Újra a bodorkák nyomában

Újra a bodorkák nyomában

Néhány héttel ezelőtt indult számomra az igazi horgászszezon. Spiccbottal bodorkáztam egy félig még befagyott tavon. Mára már elolvadt a jégtakaró, és csak a hőmérő bizonygatja, hogy még nem igazán érkezett el az igazi tavasz, hiába mutatja a naptár. A halak már szerencsére aktívak, legalábbis a legkorábban ébredő fajok.

Még sötét volt, de már a parton voltunk

Barátommal folyamatos telefonkapcsolatban voltam, hogy megtudjam a legfrissebb híreket a kedvenc vizünkről. A hét közepén nagyon biztató híreket kaptam, mely szerint beindultak a tenyeres és a kicsit nagyobb bodorkák. Természetesen ezt nemcsak a barátom, de a környéken lakók is hamar megtudták, ezért nem lehetett elég korán a parton lenni. 3:45-kor ébredtem, és azonnal nekivágtam az egyórás autózásnak. Még sötét volt, de már négyen áztatták a szereléket.

Főtt kender - bodorkacsemege

A múltkori horgászat során inkább apróbb bodrik kerültek horogra. Most szerettem volna szelektálni a méretek között, ezért már a horgászat előestéjén elkészítettem a főtt kendert.

Az etetőanyag és az adalék

Az etetőanyagomből kirostáltam a nagyobb pellet darabokat és a Dynamite Baits Silver X Roach aromával dúsítottam. Ez a folyékony adalék szinte méz sűrűségű, ezért még az etetőanyaghoz bekeverése előtt, a nedvesítéshez szükséges vízhez adagoltam. Amíg az összetevők magukba szívták a vizet, addig a ládát és a rakós egyéb kellékeit állítottam össze.

A görgő mögött igazi dzsungel…
… így szükség volt a végdugóra

Ezen a pályán nem sok ember szokott rakós bottal horgászni, talán egy kezemen is meg tudnám számolni. Az egyetlen rendszeres vendég én vagyok, talán azért, mert nem bánom, ha apróbb halak jönnek, én ezekre is szívesen rakózok, a másik ok, ami miatt kevesen rakóznak itt, hogy a görgő elhelyezése nem kis fejtörést okoz. Arról nem is beszélve, hogy állandó gyalogosforgalom van mögöttünk, veszélyeztetve ezzel a lerövidített botot. Én ezek ellenére is szeretek itt horgászni.

Minden készen áll a csodás horgásznaphoz

Mindennel elkészültem, ami a ládát és környékét illeti, bedobtam az alapozó etetést és vártam a kapást. Szerelékemen a viszonylag nyugodt felület miatt egy 1,5 g-os Seria Katus volt az úszó. E szerelék használatát hamarosan át kellett értékelni, hiszen amint a kapást vártam, már el is kezdett fújni a szél. A mélység is jelentős, és elindult egy elég erős felszín alatti áramlás. Ez a szerelék nem biztosította a megfelelő csalivezetés lehetőségét.

2,5 g-os úszóra váltottam

A váltás jónak bizonyult. Az úszó még alig állt be, máris egy kiemelős kapásom volt. Bevágás, szákolás, és máris kézben volt egy szép tenyeres bodorka. A következő betolások során egy-egy felszínen cirkáló küsz vette le a csalit.

A szerelék főólmozását stopperre cseréltem

A stopperólmos dobozt vettem elő, hogy lecseréljem a főólmozást, ami eddig hat darab összehúzott, azonos méretű sörétből állt. Ezzel szerettem volna biztosítani, hogy a csalim minél előbb a kapászónába érjen, majd a jelzőólmom és az előkém is beálljon és várhassam a kapást.

A pinkicsokor lett a nyerő csali

A főtt kendert hiába erőltettem mint horogcsalit, sajnos nem hozott átütő sikert. Egy-két kapásom volt rá, de a megakasztott és szákba terelt két szép bodorkán kívül sajnos semmi több. A 16-os Fine Maggot horgon felkínált pinkik viszont felettébb tetszett a halaknak. A bodorkák sorra vették fel vízközt a pinkicsokrot.

Váratlan vendég, egy kis balin

Egyik betolás során éppen csak kiterítettem a szereléket, már vághattam is be és rövidíthettem. A heves kapást nem követte hasonlóan heves ellenállás. Egy aprócska balin csapott le a vízbe csapódó csokorra.

A tosspotos ráetetés

A kender csali viszonylagos sikertelensége ellenére mégis hatékony volt. Minden 3-4 hal után betoltam egy kis adagot, amit a bodorkák azzal háláltak meg, hogy feljöttek víz közé és gyorsabb horgászatot tett lehetővé a kisebb eresztékkel való rakózás.

Egy jó kondiban lévő bodri
Egyendévérek jöttek. E volt a standard méret

Vízközt lehetett szedni a bodorkát, a fenék közelében a dévérek tartózkodtak. A szereléket néha apró emelésekkel kellett életre kelteni, és a halak reakciója általában nem is váratott sokáig magára. A kenderes taktika 100%-osan nem vált be, de nagyon szép összmennyiséget sikerült fogni a bodorka-dévér vegyes zsákmányból.

Akik boldoggá tették a napom

Az elmúlt horgászathoz képest mindenképpen előrelépést jelentett, hogy nagyobb összsúlyt és nagyobb egyedeket sikerült fognom. A kenderes csalizásnak pedig - reméljük - hamarosan eljön az ideje. Kicsit melegebb vízben eddig mindig bevált, valószínű továbbra is így lesz.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: