Balatoni Horgász Konferencia, avagy mi várható 2024-ben a magyar tengeren

Balatoni Horgász Konferencia, avagy mi várható 2024-ben a magyar tengeren

A Balatoni Horgász Konferenciára a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Balaton körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselőit, valamint a regionális és szaksajtó munkatársait hívták meg. A közel 100 fős hallgatóság előtt több fontos és aktuális téma is napirendre került, ebből minket, horgászokat elsősorban a 2024. évi engedélyárak érintenek közvetlenül, ami véleményem szerint meglehetősen kedvezően alakul. Ezenfelül sok érdekes információt is megosztottak velünk, horgászokkal, ami jól mutatja, hogy valóban jó kezekben van a mi Balatonunk.

A konferenciát Szári Zsolt, a BHNp. Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd tartott egy tanulságos előadást a horgászok között terjedő tévhitekkel kapcsolatban. Legtöbbször emlegetett ilyen vád, hogy szándékosan szaporodásképtelen pontyokat telepítenek, de volt példa olyanra is, hogy egyes horgászok szilárd meggyőződése miszerint az angolna itt szaporodik a tóban. Ezek mellett esett szó olyanról is, hogy a telepített pontyok egyáltalán nem úsznak el, hanem kizárólag a bekerülési helyen maradnak. Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kellett alapos és meggyőző választ adni, amelyeket szerintem a jelenlévők maximálisan el is fogadtak.

Kozma Anna nyitotta meg a 2023. évi Balatoni Horgász konferenciát

 

Kardinális kérdésként szerepelt a tavaszi bojlis verseny utáni ponty-elhullások jelensége, amelyet sok horgász szerint maga a verseny okoz, valójában pedig egy betegség áll a háttérben, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az ősszel megrendezett verseny után ez a jelenség egyáltalán nem tapasztalható.

Szári Zsolt előadásában kiemelt figyelmet fordított a téveszmék és alaptalan feltételezések helyreigazítására
Nagy Gábor megosztotta tapasztalatait a törpeharcsa-gyérítésről

A második előadást Nagy Gábor, a BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezetője tartotta, aki a balatoni törpeharcsa gyérítés tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Sajnos ez a téma évről évre napirendre kerül, de egy összhangban működő, remek csapat dolgozik a gyérítésen, amelyet szerintem Magyarországon a horgászegyesületek még csak próbálnak megfejteni. Sok új tapasztalatot halhattunk Gábortól az évszak szerinti tartózkodási hellyel vagy a gyérítési módszerek hatékonyságával kapcsolatban.

A koi herpesz vírus sajnos egyre jellemzőbb betegség hazánkban
Minden évben a nagyközönség előtt is elismeréssel díjaznak egy-egy olyan horgászt, aki segíti a Balatoni halgazdaság munkásságát

A következő előadó dr. Hoitsy Márton, halakra specializálódott állatorvos volt, aki tárgyszerűen mutatta be a balatoni hal-elhullás lehetséges okozóit, betegségeit. Az utóbbi időben volt szerencsém több alkalommal részt venni hasonló témájú előadásokon, bizton állítom, hogy az övé volt az, amely horgászemberek számára is a legérthetőbb és a legtisztább képet festette le. Sajnos jól látszik az is, hogy mennyi gondot okoznak országosan a külföldi, bizonytalan eredetű hal vásárlásával behurcolt betegségek, aminek jelentős része elkerülhető lett volna.

Pupos Norbert, az NBBH verseny megálmodója kapta idén munkásságáért az Örökös Balatoni Horgászjegyet
Fekete Áron, a BHNp. Zrt. egyik tógazdasági vezetője az irmapusztai tógazdaságot mutatta be a jelenlévőknek mint jelentős haltermelő területet

A végére hagytam a minket, horgászokat leginkább érintő kérdéskört, ami a 2024. évi horgászengedély árakat illeti. Jó hír: a Balatonon nem lesz áremelkedés, sőt az is elhangzott, hogy a BHNp Zrt. az országos területi jegyek érvényességét a „csónakos” jegyekének felelteti meg 2024-től, így az országos jegyek nem csak parti horgászatra jogosítnak majd.

Szerintem ezekből az előadásokból mindannyian tanultunk
Ezúton is szeretném megköszönni a meghívást a szervezőségnek, jó volt látni, milyen jó kezekben van a mi Balatonunk

 

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.