn etetőanyagot választottam, bízva sárga színében és a kukoricás ízében.

Megunhatatlan, fogós etetőanyag, amelyet vétek lenne másra cserélni

A csalitüskére most a Tornado Wafter családból hoztam pár ízt – „vérző-füstölő” tulajdonságában bízva – a gyors kapás eléréséhez. Önmagukban is eredményesek, de még megspékeltem őket Tornado Activator Géllel. A nap során összesen 3 ízzel próbálkoztam.

A rapid pecára Tornado Wafter csalikat hoztam – bízva vérző-füstölő tulajdonságukban – a gyors fogás eléréséhez
A kosarak tartalmát ezzel a 3 Tornado Activator Géllel tettem még ízletesebbé

A bal oldali botom szerelékét előre kimért, főtt házi kukorica etetésre juttattam be 60 m távolságba, a jobb oldali bottal pedig kerestem a bajuszosokat.
A madarak énekét pár pontyugrás törte meg, ami biztató jel volt. Végszerelékek a helyükön, vártam a kapást fürdőzve a napsugarakban. Telt az idő, félóránként frissítettem a kosarak tartalmát, de a spiccek mozdulatlanok maradtak. Variáltam a csalikat, aromákat, de sajnos eredménytelenül. Csak a tükörsima vízfelszínt megtörő pontyfordulásokban tudtam gyönyörködni – gondolták, kigúnyolnak, mutatva a jelenlétüket előttem, de a fenékre, a horgom és a csalim közelében nem mentek.

Tintahal & Barack és N-Butyric & Ananász kezdésnek
Következett az Édes Szamóca
Folytatásként Puncs & Menta
És végül a Mangó íz

Teljesen igazuk is volt, hogy a ragyogó napsütésben fürödtek a vízfelszín közelében, ezzel is felmelegítve magukat a téli hosszú fagyok után.
Cseppet sem csüggedtem, hiszen a horgászat nemcsak halfogásból áll, hanem a természet iránti szeretetről, a kikapcsolódásról és a felfrissülésről is szól nálam. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy végre igazi tavaszi időben lehettem a tóparton és gyönyörködhettem a környezetben.
Az órára pillantva láttam, hogy közeledem a mai horgászat végéhez, így lassan, komótosan nekiálltam összepakolni botjaimat, felszerelésemet. Újabb kiadós séta után elértem a kocsimhoz. A csomagtartóba bepakolva a cuccomat még pár pillantást vetettem a csillogó vízre, majd elindultam hazafelé, ahol az ebédet bepótolva készülődtem az esti munkára. Immár teljesen feltöltődve, jó kedvűen vágtam neki a teendőimnek.

Ezúttal szárazon maradt a matrac

Az időjárás-előrejelzést látván, pénteken hidegfront jön erős széllel, ezért remélem, hogy ez majd lecsalja a pontyokat a fenékre, s így már esély nyílik pár egyedet megfogni közülük. Minden sporinak élménydús pecát kívánok, görbüljön!

Írta: Őri Tibor
Fotók: Őri Tibor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.