Mi akadt a horgomra?

Mi akadt a horgomra?

Egy nap furcsa levél várt a postafiókomban. Egy kedves horgásztársunk fordult hozzám tanácsért. A dolog érdekessége az volt, hogy nem konkrét horgászmódszer felől, esetleg fogós etetőanyag recept iránt érdeklődött, hanem egy számára ismeretlen hal meghatározásához kérte a segítségemet. Mivel én is sokat bújom a halak határozásával foglalkozó szakkönyveket, azt gondoltam, hogy mi sem könnyebb ennél? A csatolt fotót kibontva azonban meglepődtem. Egy olyan hal nézett vissza rám, amelyik bármelyik horrorfilmben elnyerhette volna a főszerepet. Lapozgattam a könyveimet, de teljes bizonyossággal nem tudtam beazonosítani a kis „szépséget”…

Mivel nem egy hétköznapi, horgászzsákmányként gyakran előforduló halról volt szó, segítséget kértem. Tanulni soha sem szégyen, így továbbítottam a levelet egykori tanáromnak, dr. Harka Ákosnak. Tanár úrtól, aki a Magyar Haltani Társaság elnöke, gyorsan megérkezett a válasz. Egy amurgébet fogott a horgász, csakhogy - amit addig én sem tudtam - e hal hím példányai ívás idején fekete nászruhát öltenek, homlokukon pedig a nász idejére szexi kis duzzanat képződik. Ismereteim tehát gyorsan és egy életre rögzülve gyarapodtak. Nem egyedi esetről van azonban szó, sok horgász fog olyan halat, amit nem tud pontosan beazonosítani, vagy olyan hallal találkozik megszokott horgászhelyén, amilyennel azelőtt soha. Nekik nyújt segítő kezet a Magyar Haltani Társaság legújabb kezdeményezése.

Aligha van olyan horgász, aki föl ne tette volna már magának a címbeli kérdést, amikor ismeretlen halat látott ficánkolni a zsinórja végén. Ritkán akad ilyenkor tapasztalt társ, aki választ tud adni, és a magánykedvelők többsége se szakkönyvvel a zsebében indul horgászni. A hal megtartása és elvitele meg túl nagy kockázat, hiszen védett vagy pláne fokozottan védett faj esetén igen súlyos következményekkel járhat. Így hát a zsákmány némi tanácstalanság után többnyire azonosítás nélkül kerül vissza a vízbe.

Ha nem vagyunk biztosak a fogott halat illetően, jól jöhet a segítség

A digitális technika elterjedésével azonban új lehetőség nyílt. A fogott halról képek készíthetők, amelyek otthon összehasonlíthatók a szakkönyvek ábráival, leírásaival, vagy kikérhető róluk a nagyobb halismerettel rendelkező horgásztársak véleménye. Ám ha így se születne megnyugtató eredmény, 2012 januárjától egy további lehetőség is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Igyekezzünk olyan fotót készíteni, amelyen a faj jellegzetességei könnyen felismerhetők, ez segíti az azonosítást
Készítsünk több felvételt a halról, így biztosan lesz közötte olyan, ami segíteni fog a beazonosításában

A Magyar Haltani Társaság honlapján ugyanis új rovat indult, amelynek éppen az a célja, hogy ilyen esetekben segítsen. Ezen az oldalon található egy e-mail cím, amelyre a halfotók és a fogási adatok beküldhetők. A társaság szakemberei ugyancsak e-mailben válaszolnak a levelekre, a közérdeklődésre számot tartó témák azonban - a beküldő monogramjával vagy nélküle - a honlapra is fölkerülnek.

A kifogott halat lefotózva…
… majd visszaengedve, későbbi meghatározásra is lehetőségünk van

Éljünk a lehetőséggel, bátran kérdezzünk, ha bizonytalanok vagyunk. Lehet, hogy a beküldött halfaj olyan vízből került ki, ahol létezéséről eddig nem is tudtak, vagy pont mi, horgászok jelezzük egy hazánkban eddig még nem elterjedt faj megjelenését.

Magyar Haltani Társaság
Fotók: Magyar Haltani Társaság, Polyák Csaba (csabio)