A legyező orsó, zsinór és néhány aprócikk

A legyező orsó, zsinór és néhány aprócikk

Az előző cikkben a horgászati körülményeknek megfelelően kiválasztottuk a legideálisabb legyezőbotot, most az orsót, zsinórt és a légykötéshez használatos néhány apróságot vesszük sorra.

Az orsó

A modern legyezőorsó elődjét egy Charles F. Orvis nevű úriembernek köszönhetjük. Ahogyan napjainkban, az orsót abban az időben is a legyezőzsinór tárolására használták, de az akkori modelleken még nem volt fékrendszer. A mai orsók első ránézésre megszólalásig hasonlítanak a régi, jól bevált tárolóorsókhoz. A megszólalásig szót most a szó legszorosabb értelmében értem, hiszen ha a legyezőorsóról zsinórt húzunk le, akkor a fék finoman kattogó hangot ad, ami a tárolóknál hiányzik. Esetükben csak a visszaforgásgátlót kapcsolhatjuk ki, illetve be. A mai legyezőorsókon már nagyon finoman állítható fék van, amely segít a nagyobb testű halak fárasztásánál is.

A dob cseréje a kar elfordításával történik

Az orsók dobja - a jól megszokott peremfutókhoz hasonlóan - egyetlen, könnyed mozdulattal cserélhető. A dob közepén találunk egy kis kart, amelynek elmozdításával kioldjuk a dob rögzítését, és a dobot felfelé mozdítva kivehetjük a házból. Ezzel lehetővé válik a dob cseréje. Az új dob az orsó tengelyére helyezve egy pattintással a helyére is kerül, folytathatjuk a horgászatot.

Az európai piacra szánt modellek eredeti összeállítása a jobbkezes horgászok számára kedvez (bal kézzel csévéljük az orsót). Természetesen balkezes horgászok számára is használhatóvá tehető a legyezőorsó, de az orsó egyszerű megfordításával ez nem valósítható meg. Ennél többre van szükség.

A dob forgásirányának megváltoztatásához erre az egyszerű eszközre van szükség

Először emeljük ki a házból a dobot, majd vegyük kézbe a képen látható kis szerszámot. Csúsztassuk a dob közepében lévő fekete gyűrű alá és emeljük ki vele a gyűrűt. A gyűrű belsejében található kis fém csapágyat el kell fordítani 180°-kal a hossztengelye körül, és vissza kell helyezni a fekete perselybe majd a dob közepébe. Ezzel az orsót át is állítottuk a balkezes használathoz.


A legyezőzsinór

A helyes legyezőzsinór kiválasztásához számos ténnyel nem árt, ha tisztában vagyunk. Általában 100 láb (33 méter) hosszban kerülnek forgalomba. A zsinór legfontosabb jellemzői: a súlya, vékonyodása (taper), és nem utolsó sorban a sűrűsége (density).

A legyezőzsinór AFTM súly jelölését az első 30 láb hosszú részének a súlya adja. Ezek az adatok alapján beszélünk, pl. 4-es, 5-ös stb. legyezőzsinórról. Lássuk a részletes adatokat.

AFTM
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
gramm
3,9
5,2
6,5
7,8
9,1
10,4
12
13,6
15,6
18,2
21,4
24,7

A zsinór vékonyodásának, alakjának jellemzésére betűket alkalmaznak, amelyek az angol rövidítésből származnak. Tekintsük át a legfontosabb, leggyakrabban előforduló alakokat.

Level (L)

A zsinór teljes hosszában azonos átmérőjű. Hosszú dobások kivitelezésére nem alkalmas, inkább akkor használjuk, ha a finom légyfelkínálásra fektetjük a hangsúlyt.

Level (L)

Double Taper (DT)

Mindkét végén azonos mértékben elvékonyodó legyezőzsinór. Ez egy pénztárcakímélő típus, hiszen az egyik vég elhasználódása után a dobon megfordítható. Elsősorban orsódobáshoz használható, pisztrángozáshoz.

DoubleTaper (DT)

Weight Forward (WF)

Elől súlyozott legyezőzsinór, ideális a kezdő horgászok számára, mindemellett segítségével szeles időben is nagyobb dobástávot érhetünk el. Ez a típus univerzálisnak mondható, mert a legváltozatosabb körülmények között is jól használható.

Weight Forward (WF)

A zsinór alakja mellett a másik fontos jellemző a sűrűsége. A vékonyodáshoz hasonlóan, szintén rövidítésekkel adják meg.

Floating (F)

A teljes hosszában úszó zsinór jelölésére használják.

Floating/Sinking (F/S)

A száz láb hosszú zsinór első 10-30 láb közötti szakasza süllyedő, a fennmaradó rész pedig úszó.

Sinking (S)

A zsinór teljes hosszában süllyed. Elsősorban mélyebb vizek horgászatánál használható. A süllyedés sebessége szerint négy csoportba oszthatók, a lassan süllyedőtől az extra gyorsan süllyedőig. A süllyedés mértékét a zsinór dobozán feltüntetik (hüvelyk/másodperc értékben).

A zsinór jelölése

Jelölések

A zsinórok jellemzőit számokból és az előbb megismert betűkből adják meg, pl. WF 5 F. Jelentése: WF - elől súlyozott legyezőzsinór, 5 - 5-ös AFTM zsinórosztályba tartozik, F - úszó zsinór.


A légykötő satu

A légykötés elengedhetetlen kelléke. Feladata a horog biztos tartása. A satuk különféle minőségben és szerelvényekkel készülnek, természetesen az áruk ennek függvényében változik. Számunkra a legfontosabb része a fej. A fej végén található karral lehet a horgot beszorítani vagy kiengedni a satupofák közül. A kar előtt helyezkedik el egy csavar, amelynek segítségével a pofák - zárt állapotban lévő - távolságát állíthatjuk be. A vastagabb húsú legyezőhoroghoz jobban ki kell engedni a pofákat összeszorító csavart, a vékonyhoz pedig beljebb kell csavarni.

A satu feje: (a) pofák, (b) a pofák távolságát szabályozó csavar, (c) a zárszerkezet


A cérnabefűző és a bobbin

Ez a két eszköz szorosan kapcsolódik egymáshoz. A cérnabefűző megszólalásig hasonlít a nagymama varrókészletében találhatóhoz, használatuk is megegyezik. A különbség csak annyi, hogy ennek a befűző drót része sokkal hosszabb.

Ha elengedjük a bobbint, akkor annak abban a pozícióban meg kell tartania a cérnaorsót

A bobbin feladata, hogy a két gombja közé behelyezett cérnaspulnit szorosan tartsa, vagyis ha elengedjük a cérnatartót, és a cérnát megfogjuk, akkor az orsó ne forogjon, csak a cérnát feszítse meg. Lássuk a két eszköz együttes használatát, képekkel illusztrálva.

Fűzzük át a bobbin csőrén a cérnabefűzőt
Fűzzük bele a cérnát
Húzzuk át a cérnát a csőrön. Most már köthetjük a legyeket


A nyaktoll csipesz

Megismertük a satut, belefoghatjuk a horgot. A cérna a bobbinba befűzve, kössünk fel hát a horog szárára egy tollat!

A nyaktoll fogó csipesz

A tollcsipesz két szárát nyomjuk össze, ekkor kinyílik a két pofa. Fogjuk bele a toll végét és a csipesz két szárán csökkentsük a nyomást. Ekkor a csipesz összezár, és szorosan tartja a tollat. Dugjuk be ujjunkat a csipesz végén lévő karikába, így kényelmesen feltekerhetjük a tollat a horog szárára.

A nyaktollfogó munkára fogva


A félcsomó-kötő használatát már részletesen megismerhettük a Kötések egyszerűen 17. cikkben.

A legyezőhorgászat legfontosabb eszközeit és a légykötés nélkülözhetetlen eszközeit vettük most sorra, a későbbiekben a többi kiegészítővel és aprócikkekkel fogunk foglalkozni illetve összeállítjuk a legyező szereléket.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.