Nyári pillanataink

Nyári pillanataink

Hideg téli estéken szívesen nézegetem a tavasszal, nyáron készített, „halszagú” fényképeimet, miközben nagy sóhajtások között emlékszem vissza a nyár feledhetetlen pillanatira. Nemrégiben Gábor barátommal beszélgettünk a nyári horgászatainkról, miközben az akkor készült képeket böngésztük át. Ez az írás egy háromnapos kirándulásomat mutatja be, ahol természetesen a horgászat sem maradt el!

Gáborral már több írásomban találkozhattatok. Már régen, öt éve ismertem meg, és hamar nagyon jó barátságba kerültünk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, évente többször meglátogatjuk egymást. A kirándulások célja legtöbbször természetesen a horgászat. A legforróbb nyár közepén egy háromnapos horgászatot terveztünk Kiskorpádon, a Szigetestavon, amolyan kikapcsolódásképp.

Gyönyörű víz

A horgászatot mindketten komolyan vesszük, mindig arra törekszünk, hogy a legtöbb és legnagyobb halakat kényszerítsük partra, akarom mondani pontymatracra, néhány pillanat erejéig. Mivel három nap tiszta horgászidőt terveztünk, előző este (fesztiválozók kedvéért: a mínusz egyedik nap estéjén) megérkeztem Gáborékhoz. Az időjósok rendkívül meleg, verőfényes-napsütéses időt ígértek másnapra, majd az utána következő két napra néhány fokkal enyhébb, felhőkkel tarkított eget jósoltak. Nem kellett néhány másodpercnél több, hogy eldöntsük, az első napot beáldozzuk saját magunk áztatására a Balatonban etetőkosaraink és úszóink pancsikolása helyett. „Egy kis kikapcsolódás nem árt…”, mondtuk. Ez az egy mondat remekül tükrözte az előttünk álló három nap hangulatát.

Megérkeztünk a magyar tengerhez, de kivételesen nem horgászni
Összeszokott csapat és remek barátok lettünk az évek folyamán
Horgászemberek lévén ösztönösen keressük a halat még egy üveg vízben is

A beígért hatalmas meleg megérkezett, a napsugarak délelőtt már a Balaton partján fekve köszöntöttek minket. Egész napos fürdés, vízibiciklizés és a kimaradhatatlan lángos-evés után hazaindultunk, de útba ejtettük a Nyugati-övcsatornát, csupán szemlélődés céljából.

”Ott vagyunk már?” „Nem!” „És most?!...”
„… Már igen!”
Kicsi kocsi bum bum, jeee! :)

Estefelé már az udvaron készülődtünk az elkövetkező horgásznapokra. Szerelékeket kötöttünk, etetőanyagokat és csalikat válogattunk össze.

A Napot is megelőztük a keléssel, és amíg Őnagysága az égen egyre feljebb kúszott, mi elfoglaltuk horgászhelyünket, és elkezdtük összeállítani a felszereléseinket. Természetesen Ági, Gábor felesége ide is velünk tartott. Kis csapatunk hangulata nagyon jó volt, ezért abban állapodtunk meg, hogy eltekintünk az addig megszokott nagyon intenzív horgászattól, vagyis nem mindenáron a legtöbb és legnagyobb halat akarjuk megfogni, hanem csupán kikapcsolódni, beszélgetni, csónakázni fogunk, megpróbáljuk jól érezni magunkat. Az etetőanyag és csali kérdését sem bonyolítottuk túl, a Haldorádó Feeder Master Fűszeres Hal és Nagy Ponty ízesítésű etetőanyagokat vetettük be, valamint az ízben hozzájuk passzoló pelleteket, kukoricákat. Azért erre a kettőre esett a választásunk, mert korábbi horgászataink alatt mindig adtak halat - előbbi többet, utóbbi nagyobbakat - ezért bizalmat szavaztunk nekik.

A Fűszeres Hal és…
… a Nagy Ponty ízesítésű termékeket vetettük be

Szavak helyett inkább beszéljenek a képek:

Elsőként compók örvendeztettek meg minket
Hamar megérkezett az első ponty a horgomra…
… később egy társa követte
Végre fényképezőgép elé került…
… Gábor aznapi első pontya is…
… amit szintén szabadon eresztettünk
A Nagy Ponty Oldódó Pelletekkel kizárólag pontyot fogtunk
A jókedv töretlen volt egész végig
Gábor matchbotozni kezdett, meg is lett az eredménye
Gyönyörű, nyurgatestű matchbotos potyka… a háttérben a halőr sétál a vízen. Igen, ott ilyet is tudnak a halőrök! :)
Gábor következő, gyönyörű pontya fekszik a matracon
Rendkívül erősek ezek a halak, megdolgoztatják a felszerelést és a horgászt is
Minden halat visszaengedtünk, ő sem lehetett kivétel
A jó fotóért mindent!
Segítenél kimászni, Tesó? :)
A Fűszeres Halas etetőanyag és csalik vonzzák a compókat, sokat fogtunk belőlük lebegő Hybrid pellettel kikönnyített Oldódó Pellettel
Ahogy közeledett az este…
… növekedett a halak egyedsúlya…
… az én részemről
Gábor inkább bedobta a szunyát
Reggel a tavon ólálkodó kacsák merészkedtek közel hozzánk, csemegekukoricával kínáltuk őket, nagyon szívesen csipegették
Később csónakba szálltunk…
… Ágival néhány jó fotó reményében
Hát ez szép! Amíg a parton voltam, nem volt kapás, most pedig Gábor húzza a halat az én botommal, amint vízre szálltam! :)
A csapatmunka eredményes volt
Na, mekkora ez a közös potyka?
Jó, fotózkodj vele Te, nem én fogtam… :)
Gábor éppen segítségemre indul, mert gazdára talált a másik horog is, míg én pontyot fárasztok. Nem unatkoztunk a három nap során egy percig sem!
Sajnos lejárt a horgászatra szánt idő, irány haza! (spontán kép)
A mi kis csapatunk hamarosan újra támad!

Hamar eltelt ez a három vidám, de azért részben halnyálkás nap. Mindig örömmel gondolok vissza a legjobb pillanatainkra. Ugyan a horgászatot leegyszerűsítettük, nem próbáltunk ki rengeteg terméket azokon a napokon, de jól látszott, hogy a választásunk, a Fűszeres Hal és Nagy Ponty termékek remekül helytálltak, és a kevesebb „munka” ellenére is a legtöbb halat tudtuk partra segíteni az ott horgászók közül. Remek hangulatban telt ez a kis kiruccanás, remélem, nektek is tetszett. Ne feledjük, hamarosan újra itt a tavasz, onnan pedig már csak egy lépés a nyár! Görbüljön mindenkinek!

Írta: Hajdu Tamás (matchuszo)
Fotó: Varga Ágnes, Varga Gábor, Hajdu Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.