Megfizethető és hasznos halradarok

Megfizethető és hasznos halradarok

A halradar egyre népszerűbb és a horgászok egyre inkább szükségesnek tartott kiegészítője. Megjelenésekor komoly beruházásnak számított az akkor kínált legegyszerűbb modell is, és akkoriban fel sem merült, hogy a saját csónakkal nem rendelkező horgászok számára is értelme lehet egy ilyen készüléket beszerezni. Sok minden változott azóta, hiszen egyrészt megjelentek a vezeték nélküli, kifejezetten a parti horgászok igényei szerint megalkotott változatok, másrészt ma már a végletekig leegyszerűsítve üzemeltethető, valóban mobil modellek is elérhetők. Jelen írás két ilyen készüléket mutat be az érdeklődőknek.

Sok horgász mondja vagy érzi, hogy a halradar „kell”… legalábbis vannak helyzetek, amikor nagyon jó, hogy van, illetve nagyon jól jönne. Akár egy teljesen ismeretlen, idegen vízen kéne minél előbb - minél kevesebbet elvesztegetve a szűkre szabott horgászidőből - kiválasztani egy valóban jó, sikert adó horgászhelyet, akár csak megerősítést kapni arról, hogy a halak ott vannak a helyen (etetésen), csak a kívánatos csalit és felkínálási módot kell megtalálni a sikerhez.

Az EnergoTeam két modellje igazán elérhető áron kínál alternatívát a „halradar márpedig kell” igény kielégítésére

Az ultrahanggal működő halradar működésének részletezésére itt nem térünk ki, ezt korábbi írásokban megtalálhatja minden ez iránt érdeklődő. A lényeg, hogy a jeladó által a vízbe bocsátott hanghullámok visszaverődéseit felfogó érzékelő (ami általánosan a jeladóval egybeépített egység) révén nyert adatokat jeleníti meg valamilyen formában egy kijelző - ez a felosztás szinte minden halradarnak nevezett készülékre jellemző.

Az itt főszereplő két ET halradar esetében sincs ez másként, csak az átlagos halradarok megszokott kijelzési formájához képest találhatunk érdemi különbséget. Míg a szokványos radarkép esetében a készülék az érzékelt visszaverődések nyomán kirajzolt medervonalat jeleníti meg, addig az itt bemutatott modellek a mederprofil egyenletességét, ill. egyenetlenségét (és utóbbi mértékét) fix ikonok formájában jelzik. A meder feletti képletekről érkező finomabb visszhangok nyomán a vízi növényzet meglétéről, ill. mennyiségéről hasonlóan, azaz fix ikonok révén szerezhetünk tudomást. Ez az egyszerűsítés nem okoz érdemi információvesztést akkor, ha a halradart a gyors helykeresésre (vagy halkeresésre) használjuk. Nyilvánvaló, hogy a minél finomabb, minél részletesebb medertérképezéshez a szokványos kijelzést biztosító halradarok komolyabb modelljeit, ill. a szkenner működésű típusokat érdemes választani. Az itt bemutatott ET halradarok nem e célokhoz készültek.

ET VEZETÉKES HALRADAR

Kijelző: TN/ANTI-UV LCD
Kijelző mérete: 40 x 39 mm
Háttérvilágítás: zöld LED
Áramforrás: 4 db AAA Alkaline elem (nem tartozék!)
Mérési egységek: méter és láb
Szenzor lefedettsége 45 fok
Méréstartomány: max/min 0,7 - 35 m
Működési hőmérséklet: -20 Celsius-foktól 70 Celsius-fokig
Kábel hossza: 7 m

ET vezetékes halradar - mi van a dobozban?

E kisméretű készülék elsősorban csónakból és partközelben, ill. lékhorgászatnál jól kihasználható. Komoly előnye, hogy az úszótesttel kombinált jeladó fej minden külön felszerelés, adapter nélkül is nyomban használatba vehető, nincs szükség a különféle csónakok eltérő palánkjára-dörzslécére feltehető, a jeladót ideiglenesen is jól rögzítő eszközre.

Mivel a halradar részletes használati útmutatóval kerül forgalomba (ami on-line is elérhető itt), a továbbiakban használatának csak kiemelten fontos részeire térünk ki.

Az elemtartó könnyen nyitható, de jól zár - a cseppálló kivitel ezt meg is követeli
A készülék 4 db AAA méretű elemmel üzemel

A készülék és az egyes szolgáltatások be-, ill. kikapcsolására, a beállításokra csak 3 gomb áll rendelkezésünkre, de ez tökéletesen elég is. A gombok kialakítása a cseppálló kivitelhez igazodik.

3 gombbal minden lehetőséget elérünk
A kijelző és elemei

Az aktív használat során még éjjel is érdemes a háttérvilágítást (ez bekapcsolt állapotban folyamatosan működik) lekapcsolni, ha huzamosabb ideig nem fogjuk a kijelzőt vizslatni, illetve egy helyben maradva érdemes az energiatakarékos üzemmódot választani, ellenkező esetben az elemeket feleslegesen (és túl hamar…) merítjük le. Mivel a kijelző minden alkalommal frissül a bekapcsoló gomb megnyomásakor, energiatakarékos módban is azonnal friss jelzést láthatunk, amikor valóban erre van igény.

A halradarok által adott legfontosabb információ az aktuális vízmélység

A kijelző jobb felső sarkában jelenik meg az aktuális vízmélység. Itt számadatok helyett --- látható, ha a vízmélység méréshatáron kívül esik, illetve ha valami akadályozza a készüléket a fenékjel azonosításában (ilyet okozhat a nagyon hordalékos víz vagy az extrém lágy és vastag iszap is).

A halak jelenlétéről is tudomást szerezhetünk

A készülék a hallal azonosítható visszhangokat halikon formájában jeleníti meg a szokott módon balról jobbra frissülő képernyőn. A kijelző jobb szélén lévő, 10 cellára osztott oszlopban megjelenő pontok mutatják az észlelt halak vertikális pozícióját, azaz mélységét. Az aktuális - kijelzett - vízmélység ismeretében az érzékelt halak mélysége méterre megadható, hiszen az oszlop egy-egy cellája a mindenkori vízmélység tizedét jelképezi. Ez „fapadosnak” tűnhet a szokványos radarok szolgáltatáshoz képest, valójában azonban semmivel nem rosszabb. (Egyébként sem jellemző, hogy egy folytonos skáláról deciméteres pontossággal leolvasott halmélységhez valaki mérőszalaggal igazítja az eresztékét…)

A vízi növényzet és a mederprofil egyenetlenségének jelzése ikon-rendszerű az ET halradarokban (fent a „hínárikonok”, lent a „szilaikonok”

A „hínárjelző” ikon akkor jelenik meg a képernyőn, ha a készülék vízinövényt észlel (megjegyzendő, hogy a még vékony gallyakkal is bíró elsüllyedt faágak esetén is hajlamos ilyen jelzést adni a halradar). 2 ikon egyidejű megjelenése esetén közepes, 3 „hínárikon” egyidejű megjelenése esetén nagy kiterjedésű vízinövény-foltot jelez a készülék. Hasonlóképp működik a meder egyenletességét/egyenetlenségét érzékeltető „sziklaikon”-sorozat. 1 „sziklaikon” kijelzése esetén csak kisebb kövek, törések találhatóak mederfelszínen, 2 ikon számottevő kövezést, törést jelöl, 3 „sziklaikon” megjelenése esetén pedig nagyméretű kövek, törések és/vagy bedőlt fák találhatóak a fenéken. E kijelzés-technika tehát semmiféle információt nem ad(hat) arról, hogy milyen alakú-formájú egyenetlenségről van szó (bár a standard halradarokkal is csak az adott tartásra több irányból rácsorogva, majd a kapott képet fejben összerakva lehet erről reális elképzelésünk). Ugyanakkor a strukturált mederprofillal jellemezhető - és vélhetően több halat megtartó - potenciális horgászhelyek gyors felkutatatásra ez a megoldás is megfelelő.

A használati útmutató szerint az úszótestet a jeladótól minimum 18-22 cm-re kell rögzíteni
Az úszótest egy egyszerű gumikúppal könnyen rögzíthető a kábel kívánt szakaszán
Egyszerű és nagyszerű… semmi külön adaptert nem igényel, és máris használatba vehető!

A készülékhez tartozó 7 méternyi kábel lehetővé teszi, hogy ne csak közvetlenül magunk alatt-mellett vizslassuk vele a medret, ilyen céllal azonban szükség lesz egy kellő hosszúságú rúdra is, csak a kábellel nem lehet irányítani a jeladót (fontos, hogy sose a kábelen lógatva-lengetve vessük vízbe a jeladót!).

Ha távolabbra szeretnénk beúsztatni a jeladót, gondoskodnunk kell a hosszú kábel lebegtetéséről is!
Gyári tartozékként egy mini konzolt is kapunk, ezzel felfogathatóvá válik a jeladó
A konzollal egy hosszú rúdra is felszerelhetjük a fejet, így lehetőség nyílik arra, hogy a halradarral - a kábel adta távolságon belül - akár partról is„körülnézzünk”

Az ET vezetékes radar kétségtelen előnye, hogy kis jeladója révén kifejezetten jól használható lékhorgászat során (a standard, csónakos használatra tervezett halradarok ellapított, hosszúkás-áramvonalas jeladói a fúróval készített lékbe rendszerint nem férnek be).

A kis átmérőjű jeladó ideális léki használthoz

A készülék használati leírása ugyan lehetőségként megemlíti a sima, buborékmentes jég felületére finom vízfilmmel lefagyasztott jeladót is, a jó működés inkább csak a lékben való alkalmazás esetén szavatolható. Ha mégis megpróbálkozunk a jéghez fagyasztásos módszerrel, a jeladót óvatosan, finom oldalirányú ütögetéssel vegyük fel!

Lékben, ill. a jég felületén is használhatjuk

Természetesen „élesben” is kipróbáltuk a radart, ami az előzetesen és a használati útmutató alapján támasztható elvárásoknak megfelelően működött.

Ügyeljünk a jeladó kábelének megfelelő csatlakoztatására!

A már ismert aljzatú vízen jól jelezte a simább, egyenletes fenekű részeket csakúgy, mint a komoly tartásokat is hordozó mederszakaszokat. E próba közben tűnt fel a már említett jelenség is, miszerint a víz alatti vékony gallyakat a készülék hínárként jelzi.

Kipróbáltuk - jól működik!
Az ET vezetékes halradarhoz egy praktikus védőtokot is kapunk

Végül két mért adat: az ET vezetékes halradar minden tartozékával és 4 db AAA elemmel összesen 415 grammot nyomott, amit ha az eredeti csomagolásban szállítunk, akkor azzal együtt is csak 600 gramm „plusz”, magunkkal cipelendő tömeget jelent ez a kiegészítő. E csekély tömeg a minél kevesebb felszerelést preferáló horgászok számára komoly előny lehet.

ET VEZETÉK NÉLKÜLI HALRADAR

Kijelző: TN/ANTI-UV LCD
Kijelző mérete: 40 x 39 mm
Háttérvilágítás: zöld LED
Áramforrás: a radarhoz 4 db AAA Alkaline elem (nem tartozék!), a jeladóhoz 1 db CR 2032 (tartozék)
Mérési egységek: méter és láb
Szenzor lefedettsége 90 fok
Méréstartomány: max/min 0,7 - 40 m
Működési hőmérséklet: -20 Celsius-foktól 70 Celsius-fokig
Hatótáv: 30 m (sima vízfelszín esetén)

ET vezeték nélküli halradar - mi van a dobozban?

A vezeték nélküli halradarok létjogosultságáról, működéséről és jellemzőiről részletekbe itt nem bocsátkozunk, hasonló témában olvasható írás [h,"http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2686","_blank"]itt[-h, a Portálon. Az ET vezeték nélküli halradar alapvetően a hasonló modellek, ill. elődök jellemzőit mutatja, ebben tehát nincs újdonság. Érdemi különbséget itt is csak a kijelzés módja jelent, tehát az, hogy a megszokott halikonok mellett e készüléknél a mederprofil egyenletességét/egyenetlenségét is ikonok formájában ismerhetjük meg.

A kijelző szinte teljesen megegyezik a vezetékes változatéval

A kijelző egység kivitele és a kijelzés módja a vezetékes modellnél leírtakkal megegyezik, ezért azt nem ismételjük, már csak azért sem, mert e modell használati útmutatója is kellően részletes (és on-line is [h,"http://www.energofish.hu/images/doc/et_vezeteknelkuli_halradar.pdf","_blank"]elérhető). A használatban viszont alapvető különbséget jelent a kijelző egységtől teljesen független jeladó/érzékelő, ami a vezeték nélküli halradaroknál megszokott kis hajóforma műanyagtestben kapott helyet.

A jeladó áramforrása könnyedén cserélhető
A recézett szegélyű kupak puszta kézzel is jól kezelhető, és a szigetelő gumigyűrűre rendesen rácsavarva a belső rész vízhatlansága is szavatolt

A megfelelő működés alapfeltétele itt, hogy mindkét (!) egység áramellátása kifogástalan legyen, ezért a jeladó egységhez is érdemes lehet egy tartalék elemet biztosítani. Mivel a jeladóban is könnyedén, minden segédeszköz nélkül cserélhető az áramforrás, nem okozhat problémát az elemcsere. A CR 2032-es (20 x 2,3 mm-es) gombelem a legtöbb elektronikai szaküzletben beszerezhető.

Az úszó jeladó alján található két érintkező között a víz termeti meg az elektromos kapcsolatot, így az egység azonnal bekapcsol, amint vízbe érkezik
A jeladó rögzítésére két előre kialakított szem is rendelkezésünkre áll. Ezekbe karabiner is kapcsolható, így igazán gyorsan használtba vehető a készülék
A használathoz ne feledjük az antennát csatlakoztatni!
Ezután már mehet útjára a jeladó…
Kipróbáltuk ezt is - kifogástalanul üzemelt

Végül két mért adat: az ET vezeték nélküli halradar minden tartozékával és 4 db AAA elemmel összesen 210 grammot nyomott, amit ha az eredeti csomagolásban szállítunk, akkor azzal együtt is csak 310 gramm „plusz”, magunkkal cipelendő tömeget jelent ez a kiegészítő. Ez igazán kis csomagot jelent!

Az ET halradarok mindegyikéhez kapunk nyakszíjat is, így a kijelzőt mindig kéznél és biztonságban tarthatjuk

Ahhoz, hogy egy halradar valóban használható legyen, megbízhatóan működnie kell, és ezen belül elvárható minimum a vízmélység, a mederprofil változatosságának és a halak jelenlétének valamilyen kijelzése. Ezen elvárásokat a bemutatott modellek teljesítik is, és a kisméretű, kis tömegű kivitelnek köszönhetően sokkal gyakrabban és sokkal szívesebben használhatjuk őket, mint egy komolyabb, nehezebben, bonyolultabban felszerelhető, üzemeltethető és kiismerhető, nagytömegű áramforrást igénylő típust. Ebből adódóan az itt bemutatott modelleket elsősorban a saját csónakkal nem rendelkező horgászoknak ajánljuk, hiszen a csónakos horgászok számára egy komolyabb ultrahangos készülék jobb választás lehet - legalábbis arra/azokra a vizekre, ahol a csónak számukra horgászati lehetőséget biztosít. Vándorhorgászként azonban még számukra is érdekesek lehetnek e könnyű készülékek (elsősorban a vezeték nélküli változat).

(X)
Haldorádó Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.