Amerikai vadvizek nagyvadjai – Alligator Gar

Amerikai vadvizek nagyvadjai – Alligator Gar

El tudod azt képzelni, hogy él a földön még néhány olyan „édesvízi szörny”, amelyek mindent és mindenkit túléltek és több mint 100 millió éve változatlan formában élik életüket? Szerencsére van még jó néhány ilyen élőlény, amelyet minden igyekezete ellenére sem tudott az ember kiíratni… De az a gyanúm, ha ezek túlélték a dinoszauruszokat, akkor túl fognak élni minket, embereket is! Az USA-ba, Texas államba kellett ahhoz utaznom, hogy egy újabb vérszomja ragadozót, az Alligator Gart becserkészhessem és megfoghassam. Tarts velem a nagy kalandra!

Az aligator gar, vagy aligátor csuka egy őskori kövület, már ami a formáját illeti. 157 millió éve változatlan formában éli életet, főként az USA déli államaiban és Közép-Amerikában. Ezt a fellelt fosszíliákból tudták megállapítani. A dinoszauruszokkal együtt élte életét, azok már régen kihaltak, de szerencsére ő még itt van velünk! A felsorolt helyeken az őshonos halfauna csúcsragadozója.

Kapásra várva
Mega méretű csuka, amerikai változatban
Ez most krokodil vagy hal? Nagyon furcsa a természet és annak élővilága! Ez bizony egy hal, de ha lennének lábai, akkor pont úgy nézne ki, mint egy aligátor. Ez a különleges édesvízi szörny az Alligator Gar nevet kapta
A feje olyan kemény, mint a teknős páncélja
Testét hatalmas, pajzsszerű pikkelyek borítják
Nagyméretű farokúszó biztosítja a gyors és erőteljes mozgást

Testét hatalmas, pajzsszerű pikkelyek borítják. Fogazata rendkívül különleges, mivel fogai 2 sorban állnak. Nevét az aligátorról kapta fejformája és fogazata miatt. Színe a hátán olajzöld, a hasi felülete általában világosabb színű. Kifejlett példányai akár a 100 kg-os testsúlyt is elérhetik. Az IGFA által jegyzett világrekord 126,55 kg / 279 lb - Rio Grande, Texas, USA.

Vérbeli ragadozó, amelyet a friss, véres haldarabbal lehet a legkönnyebben horogra csalni
Ezt a csalit a fenéken kínáltuk fel. A szereléken jól látszik még egy úszó, amely a zsinóron felcsúszott, de kapáskor remekül mutatta a menekülő hal irányát
Kilazított fékkel vártam a kapást

Nagyon hosszú életű, akár 70-80 évet is élhet, és élete végéig folyamatosan növekszik! Vérbeli ragadozóhal, amely nem lesből támad, hanem üldözi kiszemelt áldozatát. Nagyon gyors és kitartó vadász, nem sok esélye van a prédának. Nem válogat, bármit megeszik, legyen az kisebb hal, madár, teknős, rák vagy csiga.

Egy pöttyös farkú hím
Félelmetes, de egyben csodálatos is ez a ragadozó
Így látszik, milyen vaskos
Egy újabb legyőzött óriás
A legnagyobb és legfélelmetesebb fogsorú ragadozóhal, amelyet valaha fogtam
Tűhegyes, kettő sorban elhelyezkedő fogak alkotják fogsorát
Talán ez a kép még jobban visszaadja a hal óriási méreteit

További egyedi jellemzője a vastag, szivacsos és erősen erezett léghólyagja, amely úgy viselkedik, mint egy tüdő, és levegőzteti az alligátor vérét. Lehetővé teszi azt is, hogy a halak levegőt nyeljenek, hogy „lélegezzenek” alacsony oxigéntartalmú vizekben. A szükséges oxigén, akár 70 százalékát is megszerezheti a légkörből. Így a legzordabb, oxigénhiányos vizekben is életben tud maradni. Ez a tulajdonsága miatt nagyon hasonlít az arapaimához, egy másik „dinoszaurusz” halhoz.

Az élethez és a horgászathoz is kell egy kis szerencse. Nekem több nagytestű Alligator Gart is sikerült fognom
Újabb óriás a kezeim között
Hatalmas méretei mellett az óriási farokúszó volt talán a legfeltűnőbb
Az arcomra van írva minden…

Sok korábbi élőhelyükről eltűntek, a folyószabályozás és túlhalászat, vagy a kíméletlen horgászat miatt. Főként lassú folyású vizekben (holtágak, csatornák, tavak) érzi jól magát. Egyik ilyen ideális élőhelye a Texasban található Trinity folyó, ahol mi is próbálkoztunk.

Köszönöm, Barátaim a segítséget és életre szóló élményt!

A horgászatáról készült film hűen visszaadja a halak megfogásának nehézségeit és azokat a hatalmas csatákat, amelyeket vívtam velük a fárasztások során!

Döme Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.