Itt van az ősz, itt a márna!

Itt van az ősz, itt a márna!

Szabolcs telefonja még a munkahelyemen ért. Régóta terveztük, hogy csinálunk egy márnás írást, de vagy a vízállás, vagy az időjárás nem volt megfelelő, vagy márnáknak a hírét sem láttuk még. Ahogy stabilizálódni látszott a vízállás, minden reményünk megvolt, hogy a márnák is megjelennek a szokott helyükön ősszel.

Három órakor szinte együtt értünk a gönyűi strand alsó szakaszára. Az előző napihoz képest 10 cm-rel volt magasabb a vízállás, de még meghorgászható volt az a 13 méter távolságban található határozott törés, ami mögött a márnákat próbáltuk horogra csalni.

Alap sajtos etetőanyag…
… sajtliszttel illatosítva…
… folyóvízi agyaggal nehezítve

Rakós bottal és pickerrel kívántuk felkínálni a csalit a torpedótestű erőgépeknek. Az eddigiekben a rakós bot bizonyult eredményesebbnek, vagyis inkább kevésbé problémásnak. Pickerbottal is meghorgászható a mederszakasz, csupán egy veszélye van a horgászatnak. Nagyon közel kell horgászni a majd méteres medertörés széléhez, és az erősen áramló víz gyakorta benyomta az ólmot a törés alá. Nagyon sok elakadás, szakítás kísérte a horgászatot. A legfájóbb persze ez akkor, amikor a keményen védekező hal „fűrészeli” el a zsinórt a törés szélén levő köveken, vagy a köveken lakó kagylókon. Mindezek ellenére nem reménytelen a feladat.

Az amúgy is elkészített ragasztott csontiból került az etetőbe is

Gyors etetőanyag keverés: teljesen kommersz alap sajtos etetőanyag, sajtliszttel „illatosítva”, nehezítésnek folyóvízi agyag került még bele. Igazán fogóssá a belekevert élő anyag és a rádobott, kővel ragasztott csontkukac tette.

A további ráetetés kővel ragasztott csontival történt

Az alapozáskor két dologra kell itt figyelni: az egyik, hogy ne guruljon el a kemény márgás talajon a gombóc, tehát ajánlatos ellapítani kissé; a másik, hogy lehetőleg ne dobjuk túl a spiccen.

A spicc fölé, de annál egy kicsivel sem beljebb repültek a gombócok

A gombócolás után nagyon egyszerű szerelék készült: a 0,20 mm-es főzsinórra a 40 g-os ólom fölé egy alig fél g-os, vastag antennájú úszó került, az ólom alá egy gumiütköző, majd egy forgó. Ebbe hurkolta Szabolcs a 17-es előkét, amire 8-as méretű horog került. A 2 m körüli vízben igen nagy erővel rohan ki a márna a gyakorlat szerint, ezért aztán nem árt, ha megfelelően erős a rakós bot is ehhez!

Egyszerű, de erős szerelék készül

Amíg szerelék elkészült, addig elült a gombócok zuppogása okozta zaj is. Mindjárt az első betolás és csali-fellibbentés után koppintós kapás érkezett, gyanúsan nem „márnás”, bevágásra nem is akadt. A csontik végének összeroppantása is inkább valami vehemens keszegfélére utalt. A következő kapás nem hagyott kétséget. Hirtelen eltűnt az úszó, és azzal a lendülettel tört is a hal felfelé, a vízfelszín alá görbítve a spiccet. Nyúlt a jól befeszített, vastag csőgumi.

Az első értékelhető hal

Párhuzamosan menekülne a márna a parttal, de még mielőtt koppanásig nyúlna a gumi sikerül megfordítani. Innentől már egyszerűbb a helyzet, még próbál egy kanyarral a mély meder felé törni, de már könnyebb visszaverni ezt a kirohanást. Néhány perc és a törés fölé emelkedik, gyors szákolás - megvan az első!

A folyóvízi torpedó, jó kettes márna

Friss csali, egy gombócnyi, kővel ragasztott csonti a spicc fölé egy méterrel, és jöhet a következő.

Intenzív sajt illatot kapnak a csontik

Stabilan áll a negyven gramm odalent, néha egy kis emeléssel 10-15 cm-t lejjebb viteti Szabolcs.

Egy csontigombóc…
… a spiccfölé dobva pótlásként

Egy emelés-visszatétel után már bólint is bele újból a spicc a vízbe, kemény harcos fárasztása folyik. Az előbbi koreográfia ismétlődik, kirohanás felfelé, fordítás, felhúzás a medertörésből és szákolás.

Újabb jelentkező a horgon
Bizony nem egyszerű a törés pereme fölé húzni a lefelé törő halat
Az előzőnél kisebb, de harcosabb márna

Közben megérkezik Zolika, bevetésre kerül a Power Picker. Feljebb a folyón part és mederalakítás folyik, meglehetősen sok hordalékot hoz a víz, ez sem könnyíti a fenekező horgászatot. Az etetés alatt álló, az elsodródó csalit váró halak közül próbál ezzel a módszerrel halat fogni Zoli. Ez első két próbálkozást akadás, szakítás, szerelés követi. Az 50 grammos picker ólmot néha bekeveri a „limány” a törés alá, nehéz onnan kivenni épen. Persze durvább felszereléssel, nagyobb ólommal mindez kivédhető lenne, de a viszonylag finom felszereléssel fogott márnának „más íze van”!

A gombócok mögötti távolabb lakó márnákra pályázva

Nem telik el sok idő, máris bólint a feltámasztott picker spicce, és csak tartani kell a folyamatos húzás ellen. Gyönyörűen hajlik a bot, keményen védekezik a hal. Miután sikerül felkényszeríteni a veszélyes zóna fölé, már gyorsan szákba kerül.

A horgász és lelkes szurkolója, Lucifer, a foxi

Csalizás, vissza a nyerő helyre. Sikeres bevágás egy beleütős kapásba egy csúf gébet eredményez. Sajnos nagyon sok van ezekből, néha mást sem lehet fogni az etetésen.

Minden élő csalit befal, ha a közelébe jut

Közben Bübü újra sikerrel fáraszt egy márnát, és nem sokkal azután Zolika is kivezényelt még egyet.

Ütős kapás a rakóson. A bevágás után máris a víz tetején pacsál a hal. Hiába, a márnának szánt kemény bevágás szinte feltépte a jászt a fenék közeléből.

Azonnal a víz tetején a jász a gyors vízben
Szép hal, bár a márnák között eltörpül

Ritkulnak a kapások. Fél öt körül jár. Azt pontosan egyikünk sem tudja, miért áll le a kapás, de eddig minden nap így történt. Egész nap fogható a márna ezen a szakaszon, majd az este közeledtével megszűnt a kapás.

Másfél órás varázs, és eredménye

Nem bánkódik egyikünk sem, ma is nagyon szép halakat adott a nagy folyó. Csak tartson ki még a jó idő és vízállás egy darabig! Köszönjük, Duna!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.