A rakós botos horgászat ABC-je 13. rész - Az etetőcsészék

A rakós botos horgászat ABC-je 13. rész - Az etetőcsészék

A rakós botos horgászatot a pontossága emeli ki a többi finomszerelékes módszer közül. A pontosság nem csupán a csali vezetésre és a folyamatos kontrollra értendő, hanem az etetésre, illetve ennek kiterjedtségére is. Az etetés lehető legkoncentráltabb létrehozásával és az ehhez szükséges segédeszközökkel foglalkozik ez a rész.

Az etetőcsészéknek nagyon széles tárházával találkozhat az, aki vásárlás előtt áll. Vannak hasznos, praktikus típusok, de vannak kevésbé eltalált változatok is. Ezekből gyűjtöttem össze egypárat. A “kedvencem” egy átlátszó típus, amit a szakirodalom azzal magyarázott, hogy nem vet árnyékot a vízre, így nem zavarja a halakat. A valósághoz sokkal közelebb állt volna az, hogy így a hal látja, hogy mit tolnak be neki, és ha nem érdekli, akkor nem várja meg a borítást… Előnytelen a gömbölyű alja is, hiszen így a belehelyezett gombóc nagy felületen tud felfeküdni, amivel ráadásul megnő a beletapadás veszélye is.


Cup Kit - hagyományos etetőcsésze

Az etetőcsésze nem más, mint az egyik topset végére szerelt edény, amivel etetőanyagot, csalit juttathatunk be a meghorgászandó területre. A hagyományos etetőcsészék műanyagból készülnek, az újabb típusok már szénszálas anyagból. Ezeknek a kisebb önsúly mellett további nagy előnye, hogy az erős napsütés miatti hőhatástól sem lágyulnak meg, nem deformálódnak, ezért kisebb annak az esélye, hogy beléjük szorul a gombóc.

Top Mix Karbon etetőcsésze

Az etetőcsészés topset kialakításánál fontos szempont, hogy milyen hosszú legyen a többi topsethez képest. A válasz nem is annyira egyszerű. Legszerencsésebb, ha pont megegyezik a többi tag hosszával. Figyelnünk kell azonban, ugyanis versenyeken a csészével növelt bothossz sem haladhatja meg a 13 métert!

Amennyiben a többi topsetünknél hosszabb a csészés topset, a bot nyéltagján elég egy jelölés, hogy mennyivel hosszabb a csészés tag, mint a többi, és mennyivel kell korábban kiborítani a szállítmányt. Ilyenkor további lehetőség, hogy az alapetetéstől beljebb is beönthetünk pár szem etetőanyagot. Mindezt kontrollálva tehetjük meg, nem kell tartanunk a gombóc(ok) túldobásának veszélyétől.

Ha rövidebb lett a csészés tag, mint a többi, nehéz helyzetben vagyunk, mert akkor csak azt tudjuk rájelölni a botra, hogy mennyivel kell kintebb horgásznunk, ha a koncentrált etetés centrumában igyekszünk halainkat megfogni. Ugyanakkor ilyen helyzetben plusz lehetőség, hogy könnyedén meghorgászhatjuk az etetés belső, meder felőli szegélyét is.


Conical Pole Pots - kúp alakú csészék

Ezt a különleges, kúp alakú csészét speciálisan az etetőanyag gombócoknak a szállítására tervezték. A csésze eleje egy kicsit magasabb, mert a készítők figyelembe vették a bot hajlását, amikor nagy gombócokat tolunk befelé. A kúpos kialakítás miatt kisebb annak az esélye, hogy a gombóc beleszorul a csészébe. A hagyományos csészénél általában az etetőanyagból kialakított gombóc a középvonalánál (ahol a súlypontja is van) érintkezik a csésze falával. Ennél a csészénél ez az érintkezési felület jóval lejjebb van, emiatt ha megfordítjuk, a kiborításnál nehezebben szorul bele.

Különleges alakja garantálja, hogy könnyedén esik ki a gombóc, a beleszorulás esélye kicsi, de jó ez nekünk? Hagyományos és karbon anyagból


Pepper Pots - „borsszóró csészék”

2005-ös fejlesztésű ez a meglepő fedővel ellátott csésze. Ezt is három méretben forgalmazzák: 100 ml, 150ml és 200 ml. Mindháromnak van egy perforált kupakja, ami segít abban, hogy betolás közben ne hulljon ki a szállítmány, de a legnagyobb különlegessége, hogy a szemcsés szerkezetű etetőanyagot borsszóróhoz hasonlóan használva juttatjuk be vele az etetett területre. Ezzel elérhető, hogy a csalogató anyag egyenletesen eloszlatva és nem egy-egy kupacban kerül a meghorgászandó területre. Természetesen a kupak levehető és így a csésze hagyományos módon is használható. Az 5 mm-es lyukak lehetővé teszik, hogy apró pelletet, csontit, csontibábot, pinkit szórjunk be “eső”-szerűen a területre.

A Pepper pot segítségével nagyobb, egyenletes etetési területet hozhatunk létre

Az etetőcsészék másik nagy típusát képviselik a botra rakható “pot”-ok. Különlegességüket az adja, hogy ezeket horgászat közben is tudjuk használni minimális mennyiségű csali bejuttatására. A horgászatra használt topsetre rakott “csészébe” pelleteket, szemes anyagokat, vagy élő csalit (csontit, pinkit) rakhatunk. Különösen előnyös lehet a vízközti horgászatnál, ahol a lassan kipotyogó csalogató anyag felkelti és biztosítja a halak folyamatos érdeklődését.

Két típus létezik ebből a fajta csészéből. Az egyik a boton áll, a másik a botról lefelé csüng. Mindkét típusnál az a legfontosabb dolog, hogy csak akkor boruljon ki a csali, amikor mi azt szeretnénk. Tehát a boton álló ne forduljon le magától idő előtt kiöntve a tartalmát, de a botról lecsüngő se kezdjen el forogni a boton, amikor mi azt ki szeretnénk borítani. Az utóbbi változatot egyébként mi is barkácsolhatunk magunknak egy Kinder tojásból, hogy kipróbáljuk egyáltalán szükségünk van-e ilyen etetési módszerre. Egy próbát megér, és a csoki is finom.

A csoki a gyerkőcé, a játék szintén, de a tojás a papáé!!!
A gyári Preston feedapot


Toss Pot, Cad Pot

A botra tehető fajtából itt van példának a Toss-Pot. A speciális talprész elvékonyodó kiképzésének köszönhetően szilárdan rögzíthető a botra, megakadályozva a véletlen kiborulást használat közben. Ezt a típusú csészét ellátták egy levehető peremmel, ami arra szolgál, hogy a szállítmány a betolás közben kevésbé hulljon ki, de ezt levéve könnyebb az újratöltés.

Új etetési lehetőséget ad ez a csésze
Preston Cad-pot


Sprinkle Pot

Talán - bár még nem próbáltam - a legokosabb találmány az etetőcsészék közül a Sprinkle Pot. A botra szerelhető Toss-Pot továbbfejlesztett változata, amit a Pepper-Pot különleges tetejével párosítottak. Ezt a csészét egy perforált levehető tetővel látták el, aminek több előnye van. Egy: a bot betolása közben nem kell félnünk a csali idő előtti kiszóródásától; kettő: a csali nem egyszerre, egy kupacban hullik ki belőle; három: amennyiben élő anyagot rakunk bele, az folyamatosan mászik ki belőle és hullik a vízbe. Angol versenyeken látni, hogy ők fárasztás közben is etetik folyamatosan a halakat csúzlival. Ez a szerkezet egy etetési gondot megold, hiszen amikor bevág a horgász, a rázkódástól a csészében maradt, például pellet valószínűleg kihullik a környékre. Nem biztos, hogy 100 százalékig pontos lesz, de lesz annyira pontos, mint a fárasztás közbeni csúzlizás…

Sprinkle Pot - Egy ötletes találmány a folyamatos csontieső eléréséhez


Etetőcsészés topset készítése

Etetőcsészés topset készítéséhez szükséges kellékek

1.: Etetőcsészék
2.: Rögzítő adapter
3.: Rögzítő adapter 2
4.: Reszelő
5.: Etetőcsészének kiválasztott spicc
6.: Pillanatragasztó
7.: Szivacsok

Hogy ne kelljen a spiccet addig visszavágni, hogy a 3-as számú rögzítő adaptert fel lehessen tenni, a Polemaster etetőcsésze készletben találunk egy adaptert, ami “megvastagítja” a szükséges méretűre a spiccet. Először ezt rápróbáljuk a botra, hogy lássuk, körülbelül hol kell majd a spiccet elvágni
A megfelelő helyen a reszelővel elvágjuk a spiccet. Itt is igaz az a mondás, hogy inkább többször kevesebbet, mint egyszer, de azt rossz helyen!
Ha a tag, amire az adaptert ragasztani szeretnénk, teleszkópos rendszerrel csatlakozik a következő taghoz, akkor a 2-es számú adapter rögzítése előtt ne felejtsük el az első tagot a másodikon áthúzni, hiszen a felragasztás után már nem lesz rá módunk. Ezután a spiccre rá lehet ragasztani a 2-es adaptert, és az azon túllógó, felesleges spiccrészt reszelővel le lehet vágni
A 2-es számú adapterre is ragasztással kell rögzíteni a 3-as számút.
A fényképek készítése óta kipróbáltam a végeredményt, és sajnálattal tapasztaltam, hogy többféle pillanatragasztót is kipróbálva, egyik sem fogja meg rendesen az adaptert. Ki akartam borítani az edény tartalmát, de az csak forgott körbe. Ami bevált, az a kétkomponensű ragasztó.
A bevetésre váró végeredmény

Egyedül a szivacsról nem esett még szó, amit a Polemaster készletben talál a vevő. A hivatalos magyarázat szerint arra való, hogy azt a csésze aljára ragasztva könnyedén be tudjuk tolni a vízen a megtöltött csészét a kívánt helyre. Még nem próbáltam, de szerintem nem is fogom. Igaz, még nem tudok 12 másodpercenként egy gombócot betolni, mint az élvonalbeli versenyzők, de meggyőződésem, hogy ha eltalálja mindenki a botjának, és magának megfelelő csészeméretet (100, 150 vagy 250 ml-es), akkor kényelmesen tudja majd használni anélkül, hogy letenné a vízre.

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Takács Péter, Döme Gábor
http://www.foxint.com/
http://www.prestoninnovations.com/

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.