Nyári plasztikos peca

Nyári plasztikos peca

A pergetést elsősorban az ősz módszereként szoktuk emlegetni, talán még jobban igaz ez a plasztik csalis pergetésre. Természetesen kiválóak a lehetőségek az őszi és a kora téli időszakban, de nem szabad megfeledkezni a legmelegebb hónapokról sem, mert akkor is aktívak a ragadozók, és egy jó helyzetfelismeréssel élménypecában lehet részünk a legnagyobb rekkenő hőségben is.

A csuka még kevésbé meglepő a nyári időszakban

A nyári időszakban sokszor van ott a lehetőség szinte lábunk előtt, amelyet akár partról is megoldhatunk. Ezek természetesen olyan szituációk, amelyeket odafigyeléssel könnyen észrevehetünk és egy jól megválasztott felszereléssel, illetve csalival könnyen megoldhatunk.
A nyári időszakban is sokszor előfordul, hogy az apróhalak nagyobb csapatokba gyűlnek, ennek oka lehet akár egy küszívás vagy táplálékbőség egy adott területen, de lehet az is, hogy a vízmozgás miatt nagyobb csapatokban van jelen egy területen egy bizonyos táplálékhal. Ezekre a nagyobb csapatokra természetesen reagálnak a ragadozók is és megtizedelik az ilyen módon összegyűlt állományt.
Mindegyik helyzetben elsősorban a táplálékhalak alatt vagy alól végzik el a támadást a ragadozók, főleg igaz ez a nappali órákra, éppen ezért érdemes nappal plasztik csalival meghorgászni ezeket a helyeket.

Az L&K plasztikok kínálatában széles forma- és színválasztékot találunk

Alapvetően természetesen a táplálékhalakhoz kell igazítanunk a plasztik méretét. Jók a természetes színek, de az élénk színek a legtöbbször itt is nagyon fogósak. Az L&K márka kínálatában található plasztikok erre is kiváló alternatívát kínálnak. Az egyik ilyen a Warrior Shad elnevezési plasztik, amely – ahogy neve is utal rá – egy kicsit ducibb kishalat utánzó, kiválóan mozgó csali. Ez kettő méretben elérhető, melyek közül leginkább a kisebb, 55 milliméteres változatot szoktam használni, de nyáron nagyon sokszor eredményesek a nagyobb, jobban verető csalik is.

Talán az egyik általam is legkedveltebb nyári plasztik csali a Warrior Shad

A legjobban veret ebből a szempontból a Power Kick amelyet érdemes megpróbálni a sűrű keszegrajok alatt. De ezzel csak óvatosan, inkább az apróbb halakat utánzó apróságokkal kezdjünk elsőnek, csak utána emeljük a méretet és próbáljuk a nagyobb, erősebben verető csalikat!

A flitterek a plasztik csalik anyagában kedvező hatással vannak annak eredményességére, nem véletlen, hogy az L&K plasztikok ezt az extrát is birtokolják, emellett – extraként – ízesítettek is

Említettem már a színeket is, itt is a természeteshez közelebbi színekkel kezdjünk, de nem kell megtévesztésig hasonlítani a táplálékhalakra, elég, ha árnyalatában közelítünk az eredetihez.

Egy „flitteres” kősüllő

A megfelelő csali természetesen kevés, a plasztik csalit egy erre megfelelő horogra is fel kell rakni. A nagyobb csalik esetében erre nagyon sok alternatíva van, az apróbb plasztikok már nehezebb esetek ebből a szempontból, éppen ezért érdemes az ezekhez illő L&K Micro jigeket választani, itt egészen a 12-es horogtól az 1/0 méretig találunk választékot 1-5 grammig.

Apró horgok apró csalikhoz

A felszerelésre most nem térek ki külön, azonban a zsinórra szentelek még néhány sort, hiszen a pergetésnél rendkívül fontos egy megfelelő zsinór.

Fonott és fluorocarbon

A főzsinór esetében egy ilyen horgászatra mindenképpen ajánlott a fonott zsinór használata. A probléma ott lehet, ha csukaveszélyes a pálya vagy éppen nagyon tiszta a víz, de az is megeshet, hogy kövek között vagy azok környékén kell horgásznunk, mint például egy zúgó alatti részen, amely köztudottan vonzza a ragadozókat, de ott a kövek és esetleg a rajta található kagylók könnyedén elvághatják a fonott zsinórunkat. Erre jó megoldás lehet, ha fluorocarbon előkét használunk. Ezt lehet kész, előre gyártott méretekben is kapni, de ha mi szeretnénk ennek hosszát megadni, akkor érdemes a tekercses változatot választani. Ezt a főzsinórral összekötve már védettséget élvezhetünk a hasonló veszélyek ellen.

Kis átmérőjű, de rendkívül erős kötés

Természetesen egy vastag fluorocarbon előke főzsinórral való összekötése már meglehetősen macerás, de egy jól megválasztott kötés itt is segítség lehet. A mostanában nálunk is egyre elterjedtebb FG knot elnevezésű kötés erre jó alternatíva. Ezt elsőre nehéznek tűnhet megkötni, azonban némi gyakorlás után már rutinszerűen megy a megkötése, és ami nem elhanyagolható, szinte 100% megbízható, az erejét a megkötés minősége tudja leginkább befolyásolni.

A jól megérdemelt jutalom egy szebbecske kősüllő

Ennek a megkötésének leírása helyett itt egy videó arról, hogyan tudjuk egyszerűen megkötni ezt a nem hétköznapi kötést:

Forrás: Lukácsi Béla

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.