„Open End” kosarak a Haldorádó kínálatában – 1. rész, állóvízi kosarak

„Open End” kosarak a Haldorádó kínálatában – 1. rész, állóvízi kosarak

A hosszúelőkés feederezés merőben különbözik a method horgászattól, így természetesen a kosárigénye is más. A Haldorádó kínálatában már jó ideje elérhetőek ehhez használatos eszközök, ám eljött az ideje annak, hogy megújítsuk ezt az eszköztárunkat is. Ebben az írásban és filmben szeretném nektek megmutatni azokat a régi és új „open end” típusú Haldorádó kosarakat, amelyek a hosszúelőkés technikánál szóba jöhetnek.

Először is nem árt pontosítani, hogy mit is takar az „open end” kifejezés. Mint a nevében is benne van, azokat a kosarakat szokták így nevezni, amelyeknek a végei nyitottak. Tehát maga a kosár teste egy henger vagy alagút alakú palást, amelyen tetszőleges helyen lehet a nehezék.

Állóvízi körülmények közt a leggyakrabban használt forma az alagút és a henger

Ezek a kosarak nem in-line változatok, hanem általában egy csúszó kapoccsal lehet őket a főzsinórra csatlakoztatni. A kapcsot a kosáron erre a célra kialakított fülbe kell akasztani.

Íme, egy végszerelék ábra állóvízi keszeghorgászathoz

Állóvízi kosarak
Felhasználásuk szerint két fő csoportra lehet osztani az „open end” kosarakat. Vannak, amelyek állóvízi körülményekre készültek, és vannak, amelyek a legerősebb sodrásnak is ellenállnak. Kezdjük a sort az állóvízi modellekkel!

Haldorádó Special Round Feeder kosarak
A Round Feeder kosarak már jó ideje állnak a horgászok szolgálatában. Ezek teljesen henger alakú változatok, melyek palástja viszonylag nagy lyukbőséggel rendelkezik. Erős kivitelezésű modell, mely 10-20 és 30 grammos változatban kapható, három különböző méretben. Főleg olyan vízterületeken ajánlott, ahol egyáltalán nincs áramlás.

Special Round Feeder kosarak
A Special Round Feeder kosarak három méretben, méretenként eltérő önsúllyal érhetőek el a kínálatban
A kicsi 10, a közepes 20, míg a nagy 30 grammos

A Round Feeder kosarak nagyméretű változatai az 1XL, 2XL, és 3XL-es modellek. Ezek a nagy befogadóképességű hengerek mindössze 10 grammos önsúllyal rendelkeznek, hiszen a kosárban lévő etetőanyag bőven elegendő terhelést jelent a bot számára. Ezekkel a változatokkal csak ritkán horgászunk, elsősorban alapozó és ráetetés során kerülnek képbe.

A Special Round Feeder nagyméretű változatai az 1XL, 2XL, és 3XL-es modellek
Ezek mindössze 10 gramm önsúllyal rendelkeznek
Ezek a nagy hengerek általában alapozó etetés során kerülnek képbe
Ezekkel tetemes mennyiséfű kaját lehet betermelni

Haldorádó Feeder kosarak
Ez az állóvízi körülményekre hangolt modell alagút formájú, tehát alulról kicsit lapított, aminek köszönhetően nagyon stabilan megáll az aljzaton. A palástja erős dróthálóból készült, így az etetőanyag viszonylag gyorsan ki tud belőle oldódni. Széles méretválasztékban és többféle súllyal ellátva kapható, így bármilyen körülmények között meg lehet találni a megfelelő űrmértékű és tömegű etetőkosarat.

Haldorádó Feeder kosarak
Alagút formájú állóvízi kosarak
Előfordul, hogy néhány szem kukorica többet ér, mint egy nagy gombóc etetőanyag
Kevés finom falat, amelyre felfigyelnek még a termetes pontyok is
Finomszerelékkel is lehet nagy pontyokat fogni

A legkisebb, Micro méretű (háromsoros) modell 10 és 15 grammos változatokban kapható. Ez a méret elsősorban a partszéli horgászathoz alkalmas.

A Micro méretű változat mindössze háromsoros kis kosárka
A Micro kosarak 10 és 15 grammos önsúlyúak

A Mini méretű (négysoros) modell 20 és 25 grammos változatokban érhető el. Ezeket már akár 30-40 méterre is el lehet dobni.

A Mini méretű változat már négysoros
A Mini kosarak 20 és 25 grammos önsúlyúak

A Midi méretű (ötsoros) változat 30 gramm önsúlyú kosár, amely a 30-40 méteres távolságba akár nagyobb szélben is pontosan dobható.

A midi változat már ötsoros
A Midi kosár 30 grammos önsúllyal rendelkezik

A Medium méretű (hatsoros), 40 grammos változat erős szélben is alkalmas arra, hogy pontosan meghorgásszuk vele a kívánt távolságot, valamint akár enyhébb áramlású vizeken is jól használható. Szél által keltett hullámzásban, lassan áramló folyóban vagy csatornákban is alkalmas a finomszerelékes horgászatra.

A Medium változat hatsoros
A Medium kosár 40 grammos önsúllyal rendelkezik

A megfelelő kosárméret kiválasztása kulcsfontosságú a horgászat sikeréhez. Ezt elsősorban a távolság határolja be, hiszen 15 méteres távolságra indokolatlan 40 grammos kosarat választani, 30 méterre pedig nagyon nehéz eldobni egy 10 grammos, picike gyűszűt. Ezenkívül az állóvizeken is tapasztalható áramlási viszonyok, valamint a szél is beleszólhat, hogy éppen 10 vagy 40 grammos kosár kerül-e fel a szerelékre. A megfelelő befogadóképességű változat megválasztása is fontos. Vannak esetek, amikor sok a hal, ezért agresszívan kell nekik tolni a kaját, de olyan is előfordul, hogy épp csak „petyegtetni” kell valamit.

Remek szórakozás a leheletfinom feederezés
Nem csak methoddal lehet pontyot fogni!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás
Videó: Putz Tamás, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.