A szomszéd kertje mindig zöldebb: A Korógy-ér és a Kurca Szegvárnál

A szomszéd kertje mindig zöldebb: A Korógy-ér és a Kurca Szegvárnál

Esetem a Korógy-érrel és a Kurcával történt, mikor is Laci barátomtól meghívást kaptam ide, hogy Szegvárnál próbáljuk ki az egyiket. Nem igazán tudtunk dönteni, hiszen előző nap bejárta a környéket, kaptam képeket is, és csakugyan mesébe illő volt, amit láttam. Végül abban maradtunk, hogy majd reggel menet közben eldöntjük.

Szóval, néztem én a képeket és ámultam, hogy felénk miért nincs, vagy csak alig van ilyen víz? Jót bazsalyogtunk ezen, na de komolyra fordítva a szót, hová menjünk? Laci felhívta a szegvári halőrt és informálódott kicsit. Kiderült, hogy eredeti úti célunk, a Kurca nem biztos, hogy jó választás, hiszen valahol Szegvár felett kotorják. A képeken még nem látszott semmi vészes, így abban maradtunk, a nyíltabb, naposabb Korógy-csatornán indítunk, és ha nem lesz olyan jó, átmegyünk a Kurcára. A halőr volt olyan jó, és elmondta, hogy a Kurca helyett menjünk inkább a Korógy-érre, hiszen ott még eszeget a hal, és fogtak benne mostanság pontyokat, amurokat is. Ezen felbuzdulva érthető, hogy rápróbáltunk egyből.

A Korógy-ér
A Kurca

Így is lett, irány a csati! Korán reggel sok helyen 1 és 0 fok között ingadozott a hőmérséklet, útközben volt, ahol fagyott is. A vízhez érve éppen 1 fokot mutatott a hőmérő. A parton autózva csodálatos látvány fogadott, teljesen bezsongtam és már alig vártam, hogy kiszálljak, ami hamar meg is történt, hiszen nem kellett messzire gurulni.

Érkezés után ez a nagyszerű látvány fogadott bennünket
Egyszerűen gyönyörű, nemde?

A látvány mesés volt, a táj is szinte háborítatlan, főleg hogy a szegvári szakasz felsőbb részén voltunk, távol a falusi nyüzsgéstől.

Hűvös volt ugyan, de nem bántam, hamar lecuccoltam és elkezdtem kipakolni a felszerelést, felállítani a ládát. Igaz, gyorsan megvoltam vele, de mire végeztem, Laci már 6 m-es spiccbotját és úszósra szerelt, antik fenekező felszerelését áztatta. Én a 11,5 m-es rakós botomat élesítettem be, valamint 390-es light matchbotomat. Utóbbin eleinte a 12-es főzsinórra kb. 2 g-os pici, test nélküli wagglert szereltem, de ez kevésnek bizonyult, így a pontosabb horgászat érdekében átszereltem egy 4 + 2 g-os wagglerre.

Barátom csak a spiccén finomkodott, hiszen a gyűrűs botot 30-as zsinórral pontyra szerelte. Atkán ez be is vált nála, itt meg próba-szerencse… Be is szórt pár marék házi főtt mézes kukoricát, valamint néhány marék búzát, a spicchez pedig pár gombóc etetőanyagot. Én összesen talán 1,5 kg sötétebb, pörkölt etetőanyagot kevertem be csontival dúsítva.

Barátom a nád elé dobott a pontyossal
Pontyra már régen bevált etetését alkalmazta
Az enyém egy teljesen homogén, csábos falatokkal megrakott szolidabb csemege
Reggel még elkél a termo cucc

A víz szinte feszített volt, nem mozgott, nem áramlott, néha fordult csupán egy-egy hal, inkább az aprajából. Ezt az idilli nyugalmat csupán a növényzetben mozgó madarak törték meg.

Én is beélesítettem már botjaimat, be is etettem, mire egyszer csak Laci emelte a spiccét és kiszedett egy tenyeres dévért. Én is megörültem neki, már tudtam, van hal a környéken.

Hibátlan dévérkeszeg, gilisztára

Nálam is megtört a csend, a rakós boton azonnal alámerítette valami a leheletfinom szerelésre kötött pici úszómat. A bevágás erejére az alig méteres vízből már repült is ki a „küsz”, amit fogtam. Kicsit csalódottan, de azért örömmel szedtem le a horogról, annál is inkább, mivel kiderült, balint fogtam.

A Korógyból fogott első halam ez a pici balin volt
Túl sokat nem kellett így állnia botomnak

A balin után visszatolva szerelékem újfent kapásom lett. Bevágás után vettem észre, ez már csakugyan küsz lehet. Az is volt - sőt, sajnos eléggé „elküszösödött” a helyzet az etetésemen. Mást se tudtam fogni. Be is néztem a matchbottal a távolabbi etetésemre, és mit ad Isten, gyönyörű kapásom lett. Bevágva éreztem és láttam, szépen görbül a bot, jó halat sejtettem… De még szoknom kell a nemrég szerzett botom lágyságát, hiszen szákolásnál vettem észre, nem olyan nagy, de azért tenyeres ezüstkárász.

Jó erőben van a drága
Sok erő szorult beléje mérete ellenére

Lacinak egyelőre nem sok kapása volt, ami elég érthetetlen, hiszen gyönyörű a víz, halnak is lennie kéne, ám egyelőre csend honolt, néha szedett ki csupán egy vörösszárnyút vagy kisebb kárászt.

Mi tagadás, nekem se jöttek túlságosan. Az etetőmmel is spóroltam, hátha befuccsol a dolog és át kell menni a Kurcára. A rakóst még betoltam később, hátha a küszök támadása már lanyhult. Hamar fogtam is két kisebb keszeget meg egy kárászt, de utána még mindig csak a küszök jelentkeztek, azután már kapásom se volt.

Gyors egymásutánban jött ez a bodorka…
… és ez a vörösszárnyú keszeg

A rakós után átváltottam matchbotra, és igaz, ott sem volt sűrűn kapásom, de azért időnként jött egy harcosabb jelentkező.

A matchbot jobban hozta a halat

Közben barátom pontyos szerkójára is kapás volt, egy szép pocakos kárászt fogott, ami nyilván teletömte magát a sok finom falattal.

A szomszéd etetés is beérett volna?

Sajnos kapása ezután sem volt több, nem is értettük a dolgot, hiszen nálam aránylag sűrűn cibálták a halak a csalit. Az értetlenséget hamar az izgalom váltotta fel, egyszer csak azt vettem észre, hogy Laci vadul küzd valami böszme nagy jószággal, én pedig gyorsan felugrottam a ládáról és a fényképezővel, valamint a szákkal segítségére siettem.

Görbül az üvegbot
Vitte a hal, amerre csak tudta

Szinte már láttam lelki szemeimmel a szákban pihegni a halat, teste nyúlánkságából és méretéből ítélve egy szebb nyurga vagy amur képe lebegett a szemünk előtt, de amint megpillantottuk a hatalmas krokodilpofát, rémülten döbbentünk rá, hogy csuka birkózik a szerelék másik végén. Eszméletlen csatát lenyomott, de barátom harcedzettségén és erős szerelékén már nem tudott kifogni. Végül a csinos giliszta lett a veszte és egyúttal rá is jöttünk a kapástalanság okára. Laci nagyon örült neki, ami érthető is - egyrészt, hogy meglett, másrészt rég fogott már csukát.

Boldog találkozás a rég látott ellenféllel

Magam is úgy örültem ennek a halnak, mintha csak én fogtam volna, végül a csatorna minden elégedetlenségünket lemosta magáról ezzel a zsákmánnyal.

Ugyan jött még nálam néhány kárász, de se a csuka előtt, se utána nem volt valami sok pikkelyes jelentkező. Végül Laci rákérdezett, maradjunk vagy menjünk át a Kurcára. Feltételezem, hogy ez költői kérdés volt, hiszen fél órán belül már az autóban ültünk.

Búcsúzóul még jött néhány kárász
Őszi halak a harmatos fűben

A Kurcához érve nem vettünk észre semmiféle baljóslatú zavarosságot - már ami a kotrásra utalna. Ennek örültünk is, újból beélesítve a dolgokat nekiláttunk a pecának. Beetettünk, de itt kétségbeejtően nagy volt a csend. A mélység itt sem volt méteresnél nagyobb, mi több, a mély iszap miatt, ami azóta sem változott, a mindszenti szakaszhoz hasonlóan itt is 60-80 centi körül volt a vízmélység. Rá is fér a kotrás!

Melegedett már az idő, lassan 11 óra lett, én meg elmentem a hátunk mögötti bozótosba a vadalmafa alól felszedni pár termést. Visszaérve mondta barátom, hogy kapásom volt, de igazából csak néhány rántásként. Visszatéve a cuccot tovább vártunk. Lacinak a gilisztás pontyozó szerelésére kapása lett, meg is fogott egy szép tenyeres kárászt, de csodálkoztunk, hogyan lehet ennyire süket a víz. Se nekem, se a spiccbotra nem volt kapásunk. Végül csontit kezdtem csúzlizni az úszóm köré, ami bevált, mert így már néha lett egy-egy maszatolós kapásom, ám egy menet közben leakadt kis kárászon kívül nem jött semmi.

A Kurca itt egy keskeny csatornává silányul

Végül nem láttuk értelmét tovább maradni, összepakoltunk és hazamentünk.

Hogy mi a cím igazsága? Nos, odaát, ahol halunk is akadt, nem voltunk megelégedve, így átjöttünk ide. De itt meg annál is rosszabb volt a helyzet, tehát tudomásul vettük, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb!

Viccelődve mondtam erre, amit Apával szoktunk általános igazságként elkönyvelni, ha a Tiszán csónakkal már a sokadik helyen kötünk be és nincs kapásunk, vagyis: „Mindig az a rossz hely, ahol vagyunk”.

Sebaj! A víz csodálatos volt, élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtunk és bízom egy tavaszi vagy nyári folytatásban. Szemet gyönyörködtető látvány volt az is, hogy a helyiek rendben tartják a vízpartot, ugyanis szemetet nem láttunk.

A Korógy-ér megér egy misét, főleg annak, aki csukára megy, hiszen a helyiek pecáin is a klasszikus nagy csukázó úszó lógott, a horgokon meg - gondolom - nem pillecukor fityegett…

A Korógy-ér egy hídról nézve. A kép közepén, a lombos nyárfáknál volt a horgászhelyünk
A helyiek között is felkapott víz ez
Horgászhelyünk a Kurcán
Vadregényes táj

Írta: Szili Dániel (Danius)
Fotók: Tarjányi László (Tarol), Danius

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.