Tippek, trükkök, apró plasztik csalikhoz

Tippek, trükkök, apró plasztik csalikhoz

Nagyon sokan kérdezik, hogyan lehet apró plasztikokkal horgászni, és hogyan lehet egyáltalán vezetni egy apró csalit. Természetesen sokaknak már egyértelmű, milyen csalit, botot, orsót és egyéb kiegészítőt használjon e célra, vannak azonban olyanok, akik most kacsingatnak az apróbb csalik és az azokkal való horgászat iránt, nekik szeretnék elsősorban segíteni.

A célméret általában nem kapitálisnak mondható

Csak finoman! Már az elején meg kell említeni, hogy itt erős kompromisszumok vannak! A kapitális halak megfogása sem lehetetlen egy apró csalival, sőt sok esetben akad horogra szebb példány is, azonban azok a felszerelések, amik az igazán kapitális halakra megfelelőek, alkalmatlanok az apróbb plasztik csalikkal való horgászatra. Itt a felszerelés összes elemét meg kell említenem, menjünk is szépen sorra! Induljunk el a zsinórtól, ugyanis az apró csalihoz nem lehet vastag, vagyis durva zsinórt használni. Nem kell itt hiper drága dolgokra gondolni, ugyanis a halak mérete eleve 90%-ban olyan lesz, amihez nem kell brutálisan erős zsinór. Így elegendő lehet monofil zsinór is a célra, ráadásul a 18-as méret is tökéletesen elegendő. Ez már megfelelő arra, hogy az akár egy gramm össztömegű csalit is eldobjuk vele, és megvan a megfelelő ereje is, ugyanis egy jó minőségű ilyen vékony zsinórnak 4 kilogramm felett van a szakítószilárdsága. Ez annyit tesz, hogy egy kilogrammos súlyt is lazán megemelhetünk vele, vagyis az egy kilogrammos halat is kiemelhetnénk vele. Persze ezt nem javaslom, mert egyrészt kíméletlenek lennénk a hallal, másrészt a hal megugrása esetén a hirtelen erőhatás a zsinóron sokkal nagyobb lenne, ami zsinórszakadáshoz vezetne. A lényeg, hogy bátran horgászhatunk egy vékony monofil zsinórral. Javaslom a színes, élénk színű monofil zsinórt, ezzel könnyedén lekövethetjük a csalink mozgását és azt, hogy a csalink merre járhat. Nem véletlenül került piacra a Zander Spin L&K monofil zsinór, ami élénksárga színű, ennek egyre többen felismerik az előnyét. Egy élénk színű zsinórral ugyanis teljesen más a plasztik csalis horgászat. Sőt! Nélküle már szinte elképzelhetetlen a plasztik csalis pergetés, amibe az apróbb plasztikok is beletartoznak.

Íme, két zsinór, amivel nem lövünk mellé: előkének a Fluorocarbon coated míg a főzsinórnak a Zander spin. Ezeknek megvan minden olyan tulajdonsága, ami a finompergetéshez kell

Természetes, hogy mindenki fejében megfordul a kérdés, nem túl feltűnő ez a halaknak? Igen, előfordulhatnak esetek, mikor ez problémát jelent, de erre is van megoldás! Egy előke beiktatásával egyszerűen elháríthatjuk ezt a lehetséges problémát, sőt például a drop shotos horgászatnál kifejezetten előny az előke, ami lehetőleg merev legyen, és ha már ott a horgász szempontjából nem számít, legyen a legkevésbé látható is. Van még további előnye ennek az előkének, ugyanis így megszüntethetjük vagy minimalizálhatjuk csuka akasztása esetén a halvesztéseket, és a kagylós terepen is sokkal nagyobb biztonságban vagyunk. Ehhez ajánlatos azért vastagabb változatot használni, a 30-as méret már viszonylagos védelmet nyújthat.

A vastagabb fluorocarbon előke csukák esetében akkor is segít, ha mélyebben akad meg a horog

Megvan tehát a zsinór, akkor nézzük, mire tekerjük a zsinórt! Az orsónak nem kell nagynak lennie, egy 2000-es méret tökéletesen megfelel a célnak, mint például az L&K Pro Guide, aminek a megbízhatóan működő fékje is elengedhetetlen az ilyen finom pecákhoz. Természetesen a súlya is előnye ezeknek az orsóknak, a kisebb méret ugyanis kisebb súlyt is jelent, az apró rezdüléseket pedig egy nehéz felszerelésen kevésbé éreznénk.

Orsónak kiváló választás lehet az L&K Pro Guide 2000-es mérete

Visszafelé haladva a bot maradt, aminek lényeges tulajdonságai vannak: ennek is könnyűnek kell lennie, a dobósúly és az érzékenység azonban talán a legfontosabb szempont. Sokan kizárólag a gyári adatok alapján döntenek, ez azonban becsapós lehet, így én egy botot emelnék ki, amivel horgásztam, és erre a célra tökéletesen működött. A Wizard Streetfishing botjának megfelelően érzékeny a spicce a feladathoz, a 2-10 grammos dobósúly-tartomány valóban megállja a helyét. A három hossz – 210, 228 és a 248 centiméter – révén minden helyre és szituációra megtalálhatjuk a megfelelő botot, horgásszunk akár partról, akár csónakból.

Az „utcai harcos”, melynek rövidebb változata akár csónakból is kiváló lehet
Itt minden lényeges adat megtalálható

Azért a csali sem mindegy, hogy mit használunk, illetve a horog, ami szintén sarkalatos pont az ultra light plasztik csalis horgászatnál. Plasztik csalik közül, természetesen az apró méretek jöhetnek szóba. Az 5 centis, vékony testű csalik kiválóak a feladatra, illetve ezen belül érdemes esetleg a színen és a formán kívül a csali fajsúlyával is fokozottan foglalkozni. Az L&K plasztikok közül az összesen megtalálható, hogy mekkora a csali súlya, így könnyebb a választás. A gyors döntést segíti a címke is, mivel a sárga címkések viszonylag nehezebb, inkább süllyedő, a fehér címkések pedig a floating, vagyis úszó változatok. Utóbbi típusnak a víznél jelentősen kisebb a sűrűsége. Az L&K plasztikok révén egy speciális és igen fogós csali arzenálból válogathatunk.

Az L&K plasztik csalik apróbb változatai, melyek tökéletesek a feladatra

Lényeges, hogy a vékony plasztik csalikhoz megfelelőn vékony húsú és persze méretben is megfelelő horgot használjunk. Itt fontos, hogy a horogszáron maximum egy apró mikro szakáll legyen, ami megtartja a plasztik csalit, de itt az sem probléma, ha ez a plusz nincs meg, a jó plasztikok nélküle is megállnak a horgon.

Elengedhetetlen a jó minőségű horog
Fényes és fekete kivitelben is kaphatóak az L&K Micro Jig horgai

Még egy dologra térek ki, mégpedig a drop shotos felkínálási módra. Ugyanis ez hasznos lehet hídlábak, kövezések vagy egyéb tereptárgyak környékén, amik egyébként kiválóan tartják a halat. Ezzel a módszerrel egy helyben ingerelhetjük kapásra a halakat, amelyek az adott pont körül tartózkodnak.

Nem kell bonyolult horgokra gondolni, persze kell a jó minőség ide is, és lényeges, hogy füles legyen
Feltűzni a drop shotra  így kell egy plasztikot
A drop shot súly speciális füle segíti a gyors állíthatóságot, de megteszi a sima füles ólom is

Nem bonyolult a használata és a szerelék elkészítése sem, az említett felszereléshez kell egy füles horog, illetve egy megfelelő méretű ólom. A speciális drop shot ólom mellett megteszi egy bármilyen füles ólom is. Ha ki akarjuk próbálni a drop shotos módszert, ennek összeállítását is bemutatom az alábbi videóban:

Átlagos apróság, de ezzel az összeállítással ekkora halak esetén is élvezetes kapásokat fogunk érzékelni

Lukácsi Béla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.