Tavaszi nyitány a csatornán

Tavaszi nyitány a csatornán

A hírek is jók voltak, az időjárás is kedvezett és a csatornát is igencsak kedvelem. Ez a három tényező volt a meghatározója mai horgászkirándulásomnak. Az április eleji időszak nem szokott túl jó lenni, de a hirtelen jött felmelegedés megmozgatta a csatorna halait, köztük a dévéreket is, amelyek horgászatát igencsak kedvelem. Különösen akkor, ha nemcsak arról van szó, hogy bedobom a pecát és kihúzom ezt a halat, hanem firnyákosan, a többi hal közül kiválogatva kell azokat megfogni. Márpedig a csatornán nagyon érteni kell ehhez.

Nézzük először is a dévérek fogára (garatfogára) szerintem legmegfelelőbb etető receptjét!

Tudni kell, hogy a csatorna alja sötét színű, tőzeges, iszapos, sőt elég lágy iszappal borított. Az is fontos, hogy nagyon sok a sneci és más apróhal, karikakeszeg, bodorka, vörösszárnyú. Ezért kevés, de jó minőségű etetőre van szükség, amelyet az elején be kell kupakolni. A dévér eredményes horgászatához ezen a vízen elengedhetetlen a szúnyoglárva, amelyet agyaggal kell a vízbe juttatni, szintén etetőcsészével.

A szúnyoglárva bejuttatására különleges agyagot használtam, a fekete tőzeges agyagot. Ez egy koromfekete színű, magas tőzegtartalmú, ezért meglehetősen könnyű agyag.

A fekete tőzeges agyag a zacskóból kiöntve a keverő vödörben

A fekete szín jól megy a fenék színéhez és tőzeges mivolta sem hátrány, azonban most nem ennek tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, hanem a sűrűségének. Ez az agyag kb. fele olyan sűrűségű, mint ami többi (pl. löszös) agyagra jellemző. Ez térfogatán is látszik, hiszen amíg egy zacskóba a többi agyagból 2 kg-ot tudunk becsomagolni, addig ebből csak egy kilót. Ennélfogva nem süllyed el a fenék iszapjában, hanem annak tetején marad, és szétbomlása után ott kínálja fel a szúnyoglárvát. Meglehetősen jól is tapad, így nincsenek kihulló szemcsék, amelyek az apróbb halakat odavonzanák.

Az agyaghoz keveréshez a szúnyoglárvát is megfelelően elő kell készíteni.

Egy levél, kb. fél liter szúnyoglárva

Ha be tudom szerezni, előnyben részesítem az ukrán szúnyoglárvát, mert élénk piros színű, rendkívül mozgékony, apró és nagyon sokáig, 3-4 hétig is eltartható a hűtőben. A lárvák szétválasztásához saját szúnyogszétválasztó porunkat használom, amely nagyon finomra őrölt agyagpor. Nagyon kevés kell belőle és - természetes anyag lévén - a lárva sem pusztul el benne.

A szúnyoglárvára egy keveset kell szórni, majd kézzel egyenletesen eldörzsölni
Felporzás után a lárvák. Akár egyenként meg lehetne számolni őket
A szétválasztott lárvák közelről

A felporzott lárvákat ezután az agyaghoz öntöm, és kézzel elkeverem benne.

Agyaghoz öntött és elkevert lárva. Szinte rikítanak a vörös lárvák a fekete agyagban
Lárvák az agyagban, közelről

A csatornán az Xtasy Dévér etetőt használom. Tapasztalat, hogy jól működik. Ha több és nagyobb dévér van a vízben, akkor szoktam hozzákeverni Xtasy Carp VIP etetőt 1:1 arányban. Ettől „nagyhalasabb” lesz. Most azonban még nem kell hozzá semmi, csak víz. Sőt, sok sem kell belőle, 1 kg elég egy félnapi horgászathoz.

A tuti recept: egy csomag Xtasy Dévér etető
Az etető bekeverve. Olyanok az összetevői, hogy jól bekeverve áttörést sem igényel

A csatorna partján a megszokott nyugalom, jó levegő és madárének fogad. Nincs autózaj, kiabálás, tülekedés, anyázás. Nincs foglalt hely, nincs stég, csónak és egyáltalán semmi, ami a jóízű horgászatot zavarná.

Csatornaparti idill

Gondos fenékméréssel kezdem. Először nagyobb súllyal, aztán két kisebbel mérem a vízmélységet. A nagyobb csak körülbelüli értéket mutat, hiszen kissé besüllyed az iszapba. A következő, kisebb súly már pontosabb mélységet jelez, mert nem merül olyan mélyre, míg a legkisebb már egyáltalán nem süllyed az iszapba, így a pontos mélység állítható be vele. Hogy miért kell ehhez három súly? Mert így gyorsabb, mint egy kisebb súllyal, továbbá a nagyobbal az iszap mélységét, puhaságát is érezni lehet.

A felszerelés: 0,12 mm-es főzsinór, 0,09 mm-es fluorocarbon előke, PR26/14 horog, 3 g-os Tiby úszó és 1 mm-es gumi a botban.

Alapetetésnek 6 gombóc etetőt és ugyanannyi agyagos szúnyogot tolok be. Hangtalanul, csobbanásmentesen, szinte a víz alá rakom a gombócot, hogy még a csobbanás se keltse fel az apróságok figyelmét.

Agyagos szúnyog gombóc a csészében

Az etetés jól sikerült, mert talán 5 perc várakozás után feltolós kapás jelzi a víz alatti érdeklődő faját. A giliszta-szúnyog csokor ellenállhatatlannak bizonyult.

A feltolós kapás eredménye egy felfekvős dévér
Makkegészséges, 25 deka körüli dévér az első hal
A dévér sötét ónos színe jelzi, hogy itt lakik a csatornában
Hogy milyen egy dévérkapás? Nos, ilyen! Az egyik pillanatban szép nyugodtan áll az úszó…
… a másikban pedig szinte kipattan a vízből, úgy tolja fel. Ezért a pillanatért is érdemes élni!
A feltolás eredménye pedig ez a szép, fél kilós forma dévér

Az etetésre időnként beugrott egy-egy kisebb karikakeszeg is, de csak az elején, mert a később, a folyamatos etetésre nagy tömegben odaálló dévérek elzavarták őket.

A napi zsákmány nagy része 20-40 dekás dévérekből állt
Jólesik így zárni a napot

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.