Nyarat viszi, ősz hozza, na, mi az?

Nyarat viszi, ősz hozza, na, mi az?

A búcsú - legalábbis szerintem - a többség tudatában szomorú magyar szóként rögzül, pedig kísérheti kitörő szeretet is, sőt, szerintem a legtöbb búcsút a szeretet szelleme járja körül. Hiszen akit vagy amit nem szeretnek, attól nyilván nem is érzik szükségesnek elbúcsúzni: volt, nincs - fene bánja! Nem így a nyár, ami szinte mindenki emlékezetében a rengeteg élmény, a szabadság, az utazás, a jó társaság megtestesítője… még ha legalább teste lenne, nem igaz?! S aztán jön az ősz… de a boldogságtól nem kell elbúcsúzni, sőt, talán a nyártól sem, ez az égieken múlik legtöbbször, ha értitek, mire gondolok! Az ősz a horgászszíveket is hevesebben dobogtatja, főként a Duna NHT iránt gyengéd érzelmeket táplálókét. Most az idei nyárbúcsúztató, őszköszöntő dunai találkozóról íródott hablatyról fogtok olvasni, ha továbbhaladtok lefelé…

Jó, oké, nem hablatyolok, nem próbálok negédes csalogató hegyi beszédekbe fogni, nem kínálok bort, búzát, békességet, sok szeretőt, feleséget! Semmi jót.

Tegyünk egy próbát így, morcoskodva!

Az idén fertelmes szélviharban, folyton ömlő esőben, az áradó Dunán tervezzük megrendezni az őszi Duna Netbarát Horgásztalálkozót. Senki ne számítson semmi jóra! S, ha már az időjárás és a vízállás nem kedvez, hát kérem, aki mégis lesz olyan vakmerő és jelentkezik, ráadásul meg is jelenik a helyszínen, az viselkedjenek kifejezetten barátságtalanul, nehogy a külső „megfigyelőknek” az a kép jöjjön le a találkozóról, hogy ez egy sikeres rendezvény! Tetejében se kajákra, se italokra ne számítson senki, a korgó gyomrok és a ziháló lélegzetvétel festi zeneileg alá a búskomor estéket. Azt előre tisztázzuk, hogy a vicceket nem értjük, ezért nem is szeretjük, kéretik mellőzni a poénkodást!

Arra szinte kár is szavakat fecsérelni, mert annyira egyértelmű, hogy ha valaki mégis merészelne horgászni, hát semmi jóra ne számítson, mert hal kilométeres körzetben nem tartózkodik! Tisztálkodni csak a rókák elől menekülve, a saját izzadtságban fürödve lehet majd, illemhelyek - ebből eredően - a rókafészkek közelében a földbevájt üregek formájában lesznek csak elérhetők.

De hogy még a maradék vére is elfogyjon a résztvevőknek, elárulom, hogy idomított óriás szúnyogok várják a gyanútlanokat!

A lényeg pedig, hogy mindezt csillagászati árért kínáljuk.

Ugye, milyen megnyerő lenne?

(Bár az időjárás már produkált a fentiekhez hasonló szituációkat nem is egyszer… jó, lehet, most sem maradunk ki a jóból!)

Egy barátságos falu meleg szívvel vár bennünket
S a Duna is vár, hol ködbe burkolózva…
… hol esővel bélelve…
… néha pedig ragyogó napsütéssel

Vagy, szintén nem hablatyolva, de sokkal negédesebben: Aranyos drágaságaim! A világ legcukibb, legjópofább bulijára invitállak benneteket, ahol csupa móka, csupa kacagás az élet napokig! Némelyik nap annyira jókedvű, hogy véget sem ér talán sose, mert persze itt egyszer sem lesz éjszaka, ha lesz is, kit érdekel, hiszen mindenki mulat! Állandóan működő viccszakkör üzemel a központi, galériás, vízre néző sátorban, ahol a nevetőizom-görcsöket csinos, fiatal thai masszőrlányok hozzák rendbe. Mindenki énekel, kacag, egymást ölelgetve sírnak a boldogságtól. Az idő állandóan csodálatos, a felhők és a csapadék messze, az Egyenlítőtől délre kerülnek bennünket, sőt, ha akarjuk, akár itt lesz az Egyenlítő is a talpaink alatt. A szúnyogokat az énekesmadarak dalolva szedegetik a fejünk felől, ugyanezen madaraktól rendszeresen frissülő kívánságlistáról lehet kérni dalokat. A fák levelei friss oxigént lapátolnak az arcunkba, a virágok folyton változó illattal kedveskednek a közöttük lépkedőknek. Nyolcfogásos reggeli után folyamatos svédasztal várja az éhes vendégeket és enyhén bódító, hűtött italokat kókuszdiókehelyben hordanak körbe elegáns londiner fiúk. A horgászatot kipróbálók sikongató, tülekedő, tátott szájjal a csalira váró haltömegekkel szembesülnek a vízparton. Tisztálkodni a feszített víztükrű élménymedencében lehet majd, a klimatizált, márványborítású illemhelyiségek szomszédságában. S mindezt csak pár fillérért ajánljuk! Így már csak jobb lenne, nem?

… néha a fák között ücsörögve…
… néha ugyanott a (mérföldnyi) kövek alján
Mindig jó kedvvel, horgászni-versenyezni…
… rendszeresen rekordokat döntögetve
A tavaszi díjazottak

Na, jó, akkor végül, de nem utolsósorban jöjjön a komolysággal átszőtt valódi kiírás, íme:

XIX. Duna Netbarát Horgásztalálkozó és vándorkupa, Ordas

Időpont: 2016. 10. 01. Szombat

Helyszín: Duna, Bács-Kiskun megye, Ordas község. (Az 51-es úton Solttól délre, Dunapatajnál Foktő felé az első település Dunapatajtól, ott a gátőrházat kell keresni, ahonnan már látszani fog a zászlónk.)

Szabályok:

 • A verseny egyetlen 5 órás szakaszból áll.
 • Horgászni 1 bottal és 1 horoggal lehet, úszós vagy fenekező készséggel. Mártogatni szabad, de figyeljünk arra, hogy a szomszédokat ne zavarjuk. Pergetni tilos.
 • A verseny alatt fogott halakat a mérlegelésig lehetőség szerint 3 méter (de min. 2 m) hosszú versenyszákban lehet megőrizni. Mérlegelés a verseny végén lesz.
 • A méreten aluli halak, illetve a védett halfajokhoz tartozók azonnali mérlegelésre kerülnek, ezeket a lehető leghamarabb vissza kell juttatni a vízbe.
 • Kívülről akadt hal, illetve más horgász betépett szerelékébe (gubancgátlóba, etetőkosárba) akadt horoggal fogott (azaz kantáros) hal nem számít bele a versenybe, azt rögtön vissza kell engedni.
 • Szákolásnál, illetve kapáskor, bevágásnál segíthetnek a szomszédok vagy a kísérők, lényeg, hogy a bevágást követően a bot tulajdonosa fárassza ki és húzza szákolható helyzetbe a halat.
 • Etetőanyag korlátozás nincs, de ha lehet, ne „szennyezzük” a vizet.
 • A pálya maximum 10 fős szektorokra lesz osztva (a résztvevők létszáma dönti el, hány szektor lesz).
 • A mérlegelésnél az eredménybe minden megfogott hal beleszámít, még az is, amit a lefújás előtt akasztottak meg, de már csak utána szákoltak.

Díjazás:

A szektorokon belül a legtöbb (súly alapján) halat fogók kerülnek ki szektor győzteseknek. Az így kialakult szektoreredményeknek megfelelően fogják a szektor elsők - a fogott súly alapján - az I., II., III., IV., V., VI. (résztvevők létszámától függően kijelölt szektorszámnak megfelelően) helyért járó kupákat megkapni. Egy-egy szektor nem lesz 10 főnél nagyobb.

Kupát kap(nak) továbbá:

 • a legjobb eredményt elérő hölgyhorgász,
 • a legeredményesebb „utánpótlás” (18 éves korig) horgász,
 • a legnagyobb hal kifogója,
 • a legjobb „profi” versenyzők.

A verseny alapvetően „amatőr” verseny, de ez nem zárja ki, hogy „profik” is részt vegyenek rajta, sőt kifejezetten bátorítjuk és szeretettel várjuk a teljes magyar élmezőnyt, hiszen tőlük lehet tanulni! Azonban azt sem szeretnénk, hogy a lelkes amatőrök díj nélkül maradjanak. A rajthelyek kihúzása után a „profik” is „elvegyülnek” a többi versenyző között, de külön díjazásban részesülnek. Ők a profiknak járó serlegekért küzdhetnek majd. Minden megkezdett tízedik profi induló után kiosztunk egy kupa díjat. Hogy még érthetőbb legyen: ha jelentkezik 9 fő profi, akkor 1 kupát adunk át, ha 14 fő, akkor 2 kupát, ha 28, akkor hármat. Ja, és ki számít profiknak? Aki profinak érzi magát, illetve aki szeretne profi lenni, netán csak meg szeretné mérettetni magát az öreg harcsákkal, a vérbeli profikkal.

Az abszolút győztes (aki lehet amatőr, nő, ifi vagy profi) elnyeri a 2017. tavaszi versenyig a Duna NHT vándorserlegét. Ezt végleg az viheti haza, aki egymás után háromszor vagy az évek folyamán ötször elnyeri.

Nem mellékesen megjegyzem, hogy a rengeteg díjat a Haldorádó Team Kft. biztosítja számotokra, ezért a bőkezűségükért, nagylelkűségükért ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki!

A verseny programja:

6:00 találkozó a helyszínen
6:15 - 6:20 megnyitó
6:20 - 6:50 sorsolás
6:50 - 8:00 etetés, szerelékek előkészítése
8:00 - 13:00 verseny
13:00 - 14:00 mérlegelés
14:00 - összesítések, végleges eredményhirdetés, díjak átadása, záró vacsora
Az időbeni esetleges csúszások miatt előre is elnézést kérünk!

További infók:

A versenyre jelentkezni e-mailben lehet (dunanht@gmail.com), de a végleges nevezést a részvételi díj postai csekken vagy banki átutalással történő befizetése után tudjuk elfogadni. A postai címet, számlaszámot mindenkivel, aki a fenti e-mail címen jelentkezik, egy válasz e-mailben fogjuk közölni. A versenyre jelentkező e-mailben a teljes neveteket, a Haldorádó horgászportálra regisztrált nickneveteket, lakcímeteket, az idei évre érvényes állami horgászjegyetek számát kérjük leírni. Emellett azt is jelezzétek, ha családostul vagy többedmagatokkal vesztek részt a rendezvényen, és hogy ez hány főt jelent. Ha a válaszlevélben számotokra megküldött bankszámlaszámra az utalásotok, illetve a postai úton elküldött részvételi díjatok hozzánk beérkezik, teljes jogú résztvevői lesztek a találkozónak. A listát folyamatosan fogom frissíteni a Duna NHT topikban. Létszám limit nincs, bár meglehet, hogy 1.000 fő jelentkezése után majd újraértékelem ezt a kijelentésemet…

Részvételi díj: 6.500 Ft, mely tartalmazza a kaják, a mobil WC-k díját, zuhanyzási lehetőséget a művelődési házban (közel a sátortáborhoz), a katonai sátrak bérleti díját és az egyéb felmerülő költségekeinket. Nincs külön díjszabás a versenyen aktívan résztvevők és a kísérők között, hiszen mindenki ugyanolyan mértékben vehet igénybe mindent, a díjakat pedig a Haldorádó felajánlásának köszönhetjük, tehát ez sincs hatással a részvételi díjakra. Könnyítésként annyit tettünk, hogy a 14 év alatti részvevők után csak 4.000 Ft-ot kérünk, a 6 évnél fiatalabbak után pedig nem kérünk részvételi díjat.

Befizetési határidő: 2016. szeptember 23. (péntek).

Napi- és hetijegyet a dunapataji horgászboltos biztosít, ára: 2.000 Ft/napijegy (6.000 Ft/hetijegy). Természetesen, aki előre jelzi, a helyszínen nálunk átveheti ezeket!

Mivel a verseny helyszíne eléggé balesetveszélyes (kövezés), mindenkit arra kérek, hogy ügyeljen testi épségére.

A találkozó fő célja (a baráti-ismeretségi kör bővítése és a szórakozás mellett), hogy a tapasztaltabb kollégáktól eltanulhassuk a folyóvízi horgászat fortélyait. Ezért kérem, hogy lehetőleg ne vegyük halál komolyan a versengést és segítsünk egymásnak abban, amiben tudunk.

Ezúton szeretném felhívni a kedves résztvevők figyelmét, hogy van mód egymás mellé sorsolni, de kérem, hogy ezt a lehetőséget csak nagyon közeli családtagok vegyék igénybe (férj-feleség, szülő-gyermek, esetleg élettársak). Az egymás mellé sorsolás hátránya, hogy egy szektorban csak egy győztes lesz, aki a végén megnyerheti az I.-II.-III. stb. helyekért járó kupák valamelyikét, még akkor is, ha szektor másodikként a családtag súlyra többet fog, mint bármelyik másik szektor győztese.

Aki úgy gondolja, már csütörtök délelőtt is lejöhet a helyszínre, és maradhat akár vasárnapig is, sátorozásra van lehetőség.

A Duna NHT-k eddigi történéseiben járatosabbak már tudják, hogy sokan már a hét közepén, általában csütörtökön letáboroz(hat)nak a helyszínen és vasárnapig is marad(hat)nak. Aki csütörtökön a helyszínen tud lenni, annak az a magasztos feladat jut, hogy segíthet a sátortábor helyének kijelölésében, a központi sátor felállításában, majd az egész verseny-partszakaszon a szemét összegyűjtésében.

Ehhez kapcsolódóan jelzem, hogy a több napot lent tartózkodók egy már korábban indult kezdeményezést követve felajánlásokkal segítik az ellátmányozást. Nos, ehhez kapcsolódóan jelezném, hogy mivel a magunk urai vagyunk, a magunk ellátásáról kell gondoskodnunk, szívesen vesszük továbbra is a felajánlásokat: amiből otthon esetleg van több, mint ami elfogyna, az ott, a helyszínen nagyon hasznos lehet a megfáradt, éhes természetlakóknak!

Fontos! Mivel a szervezőknek a verseny során, a horgászaton (versenyzésen) kívül, a sátortáborban egyéb feladatokat is el kell látniuk, ők nem sorsolnak, hanem a tábor melletti helyeket fogják automatikusan megkapni. Természetesen, amennyiben ezzel a kitétellel valaki (akár csak egyetlen személy is) nem ért egyet, és ezt jelzi számunkra (kerülendő a nyilvános vitát, lehet e-mailben is), akkor minden harag nélkül eltekintünk tőle, és szervezőkként részt veszünk a nyilvános sorsoláson.

A csütörtök önszerveződő nap, a program szabadon választott, a kaja ki-ki alapon lehet majd, de akár szervezhetünk is egy-egy felajánlás kapcsán egy közös sütés-főzést, vagy összedobhatjuk, amink van! Pénteken megint szabad programos a nap, de mint fentebb írtam, ekkor már szervezett vacsora lesz, ahogy szombaton, a verseny után is. Ha nem lesz felajánlás, akkor Klárika konyhája fog pénteken valami finomat szervírozni, szombatra pedig - a már hagyományos és elmaradhatatlan - Csitta-grill fog gondoskodni a jóllakatásunkról.

Egy sima baráti villásreggeli
A Csitta-grill ebédre
Kb. 5 órai tea, majdnem ropogós kréker keksszel
Kímélő vacsora kordában tartott erdőtűzzel
Egy átlagos hétköznap este a művelődési sátorban

Ebben már tényleg nem hablatyoltam…

Várunk benneteket, már akinek valamelyik verzió megtetszett! Persze, elvárások nélkül…

S, hogy egy kicsit ismét előreszaladjak a történésekben, már most jelzem (és még néhányszor fogom a későbbiekben is), hogy jövő tavasszal lesz a huszadik Duna NHT, ami több lesz, mint a többi, hiszen nagyszabású bált, egy horgászesküvőt szervezünk az élettel karöltve, ráadásul elfogadunk (megvalósítható) ötleteket is, és persze felajánlásokat is!

Mert jókedvűen pihenni, barátokkal horgászni jó!

Jeszy