Rotary Box használata praktikus kiegészítőkkel

Rotary Box használata praktikus kiegészítőkkel

Önmagában, akár horgász székként is funkcionálhat egy Rotary Box, azonban különböző adapterekkel felvértezve nyújt igazi komfortérzetet. Tulajdonképpen márkától, típustól függetlenül bármilyen 36 mm vastag lábú versenyládára való kiegészítő használható ehhez a székhez. Ezeknek a részletes bemutatását ebben az írásban és kisfilmben fogom szemléltetni.

Sokan sokféleképpen horgászunk, mindenkinek más a kényelmes és a praktikus. Abban azonban biztos vagyok, hogy aki Rotary Boxot vásárol, azt azért teszi, mert a horgászszéke vagy fotelje által nyújtott kényelmet maximális funkcionalitásra szeretné cserélni. Ehhez a Rotary Box tökéletes alapot nyújt, de mindenképp szükséges néhány kiegészítő a teljesség eléréséhez. A feeder kar, etetőtálca, hátsó bottartó, száktartó, ernyőtartó mind-mind olyan adapterek, amelyek nagyban megnövelik a horgászláda használati értékét. Lássuk sorban, hogy ezeknek a használatánál mire érdemes ügyelni!

Bármilyen 36-os lábra illő adapter rögzíthető a ládára

Feeder kar
Többféle méretű és kivitelű modell van, de mindnek ugyanaz a funkciója, stabilan megtartani a botot. Természetesen a legpraktikusabbak azok, amelyek hossza és dőlésszöge is állítható. Előbbi azért fontos, hogy bármilyen hosszúságú botot stabilan megtartsa, a második pedig akkor hasznos, ha folyóvízen pecázunk, és fölfelé kell tenni a botot, vagy ha magas parton ülünk és szeretnénk a spiccet a víz színéig leengedni.

A feeder kar a bot optimális helyzetben történő letámasztására szolgál

Hátsó bottartó
Ez az adapter a bot nyelének letámasztását szolgálja. Többféle formájú ilyen kiegészítő van, a pipa formától az állítható magasságúig. Én az utóbbit kedvelem, mert segítségével úgy tudom beállítani a bot dőlésszögét, hogy a nyél mindig a kezem ügyében legyen, és gyorsan be tudjak vágni kapás esetén.

A hátsó bottartó a bot nyelének alátámasztására való
Nekem akkor kényelmes a bot beállítása, ha az alkarom a bot nyelén nyugszik, miközben az orsó felett egy pillanat alatt rámarkolhatok a botra és gyorsan be tudok vágni

Száktartó
Akkor célszerű a használata, ha versenyen vagyunk, és a halat gyűjteni kell mérlegelésig. A Rotary Boxhoz olyat érdemes választani, amely elég hosszú ahhoz, hogy a haltartó nyílását a víz felé lehessen segítségével pozícionálni.

A száktartó elsősorban versenyeken lehet nagy segítség

Etetőtálca
A Rotary Box jobb vagy bal oldalára (ritkább esetben mögé) érdemes tenni, hogy a csalik, etetőanyagok, töltőszerszámok és más egyéb hasznos kiegészítők mindig kézközelben legyenek. Méretben és kialakításban is sokféle modell érhető el a kínálatban. Azt javaslom, hogy méretét tekintve inkább nagyobbat válasszon, aki ilyen adaptert szeretne, mert a plusz hely mindig jól jön! Jómagam az árnyékolóval ellátott modelleket kedvelem, mert nyáron a tűző napsütés károsítja a csalikat, etetőanyagokat.

Minden 36 mm-es lábra való etetőtálca felszerelhető a Rotary Boxra

Ernyőtartó
A legfontosabb kiegészítő, hiszen ennek segítségével lehet az ernyőt stabilan rögzíteni. Akár esőtől, akár napfénytől kell megvédenie minket, ezzel az adapterrel olyan pozícióba lehet elhelyezni az ernyőt, hogy a lehető legtöbb védelmet adja. Úgy érdemes pozícionálni, hogy ne csak minket, hanem csalitálcánkat is védje.
FONTOS: Kizárólag akkor legyen az ernyő kinyitott állapotban a ládához rögzítve, ha rajta ülünk! Az ernyőbe belekapó szél miatt a láda könnyedén a vízben köthet ki!

Az ernyőtartó az egyik legfontosabb kiegészítő
Egy jó ernyő esőben és tűző napsütésben is sokat ér!

Az adapterek felhelyezésénél elsődleges szempont, hogy kényelmes legyen az ülőke, és minden kézközelben legyen. Azonban mindenképp fontos az is, hogy a horgászat közben ne zavarjanak! Ez a két dolog nem mindig összeegyeztethető, úgyhogy addig kell alakítgatni a láda elrendezését, míg meg nem találjuk az ideális beállítást. Ha ez megvan, onnantól érezni lehet majd, hogy mennyivel gördülékenyebben megy minden, és az addig bosszankodással töltött időt is horgászatra lehet szánni!

Szerencsére 120 kilóig kényelmes a Rotary Box, így még én is elférek rajta, és stabilan meg is tart!
Kényelmesen, egyszerűen!

Amennyiben megtetszett ez a remek ülőalkalmatosság, és ötleteket szeretnél, milyen kiegészítőkkel vértezd fel, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi kisfilmet!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.